Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Untitled Document

REZERVATIV

Godine koje su pojeli pundravci

Piše: Olga Stojanović

Posle "Sigurne muške kuće", koja je u poslednje vreme nekako zatajila u mome toplom, prohladnom domu, otvorila sam i "Narodnu kuhinju", kako bih obroke delila sa nekim, koji ne stoji najbolje sa novčanim prinadležnostima, ali ume biti dobar sagovornik! I, kupila polovni ekspres - lonac "Mulineks", i proglasila sezonu zvaničnog proleća, s pogledom na Uskrs, koji je, iako raskošan u svojoj jajčanoj i dvojajčanoj blagodeti, postao dosadan, kao i svi ostali praznici, verski i drugi, nekad i sad!
Primetila sam da su za siromašan narod, da ne specifikujem na turobne kategorije "beskućnika", "socijalaca" i ostalih marginalaca - najveći autoriteti vlasnici malih trgovačkih radnji koji, po slobodnoj proceni daju veresiju, u žargonu "crtu" i naplaćuju je od mesečnih ili polumesečnih prinadležnosti korisnika, gde ceh uvek nadmašuje primanja i tako se prvog neprimajućeg dana, otvara još jedan neprimajući krug, koji nužno vodi u dužničko ropstvo. Tako da kod dužničke sirotinje, ne postoji ni onaj zavaravajući trenutak posedovanja novca, u trajanju od pet minuta, već se taj momenat virtuelno utapa u novu "tranšu" dugovanja, bez ikakvog fizičkog odnosa primaoca sa sopstvenim sredstvima.....
Praradoksalno, isti slučaj, kao i kod bogataša, jer ni ovi nemaju fizički odnos sa novcem i svaki će vam bogataš pokazati svojih pedesetak kartica i nikada neće imati sto dinara za cigarete!
Dakle, elaborirali smo: ni sirotinja, ni tajkuni, nemaju ni kintu, samo što su im nemanja dijametralno različita, različitija, čak, i otimanja! Pa, to su, znači, slobodni ljudi, oslobođeni bremena novca, koji, dakle, muči samo nas, finansijske mediokritete, robove opskurnih prinadležnosti, čekaće da se računi poslodavaca "odblokiraju", dužnike poreskim i komunalnim vlastima, probirače jeftinijeg peršuna i najskupljeg luksuznog derivata koji se zove slobodno vreme, tokom kojeg se promišlja ovo što promišlja moja malenkost, zaštićena od surovih krajnosti.
S, druge strane, opkolio nas je tzv. glamur, bestidni užas ispraznog društvenog prestiža, takmičenja u lepoti koja sve više poružnjuje i u pameti koja glupavi i u sjaju koji patinira i u doživljaju koji "batinira" svojim damarom okrutne izveštačenosti.
Retko pohodim ovakve "manifestacije", ali takvom jednom prilikom, upoznadoh ženu koja, po sopstvenom kazivanju, "drži Dučića pored uzglavlja", ali ne zna da je ovaj pesnik, već misli da je on, u stvari, Dačić, koji je pisao u slobodnom i Slobodanovom vremenu.... Upoznam drugu, koja ne razlikuje "kanape" od kanabea, pa prilegne, kad god joj prinesu nešto ka ustima. Upoznam dva-tri "japija" kokainskog pogleda u kofeinskom talogu i povraćam pored plota, na uglu Vardarske i Sazonove ulice u Beogradu, ne od viskija, već od celokupnog dojma, kojem bi pokojna nenadmašna srpska glumica, Sonja Savić, mogla posvetiti slogan:"VAŠE TRUPE NAPREDUJU, NAŠE RUPE APREDUJU!"
A onda su se dogodili Romi, o kojima sam se oglasila u drugim novinama, ali želim sa prvog mesta da zaključim: i njih su iskvarili. Zaboraviće Romi i čergu i tradiciju na koju se s pravom pozivaju i postaće prosto "grupa", u službi neke političke opcije, bez lične koristi, ali uz personalnu i grupnu zloupotrebu.
Pa se u "Stanju nacije", pojavila Biljana Kovačević-Vučo, kojoj  su namerno, kao sparing-partnera, doveli uslovno inferiornog sagovornika, kako bi njeno prirođeno odsustvo elokvencije ispalo  - superiorno. Dobrica Ćosić je uvredio Albance / možda istrgnuto iz konteksta / i ima da mu se sudi! Pa, neka neka mu se i sudi. Možda je on i "Grešnik", a možda i "Otpadnik"....
Pa se "Zlatni beočug" Beograda, dodeljuje za životno delo ljudima, čije je životno delo nadmašilo i celoživotno! Na primer, Vladeti Jerotiću, srpskom Frojdu, a ne Fjordu, kako bi rekla neka sponzoruša sa fensi-zabave. Zato je u pravu Željko Simić, u "NIN-u", kad kaže kako bi voleo da bude sahranjen u "aleji mališana" i da mu posmrtni govor održi - "profesionalac". Od Kovačevića, ali Dušana,  kako je Milomir Marić uvredio Sinišu Kovačevića, pisca "velike drame", a ovaj uzvratio Mariću "malim formatom".... Srbija je pakosna, a ne prkosna.
  

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane