Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Do koske

 

Kako sarađuju službenici srpske vlade sa službenicima američke humanitarno-obavaštajne zajednice

 

 

Krčma na plovnom putu

 

 

"Stvari se dobro kreću. U Srbiji je koaliciona vlada u kojoj, kao i u svakoj ove vrste u svetu, ima dosta trgovine. Ali, mnogo toga je učinjeno u ovoj godini. Do kraja 2009. imaćemo izvanredne rezultate!" Ovu neobično šifrovanu poruku centrali svoje misije, putem jednog beogradskog medija, poslao je direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Majkl Harvi, pa je na to odmah dodao kako će ova nevladina organizacija ostati u Beogradu do 2015. godine, kad očekuje da će doći do pridruživanja Srbije Evropskoj uniji

 

N. V.

 

Majkl Harvi je dobar službenik USAID-a, Američke agencije za međunarodni razvoj. Ali, čim je progovorio nešto o korupciji u Srbiji (za koju je rekao da će trajati sve dok se ne bude znalo šta kome u ovoj zemlji pripada), bilo je jasno da mu nešto smeta kod realizacije projekata koje njegova misija provodi u ovom delu Balkana.

 Bavio se on i kritikom rada trgovinskih sudova. To su povezane stvari. USAID nije bilo kakva agencija, ili skup filantropa koji vole da uzmu od bogatih i daju siromašnima. Reč je o produženoj ruci američke obaveštajne zajednice. To nije novo. Uvek je bilo tako.

Ni američka ambasada u Beogradu nikad nije znala šta USAID radi ovde, pa ne zna ni danas (što izvori među američkim diplomatama i potvrđuju). Novo je jedino to što je Harvi, na jedan posredan način, objasnio i ko je glavni inspirator kriminalnog Zakona o planiranju, takozvanog tajkunskog zakona. Samo što nije rekao: da, to smo mi! Naravno da su mu na tom putu trgovinski sudovi smetnja. Uostalom, i njihovu reformu je pomogao USAID...

Ali, ko su Harvijevi trupni oficiri u Srbiji, i ko su operativci na terenu?

Jedan od njih je i javnosti malo poznati Dušan Vasiljević, stalno zaposlen u USAID-u od 2001, istovremeno i savetnik Olivera Dulića, ministra za prostorno planiranje. Njegov posao je da u ime USAID-a pomogne ideju masovne legalizacije nelegalno zaposednutog gradskog građevinskog zemljišta.

Pre nego je počelo sprovođenje naloga o stvaranju nove klase koja će to postati Dulićevom "konverzijom" otetog u poklonjeno, Vasiljević je neoprezno govorio da "...cenu građevinskog zemljišta u Srbiji obara i to što se odlaže denacionalizacija, jer se investitori plaše da će im zemljište koje uzmu u zakup biti oduzeto, pa bi izmenama Zakona o planiranju i gradnji trebalo da se omogući prodaja građevinskog zemljišta, a sadašnji zakupci bi imali mogućnost doplate razlike do tržišne cene".

Tako polovičnim rešenjem nije bio zadovoljan vrh USAID-a. Sve ili ništa, reklo je Duboko grlo instalirano u srpskom političkom podzemlju. I Majkl Harvi je bio nezadovoljan. Kakva doplata razlike i slične gluposti? Je li liberalni kapitalizam ili nije? Ko pre imovini, njegova je imovina!

U zgaženom Srbistanu, onaj ko plati taj i zakone donosi...

Ima u akciji stvaranja nove klase i tragičnih veleobrta. Osim Dušana Vasiljevića, kao veliki promoter ove pretvorbe pojavljuje se i Nenad Konstantinović, član Demokratske stranke, predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije i nekadašnji "otporaš", postavljen na to mesto još u januaru 2009. Reč je o praunuku Đorđa Nestorovića, gradonačelnika Beograda i bana Moravske banovine u Kraljevini Jugoslaviji, te unuk predratnog i poratnog advokata Slobodana Subotića i Vitomira Konstantinovića, pomoćnika ministra finansija takođe u Kraljevini Jugoslaviji.

Šta bi oni imali da kažu o Dulićevoj deobi zemlje, nije teško pretpostaviti, a šta o neslavnom nasledniku ne treba ni pretpostavljati, tim pre što je njegovoj vrlo imućnoj porodici posle Drugog svetskog rata oduzeto sve šta je moglo da se uzme: od zgrade današnje američke ambasade u ulici Kneza Miloša sa 28 stanova, pa do zgrade u ulici Kralja Milana, kuće od sedam-osam stanova na Andrićevom vencu... Mladi Konstantinović bi prvi morao da digne glas protiv tajkunskog zakona Olivera Dulića, ali neće. Kako da se zameri USAID-u? Pa zar ova firma nije dala pare i Otporu kad mu je trebalo?!

Mnoge su plemenite ideje pale na tržnici vladara i pisara. Mnoga zemaljska i nebeska prava su pogažena u Srbiji za malo samilosti i podrške od onoga koji deli pare i naručuje zakone.

Nenad Konstantinović je brat od tetke Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravde.

I jedan i drugi bi, vraćanjem onoga što je njihovim porodicama oteto 1945. godine i dalje, bili prebogati ljudi. Ali, nije nova klasa zamišljena da bude kao stara. Nije ideja američkih računopolagača da Srbija progovori jezikom predratne demokratije, da pokaže svoju državnopravnu tradiciju.

Jer, Majklu Harviju i USAID-u se žuri. Uostalom, i sam je rekao: "...Do kraja 2009. imaćemo izvanredne rezulate". Harvi je starter. Pucnjem iz zamišljenog pištolja u vazduh pozvao je kuražnije Srbe na trku u otimanju. Sve će biti legalizovano. Konvertovano. Ko sad uzme, uzeo je. Posle ćemo o pravu i pravdi...

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane