Natrag

Leskovac

Leskovac

 

Ako hoete da vam ukradu 3.000.000 evra...

 

Dooh, platih i nastradah

 

Sluaj Zorice Gaji i firme Leteks iz Leskovca pokazuje kako drava ume da upropasti uspenu privatizaciju, da pokupi investicije od nekoliko miliona evra, radnike otpusti, investitora uhapsi i svojim tajkunima pokloni vredno zemljite

 

Milan Malenovi

 

Zorica Gaji je preko tri decenije provela u Australiji. Kada je procenila da ima dovoljno poslovnog iskustva i novca kojima bi pomogla Srbiji, dola je i kupila jedno preduzee.

Zorica se prijavila na treu, poslednju aukciju (prethodne dve su bile neuspene, jer nije bilo zainteresovanih kupaca) i 5.12.2006. sa Agencijom za privatizaciju zakljuila ugovor o kupovini drutvenog kapitala uloenog u Leteks.

im je ula u posed Zorica je krenula u restrukturiranje i obnovu oronulog preduzea. Traila je i nalazila poslovne partnere u inostranstvu, koji su bili spremni da ponovo posluju sa ovim preduzeem. Kako bi mogla da ispuni jedan od ugovora sa inopartnerom, Zorica je kupila i nove maine, najsavremeniju tehniku koja je u tom momentu mogla da se nae. Da bi jedna od tih maina, dugaka preko 100 metara, mogla da se instalira, bile su potrebne prepravke postojeih hala.

Dok su svi ti radovi trajali proizvodnja je bila nemogua. Da ne bi otputala radnike Zorica je svima predloila da ostanu, ali da plate mogu da se dele iz prihoda koje preduzee ostvari.

Bez obzira na ovaj dogovor, Zorica je nekim radnicima kupila i poklonila stanove kako bi im reila stambeno pitanje. Drugi su dobili automobile, ili jednokratnu pomo. Renovirana je i menza u kojoj su radnicima deljeni obroci.

Poetkom 2008. sve je bilo spremno za poetak proizvodnje. ekala je jo dovrenje obuke radnika na novim mainama i sklapanje ugovora sa inopartnerima. Onda, odjednom, dolazi do trajka radnika koji zauzimaju proizvodne hale i zabranjuju rukovodstvu ulaz. Razlog za pobunu je bila informacija da je vlasnica prodala maine i da od proizvodnje nema nita. Tada je Zorica poela da pretura po poslovnim knjigama i nala ugovor o prodaji maina koji je potpiso direktor Stanimir Petrovi mesec dana pre privatizacije. Ugovor o prodaji je odobrila i Agencija za privatizaciju, ija je direktorka Vesna Dini kasnije tvrdila da se tog ugovora ne sea.

Zapanjena ovim otkriem, Zorica nastavlja da pretura po dokumentaciji i otkriva da je i potraivanje prema Iraku u vrednosti prekovie od 2,5 miliona dolara prodato Centrotekstilu, takoe uz odobrenje Agencije, mada se isto nalazilo i u bilansima koji su Zorici predoeni pre kupovine firme. Direktor Stanimir Petrovi je na pitanje zato je preutao i prodaju maina i potraivanja, samo rekao da je takav nalog dobio "odozgo". Direktorka Agencije Vesna Dini je tvrdila da se ne sea izdavanja spornih odobrenja, ali da je Zorica pre kupovine trebalo da se uveri u pravo stanje, a ne da veruje dokumentaciji koju joj je dala Agencija?!

"Ja sam pre uea na licitaciji angaovala revizora koga mi je preporuio Bogdan Petrovi, tadanji savetnik ministra Bubala, a koji mi je naplatio 2.500 evra iako je samo prepisao procenu koju je napravio Aleksandar Vasojevi za potrebe Agencije za privatizaciju", kae Zorica Gaji.

Smatrajui da je posredi krivino delo, Zorica je otila i ceo sluaj prijavila leskovakoj policiji. U meuvremenu su radnici, koji su prekinuli pobunu poto su uvideli da su maine prodate pre nego to je Zorica kupila Leteks (jedino su iznete iz kruga preduzea nekoliko meseci kasnije), ponovo stupili u trajk i blokirali ulaz u preduzee. Ovoga puta nije bilo jasnih razloga za pobunu, jer je jedan deo trajkaa traio isplatu zaostalih plata, a drugi garanciju radnih mesta po obnavljanju proizvodnje, tako da je prethodni voa trajka Zoran Stojkovi odbio da ponovo bude na elu trajkakog odbora. Novi voa je postao Slobodan Mladenovi Mita i Zorici biva jasno da je pobuna orkestrirana spolja, jer su radnici prethodnim zahtevima dodali jo jedan - da se poniti privatizacija.

"Kada sam jednog dana dola u preduzee na kapiji me je saekao Mita i predao mi fotokopiju reenja o raskidu privatizacije", sea se danas Zorica. "Bila sam zapanjena to ja o tome nita nisam znala, Agencija me ak nije ni obavestila o svojoj nameri da raskine ugovor".

Kao razlog je navedeno da je Zorica prekrila ugovor prodajui vie od 10 odsto imovine preduzea, iako je ve i Agenciji bilo poznato da su maine prodate pre sklapanja ugovora o privatizaciji, kao i da nije obnovila osnovnu delatnost u predvienom roku, do ijeg je isteka ostalo jo vie od pola godine?!

Nekoliko dana kasnije Zorica dobija poziv da doe u stanicu policije u Leskovcu na informativni razgovor, u toku koga joj je saopteno da e biti zadrana, jer postoji osnovana sumnja da je prodajom maina (koju je upravo Zorica prijavila policiji) otetila dravu. Istrani sudija joj je odredio pritvor do mesec dana. Nama je danas jasno da je pritvor bio odreen kao mera pritiska na Zoricu da se odrekne svoje legalno kupljene imovine, jer ju je u pritvoru posetio novi direktor, Stanko Marjanovi, koga je na to mesto postavio Akcijski fond, i traio da svu imovinu koju je unela u Leteks prepie ovom preduzeu.

Danas je Leteks mrtva firma. Proizvodnja ni posle godinu i po od ponitavanja privatizacije nije pokrenuta, radnici vie ni ne dolaze na posao, a direktor Marjanovi je 24.11.2009. podneo predlog za pokretanje steajnog postupka i likvidaciju. Oprema koju je Zorica kupila, vredna preko milion evra, ne sme da se upotrebljava jer nije preneta na Leteks.

"Izgubila sam vie od tri miliona evra koje sam uloila u Leteks, o nervima i zdravlju da ne govorim", jada nam se Zorica.

Pravi razlog za ovakve postupke prema jednom investitoru je, kako saznaje Tabloid, to to je neko bacio oko na poslovni prostor Leteksa i zemljite u samom centru Leskovca. Zorica nam otkriva i da je, dok je jo bila vlasnica, dobijala ponude da proda pomenuto zemljite i proizvodnju izmesti na neko drugo mesto, ali je ona te ponude odbijala. Da je prihvatila, jo bi bila vlasnica onoga to je svojim novcem kupila.

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane