Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Povodom

Povodom

 

Svilajnac: Voda u kolenima

 

Pea, drug Mita i Mitini drugovi Nitrit i Nitrat

 

Inspekcija kae da voda u Svilajncu ve dugo nije za ljudsku upotrebu. Stoga se dalja upotreba vode sa izvorita Perkievo zabranjuje. Predrag Milanovi, Mita "Lue", Borjanka i Belko - jo nisu

 

Radosav Lazi

Odbornici su pod hitno izglasali da se gradi fabrika za preiavanje vode. Istovremeno optina pokuava da dobije sredstva i od Republike direkcije za vode. Ali, zakasnilo se za tekuu godinu. Ipak, optina uzima kredit u visini od 1.350.000 evra. Krenulo se u izgradnju fabrike vode. Napravljena je zgrada, uraeni bazeni, ostalo je jo malo do putanja u pogon.

I, desilo se - udo. Voda je preko noi postala izvrsna, bioloki, hemijski, da li i - ideoloki. Rade Sineli, izvoa radova na fabrici vode, izbaen je sa gradilita.

"Kada smo doli na vlast, koncentracija nitrata bila je na granici nedozvoljene i skoro je bilo doneto reenje da se izvorita zatvore. Odmah smo izradili predlog sanacije izvorita Perkievo", kae Predrag Milanovi, poznatiji kao Pera kafedija, zamenik predsednika optine. "Mislimo da je izgradnja fabrike vode bila maska za pranje novca pa pozivamo nadlene organe da istrae ovaj sluaj".

Graani su presreni. Spremni su da oproste Peri to ih je slagao da e dobiti jo jedan most preko Morave do maja ove godine. Vie nije vano to "Reum" nee proraditi i zaposliti 150 radnika do kraja ove godine i jo 200 sledee, iako su ih po tom pitanju obmanjivali mnogi, na elu sa Dinkiem.

Samo kad je voda dobra, razmiljaju Svilajnani, za ostalo emo lako. Ali, i kad nam putem reklama preporuuju kupovinu neke vode onda ne kau "ista voda", nego "bogata" ovim ili onim sastojcima. Ako se pak uzima voda iz Svilajnca, koja ima "viak" nitrata onda se ne deava poboljanje krvotoka nego obrnuto. Mogue su glavobolje, vrtoglavice, pa i odumiranje nervnih elija, a kod dece i usporen rast.

Meutim, karakterne osobine Pere kafedije Televiziji Resava ne behu dovoljna garancija za "vodeno udo", pa je Pera iutirao Resavce iz iznajmljenih prostorija i tamo uselio televiziju svoje mame (na kojoj je voda za pie - fenomenalna).

TV Resava na insistiranje gledalaca alje dopis Komunalnom preduzeu. U pismu se od direktora Belka trae odgovori o: 1. kvalitetu vode za pie, 2. devizama sa posebnog rauna, 3. opremi koja je ranije nabavljena, 4. kopiji odluke o ukidanju investicionog dinara prilikom naplate rauna za vodu namenjenog za zavretak izgradnje fabrike vode na Perkievu.

Ali, dok nije traen odgovor sa datumom i potpisom voda je (dodue na maminoj televiziji) bila "ko eer". Kad je trebalo da se to napie, plus da se gostuje na TV Resava i to javno kae u emisiji, Belko, direktor komunalnog, podnosi ostavku.

Dok se eka Belkovo razreenje, komunalnim preduzeem rukovodi plaeni predsednik upravnog odbora Mita "Lue", ponosni vlasnik diplome srednje veernje kole. Mita nije odbornik, ali radi kod Pere u poslastiarnici. Pre nego je postao Perina desna ruka Mita je bio Bidina desna ruka.

Peri nije lako. Neispunjena obeanja se gomilaju. Borjanka Milanovi, Perina snaha, ali i direktorka poreske filijale, svesno pomae Peri sprovodei "vaspitnu" poresku politiku. Ako se firme reklamiraju na TV Resava ili na drugi nain nerviraju Peru, dobijaju inspektorke "firmolomke", koje neposlune dre mesecima u blokadi. "Dobrovoljno" gaenje nedisciplinovanih je poeljan rezultat.

Pera koordinira i rad tuilatva. Tako pravi "raspored" po kome npr. Bida dobija poziv da ide u tuilatvo ba u vreme skuptinskih zasedanja sa kakljivim temama.

Kad je DOS preuzeo vlast od Nikole Marjanovia, direktora Direkcije za vode Srbije, dobijeno je 18 miliona, koje su dosovski eksperti upotrebili da izbue tri bunara dubine 160 metara i tako ree problem koji je poeo da se javlja. Stari bunari za snabdevanje u Perkievu imaju dubinu od - 14 metara. Uzimajui u obzir blizinu naselja sa septikim jamama to jeste bio problem.

Po zapoetom buenju, burgija je pukla na 60. metru. Kupljena je nova (izgleda na buvljaku), koja je takoe pukla posle dva metra. Nakon jo jednog pokuaja i pucanja (burgije), pare su potroene ili podeljene. Sa radovima se stalo. Ekspertske dosovce niko nije poduio, tako da nisu kaptirali (zalili betonom) nedovrene buotine. Vremenom je dolo do punjenja rupa vodom i trajnog zagaenja bunara na manjim dubinama. Kasnije je DOS-ova vlast za manje od est miliona iskopala dva bunara dubine 160 metara, to je, zajedno sa ostalim izvorima, kratkotrajno popravilo stanje s vodom. Kratkotrajno, jer u protivnom Belko ne bi podneo ostavku.

I tako, rezultati kvaliteta vode nabavljaju se sa vie lokacija ukljuujui Jagodinu, Kragujevac i upriju. Razmilja se i o nadzoru vode u samom demokratskom Svilajncu. Dotle e i Mita da se malo raspita oko drugova nitrata i nitrita. Vie TV kua najavilo je direktan prenos skuptine. Moda bude neto i za nadlene organe.

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane