Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Povodom

Povodom

 

Svilajnac: Voda u kolenima  

 

Peða, drug Mita i Mitini drugovi Nitrit i Nitrat

 

Inspekcija kaže da voda u Svilajncu veæ dugo nije za ljudsku upotrebu. Stoga se dalja upotreba vode sa izvorišta Perkiæevo zabranjuje. Predrag Milanoviæ, Mita "Luèe", Borjanka i Belko - još nisu

 

Radosav Laziæ

 

Odbornici su pod hitno izglasali da se gradi fabrika za preèišæavanje vode. Istovremeno opština pokušava da dobije sredstva i od Republièke direkcije za vode. Ali, zakasnilo se za tekuæu godinu. Ipak, opština uzima kredit u visini od 1.350.000 evra. Krenulo se u izgradnju fabrike vode. Napravljena je zgrada, uraðeni bazeni, ostalo je još malo do puštanja u pogon.

I, desilo se - èudo. Voda je preko noæi postala izvrsna, biološki, hemijski, da li i - ideološki. Rade Sinðeliæ, izvoðaè radova na fabrici vode, izbaèen je sa gradilišta.

"Kada smo došli na vlast, koncentracija nitrata bila je na granici nedozvoljene i skoro je bilo doneto rešenje da se izvorišta zatvore. Odmah smo izradili predlog sanacije izvorišta Perkiæevo", kaže Predrag Milanoviæ, poznatiji kao Pera kafedžija, zamenik predsednika opštine. "Mislimo da je izgradnja fabrike vode bila maska za pranje novca pa pozivamo nadležne organe da istraže ovaj sluèaj".

Graðani su presreæni. Spremni su da oproste Peri što ih je slagao da æe dobiti još jedan most preko Morave do maja ove godine. Više nije važno što "Reum" neæe proraditi i zaposliti 150 radnika do kraja ove godine i još 200 sledeæe, iako su ih po tom pitanju obmanjivali mnogi, na èelu sa Dinkiæem.

Samo kad je voda dobra, razmišljaju Svilajnèani, za ostalo æemo lako. Ali, i kad nam putem reklama preporuèuju kupovinu neke vode onda ne kažu "èista voda", nego "bogata" ovim ili onim sastojcima. Ako se pak uzima voda iz Svilajnca, koja ima "višak" nitrata onda se ne dešava poboljšanje krvotoka nego obrnuto. Moguæe su glavobolje, vrtoglavice, pa i odumiranje nervnih æelija, a kod dece i usporen rast.

Meðutim, karakterne osobine Pere kafedžije Televiziji Resava ne behu dovoljna garancija za "vodeno èudo", pa je Pera išutirao Resavce iz iznajmljenih prostorija i tamo uselio televiziju svoje mame (na kojoj je voda za piæe - fenomenalna).

TV Resava na insistiranje gledalaca šalje dopis Komunalnom preduzeæu. U pismu se od direktora Belka traže odgovori o: 1. kvalitetu vode za piæe, 2. devizama sa posebnog raèuna, 3. opremi koja je ranije nabavljena, 4. kopiji odluke o ukidanju investicionog dinara prilikom naplate raèuna za vodu namenjenog za završetak izgradnje fabrike vode na Perkiæevu.

Ali, dok nije tražen odgovor sa datumom i potpisom voda je (doduše na maminoj televiziji) bila "ko šeæer". Kad je trebalo da se to napiše, plus da se gostuje na TV Resava i to javno kaže u emisiji, Belko, direktor komunalnog, podnosi ostavku.

Dok se èeka Belkovo razrešenje, komunalnim preduzeæem rukovodi plaæeni predsednik upravnog odbora Mita "Luèe", ponosni vlasnik diplome srednje veèernje škole. Mita nije odbornik, ali radi kod Pere u poslastièarnici. Pre nego je postao Perina desna ruka Mita je bio Bidžina desna ruka.

Peri nije lako. Neispunjena obeæanja se gomilaju. Borjanka Milanoviæ, Perina snaha, ali i direktorka poreske filijale, svesno pomaže Peri sprovodeæi "vaspitnu" poresku politiku. Ako se firme reklamiraju na TV Resava ili na drugi naèin nerviraju Peru, dobijaju inspektorke "firmolomke", koje neposlušne drže mesecima u blokadi. "Dobrovoljno" gašenje nedisciplinovanih je poželjan rezultat.

Pera koordinira i rad tužilaštva. Tako pravi "raspored" po kome npr. Bidža dobija poziv da ide u tužilaštvo baš u vreme skupštinskih zasedanja sa škakljivim temama.

Kad je DOS preuzeo vlast od Nikole Marjanoviæa, direktora Direkcije za vode Srbije, dobijeno je 18 miliona, koje su dosovski eksperti upotrebili da izbuše tri bunara dubine 160 metara i tako reše problem koji je poèeo da se javlja. Stari bunari za snabdevanje u Perkiæevu imaju dubinu od - 14 metara. Uzimajuæi u obzir blizinu naselja sa septièkim jamama to jeste bio problem.

Po zapoèetom bušenju, burgija je pukla na 60. metru. Kupljena je nova (izgleda na buvljaku), koja je takoðe pukla posle dva metra. Nakon još jednog pokušaja i pucanja (burgije), pare su potrošene ili podeljene. Sa radovima se stalo. Ekspertske dosovce niko nije poduèio, tako da nisu kaptirali (zalili betonom) nedovršene bušotine. Vremenom je došlo do punjenja rupa vodom i trajnog zagaðenja bunara na manjim dubinama. Kasnije je DOS-ova vlast za manje od šest miliona iskopala dva bunara dubine 160 metara, što je, zajedno sa ostalim izvorima, kratkotrajno popravilo stanje s vodom. Kratkotrajno, jer u protivnom Belko ne bi podneo ostavku.

I tako, rezultati kvaliteta vode nabavljaju se sa više lokacija ukljuèujuæi Jagodinu, Kragujevac i Æupriju. Razmišlja se i o nadzoru vode u samom demokratskom Svilajncu. Dotle æe i Mita da se malo raspita oko drugova nitrata i nitrita. Više TV kuæa najavilo je direktan prenos skupštine. Možda bude nešto i za nadležne organe.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane