https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(H)umorna pria

 

(H)umorna pria

 

ta se deava kad drava propadne?

 

NE DA VAS VA MLAA

 

I sada svi lepo ivite u parku, tu na uglu. Milina jedna. Deca po ceo dan na sveem vazduhu. Obrazi im sve pucaju od rumenila i zdravlja. Sa mamom i tatom vie ne govorite. Dedu smestili u ludnicu, a babu u bolnicu. ena trai razvod, tata puku da vas ubije, a vi sedite ispred zgrade Vlade i traite svoju platu.

 

Pie Neboja,

(tepaju ga Nea, a pomau mu Vlada i MMF; vi bi da itate, ali ne da Mlaa)

 

Uvaavajui valjda moje godine, pitaju me ovi mlai: ta se dogaa kada se drava toliko prezadui da ne moe da vraa kredite i plaa obaveze prema MMF (meunarodni magarei fond) i ostalim dravama od kojih je namicala pare uglavnom za svoje inovnike?

Tuc, muc, pokuavam da im objasnim ta se dogaa kada se lino zadui. Ne plati struju - dou i iskljue ti struju. Dobro, to moe. Ne plati vodu - iskljue ti vodu. Dobro, i to moe. Ne plati gas - iskljue ti gas. Moe. Ne plati iznoenje smea - iskljue ti smee. Ma ne, to ne moe! Mogu da ti preskoe kante i ostave ti ih pune smea. Ti lepo uzme te kante, istrese ih negde iza oka i reio si sopstvene probleme, ali je zato neko dobio gomilu smea ispod svog prozora. Ni kriv ni duan. Onda se mi sami organizujemo i napravimo akciju i svi istimo smee onoga ko je to smee istresao gde je stigao, jer to smee je tu i ispod naih prozora.

Jest da nisam naao odgovor za pitanje ta se dogaa sa dravom koja se prezadui, ali sam analizirajui situaciju sa smeem naao reenje kako da se reimo ubreta koje je, eto, tu pod naim prozorima, a istresli su nam ga oni kojima smo verovali da mogu da nam ree taj problem, a u stvari oni nisu radili ono to treba, nego su uradili samo to da taj smrad i prljavtinu prebace nama, a da pod njihovim prozorima ostane isto. To se zove ekologija.

Postojala firma. Imala kredit, dobila ga od banke. Dala firma u zalog, na primer, mainu. Loe se radilo, velike obaveze prema dravi, veliki porezi, veliki doprinosi, drava hoe jo (ali tu je superheroj Mlaa, pa ne da).

Firma bez para. Rata kredita nije plaena. Doe banka. "Dobar dan - dobar dan, znate, ova maina sada nije vaa, to je naa maina". U meuvremenu si radei u toj firmi podigao kredit za stan.

Firma ne radi. Nema para za plate. Ne plati ratu kredita. Dou iz banke. "Dobar dan - dobar dan, niste platili ratu kredita. Reiemo taj problem. Evo vam novi kredit da vratite onaj stari kredit, pa emo vam dati jo jedan kredit da vratite ovaj kredit i onda ete dobiti jo jedan kredit da vratite taj novi kredit." "Ljudi, ali kako u ja to?!" "Jednostavno", kau u banci, "daete u zalog kuu vaih roditelja, tatin automobil, maminu ve-mainu, dedin vinograd i babinu protezu."

Bez velikog ste izbora. Ubeujete ih sve redom da je to najbolje za sve njih da vam pomognu da izaete iz krize. Krv nije voda - prihvataju. Ponovo se zaduujete. Firma bi da isplati neku platu, ali kako da isplati doprinose? Nema para, a drava hoe jo. Sva srea, ne moe vie - ne da Mlaa.

Stigne plata, a od plate ima samo toliko da se plate zemljarine, vazduarine i ostale learine. to se learina tie, mislim na one to lee na naoj grbai i koje ceo vek nosimo i koji su nam postali toliki teret da ne moemo da potrimo, da negde pourimo, da negde stignemo. Ali, skinuemo ih - rek'o Mlaa.

I tako, u vaem stanu e stanovati neko drugi. Za tatu i mamu je bolje da ne ive u onoj kui. Stara je a i skupa, treba je odravati. Dedi vinograd vie ne treba. to je popio - popio je. A babina proteza? Ne treba joj, ionako nema para za meso.

I sada svi lepo ivite u parku, tu na uglu. Milina jedna. Deca po ceo dan na sveem vazduhu. Obrazi im sve pucaju od rumenila i zdravlja. Sa mamom i tatom vie ne govorite. Dedu smestili u ludnicu a babu u bolnicu, doepala se u narodnoj kuhinji pareta mesa, pa probala bez proteze da ga jede. Pozlilo joj.

ena trai razvod, tata puku da vas ubije, a vi sedite ispred zgrade Vlade i traite svoju platu. Ne brinite - spasie vas va superheroj. Mlaa nije zaboravio. Dobiete pare od prodaje NIS-a i pre nego to mislite, im drava vrati pare Rusima jer su ih prevarili prikazujui NIS kao dobru i stabilnu firmu. Mislim da e morati neto i da im doplate na cenu koju su Rusi platili.

Ovih dana sam ponovo uo vic. Zabacio Milo ukanovi tap i peca. Zadrma se plovak, kad na udici zlatna ribica! Gleda Milo koje je marke. Sitna, nita od nje. Otkai je sa udice i baci nazad u vodu. Zlatna ribica skae u vodi i vie: "A ta je sa eljom?" "Reci to eli pa da ti ispunim", odgovori Milo.

Naravouenije - to je babi Milo, to joj se i snilo.

to je nama Mlaa obeao 1.000 evria, upecali smo se pa nas on sada ponovo vraa u vodu. Videete - spasie nas Mlaa.

Sve ja to posmatram i gledam, ali nikako da doem do odgovora ta se dogaa sa dravom koja se prezadui. Ima li drava stan koji je dala pod hipoteku... ili dedin vinograd, tatinu kuu i babinu protezu. Ili, ima neto drugo to mi ne znamo, ili znamo ali niko glasno ne govori.

Moe li drava da ode pod steaj?

Moe, to da ne. I doe onaj ko ima para i kupi dravu. Nas sve izbaci na ulicu - ima pravo, njegovo je vlasnitvo. I, pretpostavljam, onda mi svi idemo pred Ujedinjene nacije, protestujemo protiv nae vlade koja nam je bila tu pod prozorima, ali mi smo nos zatvarali i glavu okretali na drugu stanu. Glau ne moramo da trajkujemo, jer ve su se pobrinuli da nema ta da se jede.

Ova drava je kao Ciga koji je uio svog konja da ne jede. I jednog dana konj cre. Ciga sav razoaran ree: "Taman sam ga nauio da ne jede, a on cre".

Mislite o tome!

Ali, ne brinite - ne da Mlaa.

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane