https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

ivot u Pomoravlju davi se u siromatvu i kriminalu

 

 

Sudu i kukuruzu nikad ne veruj

 

 

Ucene, silovanja, likvidacije, sitne krae, sudovi nepravde, borba za opstanak, ivot koji tone... Evrima se razmeu samo gastarbajteri i kriminalci. Jagodina i Parain propadaju ubrzano. Smenjuju se novogradnje i kue od blata. Dani su isti kao i noi. Siromatvo ubija i poslednju nadu u bolji ivot

 

 

 

Pie: Miodrag Milojevi

 

Jagodina posre od veselja. Jutros kao da oko ute crkve igra crno kolo. Polovina naroda ide na takama. Ali raspoloenje je na visini.

Razgovori jagodinski? Ne treba razgovarati - treba samo sluati.

Veito pitanje je ta nam valja initi? ta da se radi: - On zbog sina nee da pree preko nekih stvari. Sin mu je to. On da mi ogovara mog sina kako ne radi! On radi, a svi koji ne rade, glupi su i budale. Ne mogu ja sina koji ima 22 godine da pustim da radi bilo ta. Moda je on jak. Ali ja neu da mu dam. Tamo na Zapadu i da ulicu isti, potuju oveka. Ovde ne.

- Potuju. Ulicu isti, radi koristan pos'o. Ovde ljudi, malo su proitali, malo znaju i onda nabivaju neke komplekse na razne naine.

 

Svetski ovek

 

tapovi, kompleksi, uta crkva, na kioscima uta tampa. Lubenice i e Gevara.

On je svetski ovek, pije crnu kafu. Crna taka na kafanskom stolu, bolesniki uto lice, lice boje voska. Kosa i brkovi u crno ofarbani. Svetski ovek, pred njim prodavci lubenica. Usamljenost ga pee - ali s kim bi tu razgovarao? Pred njim pomama, buka ulice i zelene kovrde lubenica. Naiao je e Gevara. Visok, uredno podian i otkaen. Nacrtani, ofarbani starac mu ree:

- Dobro, e Gevara je mrtav, Kastro je jo uvek iv.

- e Gevaru ja volim, Ernesta ja oboavam.

- Ali Kastro je jo uvek iv, e Gevara je mrtav.

- Ernesta ja oboavam, mene i zovu Ernesto... Jer ja se uvek borim za pravdu.

- Ja sam svetski ovek! uj, ja sam svetski ovek, ja te najbolje razumem od svih komija ovde. I moja ena je svetska ena. Nama mo' da se poveri sve.

Je li, Zorane, gde si krenuo?

- Idem malo da proetam pa da se vratim kui na internet da radim neto.

- Gde ti je ale?

- Kui.

- Mnogo da mi ga pozdravi. Pozdravi mamu. I fala na bonur, na dobar dan. Doi jedno vee. Doi, ekamo te. Na izlazu iz Kolara prema Rekovcu - vila uka. To je predratna vila, ima deset soba, ogromna vila, mi smo do nje. Svi taksisti znaju vilu uku.

Na tap se oslanja Mita harmonika. Na iskrivljeni, beli drveni tap. Povio se, tapom kopa po asfaltu. Pozdrav, upava glava viri iz auta: - Zdravo Mito, majstore, zdravo dalapo zlatna! Jesi dobro?

- U jebem ti... Zlatna?

- Pa zlatna, leba ti jebem! To, to majstore!

- Je l' vidi ta mi rade, je l' uje! Nema, nema...

Blagoje prodaje lubenice. Blagoje nije na takama, jo stoji na krivim, vodenim nogama to se razvlae i potapaju. - uje Mito, bre, jednu veu imam, neu najmanju da ti dam.

- Kako kae!

- Bog da prosti moju majku, ona volela bostan da je, vie no ita.

- To e vie da ti pomogne nego ita.

- Mito, jutros brano, taze lubene. Seci i jedi.

- Dobro brale!

- Ako ga poje odma, ti doi za drugo.

- Neu danas.

- Armunike da ponese.

- Dobro.

- ta je ovaj, harmonika?

- Taj? Mita, Mita iz Panjevac. Svirao onako, mal', nije neki, al' izvodi cirkus. Bedna dua... Jebem ga...

- Nisi mu naplatio?

- Ne, jok! Ima on penziju, al' vidi ga, tvrd...

Mita je proao, Blagoju se vratilo raspoloenje: - Ajde, ajde jedan bostan!

U tunelu razglas. Bije vlaka i ciganska muzika. Danas, uglavnom vlaka. Bio sam kod Blagoja, sad stojim ispred trafike: - Poto vam je ovo, ''Vlaka magija''?

- Dvesta etrdeset osam dinara.

- Skupo je. Jeste itali?

- Ne. Ja ne itam takve stvari.

- Ne verujete?

- Ne razmiljam da li verujem. Nemam vremena da razmiljam.

Vlaka muzika osta iza mene. Tanjir sunca izbija kroz kestenove kronje. Mita harmonika tvrdih prstiju - nikad nita. Uveseljava narod neznanjem, izgubio mo govora, vilice zaepljene, jae na tapu. Umesto saaljena, izaziva smeh.

 

Kad se sud pokaje

 

Optinski sud u Jagodini u 2006. i 2007. godini nijednom licu osumnjienom za nedozvoljene polne radnje nije odredio pritvor. Okrivljeni, koji je dete grizao za nos i ui, kanjen je sa 150.000 dinara. Drugoga, koji je ''upotrebio silu radi zadovoljenja svoje pohote'', isti sud je kaznio sa samo 30.000 dinara.

- Okrivljeni Aleksandar Mijalkovi nije osuivan, tokom pretresa, vetak, neuropsihijatar, utvrdio je da nije sklon vrenju ovakvih krivinih dela.

Svojevremeno je republiki javni tuilac na kratko smenio v. d. optinskog javnog tuioca u Jagodini, Mirjanu Stanojlovi, zbog putanja iz pritvora Aleksandra Mijalkovia iz sela Vinoraa kod Jagodine, osumnjienog za nedozvoljene polne radnje nad dve maloletne devojice iz istog sela. Jagodinski Novi put pie da je nakon ''medijske hajke'' optunica prekvalifikovana - Mijalkovi je delo ''poinio na posebno poniavajui nain''. On je urinirao i polivao fekalijama devojice tokom zadovoljenja svoje pohote. Aleksandar Mijalkovi je ''pod pritiskom medija'' osuen samo na godinu dana zatvora.

Aleksandar Mijalkovi je manijak koji potpuno nag eta jagodinskim grobljem, ogrnut mantilom, eka usamljene ene. Poznat je u upriji, gde je kao vojnik pod ugovorom radio izvesno vreme, poznat je u Jagodini i okolini, nepoznat je policiji i sudu.

Da nije dospeo na novinske stupce, sud bi ga kaznio novano, sa 50.000 dinara. Mijalkovi je srednje imuan, ima blie roake to rade u inostranstvu.

Sud u Jagodini, poznat po tome to je blag, ume da bude i strog.

Neboju Vasia iz Jagodine isti sud ovih dana osuuje na est godina zatvora zbog obljube nad maloletnim licem. Roditelji petnaestogodinje devojice pod inicijalima optuili su ga da je ''u duem vremenskom periodu imao vezu sa njihovom erkom''. Sud je utvrdio da je Vasi stupio u odnose kada je devojica imala etrnaest godina i osam meseci, sada ona ima 15. godina, znai radi se o ''duoj vezi'' od etiri meseca. Obmanjivao ju je priama da se bavi izgradnjom stambenih zgrada i da je materijalno situiran. U Centru za socijalni rad kau da je Vasi odvodio devojicu u svoje prostorije gde je ona zatekla Vasievog sina koji je njen vrnjak i onda shvatila koliko Vasi ima godina, da je obmanuta.

Re je o maloletnom licu, roditelji kau da su Vasi i devojica ''bili u vezi'' to iskljuuje mogunost silovanja. Ako je Vasi imao nekakve ''prostorije'', to bi moglo da znai da on jeste nekakav biznismen.

Neplanirana pojava Vasievog sina pokvarila je romansu. Da se on nije pojavio, roditelji devojice iveli bi u uverenju da je etrdesetogodinji Vasi vrnjak njihove kerke i dobra prilika. Meutim, priu je iznenada pokvario naslednik u liku sina.

Moe se pretpostaviti da je devojica kui donosila novac, nakit, garderobu, roditelji se nisu pitali odakle.

Naravno da nema razloga, niti treba braniti Neboju Vasia. Ali kako su preko noi kazne od 30.000 dinara skoile na est godina zatvora? ta je u pitanju: da se to sud moda sada, visokom kaznom, ne iskupljuje za prethodne presude? Svi za jednoga - jedan za sve! Neboja Vasi je platio ceh za Mijalkovia i druge manijake.

- Sudu i kukuruzu nikad ne veruj! - govore seljaci oko Jagodine. to se kukuruza tie, oekuje se rekordan prinos. Kukuruzi pored Morave visoki su tri metra. Visoke su i kazne. Sud u Jagodini se upravlja prema kukuruzu.

 

Bilo je bolje

 

Parain, klizava, puna voa i vode, Zelena pijaca. Dobrila Tankosi gura bicikl. Milanka - iz crne torbe vire beli, zelenkasti klipovi mladog kukuruza. Milanka je za tezgom. Razgovor o vremenu sadanjem: Dobrila je spora, umorna, bolesna, kao da je napunjena vodom. - Gde su tri sestre, otac ne dava jednako. Mene nije davao, njima dvema davao. Mene drao za njega. I kad vozio vozila, ja sam bila uz njega. Ja moram da sedim do njega, da upravljam, da ga gurnem u momentu. One nisu smele da ga gurnu. Kad otac vozi, upravljam ja. to mi posle bilo ao... Otac vie osetio moje patnje i tugu, sestre nisu... Sestre bile vie vezana za majku.

Milankina suva kosa visi nad tezgom: - Vie osea. Jeste. Otac. Pa, roditelj...

- Naa majka nije davala nita. Al' otac imao sestru. Sestra starija od njega. Majka oeva sve imanje i dukati dala sestri. Dukati, tri vrste. Nije imao im enu da veri. Dva dukata - majka mu nije dala. Z'inat mu nije dala. Morao da kupi.

Nas tri sestre. Moje sestre bile ljubomorne. Srednja - sve njoj mora da poputimo, da ona ne bi patila. Mi se igramo pa se pobijemo. Kad naio otac, on mora da miri, nji vie bije, ja uvek u sredini. Malo me bio otac. Ja u sredini, one visoke, uvek dobiju vie.

Torba puna do vrha. Kukuruz niko nee. Milanku to pogaa: - Bilo je bolje, sve je bilo bolje. Nekad je bilo bolje, svema.

- Nije bilo bolje, isto je bilo.

- Bilo je bolje svema. Ko smeo da se osvrne roditelju? Ne sme da kae - a!

- Kom pria? ta sam ja gledala, kakve sam scene onda gledala, bije roditelja, davi roditelja...

Bicikl stoji u mestu, pria ide dalje. Preko roditelja Dobrila stie do portira: - Nije to. Nego narod danas krade mnogo i po preduzea, uzima, vidi li?

Milanka ne vidi. Ne tie se to Milanke, Milanka nema preduzee: - Oni kradu sad, iz inat kradu, propala drava. Otimlja ti. Crkni! Dok ga dobije na sud ima da crkne. Sud nagomilao. to i ne apse, ne teraju. Pre bio Goli otok. U Goli otok teraj ti to kradu... Ne bi portir stajao nomad to mi oteo otpremninu. I ona, i ona to radi na blagajnu, i ona mi tela otme otpremninu.

- Na blagajnu to rade? Oni najbolje znadu da kradu.

- Jeste. Komanduje Ljubinka. Sto dvajes pet iljade otpremnina...

- Sedi kui. Ti s njima nema nita.

- Bio me portir u fabriku, osuen est meseci. Bio, ostala sam gluva na jednu stranu. Jal' da ga zakoljem, jal' da ga ostavim? est meseca... ekam prvo da isteram na sud - pa u no, pa u rebra! Jal' da ga zakoljem! To je moje, ja sam to zaradila. Sudim se za invalidu, i te pare ima mi donesu na gomilu.

- Ti ide u sud?

- Idem, sudim se za moje. Gledam da zarade apsu. to ne dou da prodaju na pijac, nego kradu? Idem. Za regres u da idem, za invalidu, za penziju u da idem to je PIO dao. To je moje! to ne idu na Goli otok?

- Oe... Goli otok!

- Ako nee, on e da dobije od mene... I gotovo. Od drugoga, ne zna ti kuj e te ubije.

- Ja neu nikoga.

- Ja za moje ubivam, ja ou.

- Neu nita. Nit u da ga ubijam, nit u ga milujem.

Dobrila gleda u tezgu: - Ti nema nita. Samo to.

- Nemam. Samo to.

- Ja imam penziju, penziju to sam zaradila...

Bicikl je odvue pravo. Mlitavo stoje ruke nad biciklom. Ona da uzme no? Ne, u to ne verujem.

Moram da svratim. Debeli mornarski konopci vojnog otpada u Parainu. Sivomaslinasti, vojni motor na visokim tokovima pod prainom. Vise debeli mornarski konopci. Miris mora u Paraina i slan vetar.

- Onaj motor? Mi ga cenimo 60 iljade. Ima on svoje papire, neki delovi fale. Nee to svaki da kupi. Neki e da kupi, da zaradi vee pare. Mi smo jedan ve prodali.

- Ide to ko alva! - ree onaj to pije pivo.

- Imamo mi neke delove za njih.

lemovi? - To ide u staro gvoe, reciklaa...

lemove neu, momak, deo lica zatamnjen crvenilom, ne sputa cenu motoru.

Priznajem, radi njih sam u Parainu. Zbog gastarbajtera i ljubavi gastarbajtera prema mafiji.

Mafija koristi popularnost, a u Parainu je svakako najpopularnija. Srpski mediji svakodnevno operiu pojmovima "opasni momci", "estoki momci" to na laike ostavlja odreen utisak. Gastarbajteri jesu doli do odreenog kapitala, ko ima stalno mu se ini da nema dovoljno, da je moglo lake i bre.

 

Likvidacije

 

Gastarbajter iz sela Supske kod Paraina za 20.000 evra naruio likvidaciju. Likvidacija je obavljena. Trojica Kragujevana, Marko Jovanovi, Nikola Proku i Boidar Boovi, dvadesetjednogodinji momci, likvidaciju su obavili u prisustvu gastarbajtera. Vezali su mu oi da ne gleda strane scene, pa su pucali u vazduh.

- Jesi video likvidaciju?

- uo sam, video nisam, vezali ste mi oi.

Trojica "opasnih" momaka naknadno saznaju da gastarbajtera ne reketira izvesni Saa iz uprije, koji je "likvidiran", Saa je verovatno izmiljen, nego kriminalna grupa iz Paraina koju takoe treba "likvidirati".

Sau iz uprije su ve jednom "likvidirali", ali poto scena nije uspela, "likvidaciju" su morali da ponove. Poto su odigrali "likvidaciju", fotografisali su se pored dva "lea", trae pare. "Leevi" su izvaeni iz ratnih filmova, iseeni iz novina. Sada trae 50.000 evra za "dvostruku likvidaciju" na dve fotografije.

Naravno, nisu likvidirali nikoga, pucali jesu u prazno, ucenjuju preko fotografije.

U meuvremenu, cena dve ''likvidacije'' skoila je na 100.000 evra, na kraju na 120.000 evra. Traili su jo 115.000 evra na ime kamate ili PDV-a, sve za razne likvidacije.

Kako ubediti Paraince da momci nisu estoki, da je to obina fukara, da su sitne jajare, kad Parainci vole ivot ko na filmu, kad su prie o mafiji uzbudljive? Novine su pune "opasnih" momaka, verovatno je tako i u ivotu. Kad su tako opasni preko televizije, kakvi li su u stvarnosti, pitali su se gastarbajteri iz okoline Paraina, jedan otac i jedan sin.

Fascinirani mafijom, koju ne poznaju a hteli bi, znali su da je Kragujevac vei od Paraina. Poto iz Beograda ne poznaju nikog, naruili su i platili kragujevaku mafiju.

Druenje s "mafijom" skupo su platili. Ipak, druili su se. Ipak, upoznali su se.

Upoznali su se, to vezanih oiju, to bez veze...

Kinezi i mievi najavljuju propast. Kinezi prvi naputaju brod koji tone.

Jedan jedini Kinez unezvereno luta parainskim ulicama. Kao da je u bekstvu. Staklasta tama i pusto. Parain propada ubrzano, Kinezi su otili, ostavili su prazne hale u centru grada. Sablasno utanje, kroz izlog se vidi poneka krpa. Kineska radnja Kung-Fui. Ostala su samo crvena slova.

Druga je po rangu u parainskom pravosuu. Neki nezadovoljnik bacio je kamen i razbio staklo. - Ona Lola Jovika? Ma nije to nita. ta mene briga. Kua joj je negde prema eleznikoj stanici. Ma nema to pojma... Ma naduvena stvar, nema tu nita.

Tako pria parainski advokat koji poznaje Joviku. On je advokat, ta pria nije vredna razgovora. Ostavio sam ga da pretresa po spisima.

Put ka periferiji. Smenjuju se novogradnje i kue od blata, one su se postidele i razmakle. Stojim pred nonim klubom udnog imena. Tamnoplava stakla i lamperija. Dve itulje na ime Dejana Jovanovia Gavrana. Naravno, na itulji nadimka nema. Noni klub - radno vreme od 8 do 2 sata iza ponoi.

Nita ne govori da se desilo ubistvo. Ne pie ak ni "tragino preminuo", "tragino nastradao". Pie - oaloeni, supruga Vera i ostali...

Bio je to brak iz rauna izmeu mafijaa i biznismena. Dejan orevi, star 21 godinu, oenjen je kerkom biznismena Zorana Jovanovia, vlasnika firme Uniprom. Biznismen, shodno lokalnom obiaju, u miraz daje 50.000 evra. Zatim se uplaio da e se te pare prokockati, pa se pokajao. Trai pare nazad. Kao uterivaa dugova angaovao je svog roaka Dejana Jovanovia Gavrana, vlasnika nonog kluba Rinz.

Jovanovi i oevi sreli su se u Karaorevoj ulici u centru Paraina, obojica su izali iz auta, kada je orevi sa est hitaca usmrtio Jovanovia.

Iz itulje i izjave advokata Borivoja Borovia, koji zastupa Jovanovie, moe se zakljuiti da je sluaj jako zamren. orevii glasnim sirenama provociraju i prete. Ko zna ta ko kome jo duguje? I ko e doi da naplati dugove? I ko e prvi platiti i ko e njemu vratiti. Poelo je brakom iz rauna, nastavlja se obraunom dve porodice i krvnom osvetom.

 

 

 

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane