Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(H)umorna prièa

(H)umorna prièa

 

Kraj srpske istorije, ili kako smo nekad èitali Rat i mir, ne znajuæi šta nam se sprema

 

Gde smo bili i na šta smo spali

 

 

Danas je lako biti novinar. Dovoljno je da dovedeš dva suprotstavljena tabora na televiziju i ne moraš èak ni pitanja da postavljaš. Naslovne strane novina jedva èekaju da se poubijamo. Tim putem je pošla i televizija

 

 

Piše: Nebojša (èitaæete ovo ako i vas nisu pojeli)

 

 

Davno beše. A možda i nije tako davno, jer se još uvek dobro seæam tih gimnazijskih dana. Zahvaljujuæi svom profesoru književnosti poèeo sam da se bavim najpre radijskim novinarstvom, a potom i pisanjem za novine.

školska lektira je bila obavezna, a ono što nije bilo obavezno èitali smo po preporuci, najpre profesora, a potom i meðusobnim razmenama mišljenja.

Nekako u to vreme mojih gimnazijskih dana snimljena je i ruska verzija filma po Tolstojevom romanu Rat i mir, u èetiri dela.

Film je režirao Sergej Bondarèuk, koji u filmu i glumi Pjera Bezuhova, izvanredno su glumili i balerina i glumica Ljudmila Saveljeva kao Nataša Rostov i Vjaèeslav Tihonov kao Andrej Bolkonski.  

U školskom programu iz književnosti smo imali Tolstoja, pogaðate Rat i mir. Obavezno èitanje knjiga teških skoro pet kilograma i obavezno gledanje filma koji traje ravno osam sati. I naravno, prilikom ispitivanja i provere znanja, pitanja su bila uglavnom uporedna - kako to izgleda u knjizi, a kako u filmu.

Kada je mnogo kasnije moj sin za školsku lektiru dobio da proèita Tolstojevu Anu Karenjinu, koja ima mnogo manje kilograma od romana Rat i mir, oduševio se saznavši da ne mora da èita jer u video-klubu postoji kaseta sa filmom. Poèeo je da gleda i onda prebacio na brzo gledanje, i komentar je bio: "Ovo je iživljavanje". Ostao sam bez teksta.

živeli smo blizu velikog grada, pa nije bilo teško organizovati odlaske u pozorište. Gledali smo sve za šta bi mogla da se nabavi karta. Vrh je bila "Kulturna sreda", tako su je bar krstili u školi...

Stizali su umetnici sa svih strana. Trudili su se da nam budu što bliži. Da obezbede prisustvo duha, èak i za one stvari koje su nam tada izgledale ubitaèno dosadne.

Legenda našeg glumišta, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu Milivoje živanoviæ, èiji se poèetak bavljenja glumom vezuje za putujuæe pozorište u Srbiji 1919. godine, poèeo je svoj nastup tako što je, dok smo mi još tražeæi svoja mesta u sali žamorili, stavio dva prsta u usta i poèeo snažno da zviždi, ne bi li nam skrenuo pažnju da je tu na pozornici.

Naravno, prvo nam je održao kratku besedu o tome kako se na takvim mestima treba ponašati i onda nam je dozvolio da uživamo u interpretacijama nekih od njegovih najuspešnijih uloga: Mitketa u Koštani Bore Stankoviæa, liku Pere Segedinca koji je stvorio Laza Kostiæ i mnogim drugima. Prvi put smo se sreli i sa šekspirovim Kraljem Lirom.

Gostovali su i muzièari. Bio je na toj pozornici i jedan dotrajali klavir, pomalo i raštimovan, ali dovoljno dobar da bismo se mi, buduæi rokeri, upoznali uživo sa muzikom Mocarta, èajkovskog, da bi smo èuli valcer Na lepom plavom Dunavu...

Obavezni deo nastave (zamislite) fizièkog vaspitanja bio je ples. Nauèili smo da igramo tango, valcer, èaèak, moravac, polku, èardaš i štošta još. Kako da se priðe dami, tada drugarici, i zamoli za ples.

Funkcionisale su kulturne radionice, tada su se zvale sekcije, i valjda zbog svog amaterskog bavljenja glumom, muzikom i ljubavlju prema lepoj reèi, odmetnuo sam se u novinare.

Koliko god u kuæi u kojoj sam živeo i odrastao bilo nemaštine, duhovno smo bili zdravi. èast i poštenje bili su iznad svega. što reèe neko, drugo nismo ni imali.

Nažalost, mnogi danas imaju sve ali nemaju ni trunku poštenja i poštovanja prema drugima.

Majka je bila patrijarhalno vaspitana i nas je uèila da se tako ponašamo.

Božiæ, Uskrs, ðurðevdan pa i mesna slava Duhovi su bili obeležavani. Seæam se kao klinac, kad bismo odlazili kod dede i babe u posetu majka bi im poljubila ruku, pa smo naravno i mi morali to da uradimo. Tek tada bi nas deda zagrlio i poljubio u obraz. Takav je bio red.

Otac je posle Drugog rata bio dovoljno školovan, da bi bio jedan od petnaestak službenika u opštini u kojoj danas ima preko èetiri stotine zaposlenih, a broj stanovnika je samo dvostruko veæi.

želeo je da postanem pravnik. Imao je svoju viziju šta deca u životu treba da rade i gde je najsigurnija plata. Brat je postao profesor iako je jedva koju godinu sastavio u prosveti. Pronašli smo svoje puteve. A ja svoj životni vek, eto, proveo najviše u novinarstvu i ako se veæ dosta dugo profesionalno ne bavim tim poslom. Ja sam izašao iz novinarstva, ali ono nije iz mene.

 Izgleda da je ta profesija neka neizleèiva bolest, za koju je publicista Dušan Savkoviæ napisao da je to najlepši posao na svetu samo ukoliko ga napustiš na vreme.

Ukoliko se baviš govornim novinarstvom, radiom i televizijom, morao si da ideš na kurseve govora, prihvatao si sugestije starijih kolega i èekao svoju priliku. Za televizijske nastupe obuèavali su te glumci i režiseri.

Sve je imalo neki smisao. Profesori su radili svoj posao, nisu ih tukli po uèionicama. Novinari su pisali i izveštavali, nisu ih ubijali i lomili im noge. Doktori su leèili, policajci su...

I naravno svi su znali šta im je posao i obaveza, jer je i vlast znala šta hoæe.

A danas? Danas svi znaju šta hoæe - osim vlasti. U stvari i vlast zna šta hoæe - hoæe vlast i ništa drugo.Vlast ne interesuje ni školstvo, ni kultura, ni zdravstvo - osnovno pitanje je samo "Koliko sam ja tu dobar?"

Danas je lako biti novinar, dovoljno je da dovedeš dva suprotstavljena tabora na televiziju i ne moraš èak ni pitanja da postavljaš. Naslovne strane novina jedva èekaju da se poubijamo. Tim putem je pošla i televizija. Najave informativnih emisija poèinju istim sadržajem.

Osim ako nešto pametno (u šta sumnjam) nisu rekli gospodin predsednik i još jedan predsednik i neko od  onih potpredsednika, zamenika predsednika, vicepredsednika, dopredsednik zamenikovih potpredsednika i predsednikovih zamenika. Pojedoše nas svi ovi predsednici i ostali dopredsednici, ko u onom vicu: - Ima li kod vas ljudoždera? - Nema. Sve smo ih pojeli.

Droga, strašno. Nemate filma, našeg filma, na televiziji u kojem se ne pominje, onako kul - droga. Ajde da duvamo, ajde da šmrèemo, ajde da pušimo i tako redom, i to ne kao bolest i zavisnost, veæ ajde da nam bude lepo. A èujem i cena droge najniža u regionu. Bože, šta se to dogaða sa nama?

Ova vlast je spremna na sve. Izmislili su sada i najnoviju kategoriju policajaca za prikazivanje. Jedne na mitinzima, obuèeni su za sve i svašta, kao da su ih školovali na kungfu i karate filmovima, i druge za prikazivanje po ulicama Beograda.

žali mi se pre neko veèe mlad èovek, policajac. Radi u interventnoj jedinici u nekom gradu u Srbiji. Doveli ga u Beograd. Dali mu konzervu tunjevine, pola hleba i jedan sokiæ, ono, radost za decu, i ostavili ga 12 sati na ulicama Beograda. Kao, èuvamo red i mir. Da graðani vide da nas ima. Dosta mu je, kaže, jer je još od onog Badintera, èarapu više puta navlaèio na glavu nego na noge. Umoran je, želi da ide kuæi da vidi ženu i decu. Voli svoj poziv, za to se školovao. Ali to nije to - treba po Beogradu da se bijem sa huliganima! Da nas gaðaju praækama u koje stavljaju kugliène ležajeve i koji kao od šale probijaju pleksiglas štitove. Spremili prezervative sa kiselinom da bacaju na nas. Zašto? Ko to dozvoljava i kome to odgovara? Ko to organizuje? Nisu samo fudbalski klubovi u tome. Neko je dao pare da se kupe fantomke, praæke i kuglièni ležajevi.

A ministri i zamenik predsednika ovdašnji bi trebalo da zna KO. Ako ne zna, onda treba da se batali tog posla i iz moralnih a i naših sigurnosnih razloga podnese tu, meðu vladajuæim Srbima omraženu, reè: OSTAVKA!

 

 

Najave informativnih emisija poèinju istim sadržajem. Osim ako nešto pametno (u šta sumnjam) nisu rekli gospodin predsednik i još jedan predsednik i neko od onih potpredsednika, zamenika predsednika, vicepredsednika, dopredsednik zamenikovih potpredsednika i predsednikovih zamenika. Pojedoše nas svi ovi predsednici i ostali dopredsednici, ko u onom vicu: - Ima li kod vas ljudoždera? - Nema. Sve smo ih pojeli.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane