Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tranzicija

Tranzicija

 

Medijski najčešće pominjane zablude u vezi sa standardima Evropske unije

 

 

Svinjama ni u Evropi nema spasa

 

Od više hiljada raznih standarda koji čekaju buduće članice EU, ali i one koje su već "unutra", pregledom pisanih i elektronskih medija bivših članica SFRJ dolazi se do zaključka da na Balkanu pometnju izaziva samo njih nekoliko. Čak ni one koje nikog živog ne bi trebalo da zanimaju.

 

...

 

 

Obavezna forma biografije. Mnogi misle da je forma čuvenog CV-a, sa kojim se sve češće susreću oni koji traže posao, u Evropskoj uniji propisana i obavezna. Činjenica je, međutim, da to nije tačno. Osnovna svrha formata biografije je da pomogne ljudima širom Evrope da svoje kvalifikacije predstave što bolje i da tako lakše započnu stručno usavršavanje ili zapošljavanje u EU. Veruje se da ujednačena forma biografije poslodavcima olakšava upoređivanje kvalifikacija postignutih u različitim državama, a onima koji žele da rade u inostranstvu olakšava traženje posla. Dakle, izbor forme CV-a stvar je izbora i osećaja onoga ko ga piše.  

 

EU će čuvati sve SMS poruke uključujući i one sa lascivnim sadržajem. Pre nekoliko godina kružila je ozbiljna priča kako je sasvim izvesno da će odgovarajući organi EU, iz bezbednosnih razloga, odnosno radi odbrane od terorizma, čuvati sve SMS poruke najmanje dve godine. Tim povodom, marta 2006. Evropski parlament i Evropski savet usvojili su direktivu o čuvanju podataka u ovoj vrsti javnih komunikacija, koji obuhvataju detalje o vremenu i mestu komunikacija, kao i inverznih brojeva. Objašnjeno je da je to radi istraživanja ozbiljnih zločina i terorističkih aktivnosti, analizom veza između ljudi i događaja. Ova direktiva ne predviđa čuvanje sadržaja komunikacija.

 

Kovanice evra izazivaju alergiju. Medicinska istraživanja navodno su pokazala da nikl u kovanicama češće uzrokuje razne vrste alergija nego onaj u kovanicama nacionalnih valuta koje je taj isti evro zamenio. Istina je da se nikl u istim količinama upotrebljavao za izradu metalnog novca u svim državama članicama evrozone i pre nego što je evro uopšte stvoren. Inače, da bi se ublažila pojava alergijskih reakcija, nikl se nalazi u unutrašnjosti kovanica evra, a ne na površini, pa ne dolazi u dodir s kožom.

 

Pravno nedodirljiva evrobirokratija. Često se postavlja pitanje diplomatskog imuniteta tzv. evrokrata (službenika EU) i tvrdi da su oni pravno nedodirljivi. Ipak, nisu. Imunitet ih ne štiti od kršenja zakona koje počine u privatnom životu. Ako neko od tzv. evrokrata baci kamen kroz prozor, učini saobraćajni prekršaj ili bilo kakvo drugo kažnjivo delo, podleže zakonima i odgovoran je za svoja kažnjiva dela kao i svako drugi.

 

Ęrastavci moraju da budu pravi. U EU krastavci, navodno, moraju da budu pravi, šargarepe ne smeju da budu kvrgave, banane previše savijene i sl. Istina je da postoje različiti standardi kvaliteta povrća pa prema tome i različite klase povrća, koje su određene tako i zato da kupci iz jedne države na neviđeno znaju kakav kvalitet povrća kupuju iz druge države. Krastavci prema tim standardima ne moraju biti idealno pravi. Standardi i klase jedino informišu trgovce i kupce o osobinama i kvalitetu povrća koje se nalazi na tržištu. Ti su standardi u EU isti kao standardi koje je utvrdila Ekonomska komisija OUN za Evropu.

 

 Svako jaje mora da ima oznaku načina proizvodnje, države porekla i roka trajanja. Najnoviji propis kojim se reguliše označavanje jaja donet je da bi se jasnim i nedvosmislenim označavanjem potrošačima u EU omogućilo donošenje relevantnih odluka. Međutim, neophodna je samo oznaka jedinstvenog broja proizvođača, pomoću koje se može ustanoviti način proizvodnje.

 

I domaći kolači moraju da imaju deklaracije. Mediji u zemljama na pragu EU često su spekulisali i da će, na primer, biti zabranjena i prodaja domaćih kolača ukoliko nemaju posebnu oznaku na kojoj je naznačeno sadrže li neke sastojke, na primer, orahe. Međutim, "nadležna" Direktiva 2003/89/EC ne zahteva da hrana koja se prodaje u restoranima ili na kioscima "brze hrane" sadrži popis svih sastojaka. Hrana koja se prodaje zapakovana ili nezapakovana na mestima za direktnu prodaju krajnjem potrošaču može da bude izuzeta od strogih pravila označavanja, uz uslov da se potrošaču pruži "dovoljno informacija". Način na koji se potrošaču pruža dovoljno informacija o hrani prepušten je odluci država članica, čime se osigurava da se izbegne preterana regulativa, koja se u medijima često karikira.

 

 Zabrana nekih reklama, poput "Red Bull daje ti krila". U medijima je bila izražena i bojazan da će, radi zaštite potrošača od obmanjivanja, biti zabranjeni i neki popularni reklamni slogani. Istina je da bi se zabrana, prema evropskom zakonodavstvu, odnosila samo na hranu i to samo ako bi reklamni slogan govorio neistine o zdravstvenoj ili prehrambenoj vrednosti hrane. U tom smislu, na primer, slogan "Red Bull daje ti krila" ne bi bio zabranjen.

 

Zabranjena proizvodnja sira, kisele pavlake i kajmaka. Netačno. Ne postoji zabrana proizvodnje sira, pavlake ili autohtonog kajmaka u EU, ali ako se plasiraju na evropsko tržište, moraju da se primenjuju stroži kriterijumi proizvodnje, kao što su higijenski uslovi proizvodnje i testiranje životinja na zarazne bolesti. Isto tako, na pijacama, na primer, moraju da postoje rashladni uređaji ili prostorije s hlađenjem koje omogućavaju čuvanje lako kvarljivih proizvoda.

 

Zabrana tradicionalnog klanja svinja i drugih domaćih životinja. Klanje svinja nije zabranjeno ako se meso upotrebljava samo za lične ili potrebe domaćinstva. Ako je meso namenjeno tržištu (pijace, mesnice, prodavnice) mora da potiče iz klaonica i objekata za preradu mesa koji moraju da poštuju evropske propise u pogledu higijene, testiranja na zarazne bolesti i "humanog" klanja životinja.

 

Zabrana pečenja rakije. Kao i u slučaju mesa, EU ne zabranjuje ni proizvodnju alkoholnih pića za vlastite potrebe. Međutim, u slučaju prodaje alkohola, a radi zaštite potrošača i njihovog zdravlja, moraju da se poštuju evropski propisi o higijeni proizvodnje, deklarisanju proizvoda, kontroli kvaliteta, obaveznom izdavanju računa i sl.

 

Zabrana vožnje traktora više od tri sata na dan. Tumačenje: istraživanja pokazuju da dugotrajno rukovanje mašinama može da prouzrokuje povrede i bolesti. Svrha Direktive o fizičkim agensima (vibracijama) jeste da poboljša zdravlje i bezbednost radnika tako što bi se  regulisao najviši dopušteni nivo izlaganja takvom fizičkom stresu kako bi se smanjile opasnosti kojima su izloženi na radnom mestu. Ta pravila i inače se neće odnositi na poljoprivrednike sve do 2014. A i tada će mnoge "vrste" poljoprivrednika biti izuzete od tih pravila ako obavljaju samostalnu delatnost.

 

Zabraniće se sadnja maslina i vinove loze. Ograničenje u ovom segmentu zaista postoji, ali samo u sklopu činjenice da maslinovo ulje i vino u EU potpadaju pod režim proizvodnih kvota. Inače nema zabrane. Takvo stanje stvari se objašnjava time da se na evropskom tržištu pojavljuju viškovi poljoprivrednih proizvoda, pa se za svaku državu određuju proizvodne kvote poljoprivrednih proizvoda koji mogu da bez carinskih ograničenja dođu na zajedničko tržište EU.

 

Ograničavanje visine ljujaški. Jedan britanski list je bio pokrenuo kampanju protiv standarda EU, koji, navodno, predviđaju uklanjanje ljuljaški sa igrališta za decu, jer su previsoke. Evropski komitet za standardizaciju je telo sačinjeno od nacionalnih agencija za standarde i udruženih industrijsko-potrošačkih organizacija 27 evropskih zemalja, ali nema nikakve veze sa EU. EU, samim tim, nije uključena u postavljanje standarda za ljuljaške, tobogane i sl.

 

 

 

 

Nema šanse

 

Poslodavci moraju da konsultuju radnike čak i o vrsti čaja ili kafe koja se pije u službenoj prostoriji. Pre pet godina udruženja poslodavaca osudila su Direktivu o obaveštavanju i konsultovanju svojih radnika, koja, navodno, primorava firme da konsultuju svoje radnike o tome koja vrsta čaja ili kafe sme da se koristi u kancelariji. Međutim, činjenica je da ova direktiva predlaže da predstavnici radnika treba da budu informisani i konsultovani o poslovnoj i ekonomskoj politici firme, trendovima, problematici radne snage, organizaciji ili ugovornim obavezama... Problem sa čajem i kafom u kancelarijama je potpuna besmislica.

 

 

 

 

Seksualne gluposti

 

Obaveza recikliranja čak i seksualnih pomagala. U senzacionalističkim novinama pojavljuje se čak i takvo tumačenje nekih evropskih zakona (na primer tvrdnja da žena prilikom kupovine novog seksualnog pomagala, radi recikliranja mora da preda staro!). Istina je da Direktiva o odlaganju elektroničke i električne opreme nalaže državama članicama da vlasnicima elektroničke i električne opreme osiguraju mogućnost (ne i obavezu) da, bez naknade, takvu opremu vrate prodavačima na recikliranje. Stara elektronička ili električna roba ne mora se vraćati!

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane