Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Sindikati

Sindikati

 

Nezavisni sindikat policije u borbi za prava i dostojanstvo policajaca

 

Među nepoštenima nema budala

 

U nameri da doprinese i povećanju opšte bezbednosti građana, pa samim tim i obučenosti, opremljenosti i ugledu policajaca, Tabloid će ubuduće više prostora posvećivati njihovim sindikatima, pre svih Nezavisnom sindikatu policije i Policijskom sindikatu Srbije, kao nosiocima borbe za egzistencijalne i profesionalne standarde koji uz policijsku profesiju idu svugde u civilizovanom svetu. U ovom broju Tabloid razgovara sa predsedavajućim predsedništva NSP Aleksandrom Gavrilovićem  

 

 

Milan Glamočanin

 

Duga dana u zla gospodara, kažu. Pogotovu ako gospodara nema ko da kontroliše.

Sindikalno organizovanje zaposlenih je neotuđivo radno pravo u svim demokratskim zemljama. Osim u Srbiji! To pravo je uskraćeno i čuvarima javnog reda i mira, odnosno policajcima, koj su servis u zaštiti prava i sloboda građana.

- Obaveštavamo vas da je aktom Ministarstva unutrašnjih poslova br. 912/2009 od 25. decembra 2009. godine grubo narušeno i ugroženo pravo na slobodu sindikalnog organizovanja i udruživanja, koje je inače ustavna kategorija, i direktno je ugroženo pravo na korišćenje plaćenog odsustva radi obavljanja sindikalne funkcije, a koje je zagarantovano Ustavom Republike Srbije, Zakonom o radu, Zakonom o policiji, Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe (Službeni glasnik 95/2008), kao i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koju je ratifikovala Republika Srbija - navodi se u saopštenju koje je Nezavisni sindikat policije prosledio medijima 9. februara ove godine.

U saopštenju Nezavisnog sindikata policije, koje je potpisao predsedavajući predsedništva ovog sindikata Aleksandar Gavrilović, navodi se da i "pored nedavno datih obećanja ministra policije javnosti da će stupiti u kontakt sa reprezentativnim sindikatima i da će najzad započeti dugo očekivani socijalni dijalog, postupci ministra, u stvari, oslikavaju pravi stav prema Nezavisnom sindikatu policije i Policijskom sindikatu Srbije, koji, inače, zajedno imaju preko 23.000 članova, što čini oko 50 odsto zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova".

 

To je u Evropi nezamislivo

 

U saopštenju se konstatuje da su dosad reprezentativni sindikati pokazali veoma visok prag tolerancije na svakodnevne propuste u radu stručnih službi MUP-a, a kojima su direktno narušavana prava zaposlenih, i na taj način nedvosmisleno pokazali da su spremni za izgradnju, a ne razgradnju Ministarstva.

U razgovoru za Tabloid, predsedavajući Nezavisnog sindikata policije Aleksandar Gavrilović, zaposlen u Područnoj policijskoj upravi Novog Sada, ističe da je osnovna ideja vodilja prilikom formiranja Nezavisnog sindikata policije zastupanje interesa i prava radnika zaposlenih u MUP-u. Sa tim programskim pravcem u Nezavisni sindikat policije se do danas učlanilo preko 11.000 radnika ovog ministarstva.

- Od formiranja pa do danas naš sindikat je na razne načine pokušavao da ostvari neka osnovna i elementarna prava radnika koja su, da apsurd bude veći, bila zagarantovana i svim zakonskim propisima naše države. Međutim, i sami verovatno znate da je Nezavisni sindikat policije nailazio na opstrukcije u svakom segmentu pokušaja ostvarivanja nekih prava. Možda je to tada - kaže Aleksandar Gavrilović - bio i neki inat rukovodstva MUP-a da ne respektuje sindikat, jer je u to vreme Nezavisni sindikat policije bio jedini sindikat u MUP-u, gde su se organizovali sami radnici bez uticaja rukovodećih struktura MUP-a.

Sindikalni lider podseća da se poslednjih nekoliko godina sindikat bavio problemima koji su bili nezamislivi drugim policijskim sindikatima u Evropi, kao što su, na primer, dokazivanje raznim komisijama Ministarstva koliko je brojno stanje članstva Nezavisnog sindikata policije, a radi priznavanja reprezentativnosti i, samim tim, priznavanja Nezavisnog sindikata policije kao ravnopravnog socijalnog partnera u kolektivnom pregovaranju koje ni dan-danas nije započeto, a kojim bi se rešila veoma bitna pitanja.

Nezavisni sindikat policije je dva puta pokušao da skrene pažnju na probleme radnika, i to jednim protestom i jednim štrajkom, koji se završio sramno za tadašnju Vladu Republike Srbije, koja je donela protivzakonitu Uredbu o štrajku policijskih službenika po hitnom postupku, a koja je, podsećamo, i do dana današnjeg na snazi, bez obzira na to što je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o policiji i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koju je ratifikovala Republika Srbija.

 

Naša deca gladuju

 

Nepoštovanja zakonskih regulativa i opštih radno-pravnih propisa od strane rukovodstva MUP-a ima u tolikoj meri da je to zapanjujuće.

- Prvi i osnovni problem je zarada koja je mizerna i sramna, a u sredstvima javnog informisanja se stalno polemiše sa nekim iznosima koji, kada su u pitanju plate policijskih službenika, nisu tačni - ističe gospodin Gavrilović.

On navodi da se plate policijskih službenika kreću od 28.000 do 38.000 dinara, zavisno od godina staža, a radnicima koji rade na administrativno-tehničkim poslovima, poslovima održavanja, koja nemaju status ovlašćenog službenog lica, prosto je sramno pomenuti iznos njihovih zarada koje se kreću između 20.000 i 35.000 dinara, takođe zavisno od godina staža.

- Siguran sam - kaže Aleksandar Gavrilović - da će se posle ovih informacija svaki građanin Republike Srbije zapitati kako većina policajaca uspeva da se odupre porivu da ne primi mito, jer od svog rada, ako znamo da veliki procenat ima nezaposlene supruge i decu koja se školuju, da žive kao podstanari i da plaćaju kiriju prosečno 150 evra, plus struju, komunalije i ostale troškove - ne mogu da prežive.

Objašnjavajući tegoban život zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, predsedavajući predsedništva NSP ističe da, posle pomenutih troškova, jedino što im ostane od plate jeste dugovanje banci za kredit i neizmireni dozvoljeni minus. A kako će čuvari spokojnosti građana preživeti taj mesec i ishranti porodicu, to, po svemu sudeći, nije briga ministra i njegovog kabineta.

- Kada je u pitanju kupovina proizvoda koji nisu na spisku prioriteta (a koji je kod nas svakog dana sve duži), za našu decu prosto je nezamislivo da nose (a volela bi) originalne marke garderobe i obuće, primera radi "nike", "puma" ili "air one", jer nemaju para da kupe ni obične patike kod Kineza, kojima se izvinjavam ukoliko sam ih uvredio ovim poređenjem, i istovremeno im zahvaljujem što su došli u zemlju Srbiju pa su i nama siromašnima omogućili da imamo naš tržni centar i naše robne marke, a u skladu sa našim finansijskim mogućnostima - poručuje lider policijskog sindikata Aleksandar Gavrilović, ističući da je - kad se već pominje stambeno pitanje zaposlenih u Ministarstvu, Nezavisni sindikat policije u više navrata obaveštavao o katastrofalnim postupcima stambene komisije MUP-a i tražio zakazivanje razgovora sa ministrom o donošenju razumnih rešenja kada su u pitanju stambeni problemi zaposlenih, a ni dan-danas nismo udostojeni odgovora da li ne žele sa nama da razgovaraju ili nemaju vremena.

Ogroman broj zaposlenih u policiji nema rešeno stambeno pitanje i iz tog razloga Nezavisni sindikat policije je pokušao da pokrene inicijativu za rešavanje tog problema; napravili su i idejni projekat za izgradnju neprofitnih stanova i razgovarali sa gradonačelnicima i predsednicima opština koji su voljni da izađu u susret kada je u pitanju davanje gradskog građevinskog zemljišta za izgradnju neprofitabilnih stanova za državne službenike.

Policija opet nije dobila ništa. "Da li smo mi uopšte nekome potrebni i da li ovoj državi uopšte treba finansijski situiran, stambeno obezbeđen i psihički rasterećen policijski službenik, spreman danonoćno da pruži svoj maksimum u borbi protiv kriminala i koji neće razmišljati kako deci da da novac za užinu kad krenu u školu ili kako da plati struju. Ili Srbiji upravo treba policajac ovakav kakav je danas - siromašan, poderane uniforme i pognute glave, koji stalno misli kako svojoj deci da obezbedi osnovne egzistencijalne potrebe", navodi se u saopštenju za medije Nezavisnog sindikata policije od 9. februara, koje je prosleđeno i ministru i direktoru policije.

 

Zašto nas zovu "budale"

 

U razgovoru za Tabloid gospodin Gavrilović navodi primer Nemačke, zemlje koja u Evropi ulaže veoma velika finansijska sredstva u borbu protiv kriminala, gde je svaki policijski službenik oslobođen plaćanja PDV-a, jer je taj službenik u stvari država i on predstavlja državu.

- Na kraju krajeva - ističe Gavrilović - eto vam rešenje za povećanje plate od 18 procenata, pa makar samo za radnike koji imaju platu manju od 40.000 dinara. Nadam se da to nije preveliko opterećenje za budžet. Velika većina policijskih službenika mnogo je dala ovoj državi (mnogi i život, a još više i zdravlje), ali im ova država nije ničim lepim uzvratila.

Ovakav nipodaštavajući odnos prema policiji, smatraju sindikalni lideri policije, oni nisu zaslužili. Tvrde da su mnogo više od države dobili i dobijaju oni koji joj ništa nisu dali, već su samo od nje bezobzirno uzimali.

- Što se tiče zarada - ističe Aleksandar Gavrilović - nemamo mi ništa protiv zaposlenih u drugim ministarstvima i državnim organima, čiji radnici imaju znatno veći prosek plata od nas. Ljudi hoće da žive bolje i svaki takav napor podržavamo, ali da li se nas seti neko ili nas se sete samo kad im zatrebamo.

Sindikalni funkcioneri policijskog sindikata navode da njihov poslodavci pričaju kako treba suzbiti korupciju i uništiti kriminal u Srbiji, a zaboravljaju da se isti taj policajac, koji je osnova za kvalitetnu i uspešnu borbu države protiv svih vidova kriminala, svakodnevno susreće sa momcima koji su sa one strane zakona, i posmatraju ih kako potroše za jedno veče više nego što policajac primi za mesec dana. "A i kad ga uhapsimo ili primenimo neko policijsko ovlašćenje u skladu sa zakonom, bržebolje podnese privatnu tužbu protiv policajca, jer znaju da nemamo obezbeđenu pravnu zaštitu Ministarstva, i na taj način nam se svete, ili jednostavno oni plate svoju slobodu kod korumpiranih rukovodilaca policije, tužilaštva ili pravosuđa" - objašnjava sadašnje stanje u srpskoj policiji Aleksandar Gavrilović.

Zbog takvog odnosa države prema kriminalcima, policijski službenik koji radi svoj posao pošteno i valjano dobio je nadimak "budala".

- Naš sindikat je za nemilosrdnu borbu protiv korupcije i svih drugih vrsta kriminala i smatramo da treba uhapsiti svakog policajca ili državnog službenika koji primi mito i vrši krivična dela, ali isto tako potrebno je obezbediti ljudima koji treba da se obračunaju sa kriminalcima maksimalne uslove i sredstva za rad - navodi predsedavajući predsedništva Nezavisnog sindikata policije.

 

Kako do ministra

 

Kad je reč o sredstvima za rad, policajci su ogorčeni jer se uniforme i oprema ne nabavljaju redovno, ili ako se nabavljaju, onda su ispod svih standarda. Kada je u pitanju uniforma problema nema, jer je policijski službenici dobijaju ili je dobijaju na kašiku, a dok su je dobijali, osnovna zamerka je bila na kvalitet i kvantitet. Danas oni koji nose uniforme uglavnom su je sašili od svojih para, ili nose pantalone od prethodnog modela uniforme, dok cipele kupuju bilo kakve, samo da su crne.

- Imali smo jedini u svetu opasače koji se kvare zato što im otpada futrola za pištolj, jer je od plastike! Takvih problema nije bilo nikada ranije - tvrdi Aleksandar Gavrilović i navodi da su se, kao sindikat, bezbroj puta obraćali kabinetu ministra i svim relevantnim činiocima u zemlji da bi ukazali na ovaj problem. Međutim, jedino što su uspeli jeste da čuju izjave ministra u medijima kako Zakon o javnim nabavkama nije kvalitetan, i da on izaziva poništavanje tendera raspisanih za nabavku opreme i uniforme. "Za nas sindikalce u policiji prosto je neverovatno da naš ministar, koji je i zamenik i prvi potpredsednik Vlade Srbije, ne može da izađe sa predlogom pred Vladu Srbije i da zajedno izglasaju donošenje uredbe o nabavci uniforme i opreme policijskim službenicima, i na taj način zaobiđu Zakon o javnim nabavkama, isto kao što je prethodna vlada donela Uredbu o štrajku policijskih službenika preko noći, i njime ukinula pravo na štrajk, kršeći Ustav Srbije, Zakon o radu, Zakon o policiji... Čvrsto sam ubeđen da građani Srbije ne bi zamerili na donošenju ovakve uredbe, jer i oni vide da su policajci u uniformama koje su toliko blede, istrošene i poderane da saosećaju sa našim problemom i sramotom."

Predsedavajući predsedništva Nezavisnog sidnikata policije Aleksandar Gavrilović smatra da su dosad reprezentativni sindikati pokazali veoma visok prag tolerancije na svakodnevne propuste u radu stručnih službi MUP-a, a kojima su direktno narušavana prava zaposlenih u srpskoj policiji, i na taj način nedvosmisleno pokazali da su spremni za izgradnju, a ne razgradnju MUP-a. Takođe, on podseća gospodina ministra policije na njegovo nedavno dato obećanje u sredstvima javnog informisanja da će stupiti u kontakt sa reprezentativnim sindikatima i da će, najzad, započeti dugoočekivani socijalni dijalog.

Treba podsetiti da je nedavno zaključen Sporazum o zajedničkom delovanju reprezentativnih sindikata MUP-a (Nezavisnog sindikata policije i Policijskog sindikata Srbije), koji zajedno imaju preko 23.000 članova, što čini oko polovinu zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Sindikalni lideri, pod pritiskom članstva, gube strpljenje jer ministar unutrašnjih poslova, pretpostavljaju oni, pod pritiskom Vlade Srbije odlaže početak pregovora sa pregovaračkim timom policijskih sindikata o rešavanju radno-pravnih i socijalnih pitanja zaposlenih u policiji.

U sledećem broju Tabloida objavićemo predlog Posebnog kolektivnog ugovora koji sindikati predlažu ministru, jer zaposleni u MUP-u Srbije još nisu potpisnici kolektivnog ugovora o radu, te su im na taj način uskraćena mnoga zagarantovana prava, kao i pravo na štrajk, doneto uredbom Vlade Srbije. U Evropi je nazamisliv ovakav tretman policijskih sindikata od strane izvršne vlasti.

 

 

 

 

 

 

Ako mi nismo, ko jeste

 

Policajci smatraju da se u drugim ministarstvima i državnim organima plaća sve što je zaposlenima zagarantovano Zakonom o radu i Posebnim kolektivnim ugovorom za državne službenike, a da za njih ne važe ista pravila, nego su im ona ukinuta Zakonom o policiji, i to članovima 131, 146, i 147. Oni postavljaju pitanje - pa ako mi nismo zaslužili da nam se plati prekovremeni rad, rad noću, vikendom i državnim praznicima, ko onda jeste?

 

 

 

 

 

Da li ste zaboravili, gospodine ministre

 

"Poštovani gospodine ministre, razmislite da li mi zaposleni u MUP-a zaslužujemo da budemo građani drugog reda. Jer, postupci rukovodilaca MUP-a jasno nam stavljaju do znanja da za nas ne važi Ustav RS, a ni zakoni koji važe za sve ostale građane Srbije. Ili smo mi već tako dugo marginalizovani da ste jednostavno zaboravili da smo i mi ljudi", poručuje se u saopštenju Nezavisnog sindikata policije.

 

 

 

 

Vojska kao primer

 

- Naš poslodavac sa nama komunicira jedino preko dopisa i medija, i iz tog razloga nije došlo do realizacije te ideje. Ali veoma nam ja drago što je Vojska Srbije krenula u veoma sličnu akciju rešavanja stambenih problema i čvrsto verujemo da će oni biti veoma uspešni u realizaciji, te ćemo nastojati da sledimo njihov primer - uveren je Aleksandar Gavrilović.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane