https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

 

Tragom vesti

 

Grad na Ibru, mesto komara i utvara

 

Parada ponosa jednog doktora

 

Nije poznato zato je grad Kraljevo podoban za razne ekstremne eksperimente. U Kraljevu postoji i jedna jedinstvena linost: doktor, intelektualac i homoseksualac. Ali leka nema. Leka nema ni protiv narkomanije. Kraljevo uti ne zbog doktora, i zbog sebe, ve zbog straha da se ne otvori Pandorina kutija

 

Pie: Miodrag Milojevi

 

 

Parada ponosa jednog doktora u Kraljevu.

U dva srpska tabloida, Alo i Press, objavljena je vest da je kraljevaki lekar, alternativnog seksualnog opredeljenja, seksualno zlostavljao andarma.

Kad su mediji u okruenju, izmeu ostalog i hrvatski, pre zabave i smeha nego zluradosti radi, preneli vest prodatu na srpskim kioscima, rodila se nova teorija. Otkrili su hrvatsku zaveru.

Kad je o zaverama re, zavere nikad ne dolaze same. Gde je hrvatska zavera, tu je i albanska mafija. Vest koju ste sami izmislili, sami objavili, plasirao je neprijatelj koji nam ne misli dobro. Neprijatelj nikad ne spava.

Znai, neprijatelj. U prvom redu CIA. Zdruena hrvatska i albanska obavetajna sluba poturile su ovu informaciju. Uz komentare, objavljena je fotografija Haima Taija. On je izmislio silovanje andarma, da bi uneo paniku u nae redove.

ta e Haim Tai u ordinaciji? Haim Tai u belom mantilu, bela kapa i ostalo.

 

Obaveštajni miševi

 

Beli mievi, obavetajni mievi, na brodu koji tone.

Haim Tai, deurni krivac za separatizam, za otcepljenje doktora u opredeljenju, za terorizam u ordinaciji. Haim Tai - deurni krivac za korupciju u srpskom zdravstvu, za milionsku prodaju recepata i ostalo.

Po prirodi stvari, vest o silovanju u ordinaciji je dobrodola kad potiskuje vest o pljaki i prodaji recepata. Makar za nekoliko dana.

Zato je korisno izmisliti nekakav skandal i skrenuti panju javnosti.

Vatikan, Kominterna i masoni nisu vieni u ordinaciji i oko ordinacije. Ako su uopte posetili Kraljevo.

Kako je dola, vest je tako i nestala, ve sutradan sluaj je zaboravljen. andarmu je sutradan bilo bolje. Doktor je raspoloen i vedar doao na posao.

Po Kraljevu su, navodno, u jutarnjim satima osvanuli plakati "Pazi lea", "Doktor vreba" Plakati su i na misteriozan nain uklonjeni.

Ko ih je uklonio? Verovatno je doktor tog jutra ustao rano.

Zato plakati a ne grafiti? Kraljevo je puno grafita, grafitima mlaa populacija komunicira meusobno i sa doktorima.

andarm je, navodno, pozvao policiju koja je intervenisala. ta e andarmu, pripadniku elitne jedinice koji se pendreka dri i kad spava, pomo policije? U borbi jedan na jedan, jedan lekar protiv jednog andarma nema ansi.

Bez obzira na to to je neuverljiva i nekoherentna, pria je sa naslovne strane plasirana sa nekim ciljem.

U ovom ludilu ima i sistema - rekao je Hamlet. Dobro. Sa ludilom mediji nemaju problema.

Da li su vei idioti oni koji piu o silovanju ili oni to pribegavaju hrvatsko-albanskoj zaveri, u ordinaciji?

JUERANJU IZMILJENU PRIU O TOME DA JE LEKAR U KRALJEVU SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO PRIPADNIKA ANDARMERIJE PLASIRALE SU HRVATSKA I ALBANSKA OBAVETAJNA SLUBA POD NADZOROM CIA.

- Kad eli da udari na srpsku bezbednost, onda je nejefikasnije da udari ka andarmeriji kao eliti nae policije - izjavio je Darko Filipovi, "poznati analitiar za pitanja bezbednosti".

Kakva je bezbednosna situacija u zemlji i ordinaciji? Ako je jedan andarm, pripadnik specijalne jedinice, ugroen - ta eka obine graane? One sa kojima je doktor na ti, dok je sa andarmerijom na Vi?

Nemamo rezervnu otadbinu. andarmerija deli sudbinu naroda. Napad u ordinaciji, napad otpozadi na jednog pripadnika andarmerije, napad je na ceo srpski narod!

Udarili su po najosetljivijem mestu - po bezbednosti!

U kakvoj su vezi Preevo, Bujanovac sa ordinacijom? U vezi su preko andarmerije. Jedni napadaju, drugi udaraju s lea.

- ta e na naslovnoj strani slika Haima Taija, kad se on ne poznaje sa tim doktorom? - ree neko.

Analitiar razmilja. Haim Tai doktor je za separatizam, terorizam, kraljevaki lekar doktor je opte prakse.

Znai, to je ta veza koja se prekida.

Slika Haima Taija objavljena je na naslovnoj strani tabloida Kurir. Cilj je jasan - razbiti konkurenciju, raskrinkati ih u liku stranih plaenika. Oni su, na primer Alo i Press, saradnici hrvatske obavetajne slube i albanske mafije. Rukovodstvo im je u rasulu. Njima rukovodi CIA.

Teza da je pria plasirana radi kompromitovanja andarmerije nije odriva. Homoseksualac nije andarm nego lekar. Zato nisu izmiljena dva andarma, dva homoseksualca, bez lekara?

Nije se oglasilo Srpsko lekarsko drutvo zbog napada na lekarsku profesiju, Hipokratovu zakletvu koju je CIA pogazila.

Ima li u ovom ludilu nekog sistema? Pria nije mogla doi na naslovnu stranu bez ikakvog razloga.

Politika situacija sloena. Dok Albanci vre napade orujem, usamljeni snajperisti vrebaju iz ordinacije.

Po svemu sudei, poenta je u toleranciji. Tanije, u sledeim reima: - Pravo je svakoga pa i homoseksualaca da se udvara i ostvari bliski kontakt sa osobom koja ga interesuje...

Strpljivo primite udvaranje homoseksualaca do prelaska odreene crte. Tek tada se obratite policiji, to je andarm i uinio.

Ako je poenta u tome - naruilac su nevladine organizacije i organizacije koje vode borbu za prava homoseksualaca.

Poruka je: nemojte zevati, gledati kroz prozor ili itati novine, dok vas homoseksualci armiraju.

U stvarnosti, andarm bi fiziki nasrnuo na doktora, u etiri oka, da dogaaj ostane u ordinaciji. Zar je jednom andarmu, u takvoj situaciji, potreban publicitet?

Koji su jai, fizikalci ili intelektualci? U stvarnosti je nemogue zamisliti doktora koji na duek baca jednog andarma.

To je stvar istih instinkata. Jer, na kraju, posle svega, ostaje ono ivotinjsko, kako je jednom rekao Tomas Man.

Mogue je zamisliti situaciju da je doktor injekcijom uspavao andarma, da bi posle toga spavao s njim.

Moe. Na primer ovako: - Vidi se da si umoran. Sad u ja malo da te uspavam. Ti spavaj, odmori se, a ja u da radim.

- Samo ti, doktore, radi svoj posao...

Kraljevo postaje grad komara i utvara. Prethodno je izmiljen napad na romsku mahalu. Romi su uvani od policije mada ih niko nije ugroavao. Dok se Romi etaju po gradu, mahalu, na slepom koloseku, na livadi, izdvojenu od grada, u koju ionako niko ne zalazi, mesec dana uvaju policijske strae.

Nije poznato zato je grad Kraljevo podoban za ovakve eksperimente.

Na licu mesta druga pria. Doktor postoji, leka nema.

Neke istine ipak ima. U Kraljevu postoji doktor, intelektualac i homoseksualac.

- Ne bih se sputao na njegov nivo, bez obzira na to to je intelektualac - izjavio je kondukter kraljevakog Autotransporta.

 

 

arena pijaca

 

Zadatak je lak. Posetiu arenu pijacu u ranim jutarnjim satima. Natrau i samo pokupiti komentare. Cenzure nema. Doktori ne kupuju na buvljaku, andarmi zalaze retko.

Buvlja pijaca u ranim jutarnjim satima. Tresu se plastine olje crne kafe, boja se vraa u pospana lica. ivot se uspravljuje.

Zadatak je bio teak. Kraljevo komentara nema. Kraljevo je zavera utanja. Malo od stida, malo od doktora.

arena pijaca uveliko radi. Znam, u Parainu bi priali i ono to ih ne pitam. Znam, u Kragujevcu ne bi tedeli doktora nego bi dodavali, uveliavali.

Ali kose, tanke linije pruge najednom seku vezu izmeu Kraljeva i Kragujevca.

Kraljevo se leti ne moe prepoznati. Kraljevo leti - to je potpuno drugi grad. Leti se Kraljevo za dan prolepa. Kad se grad otarasi bede. Jednim naglim pokretom, kao mokar pas.

Kilometarska kolona kartonskih prodavaca prekinula se, nestala. Otili u Arilje, Ivanjicu, gde ih vodi put na berbu malina. Na berbu voa - pravac Bela Crkva, kod Vrca, u ravnicu.

Kraljevu je odmah bolje.

Kraljevo dobija na samopouzdanju, na vanosti, na otmenosti.

Oni to nisu tu, ti nose depresiju i paniku, ti podmeu, ti rovare, ti kvare estetiku.

Pogled sa solitera u zimskom periodu.

Kad su kartonski prodavci tu, Kraljevo lii na suvo okieno drvo. Put dug nekoliko kilometara, u glavnim i sporednim ulicama smenjuju se crni ljudi i arene krpe.

Gledaju u zemlju. Ugaeni mutni pogledi. Pokisli i kad kie nema. Kao poliveni vrelom sapunicom, okupani mutnom vodom.

Kad su uti, zimogroljivi prodavci tu, na dve strane ulice, ne vidi se od ega Kraljevo ivi. Fabrike su propale. Ali u Kraljevu ima ravna ploa zemlje pored Ibra. Tu su se spojile jedna sa drugom dve mone fabrike pod otvorenim nebom. Prva, velika i ravna Kvantaka pijaca, trgovinski centar od Leskovca do Krueva i Uica.

Pored Kvantake, izrasla je kao mlado stablo arena pijaca; odmereni su, nee oni da se hvale - najjaa u Srbiji. Te dve fabrike, sa brda, spajaju limeni krovovi.

ta tu sve nema. Tanke pecaljke duine est metara, konopci za brodove i amce, srebrnaste eline sajle, zmijski skoturene i silne.

Da li je kraljevaka buvlja pijaca najjaa u Srbiji? On dugo razmilja: - Najvea nije. Po asortimanu robe, po kvalitetu, po raznovrsnosti, najbolja je. Najbolja je, u pravu si.

utu trafiku od plastike sunce iskrivilo tako da lii na loptu, tanije na bubamaru.

Trafika u kojoj majstor radi - suva kora narande baene u blato.

Za trafiku prikaen bicikl, visi kao prsten na ruci. Krov trafike pokrila zemlja, izrasla suva trava. Trava, cvee, zemlja, plastika, satovi. U centru grada - peina nekog pustinjaka. Naoari, makaze, mobilni telefoni. udo tehnike, ali masno. Zamagljen prozor, otvara se i zatvara, kao oko krave koja umire.

Tu radi jedan radnik, ''oran a umoran''. Tu sedi Guula, sajdija i kolekcionar, mudrac. Kucam na alter, pojavljuje se crni kaket, kao krilo crne bube. Nije me prepoznao. Jo bolje. Guula je uvek tih, poinje priu: - Ovo je vaarsko-saborski narod. Ovo nije drava. Ovo je jedno rasulo. Ovaj narod nema orijentaciju kuda ide i ta radi. ivi od jutra do jutra.

Pitali su ga - kako ivi? - Nita mi drugo nije elja, elim da budem ponizan i skroman.

Najvea mi je elja da poniavam samog sebe. Ako e lepo da ivi, mora malo da se skloni. Zbog pameti moe mnogo da izgubi. Treba se drati toga.

Ja sam ovek koji gleda mnogo dalje. Zato treba da budem sam, usamljen.

Nikad nije uo za filozofiju egzistencije, Sartra, Hajdegera. Izvesno je, nikad on to nije itao. Meutim, on kae: - Sam sam se rodio, sam uglavnom ivim, sam u da umrem.

Jedan sajdija iz Kraljeva, Bie i Vreme.

Kako je precizni mehaniar u godinama, tanih a masnih prstiju, stigao do visine, do mudrosti: - Jedan ovek moe da stvara, dok ne proigra mladost, dok ne proigra mnogo novca. Bio sam sedamedeset etvrte godine moda najbogatiji ovek optine Kraljevo.

Kako se sudbina savila u klupko? Pod stare dane Guula je dobio pomonika. Sa sekretarom partijskog komiteta u doba titoizma blizak je rod: - Reko sam ja njemu, kad sve bude prolo, doi e kod mene. Kod mene e i da umre. Tako je i bilo.

Sekretar komiteta se hvalio kako su mu, u vreme samoupravljanja, Titove tafete, po hotelima, kud god krene, donosili devojke na tacni.

- Ostao je ovde da sedi i gleda prijatelje kako mu prolaze. Napustili su ga svi. ak i porodica. Rekao sam mu da sedi ovde, da mi kupuje hleba i novine. Taj hleb nije mi potreban nego sam eleo da vidi narod ta je doekao poasni graanin Kraljeva. eleo sam da ga ponizim. Bio je aktivan u Mesnoj zajednici, delio je humanitarnu pomo. Tamo su imali aparat za fotokopiranje. Davao sam da fotokopira molitvenike hilandarske. Ima tu neega... rekao je kad je bio naputen od svih. Nije to rekao kad je bio u zanosu i snazi, nego na kraju.

Guula za politiku ne mari. Nije fer to sam se kroz alter dotakao dnevne politike. Predsednik Boris Tadi? - Oni nemaju nita svoje. Oni igraju kako im se naredi. Oni su u vlasti drugih ljudi koji upravljaju Srbijom. Njima to i odgovara.

Sajdija iz Kraljeva lamentira nad Srbijom: - To je drava u nestajanju. Potpunom. eka se samo jo jedan deo da se odigra.

- Pre dvadeset godina bila je jedna uravnilovka. Ljudi su bili zadovoljni to mogu da dignu pet kredita a da nijedan ne vrate. Prole nedelje ubio se u Siri, selu kod Kraljeva, ovek koji je digao kredit, mislei da se ne vraa, kao u vreme Tita. Kua oduzeta, porodica napolje, ubio se.

- Jeste ga lino poznavali?

- Jesam kao muteriju, znao sam ga.

Ne zna se ta je Guula. Sajdija to popravlja satove, a ivi po sopstvenom satu. Doao je ovek iz Kruevca samo da ga vidi. Otiao je zamiljen: - On radi u Parizu u jednoj aviokompaniji.

ta je rekao ovek iz Kruevca: - Tamo nema nita bez rada, ovde ima dosta bez rada. Zato dolazim ovde, da se odmorim.

- Mene ui rad, razumete. Ja ne znam, a rad zna. Mene rad ui kako da radim, on mi pokae - ovako...

Guula je govorio o omladini, mlada devojka kupuje bateriju. Slua razgovor, zanemela je: - Moete da zamenite bateriju?

- Ajd da probam!

- Kad vidim mog unuka i unuicu ja zaplaem. Kakva je njina budunost? Ljudi ne misle o njima. U redu, sad je lepo rodilo. Moe da se razmilja i uiva. Ali budunost njihova... - Izvoli ero!

- Koliko?

- Sto dinara!

- Hvala puno!

- Hvala lepo, da si iva i zdrava.

 

 

 

Narod

 

Dve ene, jedna prodaje za tezgom, druga sa erkom prolazi. Ne poznaju se. Ali su se po mirisu, po kapi znoja na elu, po pramenu kose, prepoznale. Obe su sa Kosova. Nema greke, niti je greka mogua. Prolaze u arenoj gomili naroda, majka i erka. erka je studentkinja.

- Odakle si? Upisala pedagogiju. Ko je direktor Studentskog doma u Mitrovici? Odakle je? Teko da mu naem vezu.

Pita devojku: - Sad ste na odmoru?

- Na odmoru. Nikoga nema.

Sad nije vreme za vezu. Isto su obuene kao ostali; istim ritmom, sporo su hodale u paliru. Kako je znala da su s Kosova? I kako odmah trai vezu? Istovremeno prodaje, slui tri muterije. Pred njom su rolne tofa: - Metar i po, ta ste vi hteli?

- Htela sam metarski, ali da bude plav.

- Dobro, ima i nenoplavi, oete jednobojni?

Potpuno druga pria, potpuno nepoverenje meu metanima. Starica, sprena kosa lutke iz kontejnera. A Raka dri tezgu, prodaje obuu.

- Ne volite nas domoroce. Kod Leskovana kupujete. U kamionu spavaju, peru se, umivaju, piaju. Ustala u dva sata, ila na put, ene, dola radi.

- Ako. To joj je poso. I ja ustajem. Ako.

- Pa ako.

- Dobro prijo, dobro. Svi trimo kod Leskovana, kod vercera, kod Cigana.

- Koga, ree, poznaje iz Miloaja?

- Poznajem ja mnogo nji, uti...

- Priaj...

- Neu ja. Ne da kae od kojia si...

- Ima manje izme.

- Kako manje, misli krae?

- Ja.

- Nemam.

- Ovo su izme samo za ribare, duboke izme.

- Kako za ribare, za seljake... Kakog ribara crnog...

- Moram da uzmem, joj... Ne mog na noge...

- Jesi od Piculinaca iz Miloaja?

- Nisam, gor sam, visoije...

- A poznaje Piculince? Jesu ivi? Kako ono be?

- No, nisu ivi. ivi su obadva...

- Kako ono bee, zovu se...

- Pa Piculinci...

- Onaj jedan to je uz araf nosio kuaricu. Kuarica ide, njega nigde nema.

- Nee da kupuju kod svojih ljudi?

- Jes bogami, ne vole domoroce. Sve tre kod vercera, niki, leskovaki, prokupaki da kupuju. Za nas, kau, da ne obogatimo. Spavaju u kamionu. Kupaju se, umivaju se, peru se. Prodaje ti posle papriku, ja l' krastavac. Mi kupujemo. Doe arapan grdni, arapan uri da proda, da ide da radi da mu ne propadne. U proli petak bio luk 20 dinara, danas 40...

On dri tezgu, prodaje obuu, ta se njega tiu Leskovani, crvena, paprika, higijena?

Zato to tamo dri drugu tezgu. Izgubio je na luku. I to od koga? - od arapana.

Kafana na buvljaku. - Ostavio sam Maloga Paju da stoji, ja da popijem pivu. Dosadilo, brate...

Vraa se: - Ma dao sam po ceni, za pivu.

- Kako su mogli da izmisle tu gadost da je lekar silovao andarma?

- Ma jok, nije izmiljeno. Ima tu jedan lekar, svi znaju da je peder. Ako ga je... to ga nije opiio amarom, ko ga jebe... Takve stvari ne treba da se objavljuju u novine, to su za mene bljuvotine... To je tamo, za sud, ta ima u novine da izlazi? To je runo i gledati i itati.

Nema nikakvih komentara po Kraljevu. Kraljevani uzdigli glave visoko. Stavio sam ga na teke muke. Pocrveneo je u licu. - Ne daj Boe da je neki moj komija, bio bi ga svaki dan, gde god ga vidim, ako je na slobodi. to e ti takav ovek u okruenju, taka budala?

- Doktor radi u privatnoj praksi?

- U privatnoj, teraj ga u piku materinu! - kae rezignirano.

Moj sagovornik brie znojavo elo. Naterao sam ga da pria o doktoru, pokvario sam mu dan. Neu vie. Da sam ga vratio na istu temu, pobegao bi iz kafane. Sav je u znoju.

Preko puta za tezgom sedi Brka. Bledi radniki kombinezon boje mastila. Noge na stolici Brka zavario, uzdigao stolicu na visinu tezge.

- Dobro, dobro ide - priznaje Brka.

- Ovo, mislim, ovako ovo... Ovo se nee skupljati... slobodno peri, kuhaj... Ovo, mislim, ovako...

Kupac pakuje farmerice, ne jedne nego dvoje: - Vidim da je mekano.

- To je prano, kuhano, prano, kuhano...

Po naglasku, znam da je iz Novog Pazara: - Odakle su ove farmerice?

- Original amerike. Osamsto dinara. Ovo je standardna pantalona, za svakoga, za stare, za mlade. One skroz bruene, to je za mlade. Evo, to su tije, ima jo par komada ostalo. Evo, sad ovek uze dvoje...

- Neu bruene. Ipak, moram ja u Novi Pazar...

- Vala, otii u Pazar, otii e oe, ako nae ove pantalone...

Dalje, u tunelu, penzioneri igraju ah. Na ulazu u tunel prodaju se knjige.

- orava koka kljucne neko zrno. Ajde kljucni sad... Da vidimo, na primer, sad...

- Ej, krade figure! Zovi policiju.

- Zato policiju? Ne treba policija, ti si andarmerija.

Visoki, tanki andarm je stajao, ortak je sa prodavcem knjiga. Neko upita: - Je l' ovaj stvarno andarmerija?

Prodavac knjiga potvruje: - Jeste.

- Kako vas jure doktori po Kraljevu? Je l' to mogue?

- Pa, izgleda jeste iva istina, prijatelju moj - odgovori andarm.

andarm uti, prodavac knjiga je pravi vergla: - to je najgore, opio ga. Kad je andarm video, poeo da ga tue. Ovi drugi, pacijenti, koji su ekali pred ordinacijom, videli, neto se deava. Skoili drugi. ta je bilo? Ovaj priao. Ovaj ga tue, doktor vriti...

- Ma nije mogue?

- Znaju, znaju ljudi. Znaju sigurno. Nije izmiljeno. im je bilo preko televizora.

 

 

 

Narkomanska pria

 

 

Prodavac knjiga poe priu o dogaaju od pre nekoliko godina. Zanelo se dvoje narkomana. Toliko se zaneli, nisu primetili gomilu sveta koja se okupljala.

- Zna ono kad je narkoman kresnuo onu u centru? U deset sati uvee, poeli su da se kite po spomeniku i da se drogiraju. Momak i devojka, izdvoji su se. Poeli su da se ljube. Ljubljenje prolazilo, neko ih pogleda, neko ih ne pogleda. Ne bi privuklo panju milicionera, nego je milicioner video da je guva, okupilo se 150 penzionera.

Policajac se primakne, otvori oi. Penzioneri nareuju: - Ne smetaj, mii se.

Kako se nalo jaje u deset sati uvee? - Neko je iz mase gaao, pogodio je policajca.

Policajac se povukao u tamu, zove interventnu, pogodili ga jajetom. Napad na slubeno lice. Ma, iva istina. Stigle su dve interventne...

Penzioneri su uivali. - Devojka lepa k'o lutka.

Prodavac knjiga dva puta ponavlja. k'o lutka, k'o lutka...

Masa se irila i skupljala. Narkomani nisu obraali panju. Penzioneri su uivali.

Sto pedeset penzionera protiv policije: - Pustite ih, pustite! Jajare! Odlazite! Ko vas je zvao, dukele jedne!

Narkomani padaju lako. Lino sam u kafiu posmatrao poetak policijske racije. Narkomani na visokim stolicama za ankom sede u nekom toplom i tihom dremeu. Ne moe se rei da su policajci pristupili grubo, narkomani su, valjda u oku, videli su uniformu, padali na tvrdi daani pod. Lomili su se kao da su od stakla.

Policajci su, na previe grubo, pipnuli za kragnu prvog u redu. Drugi su padali sami. Niko da ih takne. Muzika nije prestajala. Visoke stolice su ih, kao iva stvorenja, razbacivale. Policija je napravila utisak. Padali su kao da mrtvi dokeji padaju iz sedla. U Kraljevu je bilo tako.

Neka pria prodavac knjiga: - Policija, interventna, povukla mladia. Devojka je bila, razume, gola. Pali su oboje. Sa visine od sedameset-osamdeset santimetara. Tvrd i teak pad na beton. uo se teak uzdah mase: - Razbie se.

Prodavac knjiga zna detalje, mora da je bio oevidac: - Ne, oni su nastavili.

Policija prekida igru. Pred spomenikom u centru sto pedeset uzbuenih penzionera vrtelo se sve do ponoi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane