Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tamo daleko

Tamo daleko

 

Lapovo: Uloga Pinokija u regionalnim eko-deponijama

 

Skeptične jame

 

Ministar Oliver Dulić svečano je u Lapovu pustio u rad savremenu regionalnu deponiju ASA Vrbak, sa reciklažnim centrom. Nešto super. Modernija od one u Kikindi.

 

Radosav Lazić

 

Zajedničko preduzeće ASA Vrbak osnovali su češka kompanija ASA i opštine Lapovo, Batočina, Rača, Velika Plana i Despotovac. O deponovanju smeća razgovara se još sa Smederevskom Palankom i Žabarima. Interesovanje postoji i u Topoli, Aranđelovcu... Svilajnac ih je otkačio, ali se Kragujevac lomi. Osnivački kapital zajedničke firme iznosi 500 evra. U tom iznosu mogu da namire i eventualnu štetu. 

Uz zvižduk pesme "Lažu te draga svi, momci i oženjeni" Dulić je presekao vrpcu.

ASA menadžer je objasnio da je na mestu odlaganja otpada između dva zaštitna sloja gline i prve folije postavljen senzor - sistem čija je funkcija da na monitoru signalizira ako dođe do najmanjegtećenja folije. Taj deo deponije mora odmah da se zatvori.

Savremena eko-deponija sa reciklažnim centrom je bez uplaćenog priključka za struju i vodu. Samim tim senzore mogu da pobodu gde hoće. Podsećamo, trebalo je da se radi o tipskoj deponiji u kojoj se odvajaju i recikliraju papir, staklo, plastika i metal.

Sve se dešava mimo svakog standarda na podvodnom zemljištu pored Velike Morave. A Dulić ih je pustio u rad. (?!) Naravno, ako je ova deponija modernija od one u Kikindi. Evropo, dođi i uči!

Žuća je zamenik predsednika opštine Lapovo. I pored karakterističnog nadimka, boji kosu u crno. Sa podacima je obrnuto. Na primedbu novinara - "nigde toliko divljih deponija na manje od deset hiljada stanovnika" - odgovara da ih je dvadesetak već očišćeno preko javnih radova.

Odbornici opozicije tvrde da su pre ASA javna preduzeća plaćala iznošenje smeća ukupno 15.000, dok se sad isto to plaća 95.000, ali i još 580.000 za deponovanje. Žuća odgovara da je to otprilike isto, jer je samo škola plaćala 33.000, kao i da ASA mesečno uplaćuje opštini 113.000 za rekultivisanje, što se knjiži kao vanredni prihod.

Odbornici dalje kažu da je godinu i po dana ASA naplaćivala po tarifi (cirka 10 miliona, umesto 270.000) dok je đubre voženo na staro opštinsko smetlište. Žuća kaže: "Da, ali manje od tri meseca".

"Tačno je da sam ja od ovog posla izvukao korist, ali ne kao predsednik opštine, već kao građanin Velike Plane, koja će rešiti višedecenijski problem", rekao je Šulkić, predsednik opštine Velika Plana, objašnjavajući da nije uzeo proviziju za preliminarno potpisivanje. Danas Velika Plana ne da svoj otpad Vrbaku. Zašto? Žuća kaže "ugovori sa opštinama nisu unificirani". Dugoročni poslovni odnosi firmi u ASA kompanijama zasnivaju se na međusobnom poverenju i saradnji, odanosti i pouzdanosti, transparentnosti i kvalitetu. Žuća sme da kaže da "niko od predstavnika opština ne sme da komentariše ugovor jer se posle ovi ljute." Zato Žuća ne sme da pokaže ugovore.

Lapovo ima preko dve hiljade septičkih jama, od kojih su mnoge potencijalno leglo zaraze. ASA za njih nema rešenje. Doduše nije rešila niti jedan od problema za koje su imali konkursno rešenje. Opština Lapovo takođe nema rešenje.

Mnogo meštana se dosetilo pa s(k)eptičke jame prazne tako što ih odvode u bunare koje više ne koriste. Jasno je, ljudima bunari više nisu potrebni - dobili su gradsku vodu.

Pošto je ASA zemlju otkupila, normalno je da nisu mimo sveta i Dulić to razume. ASA treba da stekne poverenje svoje okoline. "Najveća opasnost na deponijama je kiša. Napravili smo ekološki odvod. Zahvaljujući tome kiša neće moći da procuri u podzemne vode i ugrozi životnu sredinu". Završena su sva geološka ispitivanja na predviđenoj lokaciji. Iz brda,  deponija je prebačena u podvodnu ravnicu. Pošto se deponija već gradi na podvodnom zemljištu neke od mera su suvišne ali ih je lepo čuti. "Voda se odvodi u šaht, kasnije se vraća nazad i koristi za pospešivanje stvaranja metana". 

Aleksandar Nalepka, generalni menadžer ASA za Srbiju, još kaže da je za potrebe deponije otkupljeno 21,5 hektara od 120 vlasnika. Zemlja je plaćena 200 evra po aru, ili ukupno 600.000 evra. Ako se ovo "ipak" podeli dobije se - 300 evra po aru. Ko je uzeo 200. 000 evra?

ASA je dobila posao na tenderu, jer je ocenjena kao povoljnija od firme Por, Verner i Veber. Pored niže cene nudili su ulaganja od 17 miliona evra, ali i bankarske garancije koje se sad ne potežu.

Konkurent kompanije ASA, Veber, dobio je posao u Jagodini, gde su takođe posle proglašenja posla decenije "spali" na Jagodinu. Ostalih pet opština pomoravskog okruga otkazale su im gostoprimstvo.

Smrdelo je od početka. Sada već bazdi. Od šest opština sa perspektivom, knjiga je spala na dve i po. Lapovo, Batočina i uži centar Rače teško mogu da se nazovu regionom. Lapovo postaje veliko smetlište sa industrijskom zonom i - najsavremenijom eko-deponijom.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane