Natrag

Skandalozno

Skandalozno

 

Nemaka kakvu ne poznajemo

 

Konji i pastuvi u diplomatiji

 

Milan Malenovi

 

U diplomatiji i politici, izgleda, sve je dozvoljeno, ali da Srbe nemaki politiar tefan varc na televiziji optuuje da muslimankama usauju psee embrione, to je skandalozno. Jo je gore ako se zna da je on to izjavio na nagovor svog jedva punoletnog ljubavnika Indira Ramovia, bolesno eljnog ambasadorske fotelje

 

Rimski car Kaligula je svog konja postavio za senatora. Ludi imperator tako je postao uzor mnogim kasnijim vladarima da na kljuna mesta postavljaju svoje ljubimce i ljubimice. Tako ministar spoljnih poslova BiH, Sven Alkalaj, upravo ovih dana nervira politiku javnost pokuajima da za treeg lana bosanske delegacije u Savetu bezbednosti, umesto srpskog predstavnika, postavi svoju 24 godine mladu eficu kabineta Eminu Merdan, koja nema nikakvih diplomatskih iskustava.

 

Uzorni graanin tefan varc

 

U ovom postupku Alkaju je manje uzor car Kaligula, a daleko vie glavni bonjaki lobista u Berlinu i poasni graanin Sarajeva tefan varc. Ovaj nekadanji momak koji obeava, roen 31. 8. 1959, bio je jedan od pretendenata na mesto predsednika stranke CDU i nemakog kancelara Helmuta Kola. Javnosti je postao poznat po svojim gotovo histerinim napadima na Srbe, posebno na one prekodrinske, koji su se tih devedesetih prolog veka borili za opstanak na pradedovskim ognjitima. U jednom intervjuu na televiziji ak je javno optuio srpske lekare da zarobljenim muslimankama eksperimentalno usauju psee hormone. Inspiraciju za ovakvu ideju je verovatno dobio od svog zemljaka i idola Jozefa Mengelea.

Kada je Bosna bila priznata za nezavisnu dravu, varc je kao v. d. ambasadora i portparola jo neformirane ambasade u Nemakoj nametao izvesnog Indira Ramovia, golobradog momka uzrasta od dvadesetak godina. Kud veliki tefan, tu i mali Indir, podsmevali su se slubenici nemakog ministarstva spoljnih poslova, koje je tada, kao i sada, bilo u rukama FDP-a. Niko u tom trenutku Kolovom ljubimcu i potencijalnom nasledniku nije mogao da objasni kako je neprimereno da jednu zemlju zastupa neobrazovano mome - tefanov izbor je bio Indir. I taka.

Potpisnik ovih redova je u to vreme kao pravnik radio u jednoj advokatskoj kancelariji u Nemakoj. Meu klijentima je imao i mnogo izbeglica sa prostora bive SFRJ, pa tako i jednu porodicu koja se u razliitim dokumentima razliito pominjala: Ramovi, Ramoviq ili ak i Ramoviqi. Za sebe su govorili da su muslimani sa Kosmeta. Osobu koja se predstavljala kao plemenski stareina pitao sam jednog dana da li su u nekom srodstvu sa Indirom. Posle poetnog uzdravanja, starina mi je ispriala celu priu.

 

Indir Ramovi u kandama Udbe

 

Indirova majka, a bratanica mog sagovornika, napustila je Kosmet i trbuhom za kruhom otila u Bosnu. Tamo je zatrudnela sa nekim mukarcem, koji ju je ubrzo ostavio, i rodila muko dete. Pritisnuta sirotinjom, samohrana Indirova majka nastavila je da luta Jugoslavijom i Evropom traei izvor prihoda za sebe i sina. Ostavljen bez oca, a sa stalno zaposlenom majkom, Indir je rastao u problematinog momka. Poetkom devedesetih, u sam osvit raspada SFRJ, uhapsila ga je hrvatska policija. Indir ni trenutka nije oklevao kada su mu ponudili da, umesto u zatvor, pone da radi za Udbu Hrvatske.

Neku godinu kasnije u studijsku posetu jadranskoj obali dolazi jedna nemaka delegacija u kojoj je bio i tefan varc. Mladog Indira, koji je solidno nauio nemaki, hrvatska obavetajna sluba gurnula je da bude navodni vodi, a u stvari da zavede jednu stariju lanicu delegacije za koju se prialo da voli mlade momke. Umesto Nemice, Indir je odabrao - tefana varca. A moda je i varc odabrao Indira, jer se nemaki poslanik do uiju zaljubio u crnpurasto mome sa Balkana.

Kada je izbio graanski rat u bivoj SFRJ, varc nije imao dilemu na ijoj je strani. Pljuvao je po svima koji su se samo usudili da popreko pogledaju naciju i veru kojoj je njegovo mlaano mome pripadalo. Poto je Hrvatima dugovao zahvalnost to nita nije procurelo u javnost, varc je najvie mrzeo i pljuvao Srbe. Izmiljao je svakakve zloine i pripisivao ih mrskim mu Srbima. Prvi i najglasniji bio je u zahtevu da se bombarduju srpski poloaji u Bosni, a ako treba i sam Beograd.

Svog mladog "tienika", kako je voleo da predstavlja Indira, varc je vukao i gurao svuda, a najvie u medije. Valjda je voleo da ga gleda dok sa enom sedi na kauu u dnevnoj sobi svoje kue. Da, tefan varc je bio oenjen, imao je i decu - stub porodice i patrijarhalnog drutva. Takvim se bar predstavljao.

 

Nemci laovima ne prataju

 

Jedne veeri jedan od istaknutijih i uticajnijih Srba u Nemakoj, arhitekta Bogdanovi iz mestaca u blizini Ahena, organizovao je veerinku za neke svoje prijatelje. Meu njima su bili pisac ovih redova, kao i dugogodinji lan i predsednik spoljnopolitikog odbora Bundestaga (nemakog parlamenta) gospodin terken, lan vladajueg CDU-a. U razgovoru smo se dotakli i nerazumne antisrpske kampanje u medijima i tako doli do teme o tefanu varcu. Ispriao sam sve to sam o njemu znao: kako mu je UDBA podmetnula momka, kako vodi dvostruki ivot zavaravajui i sebe i druge da je ovek koji se pridrava moralnih standarda, kako svog ljubavnika postavlja na mesta kojima ovaj ne pripada i gde varc ne moe da ga postavi...

terken se samo uhvatio za sedu glavu i zavapio: "Nije valjda da je to procurelo?" Objasnio sam mu kako sam doao do tih informacija i da se ne plai za moju diskreciju. Razgovoru je pored Bogdanovia prisustvovao i dr Kavajin, jo jedan od istaknutih Srba u Nemakoj. terken je samo zamolio da ovo nikome vie ne govorimo. Nekoliko meseci kasnije tefan varc je misteriozno i zauvek nestao sa nemake politike scene. Bio je to poetak 1994. godine, ako se ne varam.

U Nemakoj, zemlji seksualnih sloboda, varca nije unutilo to to je imao istopolnog ljubavnika, ve to je pokuao da glumi moralistu kakav nije bio. Nemci laovima ne prataju. Da je na vreme priznao svoje seksualne sklonosti, moda bi imao duu karijeru. Kaem "moda", jer ga je politiki ubila i nezajaljiva ambicija samog Indira, koji je po svaku cenu hteo da postane diplomata. I to ne bilo ko ili ta u diplomatiji, ve prvi ambasador u Nemakoj tokom istorije Bosne! A nije jo imao ni 25 godina.

 

Isplata u novcu, a moe i u naturi

 

Petnaest godina kasnije tefan varc je potpuno zaboravljeno ime u nemakoj politici ali i u medijima, jer niko vie ne eli da se kompromituje putajui njegove izmiljotine. Ako su ga zaboravili Nemci, nisu ga zaboravili Bonjaci. Okitio se razliitim priznanjima koja je sarajevska vlada delila, a postao je i poasni graanin (ili graanka) Sarajeva. Za ivot zarauje tako to u Berlinu lobira za Bonjake. Ponekad zastupa i Albance sa Kosmeta, ali i Turke. Vano je da su muslimani - prva se ljubav ne zaboravlja.

Istini za volju, varc je bio bosanski lobista jo u vreme dok je od svoje ene prelazio u krevet mladog Indira Ramovia, a po Balkanu gruvale puke graanskog rata. Tih meseci su sarajevske vlasti odvajale novac od prodaje droge da bi finansirale dvostruki ivot na visokoj nozi svoga Gebelsa. Nije varc zaboravljao ni Hrvate - ipak je njima imao da zahvali za poznanstvo sa svojom najveom ljubavlju.

I sada, posle ovakvih istorijskih iskustava nita ne udi to Alkalaj svoju mlaanu eficu kabineta hoe da progura na mesto lana delegacije BiH u Savetu bezbednosti. Kada je mogao Kaligula svog konja da proglasi senatorom, a varc svoga pastuva da nametne za bosanskog ambasadora, zato Alkalaj ne bi mogao da postavi Eminu na mesto predvieno za nekog po izboru Republike Srpske? Njihova ljubav bar nije protivprirodna.

Jedino to do sada nismo uspeli da saznamo to je kako ministar spoljnih poslova Bosne, Sven Alkalaj, plaa tefana varca za lobistike usluge. Da li novcem ili u naturi?

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane