Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kontranapad

Kontranapad

 

Iza kulisa samoreklamerstva organizatora Univerzijade 2009. godine u Beogradu

 

 

Lane ankete Boe Derikoe

 

Sutradan, nakon objavljivanja jedinog teksta u srpskim medijima koji je ponudio drugu stranu prie o minuloj Univerzijadi u Beogradu (Tabloid br. 185 od 23. 7. 2009), rukovodei ljudi najveeg sportskog dogaaja odranog u Srbiji, izali su pred novinare da bi saoptili javnosti ocene i rezultate (navodnog) ispitivanja javnog mnjenja o protekloj smotri akademskih sportista sveta

 

Miroslav Vislavski

 

Vicepremijer Vlade Srbije i predsednik Organizacionog odbora Univerzijade Beograd 2009. Boidar eli upoznao je novinare o impresivnim efektima koji su ostavili utisak u javnosti. Istakao je da 69 odsto anketiranih graana smatra da je odravanje Univerzijade veoma znaajno za nau zemlju! U emu se ogleda njen znaaj i u emu ga je prepoznala ta ista javnost, nije nita rekao.

Ako je re o ugledu Srbije u meunarodnoj zajednici, onda se on nee popraviti organizacijom jednog sportskog dogaaja kakva je Univerzijada. Ako se radi o ozbiljnosti organizacije, prevideo je Boa da je, samo nekoliko meseci pre poetka, odravanje Univerzijade u srpskoj prestonici bilo dovedeno u pitanje. Ramatrala se mogunost da se Univerzijada prenese u Grku, u kojoj postoji infrastruktura za takvu priredbu. Olako se i bez bilo kakvih objanjenja odustalo od est takmiarskih disciplina koje su bile sastavni deo programa jo od donoenja odluke da se Srbiji poveri takav sportski dogaaj. Na pola godine uoi poetka Univerzijade, isforsirana je afera kojom je zamaskirana nezrelost i neodgovornost dravnih organa koji su bili njen garant. U toj aferi je rtvovan dr Sinia Jasni, direktor Univerzijade 2009. u Beogradu, visoki funkcioner FISU, a zahvaljujui njemu Srbija je dobila organizaciju ovog sportskog dogaaja.

Kada je u pitanju organizacija Univerzijade, eli poruuje da ak 93 odsto graana misli da je ovo sportsko takmienje odlino organizovano!

ta je to na osnovu ega ispitanici imaju uvid o ''vrhunskoj'' organizaciji? Zato Boa ima potrebu da iznosi ovakve (isfabrikovane) podatke? Kome se naknadno udvara, kada nije pitao ni javnost ni narod da li nam treba Univerzijada pre odluke FISU da dodeli Srbiji organizaciju svoje najvee akcije? Ne, eli se ne udvara, ali veto manipulie metodom i nainom vladavine uvezenih eksperata poput Dinkia, Vlahovia, Jelaia i drugih ''specijalaca'' koji su nam natureni da nam ureuju dravu i ivote.

Da je re o manipulaciji, moe se govoriti i zbog toga to nije saopteno ko je istraivao, niti na kom uzorku je vreno ispitivanje javnog mnjenja.

Pozivajui se na ekonomsku krizu, eli velia dostignua organizatora i istie da su najvie ocene date za uslove smetaja, tvrdei da su na prethodnim univerzijadama te usluge bile na znatno niem nivou! Istiui to kao najvredniji deo organizacije Univerzijade, on gubi iz vida da nije svodio utiske o turistikom, ve o sportskom dogaaju. Zar nije bila prilika da govori o onome ta je Univerzijada donela Srbiji i srpskom univerzitetskom i sportu u celini? O tome mediji nisu imali ta da prenesu. U tom pogledu nemamo ime da se pohvalimo niti da pravdamo potroeni novac koji je namenjen tom dogaaju. Osim Univerzitetskog sela koje ide na stambeno trite, i arhivskih zapisa, Univerzijada nije ostavila nita posebno za razvoj sporta.

Zar nije bilo logino da se saopte i finansijski pokazatelji i ceh koji su platili poreznici, siromani graani Srbije? Odakle li samo smelosti da se poput bogojavljenske vodice nudi javnosti jedna slika o Univerzijadi, koja je ve zaboravljena kao dogaaj, ali nisu plaani njeni cehovi.

Da li je lana predstava o Univerzijadi ujedno amortizacija nenormalnog razreza i izdvajanja budetskih para koje su otete od lokalne samouprave? I primer Novog Sada, koji ima projektovana budetska sredstva od 100.000.000 dinara na godinjem nivou za programsku aktivnost preko 300 korisnika, takoe je ilustrativan. Jer, Novi Sad je duan da unese za Univerzijadu 120.000.000 dinara to su znatno vea sredstva od godinjeg budeta namenjenog za aktivnosti sportskih organizacija i klubova u srpskoj Atini, mada je od programa bio domain samo nekolikim utakmicama u odbojci! Zato?

Ako je Univerzijada dravni projekat, onda nema smisla opteretiti budetska sredstva lokalne samouprave koja je inae limitiranih mogunosti i nadlenosti koje su joj doneli kreatori novog sistema i dravnog ureenja. Ali, ovu vlast i njene eksponente u sportu, koji u stvari nemaju veze sa sportom, to ne interesuje.

Zanimljivo bi bilo obavestiti javnost o sudbini novca koji se sticao, troio i obrtao za Univerzijadu. ta je uinjeno sa parama koje su uplaivali sami uesnici Univerzijade, od kojih je svako morao da snosi za lanove ekspedicije pojedinano po 45 dolara dnevno?

Po tom osnovu je trebalo da se ostvari prihod od oko 5.000.000 dolara. Preutkuju se i podaci koji bi morali da argumentuju opravdanost organizacije ovog dogaaja, a proizilaze iz interesa velikih kompanija i njihovog marketinkog nastupa na Univerzijadi. Dakle, ko su bili sponzori i ta je njihov udeo u ovom svetskom projektu? ta se na tom planu postiglo i u koje vreme? O tome ni eli niti ko drugi od zvaninika ne govori ni rei.

Lino iskustvo potpisnika ovih redova daje mu pravo da kritikuje elnike Univerzijade 2009. Beograd, mada nije uesnik pominjanog dogaaja i nema potpuni uvid u organizaciju i ciljeve Univerzijade.

Kao sportski funkcioner, bio sam na elu organizacije najveeg sportskog dogaaja u SRJ, organizovanog nakon sankcija koje nam je uvela meunarodna zajednica 1992. Tako se kvalifikovao i bio tretiran Fajnal for u Kupu ampiona u odbojci koji je poetkom 1998. organizovan u Novom Sadu, na kome su uestvovali ampioni Italije, panije, Hrvatske i Francuske. Nekoliko dana nakon dogaaja, na opte odobravanje predstavnika medija, javnosti je specificiran kompletan rezultat finansijskog poslovanja u kome smo doiveli podbaaj. Imali smo obraza da to javno saoptimo, kao to smo imali i sve druge sjajne pokazatelje koji su bitno uticali da Srbija (SRJ) kasnije postane prava Meka za evropske i svetske dogaaje u odbojci. To je bio interes i srpske odbojke i srpskog sporta.

I kao to je po zavretku Univerzijade ''odvalio'' da e Srbija konkurisati za organizatora sledeeg domaina Olimpijskih igara posle Londona 2012, eli je ovom prilikom ustvrdio i obeao: ''Univerzitetski sport odavno nema mesto koje zasluuje. U ime moje koleginice, ministarke sporta, najavljujem novu organizaciju univerzitetskog sporta u Srbiji. To znai da e u budetu koji bude odvojen za sport vei deo (?!) biti posveen univerzitetskom delu''. Kakve su to nebuloze, gospodine eliu, i koga Vi zamajavate? Ako ste Vi nenormalni, zar mislite da su i svi u Srbiji takvi? Prestanite da laete, i radite ono to Vam je naloeno mimo sporta.

Dokle ide beskrupuloznost u manipulisanju javnosti kome pribegava Boidar eli kada se govori o minuloj Univerzijadi, neka poslui i primer bilborda sa kojih se upuuje zahvalnost Srbiji. Pre vie od mesec dana u mnogim gradovima su se pojavili ovi savremeni oglaivai, na kojima je prepoznatljivi vrabac Srba i tekst koji glasi:

"Uz vau podrku 25. univerzijada Beograd 2009. je postala trijumf Srbije''. ''90 odsto graana Srbije ocenjuje Univerzijadu kao izuzetno uspean i za zemlju vaan dogaaj. HVALA, SRBIJO! Uz vau podrku 25. univerzijada Beograd 2009. je postala trijumf Srbije''

Marketing menader Univerzijade Beograd 2009, gospodin Mikavica, istie da je postavljeno 109 takvih bilborda. Zato? Nije znao da kae sem da je Univerzijada najavljivana i putem bilborda. To i nije neki argument koji opravdava iskonstruisanu samohvalu! Na pitanje koliko je to opteretilo budet Univerzijade, saznali smo da to nije troak, te da je to dobijeno besplatno od vlasnika bilborda. Ko su vlasnici? Dobili smo odgovor da su to privatnici! Koji su to privatnici koji daju usluge besplatno za dogaaj koji je od dravnog interesa?

Oni koji su svoju demagogiju hranili priama o velikim utedama, to je elnicima Univerzijade nakon stiavanja afera i smene dr Sinie Jasnia bio glavni moto, bez problema su pljusnuli tridesetak ili vie hiljada evra ne bi li investirali u lanu sliku koju serviraju o Univerzijadi. Zato tih tridesetak hiljada evra Boa eli nije usmerio ka univerzitetskom sportu, o ijoj reformi i poboljanom statusu u budetskoj raspodeli govori kao da je on ministar sporta? Ili moda najavljuje neto to je ve vieno kada se govori o Sneanama - ministarkama sporta. Kako je Stojaika-Lakievika, nekadanja ''znaajna'' sportska funkcionerka i politika heroina, prola u sportu, moda se i drugoj ministarki sa dva prezimena priprema slina putanja. Moda je to i dobro, ali ne ako se na njeno mesto ostavi neki Derikoa.

Kada se govori o samoreklamerstvu preko bilborda koji su besplatni, kada se afirmiu Boini ili interesi njegovih partijskih pajtaa, preostaje nam da sami zakljuimo da e svi ti vlasnici bilborda biti namireni kroz druge poslove. Uostalom, moda je poveravanje organizacije ishrane za uesnike Univerzijade privatnom preduzeu iz Vrca, koja je dva puta dnevno dopremana iz Vrca u Beograd, jedan od moguih primera koji ilustruje gratis bilborde! U takvim pretpostavkama i osnovanim sumnjama ostajemo u nadi da e se jednog dana nai mesta i za objavljivanje tendera koji su i na koji nain raspisivani, za transparentnost sponzorskih i drugih poslovnih aranmana koji su uspostavljani i zakljuivani nakon likvidacije najzaslunijeg za odravanje Univerzijade u Beogradu, dr Sinie Jasnia, najozbiljnijeg kandidata za budueg predsednika FISU na izborima koji slede u Svetskoj studentskoj sportskoj uniji.

Kakav je smisao ovih poruka sa bilborda? Da li su predstavnici drave smatrali da e na takav nain prikriti sve u vezi sa dogaajem (Univerzijada) od koga nismo dobili nita, sem parade koja je trajala petnaestak dana.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane