Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Terorizam

Terorizam

Ko su sve akteri kreiranja straha

 

Osama nije sam

 

  Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država objavilo je listu terorističkih grupa koje su bile aktivne u poslednjih pet godina. Na toj listi navedeno je više od 25 zemalja u kojima teroristi imaju svoje baze, počevši od Avganistana i Alžira, pa preko Japana i Libije, sve do samih Sjedinjenih Država

 

Milan Balinda

Osim Al-Kaide sa Bin Ladenom na čelu, širom sveta muva se na stotine terorističkih organizacija i hiljade, ako ne i stotine hiljada terorista i njihovih simpatizera. Na sreću većine stanovnika planete, nisu sve terorističke grupe aktivne. Neke više nemaju dovoljan broj članova, većini nedostaju materijalna sredstva za osnovne potrepštine kao što su bombe, neke su se povukle da bi teorijski doradile svoje ciljeve i metode, a neke nikako da se prisete iz kog su se razloga formirale. Dobar broj njih eliminisale su vladine snage, pa sad samo postoje na papiru jer su neki članovi pobegli duboko u ilegalu da bi u tom prostoru čuvali svoje ime i sećali se kako je bilo kad je bilo. Osnivači nekih terorističkih grupacija sada čine punopravne članove vladinih tela, dakle - postigli su neke od ciljeva ili sve... Neki bivši teroristi su se obogatili, pa sad uživaju plodove svoga truda...

Međutim, i dalje postoji veći broj terorističkih organizacija koje i dalje deluju. Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država objavilo je listu terorističkih grupa koje su bile aktivne u poslednjih pet godina. Na toj listi navedeno je više od 25 zemalja u kojima teroristi imaju svoje baze, počevši od Avganistana i Alžira, pa preko Japana i Libije, sve do samih Sjedinjenih Država. Sve te organizacije imaju mnogo zajedničkog, ali nisu sestre bliznakinje, što im u mnogim slučajevima ne smeta da međusobno sarađuju, naročito u izmeni informacija i tehnologije. Razlike su ponekad veoma uočljive: Al-Kaidu čine muslimani, Irsku republikansku armiju - katolici, a u Kah i Kahane Hai svrstane su samo osobe Mojsijeve veroispovesti. Evo najsažetijeg pregleda izabranih terorističkih organizacija koje su i danas aktivne.

 

Al-Kaida

Ima bazu u Avganistanu. Osnovao ju je Osama bin Laden u kasnijim osamdesetim godinama. Cilj ove organizacije je da širom sveta uspostavi panislamski kalifat, sarađujući sa ekstremnim muslimanskim grupacijama s ciljem da obore sisteme vlasti koje oni smatraju "neislamskim". Takođe pokušavaju da izbace "zapadnjake" i nemuslimane iz muslimanskih zemalja. Al-Kaida ima između nekoliko stotina do nekoliko hiljada članova.

Naoružana islamska grupa (GIA)

Osnovana je 1992. u Alžiru. Namera im je da sruše postojeći režim u Alžiru i uspostave islamsku državu. Nije poznat tačan broj članova, ali se procenjuje da on može da bude od nekoliko stotina do nekoliko hiljada.

Kmer ruž / Partija demokratske Kampućije / Crveni Kmeri

Ova organizacija aktivna je još iz sedamdesetih godina prošlog veka. Žele da obore vladu Kambodže. Procenjuje se da imaju manje od 500 članova, a moguće je i da ih nema više od 100. Stacionirani su u pograničnim zonama Kambodže, naročito na severozapadu uz granicu sa Tajlandom. Kmer ruž je bila organizacija komunističkog pokreta i počinili su genocid ubivši više od jednog miliona ljudi.

Patriotski front Manuel Rodrigez (FPMR)

Grupa jer osnovana u Čileu 1983. godine. Predstavljaju oružano krilo Komunističke partije Čilea. Imaju od 50 do 100 članova i operišu u svojoj zemlji, a aktivni su i u Sjedinjenim Državama.

Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN)

Osnovani su u Kolumbiji 1965. godine. Cilj im je da sadašnji sistem u zemlji zamene marksističkim režimom. Sprovodili su kampanje masivnog kidnapovanja tokom poslednjih godina prošlog veka i u svakoj kidnapovanoj grupi nalazio se makar po jedan američki državljanin. Raspolažu sa otprilike od tri do šest hiljada naoružanih gerilaca i pomaže im nepoznati broj aktivnih sledbenika. Kuba im dotura nešto medicinske pomoći i političke konsultacije.

Kolumbijske revolucionarne naoružane snage (FARC)

Sa aktivnošću su počeli 1965. godine. Želja im je da u Kolumbiji uspostave marksistički režim. Raspolažu sa oko 9.000 do 12.000 gerilaca i nepoznatim brojem ljudi koji ih podržavaju, uglavnom u ruralnim delovima zemlje. Kuba ih pomaže medicinskom negom i političkim savetovanjima. Osnovani su kao vojno krilo Kolumbijske komunističke partije. U toku su dugogodišnji pregovori s administracijom kolumbijske vlasti tokom kojih su izdejstvovali demilitarizovanu zonu u zemlji.

U Kolumbiji operiše veći broj terorističkih organizacija sa levice, kao i sa desnice, a i iz redova narkodilera.

Egipatski islamski džihad (Al-Džihad)

Pojavili su se tokom poslednjih godina sedme decenije prošlog veka. Nagađa se da im se članstvo sastoji od nekoliko stotina aktivista. Dejstvuju uglavnom u Kairu, ali imaju mrežu i izvan Egipta, uključujući u Jemenu, Avganistanu, Pakistanu, Sudanu, Libanu i Velikoj Britaniji.

Revolucionarne ćelije (RN)

Ova organizacija pojavila se na terorističkoj sceni u Grčkoj 1995. godine. Veruje se da su nastavljači organizacije Narodne revolucionarne borbe (ELA). RN je levičarska grupa koja se suprotstavlja postojećem sistemu u zemlji, protivi Sjedinjenim Državama, NATO-u i  ustrojstvu Evropske unije. Kažu da se bore protiv "imperijalističke dominacije", eksploatacije i ugnjetavanja. Osim u godini kad su oformljeni, uglavnom nisu aktivni. Nije poznat broj članova.

Revolucionarna organizacija 17. novembar

Osnovana je 1975. godine. Veoma radikalna grupa koja se protivi uspostavljenom grčkom sistemu vladavine. Takođe su protiv Sjedinjenih Država, Turske, protiv NATO-a, a zalažu se za zatvaranje američkih vojnih baza na teritoriji Grke, uklanjanje turske vojne prisutnosti na Kipru i protiv članstva zemlje u Evropskoj uniji. Nije poznat broj članova, ali se pretpostavlja da je mali.

Patriotski front Morzanist (FPM)

Teroristička organizacija aktivna u Hondurasu, koja je osnovana krajem osamdesetih godina prošlog veka. Nije poznato koliko članova ima, ali se misli da je grupa malobrojna. Kontaktira sa nikaragvanskim sandinistima i najverovatnije s kubanskim režimom.

Al-Umah

Teroristička organizacija koja operiše u južnim delovima Indije. Osnovana je 1992. godine. Nije poznat broj članova, ali se zna da su radikalna muslimanska grupa koja je bila odgovorna za seriju bombaških napada u 1988. godini.

Abu Nidal organizacija (ANO)

ANO je poznata i po imenima Fatah revolucionarni savet, Arapske revolucionarne brigade, Crni septembar i Revolucionarna organizacija socijalističkih muslimana. Nastala je izdvajanjem od PLO tokom 1974. godine. Baza im je bila u Iraku. Cilj im je da osnuju palestinsku državu. Imaju nekoliko stotina članova i aktivne simpazitere u raznim zemljama. Meta su im Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Izrael, umereni Palestinci, PLO i nekoliko arapskih država. Organizacija je znatno oslabila zbog finansijskih problema i unutrašnje neorganizovanosti.

Palestinski oslobodilački front (PLF)

Tokom sedamdesetih godina odvojili su se od drugih terorističkih organizacija i udomili se prvo u Tunisu, a kasnije u Iraku. Cilj im je stvaranje palestinske države. Broj članova je nepoznat, ali je frakcija Abu Abasa odgovorna za napad na Italijanski turistički brod Akile Lauro 1985. godine kada je ubijen jedan američki državljanin.

Kah i Kahane Hai

Obe ove izraelske grupacije izraelska vlada proglasila je terorističkim grupama u martu 1994. godine. Zalažu se za uspostavljanje biblijske izraelske države. Nije poznat broj članova. Dobijaju pomoć od simpatizera iz Sjedinjenih Država i Evrope.

Aum vrhovna istina (Aum)

Japanska teroristička grupa osnovana 1987. godine. Nameravaju da prvo osvoje Japan, a potom ceo svet. Procenjuje se da imaju od 1.500 do 2.000 članova. U vreme napada nervnim gasom koji su izvršili u tokijskom metrou 20. marta 1995. godine, kada je umrlo 12 osoba a povređeno skoro 6.000, tvrdili su da imaju 9.000 članova u Japanu i 40.000 širom sveta. Ovu organizaciju kao kult ustanovio je Šoko Asahara.

Japanska crvena armija

Organizacija je osnovana oko 1970. godine. Namera im je da obore japansku vladu i monarhiju i pomognu pokretu svetske revolucije. U 1972. godini pokušali su da zauzmu američku ambasadu u Kuala Lumpuru, u Maleziji.

Hezbolah (Božja stranka)

Hezbolah je poznat i kao Islamski džihad, Revolucionarna organizacija pravde, Organizacija ugnjetavanih na zemlji i Islamski džihad za oslobođenje Palestine. Nije poznato kada su osnovani, mada je očigledno da su "čedo Irana" i ponegde se kao datum formiranja pominje 1982. godina. U suštini su radikalna organizacija šiita koja operiše u Libanu. Finansiraju se iz Irana i Sirije. Cilj im je da ojačaju političku moć u Libanu, suprotstave se Izraelu i spreče mirovne pregovore na Bliskom istoku. Smatra se najefektivnijom terorističkom organizacijom.

HAMAS

Grupa je aktivna od 1987. godine i momentalno drži vlast, dobijenu na izborima, na teritoriji Gaze. Cilj im je da ostvare palestinsku državu umesto i na mestu Izraela.

Irska republikanska armija (IRA)

Ova organizacija osnovana je 1969. godine, a njen cilj je da istera britanske snage iz Severne Irske i ostvari ujedinjenje Irske. Sastoji se od nekoliko stotina članova i još računa na nekoliko hiljada simpatizera. IRA poštuje dogovoreni prekid vatre od 1997. godine. Negde početkom 1998. godine osnovana je druga grupacija pod imenom Istinska IRA koja nastavlja "oružanu borbu" protiv britanskih snaga. Istinska IRA ima od 150 do 200 članova.

Svetli put (Sendero Luminoso)

Sendero je osnovana krajem šezdesetih godina u Peruu po receptu kineske maoističke ideologije. Suprotstavlja se bilo kakvom uticaju stranih vlada ili drugih latinoameričkih gerilskih grupacija, specijalno Tupak Amaru revolucionarnom pokretu. U ovom trenutku se procenjuje da nema više od 200 naoružanih boraca. Tokom osamdesetih godina postigla je reputaciju najkrvoločnije terorističke grupacije na zapadnoj hemisferi. Oko 30.000 ljudi poginulo je tokom oružanih sukoba između Sendera i vladinih snaga.

Nova narodna armija (NPA)

Filipinska teroristička organizacija osnovana 1969. godine. Sastoji se od 6.000 do 8.000 gerilaca. NPA je vojno krilo Komunističke partije Filipina.

Armija za oslobođenje Ruande

Aktivni su od 1994. godine. Cilj im je da obore vladu u zemlji koja je pod uticajem Tutsi plemena. Nadaju se da mogu da nastave sa genocidom započetim 1994. Imaju nekoliko hiljada članova.

Baskijska otadžbina i sloboda (ETA)

ETA je aktivna još od 1959. Cilj joj je da osnuju nezavisnu državu u koju bi ušle četiri španske provincije na severu Španije i tri sa juga Francuske. Broj članova nije poznat, ali se procenjuje na nekoliko stotina plus simpatizeri. Akcije im se sastoje u postavljanju bombi kako u Španiji, tako i u Francuskoj, ali uglavnom obaveste vlasti o vremenu i mestu na kome će bomba da eksplodira.

Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP)

Osnovan u Siriji 1967. Protivi se pregovorima sa Izraelom. Ima oko 800 članova. Dejstvuje na lokacijama u Siriji, Libanu, Izraelu i na okupiranim teritorijama.

Kurdistanska radnička partija (PKK)

Organizacija je aktivna od 1974. godine. Zalaže se za uspostavljanje nezavisne države na jugoistoku Turske gde živi većina Kurda. Raspolaže sa 4.000 do 5.000 članova, a pomažu je na hiljade simpazitera u Turskoj i Evropi.

Džamat al-Fukra

Teroristička organizacija osnovana početkom osamdesetih godina, bazirana u Sjedinjenim Državama, a operiše i u Pakistanu. Namerni su da prečiste islam primenom nasilja. Nije poznat broj članova.

 

 

 

Samoubilačke masovne ubice

 

Da li su bombaši samoubice mentalno nestabilne osobe? Kada su muslimani šiiti izvršili samoubilački napad na američke vojne barake u Bejrutu 1983. godine, psiholozi su im nalepiti etiketu "mentalno poremećenih". Danas među stručnjacima preovladava mišljenje da bi za akt bombaša samoubice trebalo pre svega tražiti krivca u organizacionom umeću, a manje u efektima psihopatološkog stanja. Sada se misli da je ključni elemenat podložnost indoktrinaciji.

U jednom istraživanju o 32 bombaša samoubice psiholozi nisu pronašli značajne indikacije o sklonostima ka samoubistvu, a ni socijalno-ekonomske neprilagođenosti. Međutim, skoro svi bombaši su bili neoženjeni mladići koji bi bili podložni manipulisanju nasilnih organizacijama u bilo kom društvu. Po tim studijama "umeće indoktrinacije" vodi mlade ljude ka samoubilačkim napadima. Interesantno je da među takvim bombašima nema starijih osoba. Čini se da su stariji - ipak pametniji.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane