Natrag

Leskovac

Leskovac

 

Slučaj Gorana Angelovskog: Agencija za privatizaciju vodi privatnu politiku

 

Jauci sa aukcije

 

Kada je sa Agencijom za privatizaciju 18. jula 2006. zaključio Ugovor o prodaji ovog preduzeća, pečalbar Angelovski je znao da se upušta u veliki rizik

 

M. G.

 

Pečalbar Goran Agelovski tri decenije radi u Švajcarskoj. Ušteđevinu je želeo da investira u Srbiji. Na aukciji je kupio leskovačko Društvo za proizvodnju opreme Lemind -Tehnomašina.     

Osim ugovorene cene od 139.000 evra, koju je bio u obavezi da plati u četiri rate, gospodin Angelovski je trebalo da investira još 10.000 evra u opremu i da za 35 zaposlenih isplati zaostalih osam plata, kao i doprinose za invalidsko-penziono osiguranje.

Preduzeće Lemind-Tehnomašina je propalo preduzeće za proizvodnju opreme za rudarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju.

Ugovorene obaveze Angelovski je u svemu ispunio, uprkos činjenici da je teško išlo sa oživljavanjem proizvodnje. Uplatio je Agenciji za privatizaciju utvrđene iznose u ratama, kao i 10.000 evra koje je uložio za obnavljanje proizvodnje.

Plate zaposlenih u Leskovcu su minimalne, što je opštepoznata činjenica. Upropašćena preduzeća je teško podići na noge, jer su pre slanja u privatizacione procese dobrano opljačkana od političke elite u Leskovcu.

Ipak, i pored sve svoje uloženeteđevine, koju je teško stekao radeći u Švajcarskoj, gospodin Angelovski je ostao bez kupljenih 70 odsto akcija u Lemind-Tehnomašini, jer ga je Agencija 1. jula ove godine obavestila da sa njim jednostrano raskida Ugovor o kupovini preduzeća!

Zbog čega je gospodin Angelovski ostao bez svog novca?

Zaposleni u Lemind-Tehnomašini, koje se kasnije transformisalo iz društvenog preduzeća u akcionarsko društvo, osnovali su sindikalnu organizaciju, koja se pridružila Veću samostalnih sindikata Srbije u Leskovcu.

Od 35 radnika većina, međutim, osniva sindikalnu podružnicu koja pristupa Asocijaciji samostalnih sindikata sa sedištem u Beogradu. Ova podružnica je registrovana u Ministarstvu rada i socijalne zaštite u Beogradu.

Podstrekivani od Jovice Nedeljkovića, sekretara SSSS-a za više opština, sa sedištem u Leskovcu, grupa radnika obaveštava vlasnika i direktora Gorana Angelovskog da, po povratku sa kolektivnog godišnjeg odmora, krajem januara ove godine, stupaju u štrajk, tražeći isplate zarada.

U kontaktu sa Agencijom za privatizaciju vlasnik preduzeća dostavlja dokaze da su radnicima isplaćene zarade i doprinosi za socijalno-invalidsko osiguranje.

Neki zaposleni samovoljno raskidaju kolektivni ugovor sa novim poslodavcem, očekujući da im iz centrale sindikata jave da su preduzeće prodali novom vlasniku.

Epilog je poznat: radnici ostaju opet bez posla, vlasnik Goran Angelovski bez uloženih para. Preduzeće se ponovo nalazi na aukciji, ali je malo verovatno da će ga iko kupiti, znajući da u njemu deluje destruktivna grupa radnika, koja mesecima prima zarade, a da ništa ne prihoduje. Kratkih rukava ostaju i radnici i vlasnik.

Pečalbaru Goranu Angelovskom ostaje mukotrpna borba da pred Trgovinskim sudom u Beogradu poništi rešenje Agencije za privatizaciju. On će ići do kraja, uključujući i tužbu međunarodnim pravosudnim institucijama.

U Srbiji, nažalost, društvenu imovinu rasprodaju činovnici iz Agencije za privatizaciju, koji uglavnom ne mogu da nađu način kako da usklade interese i mogućnosti i novih vlasnika i zaposlenih, koji, na kraju, postaju žrtve mahera koji se bogate na rasprodaji društvene imovine.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane