Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Do koske

 

Slučaj srpskih kadija: Jednim okom u predsednika, a drugim u partijske drugove

 

Razroko pravosuđe

 

Ministarstvo pravde je, raspisujući konkurs za reizbor sudija i javnih tužilaca, unapred otpisalo trećinu postojećih delilaca pravde i isto toliko javnih tužilaca i njihovih zamenika! Po kom kriterijumu?

 

Milovan Brkić

 

 

Poznajete li Dušana Petrovića? Iz Šapca je, advokat je po profesiji, deset godina je studirao prava. Bio je ministar pravde, potpredsednik je Demokratske stranke.

Njegovo ime u istoriji srpskog pravosuđa biće upisano crnim slovima. Da li će biti obešen za zlo koje je naneo Srbiji?

Ovaj razroki čovek, koji u svojim nastupima više od deset godina oponaša pokojnog premijera Zorana Đinđića, prošle godine je zadao demokratskom i pravnom poretku Srbije smrtni udarac.

Predsednik Srbije Boris Tadić prihvatio je predlog gospodina Petrovića da se ''izvrši reforma pravosuđa", da svi javni tužioci i njihovi zamenici, i sve sudije u Srbiji, idu na ''proveru'', da se u postupku reizbora utvrdi ko je kadar, a ko ne, da obavlja ove značajne pravosudne funkcije.

Gospodin Dušan Petrović je bio loš advokat i loš pravnik. Ali, došao je trenutak da pokaže svoju moć, ako već nema pravnog znanja.

Svežeg pravnika, gospođu Snežanu Malović, koja je u vreme kada je g. Petrović bio ministar pravde radila u njegovom kabinetu, promovisao je u ministra pravde!

I pre nego što je Ministarstvo pravde Srbije raspisalo konkurs za reizbor i izbor sudija, javnih tužilaca i njihovih zamenika, kriminalna grupa okupljena oko gospodina Dušana Petrovića, u kojoj su, osim pomenute gospođe Malović, i gospođa Mirjana Tadić iz Šapca, pomoćnica ministarke, i državni sekretar Slobodan Himen, odlučila je da srpska tužilaštva i sudovi požute. Izabraće se samo partijski kadrovi, a na ključna mesta dovesti poslušnici i ološ, koji je spreman da služi.

Uveren da sa opljačkanim novce može da hara Srbijom, gospodin Petrović je vukao konce...

Reizbor nosilaca pravosudnih funkcija podrazumevao je da su svi oni izabrani u zakonitom postupku, da su svi dostojni te funkcije, ukoliko im, tokom konkursnog postupka, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca ne dokažu eventualnu nestručnost, loše rezulate u radu, ili nedostojnost za obavljanje funkcije.

Da bi im ''reforma'' uspela, g. Petrović, koji, u stvari, rukovodi Ministarstvom pravde Srbije, kao i svaka gnjida osigurava se tako što srpskom predsedniku Borisu Tadiću nudi da za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Srbije bude izabrana njegova rođaka, Nata Mesarović, rođena Krapović!

On uverava predsednika svoje stranke da će ''reformu podržati'' i Bojan Pajtić i pokrajinska vrhuška, tako što će Pajtićeve ljude izabrati u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, a Zagorku Dolovac, anonimnog pravnika iz Novog Sada, postaviti za javnog tužioca Srbije!

Predsednik Tadić klima glavom, i kriminalna grupa kreće u akciju...

Ministarka pravde Snežana Malović, da bi pokrili nedostatke u konkursnom postupku, u kojem nisu naveli kriterijume koje kandidati treba da ispunjavaju, traži od dugogodišnjeg sudije Zorana Ivoševića, koji je i profesor prava, da napiše kriterijume po kojima će se birati sudije i tužioci, kako u postupku reizbora, tako i u postupku izbora za ove funkcije za kandidate koji se prvi put biraju na ovu funkciju.

Gospodin Ivošević piše kriterijume, u skladu sa pravilima takozvane Venecijanske komisije. Ministarka ta pravila prihvata, ali ih u dopuni, praktično, stavlja van snage. I tako je izbor pravosudnih funkcionera bio prepušten volji Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

I bi reizbor, i prođe izbor. Trećina, od ukupnog broja sudija u Srbiji, nije reizabrana, isto toliko i tužilaca. Niko od onih koji su "pali'' nije dobio obrazloženje, niti pravnu pouku od koga da traži sudsku zaštitu.

Dosledna primena zakonitosti je osnovno načelo svakog pravnog sistema, osim u Srbiji.

Od koga oni koji nisu izabrani mogu da traže zaštitu?

Društvo sudija Srbije i Društvo javnih tužilaca odlučilo je da se protiv ovakvog nasilja izvršne vlasti bori svim snagama i sredstvima. Pravnim, naravno. Advokatske komore su odlučne da im priteknu u pomoć, organizovanjem generalnog štrajka.

Konačno, ako sudije i tužioci, koji su pali na reizboru, podnesu ustavnu tužbu, ili žalbu ustavnom sudu Srbije, sigurno je, neće dobiti zaštitu. Na čelu ovog suda je Bosa Nenadić, pravnik iz OZ Dunav, a sudije je predložio Boris Tadić.

Ako sudije i neizabrani tužioci zatraže zaštitu od međunarodnog suda za zaštitu ljudskih prava u Strazburu, sigurno je da će svi, odreda, dobiti spor.

Kakav se haos u srpskom pravosuđu može očekivati u ovoj godini? Prva suđenja u Beogradu očekuju se tek za pola godine! U ovaj anarhiji građani će ostati bez sudske zaštite.

Da li je napad na nezavisnost sudstva i tužilaštva poslednji pir vlasti, oličene u diktaturi Borisa Tadića i njegove partije? Po svemu sudeći, na ovom slučaju urušavanja poslednjih preostalih institucija u Srbiji, neki će izgubiti i vlast i glavu, ili će morati da završe u Zabeli i Sremskoj Mitrovici.

Sudije, tužioci i advokati pokazali su odlučnost da sruše nasilje izvršne vlasti. Podržimo ih svim sredstvima.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane