Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Protesti

Protesti

 

Kad se ne zna da li je dato, prodato ili privatizovano

 

Kopčalić ukopčao kako bez truda do Trudbenika

 

Da pljačkaška mašta aktuelne vlasti nema granica pokazuje slučaj beogradskog preduzeća Trudbenik, koje je predato Draganu Kopčaliću, a da se ne zna da li je firma privatizovana ili jednostavno prodata

 

Igor Milanović

 

Udeo koji je u GP Trudbenik gradnja d.o.o. imao KMG Trudbenik a.d. prodat je 21. marta 2008. na aukciji u Agenciji za privatizaciju privatnom preduzeću Monterra d.o.o. za polovinu procenjene vrednosti, odnosno za 580 miliona dinara (oko sedam miliona evra). U sklopu Trudbenika d.o.o. nalazile su se i sledeće nekretnine: upravna zgrada (sama vredna oko deset miliona evra), kompleks u Krnjači od oko 32.000 kvadratnih metara (novi vlasnik tu zida bez građevinske dozvole), samački hotel od 3.418 kvadrata (novi vlasnik je počeo sa preuređivanjem radi promene namene) i objekat firme Budućnost u Smederevu od 9.117 kvadrata (u međuvremenu otuđeno).

Od kraja 2009. preostali zaposleni u Trudbeniku d.o.o. protestuju ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, tražeći da se ugovor iz 2008. jednostrano poništi, jer je i po nalazu same Agencije od 6. novembra 2009. kupac prekršio ugovorne obaveze budući da nije nastavio primarnu proizvodnju, niti je zadržao sve radnike. I pored ovakvog nalaza, Agencija smatra da ona ne može da raskine ugovor, jer u Trudbeniku d.o.o. nije izvršena privatizacija već prodaja udela prema Zakonu o privrednim društvima, pa se prodavac KMG Trudbenik a.d. upućuje na parnicu po Zakonu o obligacionim odnosima.

 

Ništa bez kumova

 

Kako je moguće da jedno preduzeće sa isključivo društvenim kapitalom bude prodato po Zakonu o privrednim društvima, umesto po mnogo rigidnijem Zakonu o privatizaciji, pri čemu je Agencija u kupoprodajni ugovor unela samo klauzulu da ugovor može jednostrano da bude raskinut jedino ako kupac ne uplati prodajnu cenu?

Naravno da je tako nešto protivzakonito, ali nije i neverovatno, kada se zna ko je kupac. Vlasnik Monterre d.o.o. je Dragan Kopčalić, nekadašnji visoki funkcioner DS-a. Ljudi ga pamte kao potpredsednika beogradske opštine Zvezdara i predsednika Gradskog odbora DS-a za Beograd. Na to mesto je došao pošto je na unutarstranačkim izborima ubedljivo pobedio - Borisa Tadića. Zoran Đinđić ga je, međutim, oterao 2000. godine.

I pored toga, Kopčalić ostaje blizak DS-u (veruje se da je jedan od značajnih finansijera ove stranke), ako ništa drugo a ono preko svoga kuma Bojana Stanojevića, koji je svojevremeno bio prvi gradski menadžer Beograda za vreme načelnikovanja Nenada Bogdanovića, a upućeni ga svrstavaju među članove građevinske mafije. Kopčalić je ostao poznat i po tome što je u junu 2009. tražio uvođenje vanrednog stanja kako bi se predupredili radnički protesti. Radnici njegovog Trudbenika d.o.o. stupili su dva meseca kasnije u štrajk koji još uvek traje.

Upravni odbor KMG Trudbenik a.d. doneo je 2. septembra 2009. odluku da se Agenciji za privatizaciju predloži raskid ugovora o prodaji GP Trudbenik d.o.o. Samo mesec dana kasnije Vlada RS razrešava ovaj i bira novi UO, a u decembru za njegovog predsednika imenuje Dušana Bjelopetrovića. Protivno dotadašnjoj praksi, u rešenju o imenovanju osim imena i prezimena nema ni jednog drugog podatka o pomenutom Bjelopetroviću. Zbog toga potpisnik ovih redova nije siguran da li se radi o istom onom službeniku Agencije za privatizaciju koji je, kao direktor projekta, prvo Đorđiju Nicoviću prodao pirotski Prvi maj, da bi zatim postao član UO AD Sloga iz Novog Pazara, gde je pomenuti Nicović vlasnik i predsednik Upravnog odbora.

Osim narečenog Bjelopetrovića, član UO Trudbenika d.o.o. postao je i anonimus Borko Pavlović iz preduzeća Potens Perforacija, Požega. Ostala tri člana su, međutim, dobro poznata. Vesna Parezanović iz Paraćina je funkcioner Demokratske stranke, čiji je poslanik u Skupštini Srbije postala nasledivši na tom mestu Nenada Bogdanovića. Osim što obavlja ovu funkciju, Parezanovićeva je i član opštinskog veća Paraćina, kao i stručni nadzornik Instituta Batut. Omil Ranđelović, dipl. inženjer mašinstva iz Knjaževca, odbornik je u knjaževačkoj skupštini i kao nestranačka ličnost član vladajuće koalicije. Doskora je bio direktor JKP Standard iz Knjaževca. Peti član Upravnog odbora je Radiša Urošević, pevač narodnih pesama iz Kragujevca?! Da li ovo liči na telo koje hoće i može da se izbori sa Draganom Kopčalićem?

Uz to, Dragana Golušinu, direktora KMG Trudbenika a.d., koji je formalno Agenciji za privatizaciju podneo zahtev za raskid ugovora o kupoprodaji, radnici smatraju najodgovornijim sa galimatijas oko prodaje, budući da je on u to vreme bio predsednik Upravnog odbora i upućen u to da se firma ne privatizuje već prodaje, i to bez određivanja sankcija za kršenje ugovora, osim u slučaju neplaćanja otkupne cene. Da li Golušina ozbiljno želi da Agencija sada postupi po njegovom zahtevu za raskid ugovora?

 

Tužilaštvo nemo

 

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać uputila je 29. oktobra 2009. Vladi Republike Srbije dopis u kome ukazuje na nepravilnosti pri otkupu Trudbenika d.o.o., posebno na propuste Agencije pri samoj prodaji, i predlaže da Vlada i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja preduzmu odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti. Pozvani se još uvek ne oglašavaju.

Radnici, kojih je pri zaključenju ugovora o kupoprodaji bilo 556, a u novembru 2009. samo 232 (od toga 112 na radu kod drugog poslodavca), 12. oktobra 2009. podnose Prvom opštinskom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Vuka Vujanovića, direktora Trudbenika d.o.o., i Nenada Žikića, direktora sektora u Monterri d.o.o.

Obojica se, osim za protivzakonito otuđenje mehanizacije Trudbenika d.o.o., terete i za falsifikovanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Uvidom u dokumentaciju vidi se da je pomenuti ugovor između dve pomenute firme datiran 6. juna 2008. i u Trudbeniku d.o.o. zaveden pod brojem 1528/1. Pod brojem 1528 je, inače, zaveden dokument "izjava o kompenzaciji br. 49". U Monterru je isti taj ugovor zaveden pod brojem 47/09, po čemu se vidi da je sklopljen 2009, a ne 2008. Ovim je evidentno da su radnici Trudbenika d.o.o. (isto kao i komisija Agencije za privatizaciju) bili u pravu kada su tvrdili da je njihovo rukovodstvo, instruisano od Kopčalića, lažno prikazalo da su pre protesta iz avgusta 2009. sklopljeni ugovori koji obezbeđuju nastavak osnovne delatnosti. Tužilaštvo po ovoj prijavi još nije reagovalo.

Svi ugovori Trudbenika d.o.o. su fiktivni, što pokazuju i izveštaji o poslovanju, po kojima je Trudbenik d.o.o., navodno, uposlen do krajnjih granica svojih kapaciteta, ali da i pored toga - pravi gubitke. Ovi su ugovori napravljeni samo da bi se stvorio utisak kako novi vlasnik izvršava svoje obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Radnici Trudbenika d.o.o. ne odustaju od svojih zahteva i od organizovane borbe protiv organizovane pljačke svog preduzeća.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane