https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Polemika

 

Polemika

 

Nikola Simi: Moj odgovor izvesnom Tomislavu T. na njegove somnambulne optube

 

Izmeu Napoleona i Ajntajna

 

Redakcija Tabloida, shodno svom ureivakom opredeljenju da potuje pravo na razliita miljenja i stavove, u svom prethodnom broju objavila je jedno pismo gorine Tomislava Tauana, poznatog i uglednog sportskog radnika iz Subotice, u vezi sa stanjem u fudbalu, te njegovim fudbalskim prijateljima i neprijateljima... Dugogodinji sportski novinar i komentator Tabloida Nikola Simi, pomenut tom prilikom, odluio je da odgovori na Tauanove optube. Pismo g. Tauana smo, naalost, kratili, Simievo objavljujemo u celini.

 

 

 

Neki Tomislav T., navodno autor novih pravila fudbalske igre (?!), javio se negde iz Subotice i prozvao mene i kolegu Slavka Troelja da, kao, veliamo lik i delo predsednika Fudbalskog saveza Srbije, gospodina Tomislava Karadia.

Dugo sam se dvoumio da li da zalijem cvee na terasi ili da polemiem sa Tomislavom T. Jer, priznaete, cvee ipak lepo mirie, a ovo otvoreno pismo nesrenog Tomislava T. - smrdi.

Osea se strani smrad samo iz jednog razloga - to je dotini izmislilac novih fudbalskih pravila, u obraun sa svojim venanim kumom Tomislavom Karadiem uvukao, ni krive ni dune, mene i kolegu Slavka Troelja, jednog asnog i umerenog novinara u svakom pogledu.

Javnosti je bar toliko poznato da Tomislav T. nasre na sve one koji drugaije misle od njega, a posebno na gospodina Karadia koji mu je, koliko to javnost zna, ostao duan neke pare (marke, ta li) dok su zajedno radili u subotikom Spartaku!

E, sad, da su u pitanju neki principijelni razlozi, a ne lini obraun Tomislava T. sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, moda bi i imalo smisla da ovek gubi dragoceno vreme i uputa se u polemiku sa dotinim piscem otvorenog pisma, ali...

Poto tu nema nikakve prie o problemima srpskog fudbala, i kako ga unaprediti - ve se maksimalno koriste pljuvake lezde da bi se dobio neki dug - ko zna da li je uopte i pametno od mene da prihvatim polemiku sa jednim, ipak, neravnopravnim protivnikom, takorei autsajderom.

Proitao sam ovih dana u jednom dnevnom listu da preko 50.000 duevnih bolesnika slobodno eta ulicama Srbije. I odmah sam shvatio da to jednostavno nije taan podatak - naime, tih duevnih bolesnika ima tano 40.999, a onaj jedan se sakrio negde u miju rupu, zadnja pota Subotica, koliko sam uspeo da razaberem, i od tuda proziva i blati nedune ljude.

Koliko sam iz tog konfuznog i za parapsihologe zanimljivog teksta nekakvog otvorenog pisma uspeo da razaberem - moja krivica se sastoji u tome to sam, eto, citirao gospodina Karadia da e se boriti protiv menadera koji trguju srpskom fudbalskom decom. Naravno da nisam imao nita protiv takve izjave, jer i sam mislim da su menaderi najvee zlo srpskog fudbala. Sem toga, sebi posle silnih godina bavljenja novinarskim poslom, naravno, nisam mogao da priutim da nekoga cenzuriem. Uostalom, nisam samo ja preneo Karadieve rei, preneli su to i svi ostali listovi koji piu o fudbalu, pa ne vidim u emu je tu problem.

 

 

"Inovator"

 

 

Tomislav T. mi zamera to se nisam u svom novinarskom poslu bavio njegovim inovacijama, novim pravilima fudbalske igre, jer su to, navodno, svi u Srbiji pozdravili. Koliko ja vidim, fudbal u Srbiji se i dalje igra po starim pravilima. Uostalom, zato Tomislav T., ako mu je do slave i istorijskih otkria, nije izmislio vatru, toak, rupu na saksiji, toplu vodu...

Tomislav T. ima pravo da misli o gospodinu Karadiu ta hoe, ali ono to ne sme jeste da i druge, nedune, uteruje u to svoje poremeeno miljenje. Iz pisma koje je Tomislav T. uputio Tabloidu saznajemo da mu je pomenuti gospodin i venani kum. Nekako, ostao nam je duan odgovora Tomislav T. o tom svom kumu i njegovoj transformaciji od asnog i potenog oveka do...

Ne bih voleo da advokatiem za raun Tomislava Karadia, jer ga ja nisam izabrao na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Njega je izabralo 77 delegata, sa jednim uzdranim (Milan Tomi iz Crvene zvezde), s tim to su jedni glasali za Dragana Acu Bulia, a drugi, naravno, za aktuelnog predsednika fudbalske organizacije Srbije.

ta su tu novinari mogli da uine? Da spree izbor? Pa, to je pokuao upravo Tomislav T. koji je na Skuptinu FS Srbije upao s nekakvom boicom otrova i zapretio da e se otrovati (?) ako mu ne dozvole da govori. Ostalo je poznato - obezbeenje je uinilo to je do njih. Valjda tu prestaje svaka pria o tome ko je Karadia birao na mesto prvog oveka srpskog fudbala.

Ja, istina, ne znam ta je Tomislav Karadi radio u detinjstvu, nisam se nikada ozbiljnije bavio njegovim likom i delom, ali ovo to on sada radi - s pozicije predsednika FS Srbije - govori o tome da je on, ovek, Ajntajn za sve fudbalske radnike u Srbiji.

Tano je, smenio je blefera Miroslava ukia (deset utakmica bez pobede!) i doveo uvaenog i cenjenog (velikog) trenera Radomira Antia sa kojim je reprezentacija Srbije zasela na prvo mesto nae kvalifikacione grupe i na 14. poziciju na rang-listi svetske fudbalske organizacije (FIFA). Poeo je izgradnju sportskog centra, onog kojeg su verbalno najavljivali Miljani, Piksi Stojkovi, Zvezdan Terzi... Time e g. Karadi svakako ui u istoriju srpskog fudbala, pa svidelo se to Tomislavu T. ili ne.

italaca radi - ovde se esto uju takve optube da se nametaju utakmice, ali jo niko nije doao do validnih dokaza. Niti je odgovarao za takve izjave.

Uostalom, mediji su zabeleili da je Tomislav T. javno obeao da e tuiti Nikolu Dombu, prvog oveka Hajduka iz Kule, jer ga je ovaj, umesto sa Tomislav, redovno oslovljavao sa Blesimetar. ta je bilo sa tom tubom, kao i tubom protiv Karadia, takoe najavljenom posle izborne Skuptine FS Srbije?!

 

 

Traio posao, pozajmljivao pare

 

 

Moda ne bi trebalo da komentariem optube neuraunljivog golmana (evo anse za tubu) o tome da mi je gospodin Karadi zaposlio sina u FS Srbije. Pa kada ga to titi, i kada se bavi mojim moralnim i etikim nagonima - da ga ne ostavim dunim ni tog odgovora...

Naime, moj sin se zaposlio u FS Srbije, kao vii fudbalski trener i doktor ekonomskih nauka (govori dva svetska jezika), etiri godine pre nego to je Karadi izabran za predsednika FS Srbije. Toliko o potovanju injenica od Tomislava T.

Najtunija od svega je ipak injenica to nesreni Tomislav T. u itavu priu uplie pokojnog Velibora Vasovia. On? Pa ja sam sa pokojnim Vasoviem bio do poslednjeg trenutka njegovog ivota, kao i u Udruenju za prosperitet fudbala. I odmah urim da kaem - nikada u svom ivotu, karijeri, nisam upoznao veeg fudbalera, trenera, oveka. Ma ta oveka: ljudinu!

A Tomislav T. je, koliko je meni poznato, dolazio nekoliko puta u Udruenje da trai mesto u srpskom fudbalu, neko zaposlenje, da ne umre od gladi. Pozajmljivao je pare koje nikada nije ni nameravao da vrati. I sad takav nesrenik da brani Vasovia. Od koga?

Uvek sam za polemike, jer one mogu da iniciraju uspeh, promene. Ali to nikada nisam radio s boicom otrova u depu, niti upadima u institucije. Raduje saznanje da su Tomislava T., kako se sam hvali, prihvatili mediji iz Hrvatske i Federacije BIH. No, neto tu ne vidim emotivnu vezu sa odbranom Srbije, ako se ona pljuje i blati u hrvatskom tisku? Ili moda ovde neko ima problema sa elementarnom logikom.

S ponosom, inae, prihvatam fakat da moj sin radi u FS Srbije. Sad samo molim odgovor na pitanje: da li da nagovorim sina da podnese ostavku, ili da ja prestanem da se bavim novinarstvom? Neka mi javi. Uinio bi mi veliku uslugu.

Ono to ja za njega mogu da uinim jeste neto krajnje humano. Zakazau mu prijem kod doktorke Risti u Beogradu. Sve e biti besplatno. I moda e terapija pomoi. Najtee je uspostaviti dijagnozu, a sve ostalo je mnogo, mnogo lake...

Jer, koliko sutra, sve moe biti kasno. Moe Tomislav T. poeti da se predstavlja i kao Napoleon Bonaparta, i eto nama novog Vaterloa. I sve zbog namirenja duga od nekoliko 'iljada maraka, koje su, ve, pojeli evri...

Ako sam ikada vodio besmislenu polemiku, to je ova. Zato se izvinjavam itaocima Tabloida.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane