Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Stručno mišljenje Visokog saveta sudstva o praznovericama i seksualnom životu sudija

 

Oni znaju zašto!

 

Predsednica Visokog saveta sudstva ne prestaje da zabavlja građane Srbije novim a neproverenim podacima o pojedinačnim slučajevima nedoličnog ponašanja nekoliko provincijskih sudija. Istovremeno domaća stručna i laička javnost, ali i predstavnici Evropske unije u Beogradu, sa zabrinutošću čekaju rasplet reformističkog haosa koji je počinila pravosudna klika pod komandom vladajuće političke koalicije. Ovom gorućom temom, iz ličnog i profesionalnog ugla, bavi se i Tabloidov urednik Josip Bogić, penzionisani pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a

 

Josip Bogić

 

Nata Mesarović, predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda, nedavno je izjavila da pojedine sudije koje nisu reizabrane znaju zašto ponovo ne sude. Baš zbog te izjave, neizbežno sam se setio jednog događaja s početka osamdesetih godina, kad sam kao mladi operativac odlazio u odeljenje koje je vodilo dosijee lica koja su osuđivana ili su bila predmet policijskih obrada.

U jednom od dosijea iz vremena UDBE ili OZNE, više se tačno ne sećam, pronašao sam rešenje o određivanju pritvora u trajanju do mesec dana koje je doneo islednik, a u kojem je doslovno u obrazloženju pisalo:"On zna zašto!". Kao diplomiranom pravniku bilo mi je to  nepojmljivo jer sam na fakultetu učio nešto sasvim drugo. Dugo vremena je ovo kružilo beogradskim SUP-om kao anegdota, ali kako je bilo tim nesrećnicima - teško je zamisliti. "On zna zašto je u pritvoru?!"

Da će ponovo doći to vreme i takvi običaji, nisam ni u najgorem snu mogao da pretpostavim. Ali, nažalost, kroz lik Nate Mesarović "da neizabrane sudije znaju zašto ponovo ne sude" komesarski duh se ponovo vratio. Daleko od toga da branim ijednog nečasnog sudiju, tužioca ili policajca. Vrlo dobro sam to video, ali kroz predmete koji su procesuirani i takvi su dobili zaslužene kazne. Postavlja se pitanje zašto nisu procesuirani i ko je dozvolio da takvi nečasni likovi dele godinama nepravdu? Ko je raspolagao takvim podacima i gde se ti podaci nalaze, da li u personalnim dosijeima ili u BIA ili policiji?

Ovakav reizbor sudija kakav je izvršen kod nas nije zabeležen u svetskim analima. Svi smo bili svesni činjenice da stanje u pravosuđu nije dobro i da ga treba menjati. Ono što u celoj ovoj ujdurmi smeta, jeste način na koji su pojedini nosioci pravosudnih i tužilačkih funkcija izabrani odnosno diskvalifikovani. Da li je sudijama koji su se bavili nedoličnim radnjama to tako napisano u obrazloženju i da li je tu jasno individualizovan razlog za neizbor?

Pored toga, ovde spada i utvrđivanje pravnog osnova za korišćenje takvih informacija, a koji je neophodan da bi se moglo ostvariti pravo onog koji je na takav način obeležen.

U sudstvu Srbije postojao je ogroman broj problema koji su morali biti rešeni. To ne znači da se mogu davati načelne ocene u individualnim slučajevima i donositi odluke bez jasnih indikatora. Reizbor sudija morao je biti jasno pravno definisan kako bi se znalo šta su čija prava i obaveze, jer u ovom postupku niko nije bez obaveza. Ovo je rekao poverenik za informacije od javnog značaja.

 Visoki savet pravosuđa na čelu sa Natom Mesarović, a u tome joj je svesrdno pomagala ministarka pravde Snežana Malović, izašao je u javnost da neubedljivo objasni po kom kriterijumu je vršen izbor sudija, odnosno po kojim kriterijumima su neki od njih  diskvalifikovani. Kada se digla prašina i kada su pojedinci iznosili argumente da nije baš tako bilo, usledila su razna još gora objašnjenja - nedostojna uličnog žargona, a kamoli ljudi koji treba da dele pravdu - zašto pojedinci nisu izabrani.

Navodeći da su se neke sudije u jednom delu Srbije bavile "gatanjem, crnom i belom magijom i da će to biti potkrepljeno dokazima", Visoki savet je sebe denuncirao izjavom da nije proveravao ovakve navode. Jer da je to uradio, odgovor dotične gospođe bio bi da je to potkrepljeno dokazima i konkretnim obrazloženjima.

Pojedine sudije i tužioci iz Negotina, mesta na istoku Srbije koje je poznato po takozvanim gatarama i vešticama, izjavu predsednice Kasacionog suda Nate Mesarović o razlozima neizbora doživeli su kao još jedan pokušaj da se javnosti baci prašina u oči i izbegne istina o uticaju politike na reizbor.

Predsednici Kasacionog suda ne priliči da javno tvrdi kako su se pojedini nosioci pravosudnih funkcija bavili gatanjem, belom ili crnom magijom, jer su takve ocene neprimerene i za većinu meštana negotinske Krajine, području za koje vlada ubeđenje da je u njemu vlaška magija veoma rasprostranjena.

Kakav su haos reformatori napravili u pravosuđu govori i činjenica da sudovi ne rade, zaposleni su otpušteni uz "socijalni program", a Trgovinski sud u Beogradu napustilo je više od 100 radnika (od 230), te ni ovaj sud ne može da radi jer nema ko to da čini.

 Sudijska funkcija je njihovim diletantizmom bačena u blato, izabrane sudije će stranke uskoro pljuvati i tući jer je svaki autoritet pogažen, neizabrane sudije sada saznaju da su se posle trideset i više godina rada u stvari bavile "belom i crnom magijom", predmeti su i dalje u kutijama jer ministarka pre raspoređivanja predmeta nije mogla da ih prebroji pa je Palata pravde u Beogradu poluprazna, a parnične sudije nemaju gde ni da sednu.

Na listi sudija koje su posle izbora dobile funkcije, našle su se i one sudije protiv kojih su pokretani postupci za razrešenje zato što im je ukidana svaka druga presuda ili zato što godinama nisu uspevali da ispune normu. Prošli su čak i oni koji su se prethodno kandidovali za Vrhovni sud tzv. Republike Kosovo. Krajem prošle godine pokrenut je postupak za razrešenje dvoje sudija bivšeg Opštinskog suda u Smederevu. Navodi se da su imali loše rezultate rada i da su odugovlačili sa rešavanjem predmeta, kasnili sa zakazivanjem suđenja, izradom presuda, da im je polovina odluka ukinuta. Uprkos tome, oni će i dalje Smederevcima deliti pravdu.

Da li je Visoki savet na čelu sa gospođom Mesarović dokazao krivicu za neizabranih 837 sudija u nekom postupku? Da li i za ove slučajeve postoji pretpostavka nevinosti ili pretpostavka nedokazane krivice? Uopštene, proizvoljne i paušalne "presude" predsednice Visokog saveta sudstva nanose štetu i pravosuđu i Srbiji. Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je nepobitno utvrđeno da BIA nije dostavljala podatke o sudijama prilikom opšteg izbora sudija koji je sproveo Visoki savet sudstva. Sa druge strane, ministarka pravde Snežana Malović izjavila je za televiziju B92 da su pri odlučivanju o kandidatima za pravosudne funkcije korišćeni podaci dobijeni od policije i BIA?

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević najavila je da će možda biti podneta krivična prijava protiv predsednika Visokog saveta sudstva Nate Mesarović za klevetu zbog "nedoličnih izjava". Na pitanje novinara da li će se u dosijeima nekih od sudija, pored statistike, naći i to da su se bavili visokom prostitucijom, da poseduju lokale, da su odlazili u kuće okrivljenih, Mesarovićeva odgovara: "Visoki savet sudstva nije ni policija ni BIA! Svi kandidati tačno znaju šta su radili i znaju zašto su prošli, ali i zašto nisu! Uostalom, sve se može videti iz predmeta koje su radili. Ako bude potrebno, možemo i o tome da govorimo".

 

Alo, ima li koga?

Mnoge neizabrane sudije kažu da su probali da dođu u Visoki savet sudstva, ali da su stigli samo do portirnice, gde su upućeni da se jave telefonom, da zakažu uvid u svoj dosije. Na fantomski telefonski broj koji su dobili niko im se nije javljao.

 

 

Mala noćna muzika

 Istrage gospođe Nate Mesarović o koleginicama koje se gole skidaju u teretani i igraju trbušni ples, polako počinju da liče na urnebesnu tragediju koja je, nažalost, što se srpskog pravosuđa tiče, već u toku.

 

 

Stanje povišene savesti

 Bivše Veliko personalno veće Vrhovnog suda Srbije utvrdilo je 2007. godine da postoje razlozi za razrešenje tadašnjeg sudije Opštinskog suda u Prokuplju, koji je sada nagrađen funkcijom u Apelacionom sudu u Nišu. Njemu je zastarelo 14 predmeta, a u nekim situacijama izrađivao je odluke i posle 11 meseci. Njemu je već bila izrečena mera upozorenja zbog "nesavesnog vršenja sudijske dužnosti", pa je sada "apelacioni" i radiće sa "više savesti". Tako veruje Visoki savet sudstva. Na ovakve primere gospođa Mesarović odgovara: "Ipak, ja moram da naglasim i ovog puta da je svako nevin dok se ne dokaže njegova krivica".

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane