https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Priboj

Priboj

 

Grad sa pogledom na Kinu

 

iji pribor je Priboj

 

 

To je grad u kojem jednog sudiju, Momila Vidovia, zovu Meko Srce, jer kriminalcima deli smeno male kazne. Zato je reizabran, a ak je dobio i aljivi spot na internetu

 

Pie: Igor Milanovi

 

Priboj na Limu je mali grad u jugozapadnoj Srbiji. Najpoznatiji je po FAP-u, nesrenom proizvoau motornih vozila, ija je sudbina bila jo tea od Zastavine. Kako je nekada ceo grad zavisio od ove fabrike, svi su solidarno osetili njegovu propast. Generalni direktor FAP-a Mirko Stojovi sada se nada da e u saradnji sa Kinezima ponovo podii na noge posrnulog giganta.

Kao generalni direktor Mirko ima i slubeni auto, sa sve vozaem Nenadom Milekiem. Malo bolje informisani Pribojani tvrde da je Mirko svom vozau Nenadu, mimo zakonske procedure, dodelio stan u gradu, odmah pored poznate Joksimove mesare. Vernom vozau ovo nije bilo dovoljno, pa je nabavio jo jedan stan u centru. A to i ne bi mogao kada je suprugu udomio u FAP Stanu, jednom od preduzea pribojskog auto-kombinata. Sada planira i sestru da zaposli, opet negde u okviru FAP-a.

Za Mirka mnogi veruju da je kao direktor jai od svih dosadanjih pribojskih gradonaelnika zajedno. Smatraju da je on najodgovorniji to je buvlja pijaca usred grada, jer je tako pokuao da odri socijalni mir za vreme krize u FAP-u. Drugi za ovo orijentalno ruglo krive gradske inspektore, koji umesto da podnose prijave radije uzimaju donacije za svoj dep.

Kriza je kriza. A uz ekonomsku krizu u ovom gradiu se pojavila i jedna mnogo gora poast - narkomanija. Priboj se nalazi na heroinskom putu koji preko Stare Rake spaja Kosmet sa Bosnom, ali i Crnu Goru sa Srbijom. Heroin je u Priboju toliko pristupaan da dnevna doza ove droge kota manje od dva piva u kafiu. Nije retkost ni da se u samim dvoritima osnovnih kola nau dileri.

Jedno od mesta u kome su se ranije okupljali narkomani i narkodileri je kafi Din u centru. Onda je njegov vlasnik Vito Baji postavio strau na ulazu, pa je u kafiu zavladao mir. Meutim, postavlja se pitanje odakle jednom vlasniku kafia novac i poslovni interes da plaa uvare. Kada malo bolje pogledate po kafiu bie vam i to jasno, jer ete da uoite prepoznatljive prijateljice noi koje nude svoje usluge gostima.

Meu gostima ovog kafia je, tvrde upueni, esto vian i predsednik optine Lazar Rvovi, bivi radikal a dananji naprednjak. Jedno vee ga je pijano drutvo teralo da u kafiu radi sklekove za kaznu. Moe Vito i vie toga, priaju stanovnici u pola glasa, jer se svuda hvali svojom pripadnou BIA.

Drugo mesto za zabavu specifine vrste je motel Ribnjak na putu Nova Varo - Prijepolje, koji je kupio pribojski lokalni biznismen Kosta Ranitovi za svoga sina. Kosta je vlasnik svega i svaega u Priboju i okolini. U njegovo poslovno carstvo spada i Radio Koran u istoimenom trgovinskom preduzeu. Za sitnih 400.000 dinara Kosta je 2007. kupio i JP Informativni centar, u kome deluju radio i TV Priboj, i odmah poeo sa otputanjem radnika. Jo 2002. Kosta je za preko dva miliona dinara kupio AD Autoservis (Autokaran) iz Priboja, ali se nije libio da kupi i zadrugu Poljopromet.

Iz Priboja je i brani par Zoran i Milosava Milosavljevi, vlasnici firmi Autoglobal i Autogrand, jedne registrovane u Priboju, a druge u Beogradu. Jo jula 2009. radnici beogradskog Ikarbusa su podneli krivinu prijavu u kojoj se navodi da preko pomenutih preduzea Ikarbus vri najvei deo svojih kupoprodajnih transakcija, iako za tako neto ima sopstvene kapacitete. Milosavljevii su, naravno, od svake od ovih trange-frange akcija uzimali proviziju i do 11 odsto. Od tako skupljenih para su, izmeu ostalog, kupili i 50 hektara smederevskog vinograda Godomin. Policija ih je uhapsila prvih dana ove godine zajedno sa generalnim direktorom Ikarbusa Srekom Nijemeviem.

Kao jednog od glavnih krivaca za cvetanje kriminala u Priboju graani navode loe sudstvo, a meu svim sudijama najvie Momila Vidovia, zvanog Meko Srce, jer kriminalcima deli smeno male kazne. Sudija Vidovi, koji je reizabran, ovekoveen je i u jednom aljivom spotu na internetu koji ga prikazuje kako pravdu deli za devize. Uglavnom evre, ali moe i po dogovoru, tvrde tvorci ovog spota.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane