Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kriza

Kriza

 

Britanija tone kao Titanik, ali umesto muzičara sviraju bankari i političari

 

Slepa gluvoj venac vila

 

Jesu li sve nade osnivača Komonvelta potrošene i zbog čega su Džeki Smit, ministarka unutrašnjih poslova i Rojal Bank of Scotland postali simboli nacionalne propasti, kako je vodeći ekspert sa Vol Strita Džim Rodžers preselio sebe i porodicu u Singapur očekujući skoru propast Zapada. Ove i druge zapanjujuće vesti i reakcije britanskih medija na predstojeći bankrot nekadašnje imperije, analizira dopisnica Tabloida iz Londona

 

Sandra Skoko

dopisnik iz Londona

 

Samjuel Smajls, moralista iz devetnaestog veka je rekao: "Novac zarađen prevarom i mešetarenjem može na trenutak zaseniti nepromišljene, ali balon naduvan beskrupuloznim činidbama, puca kada se naduje do maksimuma".

A kako je u 2009. godini XXI veka?

"Zapanjujući total britanskog nacionalnog duga jeste cifra sa 12 nula, odnosno, dva triliona funti!

Državno spasavanje banaka podiže dug za neverovatnih 147 odsto od nacionalne zarade, što je gora cifra od one iz 1954. godine i najviša u razvijenom svetu", objavljuje londonski list "Daily Mail" od 20. februara 2009. godine, i dodaje:  "Zastrašujuće kalkulacije objavljene su pošto je zamenik Guvernera Engleske banke izjavio da postoji ozbiljan rizik od decenije dugačke spirale pada, sličnog onom koji je osakatio Japan devedesetih godina".

Dok "Daily Express" od 9. februara 2009. godine javlja kako raste bes zbog vladinog odbijanja da blokira nameru spasene banke Royal Bank of  Scotland (RBS) i Lojds TSB, da podele bankarima specijalne bonuse koji dosežu cifru i od milion funti, "Daily Mail" od 23. februara 2009. godine saopštava da Royal Bank of Scotland-RBS otpušta 30.000 radnika, nakon što je objavila najveći gubitak u britanskoj korporativnoj istoriji, koji iznosi 28 biliona funti!

Još jedan skandal povezan je sa Royal Bank of Scotland objavljen je u vestima od 19 časova na "Kanalu 4", 3. marta 2009. godine. Naime, u tim vestima je objavljeno da jedan od finansijskih direktora, Ser Fred Gudvin, dobija od propale banke penziju u iznosu od 703.000. funti godišnje! U istim vestima od 3. marta, na "Kanalu 4", svetski vodeći finansijer i ekspert Vol Strita, Džim Rodžers, izjavljuje da : "…Svetske vođe i lideri, naročito britanski i američki, vode ljude u katastrofu. Britanija i Amerika nisu više bogate zemlje. Britanija nema više ništa da ponudi i uskoro joj više niko neće pozajmljivati novac. Bankrotiraće isto kao i Amerika. Kreditna kriza će postaviti Aziju kao centar sveta". Džim Rodžers se sa porodicom preselio iz Amerike u Singapur, očekujući propast Zapada.

Isto mišljenje ima i kancelar Alister Darling koji insistira da se premijer Gordon Braun javno izvini za njegov doprinos u ekonomskoj krizi i da vlada prihvati  kolektivnu odgovornost za kolaps banaka koji je doveo do najdublje globalne propasti od Drugog svetskog rata.

Televizijska stanica ITV je objavila da je u gubitku 2,7 biliona funti, da otpušta 600 radnika i da će smanjiti budžet programa za 135 miliona funti. Istim putem idu i televizijske stanice "Kanal 4" (koji hoće da otkupi "Al Džazira") i "Kanal 5".

I tako, dok obični radnici bivaju otpušteni, a direktori propalih banaka čašćavani bonusima, princ Endrju se vozika helikopterom na relaciji od 70 milja. Taj luksuz o državnom trošku koštao je 4.000 funti, a mogao je ići kolima ili vozom u prvoj klasi za 90 funti, javlja "Daily mail" od 23. februara 2009. godine.

A po ugledu na strica, princ Vilijam, budući kralj Britanije, uzima bez znanja i dozvole vojnih starešina, ratni helikopter "Šnauk", i sleće u baštu svoje devojke! Naravno, skandal je zataškan.  Istim putem pljačke naroda i zaposlenih koji plaćaju porez, ide i Kraljica Elizabeta II. "The Sunday Times" od 1. marta 2009. godine piše da Kraljica Elizabeta II izdaje deo apartmana u kome je živela princeza Dajana, generalu, Ser Ričardu Danatu, inače šefu generalštaba, za 108.408 funti godišnje. Ovaj ekstra luksuzni smeštaj generalu plaća vojska (odnosno narod), iako general Danat ima kuću u Norfolku.

U svakoj krizi uvek strada narod, dok država, kraljica, prinčići i bankarčići, pune džepove na račun njihovih podanika.

"Daily Express" od 9. februara 2009. godine piše: "…Vrhovni bankari i laburistički političari su rođeni jedni za druge. Arogantni, hipokriti, inkompetentni, i jedni i drugi predstavljaju grupu grabljivih parazita. Sa njihovim katastrofalnim politikama dovukli su Britaniju na ivicu propasti. Džeki Smit, ministarka unutrašnjih poslova i Royal Bank of Scotland su simboli nacionalne propasti!".

Zemlja koja je nekada cvetala u blagostanju polako, ali sigurno tone i propada. Radnje koje su imale stogodišnju tradiciju kao Vulvorts, zatvaraju se, cene skaču, rafovi u prodavnicama se prazne, banke oduzimaju imovinu i kuće koje su založene pod davljeničkim pokušajima da se iskoprca, Britanija spas traži u "specijalnoj vezi" sa Amerikom koja takođe truli i raspada se.

Inače, stručnjaci predviđaju da će do 2010. godine bez posla ostati oko tri miliona ljudi u Velikoj Britaniji.

Što bi Bertold Breht rekao: "…Šta je pljačka banke u poređenju sa osnivanjem iste?".

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane