Natrag

Likovi i senke

Upotreba slučaja

Nikola Vlahović

 

Mračni 11. april 1999. godine ličio je na dan u kome je Zlo došlo po svoju žrtvu. Mada je u tom času ceo jedan narod bio nagrđivan sa nebesa, strašnim bombardovanjem vojnog saveza devetnaest zemalja, istog dana se desilo i ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, pa je taj tragični događaj dobio jednu posebnu simboliku.
Bio je to ritualni obred odnarođenog režima, rukopis surove decenije u kojoj je palo mnogo znanih i neznanih glava.
Od brutalnog ubistva Slavka Ćuruvije do danas, nisu pronađeni ni inspiratori tog zločina niti dželati koji su obavili svoj posao.
U međuvremenu, stvoren je slučaj od koga je određena interesna grupa demokratskih svjetonazora napravila sebi dobar politički kapital od koga i danas fino živi. Pred svake moguće i nemoguće parlamentarne ili predsedničke izbore.
Ako Ćuruvija ovo odnekud posmatra, trebalo bi da se gorko smeje, jer je među ožalošćenom porodicom koja je svake godine sve veća i sve uticajnija, i mnoštvo onih koje je on lično prezirao.
I ove 2009. godine, kao svojevrsna najava mogućih prevremenih parlamentarnih izbora, poslušno stado medijsko u ime i za račun te ožalošćene porodice diže svoj glas i traži od države da pronađe inspiratore i ubice Slavka Ćuruvije.
Poklič ima svrhu da ojača pozicije onih koji danas beskrupulozno naplaćuju svoje prvoboračke zasluge u borbi protiv bivšeg režima u kome većina tih lažnih prvoboraca nije ni učestvovala.
I tako unedogled. Povodom svake godišnjice ovog tragičnog događaja i povodom svakog političkog prevrata u najavi.
Slučaj ubistva Milana Pantića, ubijenog što je tragao za istinom, u očima ožalošćene porodice predstavlja manji medijski kapital, pa su politički nekrofili pravilno zaključili da ga treba pominjati samo uz slučaj ubistva Slavka Ćuruvije, a nikako samostalno.
Na ovim stranicama je bivši ministar policije imao priliku da vidi i šemu ubistva Milana Pantića, a svakako su mu bili poznati inspiratori i izvršioci tog zločina. Uprkos tome, nikada nije došlo do toga da se u javnosti oglasi ko treba, nego je i ovaj slučaj postao predmet svih predizbornih kampanja u kojima ožalošćena porodica poziva demokratske vlasti da se obračunaju sa nedemokratskim režimom koga već odavno nema.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane