https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(H)umorna pria

(H)umorna pria

 

Rupa ne vredi ako je prazna

 

Kad slua nae politiare, naroito u predizbornim priama ima utisak da smo najvea zemlja po potencijalima na svetu. Da smo ravnopravan partner najveim zemljama sveta. Kako svi priaju, Srbija je balkanski lider... ega lider: u nezaposlenosti, dugovima, propalim firmama, kamatnim stopama, derakim bankama, kriminalu i korupciji, prodatom tritu?! Mi po svoj veliini i privrednim mogunostima nismo u stanju ozbiljnije da snabdevamo ni jednu mesnu zajednicu u Moskvi, a kamoli Rusiju. Da ne govorimo o mogunostima saradnje sa Kinom. Pa angaj je tri puta vei od Srbije!

 

Pie: Nea koji jo uvek nema novi paso, a itaju Kinezi, Rusi i onaj ko mora

 

Bio nam u poseti predsednik Rusije Medvedev. Ali, pre bih rekao da je bio u poseti Tadiu nego nama. ovek ga lepo doekao. Spremio mu i ruak. Sve po redu. Pa i po kilo belog i crvenog da se nae. I da ne bee valjanog javnog servisa evropske Srbije u Evropi bez Evrope, ne bismo ni znali da je Rus dolazio. Da je jeo, pio odrao neku besedu u Skuptini poslanicima, koji, zamislite, nisu imali nijednu repliku. Ali, im su se za Rusom vrata zatvorila, pobie se k'o to je red.

Toliko su ga dobro uvali da im nije verovao, pa je ak i svoj mali tenk doneo avionom. Pitam se: kad od nas tako uvamo one koje volimo, kako tek uvamo one koje ne volimo/ ta se to dogodilo sa ovim narodom da se ak i prijatelji plae da slobodno etaju ovim naim prostorima? A gostoljubiv smo narod. To se oduvek znalo. Ili smo u takvoj paranoji da mislimo da su svi spremni da nas tuku i ue pameti i da vie prijatelja na ovom svetu nemamo.

A moda i nismo toliko gostoljubivi i ne vidimo se kako nas drugi vide.

Da li namerno ili sluajno ne znam, ali Medvedev je stigao na proslavu Dana osloboenja Beograda od faizma. Da je bilo namerno videlo se po akademiji kojoj je prisustvovao. Lepo i primereno, u slavu svih onih boraca i onih Rusa koji su poloili ivote za slobodu ovog dela nae zemlje.

Sva srea da nije gledao televizijski program dan ranije. Sluajno sam vrteo televizijske kanale i naletim na jedan, domai film, ratni. Zavretak rata u Vojvodini, stiu Rusi oslobodioci i jedan pijani vojnik siluje domau devojicu. Prikazivanje filma neprimereno za taj trenutak ili namerno, da se probude neka druga oseanja. Nisam za guranje istine pod tepih, ali ni za to da se gosti doekuju prljavim aama i prokislim vinom. Urednik koji je pustio film u program naravno da je znao ta prikazuje, ali nije imao dovoljno sluha i pameti da se to ne radi tada ili je ba hteo ili za nekog odraivao taj posao. Runo i nekulturno.

U goste ti dolazi predsednik jedne od najveih zemalja sveta i to na jedno popodne, a ti ga doeka priom sve je to tano - ali zna li ti ta je tvoj deda radio?

Setite se samo Hrvatske kada je Nemaka priznala ovu zemlju. Pevali su "Danke Dojland". Nije mi se dopalo - mislim da je bilo ispod svakog ukusa. Onda smo se mi malo "tukli" s njima, ali nismo ratovali - ne daj boe. Pa je naa vlast priznala i njih. Potom je dola jo lepa pria. Stigle njihove pare u nae krajeve. Prodasmo im fabrike i radnike, dadosmo im trite i gladna usta. Zaboravili smo im sva guranja i udaranja vrga. Oni se razbakarili na ovim prostorima - to im je sada domae trite. Oni koji su prodali ove prostore za sitne pare, neto im ne ide pod kapu da ne uiare i u narednim poslovima kada su u pitanju velike zemlje, koje veoma dobro znaju ta koliko kota, pa ak i kolika je cena NIS-a. A da ne priamo o tome da rupa kod Banatskog Dvora ne vredi nita ako je prazna.

Onda nai vrli mislioci na sav glas kukaju kako je to prodato za male pare. A istina je da su morali da siu sa zelene grane na kojoj su sedeli i koju su kao koza brstili, dok je nisu oglodali. Tako neto trebalo je neko da kupi - naravno osnovno pitanje je bilo: A koliko sam ja tu dobar?

Nisi dobar nimalo, brate. Prolo je tvoje vreme. Mora da registruje stranku ponovo, pa na sledee izbore bez potpore, otimanja i uzimanja para od svih nas. Onda vidimo koliko su dobri Dinkii, anci, Jovanovii, Krkobabii i ostali.

Ponovo u prolost pa o onima to su se, to bi rekli moji Sremci, malo "kurobecali" i priznali sve ostale. Je l' mi to imamo kratak fitilj u glavi, pa prvo eksplodiramo i onda se "Srbija saginje" kad dobije po njoki. Kada e u ovoj zemlji neko ve jednom imati pameti da kae da je crno - crno, a belo - belo. Kada ti neko pomogne da je pristojno rei - hvala. A ako ti neko neto nudi, a tebi se ne dopada kae se ne, hvala.

Nama susedne zemlje, koje Rusima imaju da zamere mnogo vie nego mi, uspostavile su izvanredne politike i trgovinske veze. A mi se setili tek sada. Kod njih je i Putin kao predsednik dolazio, a nas je obilazio kao kia oko Kragujevca. Nije imao s kim i o emu da pria.

Kad slua nae politiare, naroito u predizbornim priama, ima utisak da smo najvea zemlja po potencijalima na svetu. Da smo ravnopravan paratner najveim zemljama sveta. Kako svi priaju Srbija je balkanski lider.... ega lider: u nezaposlenosti, dugovima, propalim firmama, kamatnim stopama, derakim bakama, kriminalu i korupciji, prodatom tritu?! Mi po svoj veliini i privrednim mogunostima nismo u stanju ozbiljnije da snabdevamo ni jednu mesnu zajednicu u Moskvi, a kamoli Rusiju.

Da ne govorimo o mogunostima saradnje sa Kinom. Pa angaj je tri puta vei od Srbije!

Zato su nam oi okrenute stalno ka Zapadu. Dobro, Evropska unija. I mislite li da oni tamo samo nas ekaju da nam udele koju paru ili da kupe nae proizvode.

Oni nas jo uvek ne zovu. Mi se nudimo sami. Kao baba koja pria unuci: Zna, kad sam bila mlada, davala sam ko god je traio. Sad mi ao to nisam i nudila.

ta vredi to se mi nudimo. Nemamo mi ta da ponudimo.

Mora se neto u glavama promeniti. Mora se tota promeniti u ekonomiji i odnosima - prioritetima. Samo pretnje i kazne za neposlune. Nagrade stiu za lojalne i "nae".

U svim ovim nagaanjima oko toga koliko e biti otputenih zarad smanjenja trokova i naloga MMF (meunarodni magarei fond) da bi se odobrilo dalje korienje kredita, prvo e dobiti radniku knjiicu sa upisanim staom istaice (zato - o tome smo pisali u prolom broju Tabloida pa da se ne ponavljamo) pa onda oni koji nisu "nai". A oni koji ne dobiju otkaz a nisu "nai" za as e postati "nai". Pa nisu valjda blesavi da ne glasaju za nas a mi ih ostavili na poslu.

Kinesku Novu godinu mlai sin mi je estitao porukom "elim ti puno zdravlja i sree, a sve ostalo ima u Kini". On se upravo pred praznike vratio iz ove daleke zemlje. Sve u punom pogonu. U ovom trenutku je vano da se to vie i jeftinije proda. Da se osvoje trita. Da se nahrane gladna usta.

Nama zakoni o radu i ekologija iliti zatiti ivotne sredine postadoe najvaniji zakoni u dravi ili su ministri dobili takav nalog da se to radi. Kao da i ranije nisu postojali ovi zakoni. Sada je najvanije dovesti u red ove oblasti i pretiti zatvaranjem preduzea i pustiti neobrazovane babe i budale da ti jau po glavi i da te zajebavaju. Kao da nije vea muka obezbediti ljudima ta da rade, da imaju ta da jedu, da se deci u jednoj osnovnoj koli u okolini Zajeara napravi klozet i postavi esma. Ne brinu njih ekologija i izduvni gasovi automobila, brinu ih sopstveni gasovi koji kad krenu ima problem, jer je prvi klozet daleko a nisi krenuo na vreme. Imaju oni dovoljno istog vazduha, ali nemaju vodu da operu ruke, a to je mnogo opasnije od svih zagaenja u Beogradu i Novom Sadu.

Ponovo kuknjava na postavljanje stubova mobilne telefonije. Ako se bojite zraenja bacite svoj mobilni telefon i televizor. Oni su opasniji od svih stubova na ovom svetu. Preko njih se svata uje i vidi. Bacite kompjutere i oni zrae. Ostavite jabuke da trule na drvetu jer je vaoma opasno ako su pricane ili jeftine pa ih nee niko. Ne jedite junee meso da ne postanete ludi bik (u ovim mojim godinama ludi vo). Ne jedite piletinu, uvajte se kokoijeg gripa. Pobijte sve labudove, jer oni prenose grip. Ne idite nigde jer ete dobiti svinjski grip. Ne vozite jer vas na svakoj krivini eka ili pijani voza ili policajac sa radarom, ili oba zajedno. Ne idite vozom jer vozovi ne voze po redu vonje nego na struju. Izbegavaje sex da ne dobijete sidu. Poruuju vam sa Zapada: moe sex ali samo sa kondomom i to otpozadi.

Ree li to onaj Rakovi/ Ludog li naroda.

 

 

Oni koji su prodali ove prostore za sitne pare, neto im ne ide pod kapu da ne uiare i u narednim poslovima kada su u pitanju velike zemlje, koje veoma dobro znaju ta koliko kota, pa ak i kolika je cena NIS-a. A da ne priamo o tome da rupa kod Banatskog Dvora ne vredi nita ako je prazna.

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane