Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Bankrot

 

Bankrot

 

U susret uništenju srpskog sela i potpunom nestanku poljoprivrede

 

Samo je glad sigurna

 

 

Ako banke aktiviraju hipoteke, doæi æe do agrarne katastrofe biblijskih razmera. Banke  koje na ovaj naèin preuzmu zemlju, sigurno je neæe zadržati, veæ æe je, radi oèuvanja likvidnosti, ponuditi na slobodnom tržištu. Velika ponuda nekretnina dovešæe do pada njene vrednosti. Na potpuno isti naèin poèela je i ekonomska kriza u Americi, koja je odmah dobila  globalne razmere. Po besmisleno malim cenama æe, zatim, razni preprodavci i mešetari da otkupe najplodniju zemlju u Srbiji.

 

 

Milan Malenoviæ

 

 

Još poèetkom ove godine, direktor Produktne berze u Novom Sadu, žarko Galetin, upozorio je da æe cene svih poljoprivrednih proizvoda, a posebno mesa i komponenti za stoènu hranu, doživeti dramatièan pad. Kako trenutno stvari stoje, i najcrnje sumnje ovog struènjaka biæe prevaziðene. Cena kukuruza "na zeleno" je 7,50 din/kg, dok se prošlogodišnji rod plaæa 8,50 din/kg, tako da se oèekuje da æe cena ovogodišnjeg roda biti negde izmeðu ove dve brojke. Prošle godine se za kilogram kukuruza plaæalo u proseku 15 dinara. Dok se prošle godine za kilogram soje plaæalo i preko 37 din/kg, ovogodišnji rod je poèeo prodaju na tek 26,52 din/kg, dok je potpuna nezainteresovanost tržišta za pšenicu, cenu ovog proizvoda na produktnoj berzi oborila sa preko 20 din/kg od prošle godine, na mizernih 10 din/kg poèetkom meseca.

Uopšte je primetan izuzetno slab promet, pa je ova berza prvu nedelju septembra proglasila najgorom u protekle dve godine. Ostvaren je ukupan promet od tek 485 tona robe, što u dinarima iznosi jadnih 9.358.900,00 (iliti jedva nešto više 100.000 evra)! šta èini država da zaustavi dalji sunovrat poljoprivrede?

 

Daju zemlju da plate seme  

 

"Po ovoj ceni nam se nikako neæe isplatiti da prodajemo žito", govori za Tabloid Stanimir Lazoviæ, poljoprivrednik iz Rume, i dodaje: "Dao bih ga svinjama, ali ni cene mesa nisu povoljne. Doðe mi da sve zapalim i odem." Stanimir ima još jedan problem koji ga muèi: u vreme dok su cene proizvoda bile daleko više, podigao je kredite i obnovio mašinski park. Nešto je uložio i u seme za setvu. Banke sada traže svoje pare nazad.

"Svi imaju problema sa otplatom, samo je pitanje da li æe banka aktivirati hipoteku", kaže Rafail Ruskovski, direktor zadruge Zrno iz Kucure.

"Ko æe onda raditi zemlju ako neæemo mi - to æe biti kraj vojvoðanske poljoprivrede", kaže Ruskovski.

Milan Trifunoviæ, direktor zadruge Trifunoviæ iz Turije, navodi da su u nekoliko sluèajeva seljaci veæ dolazili kod njega nudeæi na prodaju svoju zemlju kako bi mogli da otplate rate za kredit.

Država ovaj problem još ne primeæuje. Ako ostanu ove cene, posebno ako se ne naðe neko rešenje za ovogodišnji rod pšenice, proizvoðaèi neæe imati odakle da vrate kredite bankama. Onda ostaje samo da se nadaju da æe, umesto države, banke biti te koje æe u reprogamiranju dugova nalaziti rešenja za prezadužene ratare, ali i to je samo produžavanje agonije jer æe i novi krediti ubrzo dospeti za otplatu. A šta onda?

O sposobnosti i želji ove vlasti da sagleda i da poène da rešava probleme u poljoprivredi, najreèitije govori i ovaj sluèaj. Privredna komora Srbije je 1. septembra objavila podatke o privrednim kretanjima u prvih 7 meseci ove godine, u kojima je stajalo da je izvoz poljoprivrednih proizvoda pao za 1,4 procenta u odnosu na isti period prošle godine. Samo dva dana kasnije, prilikom posete Novosadskom sajmu, ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavljuje kako izvoz poljoprivrednih proizvoda beleži - porast?! Ili ministar ne èita novine, ili misli da ih niko od nas ne èita? Ili je samo dovoljno bezobziran da masno slaže, a da ne pocrveni? Teško da od države koja beži od problema možemo da oèekujemo i da poène da ih rešava, ali nas i dalje interesuje zašto država okreæe glavu od problema u najvažnijoj izvoznoj grani.

 

 

Propast srpskih zadruga

 

U poslednjih šest decenija iz sela je više para izvlaèeno, nego što je u njega ulagano. Selo je moralo da daje dovoljno jeftine hrane kako bi se veštaèki oèuvao standard graðana. Poljoprivredni fond nije obnavljan i danas sve teže pokriva i same potrebe ove države, dok za izvoz ostaje sve manje. Nekada je Srbija imala neverovatnih devedeset miliona stabala šljiva, dok je danas ova voæka gotovo potpuno potisnuta. Još je samo u našem seæanju šljiva, brend Srbije - u inostranstvu je sve više vezuju za neke druge zemlje. U doba Miloša Obrenoviæa ona mala i zaostala Srbija je godišnje u Austriju izvozila milion svinja. Koliko grla ove stoke danas izvozimo, sa sve Vojvodinom?

Da bi poljoprivrednici ušli u rizik investicija za obnovu uništenih poljoprivrednih fondova, oni moraju da znaju kako æe se kretati cene njihovih proizvoda dok budu otplaæivali dug. "Ja sam sreæan kada u trenutku žetve znam kolika je otkupna cena žita", priznaje nam Miodrag Nikoliæ iz domaæinstva nedaleko od Svilajnca. "Umesto da naše žito za robne rezerve kapariše, i tako nas podstakne da više proizvodimo, država se ponaša bezdušno kao i svaki drugi nakupac. Prvo èeka da pred žetvu padne cena na apsolutni minimum, pa tek onda nam ponudi neku siæu."

Neko rešenje bi moglo da se naðe i u izvozu na tržište Rusije, sa kojom Srbija ima ugovor o bescarinskoj trgovini. Samo, naš individualni proizvoðaè je isuviše mali da bi sam mogao da se upusti u takvu prièu. Proveravamo u Ministarstvu poljoprivrede kako ratari mogu da nastupe na stranom tržištu, i tamo nas upuæuju na seoske zadruge. Zadruge su idealan naèin ukrupnjivanja sitnih gazdinstava, objašnjavaju nam.

"Ako zadrugar preda zadruzi odreðenu kolièinu robe i èeka da mu zadruga posle isteka ugovorenog vremena plati proizvod, a pri tome ga ne zanima kako æe ta roba biti kontrolisana, kako æe biti upakovana, gde æe biti prodavana i po kojoj ceni, onda zadruga gubi svoju funkciju i pretvara se u otkupnu stanicu iz nekih minulih vremena", tvrdi dr Stojan Jevtiæ, predsednik Zadružnog saveza Srbije. Da bi se zadrugarstvo revitalizovalo, potrebna je podrška države, buduæi da su same zadruge finansijski potpuno iscrpljene.

"Od preko 2.100 zadruga, koliko je na evidenciji Republièkog zavoda za statistiku, manje od polovine posluje sa nekim prihodom", kaže dr Jevtiæ. "Više od jedne èetvrtine zadruga radi sa gubitkom, dok ostale postoje samo na papiru." Dugovi koje naprave one nerentabilne zadruge, za skoro duplo premašuju prihode svih rentabilnih zajedno. Pokušavamo da saznamo da li Srbija ima neki konkretan projekat pomoæi zadrugarstvu i obraæamo se Privrednoj komori Srbije. "Zadrugarstvo se u Srbiji decenijama sputava, iako bi država trebalo da ga podstièe", kaže saradnik u PKS-u Branislav Gulan. "Na neophodne zakone se èeka godinama, a i kada se donesu, ne mogu da se primenjuju jer nedostaju podzakonski akti, ili drugi, srodni zakoni."

Tu saznajemo za jedan jedini projekat pomoæi zadrugama - uvoðenje Norveškog modela,  koji se uz pomoæ i podršku Vlade Norveške sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Njegova je suština da je zadruga sredstvo za unapreðenje poljoprivrednih gazdinstava, a ne cilj sam za sebe, kao i da se poštuju zadružni principi da svaki zadrugar ima jedan glas u odluèivanju. Na stranu što se tradicionalni srpski model zadruge ništa nije razlikovao od ovog, norveškog, pa nam nije jasno zašto nam trebaju stranci da nam otkriju rupu u saksiji. Slaba strana cele prièe je i to da je u njegovu realizaciju ukljuèeno tek nekih desetak zadruga iz Srbije. Znaèi, nešto manje od pola promila od ukupnog broja! Ovim tempom se ni do sudnjeg dana neæe revitalizovati domaæe zadrugarstvo. Sve nam ovo, za sada, deluje kao jeftin marketing, kao bacanje peska u oèi.

 

 

Trka za milion hektara   

 

Pokušavamo da razumemo sve ovo što smo saznali, posebno da proniknemo u razloge upadljive državne neaktivnosti. Srbija ulaže novac u poljoprivredu, ali se to èini na pogrešnim mestima - podstièe se proizvodnja, a prodaja ostaje usko grlo. Oni koji bi tu i mogli nešto da uèine, zadruge, tretiraju se kao trinaesto prase za koje nikada nema ni para ni vremena. Na pravi put nas upuæuje sledeæa izjava: "Zadruge su prenele veliku imovinu poljoprivrednim kombinatima i prehrambenoj industriji i nisu je povratile, iako je to bilo regulisano Zakonom o zadrugama iz 1996.", tvrdi Gulan. "Procenjuje se da zadrugama u Srbiji nije vraæeno oko 200.000 hektara oranica." Zadruge, istina, od te imovine ne odustaju, ali nemaju ni para a ni snage za voðenje skupih sudskih postupaka.

Onda nam je sinula lampica: banke prete aktiviranjem hipoteka za kredite u koje su poljoprivrednici gurnuti neodgovornom Vladinom politikom potenciranja zaduživanja. I tu se radi o nekoliko stotina hiljada hektara oranica. Sa onih pomenutih 200.000 dolazimo veæ do cifre od oko milion hektara. Cela Srbija je na rasprodaji! Pitamo naše sagovornike da li smo sve dobro izraèunali, a oni nam, kao Duboko Grlo iz Votergejta, uz smešak odgovaraju: "Vi ste to rekli, a ne mi."

Samo nam jedan od njih, uz molbu da mu ne objavimo ime, objašnjava: "Bankama ove oranice ne trebaju, pa æe ih izneti na prodaju kako bi saèuvale likvidnost. Pošto strani državljani i pravna lica ne mogu da postanu vlasnici zemlje u Srbiji, domaæe tržište æe biti preplavljeno ponudama oranica, te æe cene zemlje pasti u podrum. Za sitne pare æe oni koji su bliski vlasti, ili su u njoj, pokupovati ova imanja i saèekati godinu-dve da se zakon promeni i da stranci poènu da kupuju zemljište kod nas. Kada na taj naèin cene skoèe, ovi nakupci æe uz enorman ekstraprofit da prodaju ono što su prethodno jeftino kupili."

A onih 200.000 hektara u vlasništvu nepostojeæih kombinata? "...To je ili budžetska rezerva za momenat kada potpuno presuše svi izvori od privatizacije, ili æe i to da bude prodato zajedno sa zadrugama koje æe do tada da odu u steèaj", tvrdi Tabloidov izvor.

Poèetkom meseca je u Valjevu održan dramatièan sastanak izmeðu malinara i hladnjaèara. Malinari traže da otkupna cena ove godine bude 160 dinara, mada su spremni da pregovaraju i o ceni od 135 dinara. Hladnjaèari nisu spremni da toliko plate tvrdeæi da je cena na svetskom tržištu niža od ove domaæe. Na to je burno reagovao predsednik Udruženja malinara Vilamet iz Arilja, Dragiša Terziæ, koji je hladnjaèare optužio da su isto tako govorili i prošle godine, a da su zatim maline izvožene po daleko višim cenama od prikazanih. Terziæ se  zbog toga  založio da malinari budu direktno ukljuèeni u izvoz robe koju proizvode.

 

 

Pendrek po glavi malinara

 

Poslednji put, kada je pre sedam godina pokušano da se proizvoðaèi malina organizuju i direktno pojave na berzi u Roterdamu, lider ove inicijative, jedna zadruga iz šapca, preko noæi je likvidirana i u delovima privatizovana.

"Neæu da idem tako daleko da kažem da postoji hladnjaèarska mafija, ali ovde nešto debelo smrdi", uverava nas jedan malinar. Podseæa nas i na aferu dodele prvih kredita za podsticaj privrede koji su deljeni za vlade Zorana ðinðiæa. Dodela kredita je tada išla preko Ministarstva privrede, trgovine i usluga, na èijem je èelu bio Slobodan Milosavljeviæ. Nekom èudnom igrom sluèaja ovi su krediti prioritetno dodeljivani hladnjaèarima. Jedan od njih, èija je hladnjaèa u blizini Niša, èak se javno hvalio kako je zavrnuo pomoænika ministra koji mu je dodelio kredit, jer mu nije dao dogovorenu proviziju. U to vreme je ubijen premijer ðinðiæ, zavedeno je vanredno stanje, a zatim su raspisani izbori, pa se cela afera slegla.

Bilo kako bilo, tek evidentno je da su hladnjaèari ove kredite sa enormnim grejs periodima i kamatama ispod stope inflacije iskoristili da ostvare dodatne izvore prihoda izvan svoje osnovne delatnosti. Sa druge strane su malinari uzimali komercijalne kredite bez grejs perioda i sa realnim kamatama, koje danas moraju da vraæaju kako znaju i umeju. Ko je, dakle, u ovim pregovorima u prednosti?

Kako danas država pokušava da ispravi ovu nepravdu? Pomenutom sastanku u Valjevu je, pored predstavnika Ministarstava poljoprivrede i trgovine, prisustvovao i Ivica Tonèev, savetnik zamenika premijera Srbije, Ivice Daèiæa. Delegacija na visokom nivou, reklo bi se. Ali: "...Tonèev je tu samo bio da bi nas disciplinovao", tvrdi nam jedan malinar, uèesnik tog sastanka. "...Njegov jedini zadatak je bio da nam pripreti žestokom državnom reakcijom ako odluèimo da kao ranije radikalizujemo proteste i svoje proizvode iskipujemo na beogradske ulice, ispred zgrade Vlade." Para nema za poljoprivredu, ali, Bogu hvala, pendreka ima koliko god hoæeš!

 

 

Glad već za dve godine   

 

Konaèno nam je sve jasno. Država nema nameru da ozbiljnije pomogne poljoprivredi jer je tajkunima veæ obeæala najplodniju zemlju, i to u bescenje. Sudbina svih onih koji æe na ovaj naèin da ostanu bez zemlje, državu jednostavno ne interesuje.

Još gore æe proæi obièan narod, koji sa poljoprivredom nema nikakve veze, osim što kupuje prehrambene proizvode. "Ako se koliko danas ništa znaèajno ne promeni u odnosu države, ali i banaka i nakupaca prema proizvoðaèima, za najviše pet godina ili æe da zavlada glad u Srbiji, ili æemo morati da uvozimo hranu", objašnjava nam Dimitrije Teofiloviæ, nekadašnji saradnik u Ministarstvu poljoprivrede. Pitamo ga šta æe se desiti ako banke pre kraja godine poènu sa aktiviranjem hipoteka. "...Onda je pomenuti rok upola kraæi", kaže Teofiloviæ. "Sumnjam da æe oni koji na ovaj naèin doðu do oranica želeti da investiraju u proizvodnju. Jednostavno æe saèekati da doðu strani kupci kojima æe da prodaju imanja, ali zakonske promene koje bi to omoguæile teško da možemo da oèekujemo pre 2012. godine".

Potvrdu ovih tvrdnji dobijamo i u informaciji da je Popis poljoprivrede, bez koga nije moguæa potvrda usaglašenosti našeg zakonodavstva sa onim iz EU, zakazan tek za 2011. godinu. Poslednji ovakav popis uraðen je još pre pola veka, taènije 1960. godine! Pored toga što æe da obezbedi preduslove za proces pridruživanja EU, ovaj popis je neophodan i kako bi se prikupile informacije bez kojih nije moguæe kreiranje agrarne politike. Dotle, dakle do 2011. godine, ova država neæe moæi, èak i kada bi to htela, da preduzima bilo kakve korenite zahvate u cilju revitalizacije poljoprivrede. Za veæinu današnjih proizvoðaèa, tada æe veæ biti prekasno.

   Možda je zato za nas obiène potrošaèe najpametnije da veæ sada, na vreme, poènemo da skladištimo namirnice za trenutak u veoma bliskoj buduænosti kada æe ova zemlja ostati bez poljoprivrednika.

 

 

 

 

Čekaj malo da se zaletimo  

 

Koliko je ova vlada nezainteresovana za obnovu agrara govori i podatak da je zajednièka komisija Ministarstva poljoprivrede i Republièkog zavoda za statistiku, koja treba da obavi Popis poljoprivrede, na ovom projektu u poslednjih godinu dana radila èak cela èetiri dana!  I to od 27. do 31. jula kada su u Beogradu boravili konsultanti EU koja nadgleda ceo postupak.

   Za decembar ove godine planiran je probni popis, pa je èudno da æe konaèni popis biti obavljen tek dve godine posle probnog. Razloge za ovakvu sporost javnost i dalje ne zna. šta æe se desiti ako u meðuvremenu, za te dve godine, na vlast doðe neka nova vlada? Da li æe se promenjeni kadrovi u Ministarstvu i Republièkom zavodu za statistiku opet tri godine obuèavati za sprovoðenje popisa?

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane