Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kriza

EKSKLUZIVNO

 

Kriza

 

Od februara 2010. u Rusiji je oko 200 državnih usluga poskupelo nekoliko puta

 

Rusi zatežu kaiš

 

Obični građani u Rusiji odavno se boje otvaranja poštanskih sandučića. Razlog je jedan-jedini: tamo mogu da pronađu pismo od nekog zvaničnog državnog organa u kome im on saopštava da su računi za telefon, struju, vodu, grejanje ili nešto drugo - povećani. Ovoga puta vlada je donela odluku da poveća cenu 200 državnih usluga. Ova odluka najviše će pogoditi siromašne građane koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem

 

Viktor Hlistun

dopisnik iz Moskve

 

Burne 2009. godine država je davala pomoć bankama i bogatim biznismenima sa jednim ciljem: vlada se nadala da će oni ta sredstva uložiti u razvoj proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta, kako bi pobedili krizu i kako ne bi dopustili rast nezaposlenosti. Nade se nisu ostvarile. One i nisu mogle da se ostvare jer je novac dat, a državni činovnici su, nažalost, zaboravili da kontrolišu njegovo korišćenje. Rezultat: velika količina novca iz državne pomoći (čitaj iz državnog džepa - budžeta), prešla je u "džepove" bankara, menadžera ili je "pobegla" u inostrane banke. Da li se treba čuditi što su se upravo prošle, krizne, godine ruski biznismeni razbacivali novcem po inostranstvu, kupovali skupe automobile, kuće, jahte itd.

Proizvodnja nije porasla. I tužno i smešno mi je da pišem o ciframa koje je objavila državna služba za statistiku. Jer, te cifre govore da je devet puta porasla proizvodnja kožnih fascikli (u njima čuvaju svoje papire veoma visoki činovnici) i da je dva puta porasla proizvodnja konjaka. Jasno vam je da nikakvog uticaja na podizanje životnog standarda običnih Rusa ova proizvodnja nema. Oni ne piju konjak i ne čuvaju svoje papire u skupim kožnim fasciklama.

Pored toga, rezultat takvog nepromišljenog rasipanja budžetskog novca u vidu pomoći bankama i biznismenima je žalostan: 2010. godine država nema dovoljno novca da bi pružala neophodne usluge građanima, kao što su podnošenje predstavke sudu, sklapanje brakova, izdavanje pasoša, registracija automobila itd. Ispostavilo se da je rupa u budžetu ogromna, pa su rešili da je zatvore na račun tih građana, odnosno običnih Rusa. Kako? Tako što su povećali takse za pomenute usluge. I to ne za nekoliko kopejki već dva, tri, a u nekim slučajevima i deset puta. Kako je primetio zamenik rukovodioca pres službe Ministarstva finansija Ruske Federacije Andrej Matvejev, zakon o povećanju taksi donet je "u vezi sa neophodnošću stvaranja dopunskog izvora budžetskih prihoda Ruske Federacije". Po prognozama Ministarstva finansija, prihod od uplata državnih taksi 2010. godine zbog novih stavki će se povećati za 30 milijardi rubalja, odnosno za više od 700 miliona evra.

 

Čudna logika 

 

Običan čovek ne može da shvati zašto su cene državnih usluga povećane. Na primer, Rusi se ionako ne obraćaju tako često sudovima kada su im narušena prava. Pre svega, oni nisu na to navikli, a zatim, mnogi ne veruju da na sudu mogu da zaštite svoja prava. Sada u sudove građani neće ići i zato što je podnošenje predstavke sudu dva puta skuplje nego pre. Cena za dobijanje pasoša, bez koga ne možete da putujete u inostranstvo, povećana je dva i po puta. Cena registracije braka je ostala ista - 200 rubalja (10 evra), ali je zato cena koju morate da platite za razvod podignuta na 400 rubalja (20 evra). Stranci će dozvolu za boravak u zemlji morati da plate dva puta skuplje - ne 1.000 rubalja, već 2.000, tj. oko 50 evra.

Zanimljivo je da registracija političke partije ili novina sada košta isto - 4.000 rubalja (oko 95 evra). Ranije je to bilo dva puta jeftinije.

Da bi čitaoci lakše mogli da shvate koliko je država povećala takse, objavljujemo sledeću tabelu.

 

Sedi za volan i - plati

 

Ruski vozači su posebno ozlojeđeni zbog ovog poskupljenja. Jer, da bi dobili potvrdu o tome da je automobil prošao tehnički pregled i da može da se vozi po ruskim putevima, treba platiti 10 puta više nego što je to bilo do 1. februara ove godine. Cena saobraćajne dozvole porasla je pet puta. Nije potrebno nabrajati sve usluge koje vozači moraju skuplje da plate. Dovoljno je reći da je čovek koji je kupio auto do 1. februara, mogao da plati 630 rubalja (12 evra) i da mirno vozi. Sada mora da plati 3.000 rubalja (80 evra).

Ali, nije stvar u tome. U praksi će vozači za sve papire potrebne da bi automobil izvezli na put morati da plate mnogo više, da ne bi stajali u redovima za dobijanje neophodnih dokumenata. Zašto? Zato što je sistem uređen tako da bilo koji papir ili dokument (to se ne odnosi samo na dokumente za automobile) možete da dobijete brzo ako platite činovniku koji priprema taj papir ili dokument. Izdaci će višestruko porasti, u to niko od Rusa ne sumnja.

Ponoviću ono što sam već rekao, jer je to veoma važno: svim građanima je jasno gde će otići novac - u džepove činovnika. Njihovo blagostanje ni na koji način ne sme da se pogorša. Samo slep, gluv i lud ne shvata da će povećanje taksi automatski povećati razmeru mita koju je potrebno dati činovnicima svih državnih ustanova. A zaključak je jednostavan: s jedne strane državni činovnici i predsednik proglašavaju borbu protiv mita i korupcije, a sa druge donose takve zakone koji stvaraju uslove za uzimanje mita od strane činovnika, što više, to bolje.

A cene rastu

 

U pozadini poskupljenja državnih taksi mnoge kompanije takođe počinju da povećavaju  cene svojih usluga i proizvoda. Pored toga, inflacija čini svoje i snižava ionako mizerne plate i penzije. Nedavno su novine Komersant objavile podatke za januar. Evo kako izgleda stanje stvari sa inflacijom i rastom cena: "Inflacija u januaru, iako je bila ispod nivoa iz januara 2009, premašuje očekivanja analitičara. Ruski statistički zavod je objavio u redovnom izveštaju za 19-25. januar da je indeks potrošačkih cena od početka meseca porastao za 1,7 odsto. Podsećamo, januarska inflacija u Rusiji tradicionalno je povezana sa skokom nivoa nebazne inflacije - od 1. januara 2010. godine tarife državnih monopola i preduzeća koja kontroliše država, tradicionalno se menjaju.

I pored toga, optimističke ocene prve dve nedelje januara 2010. godine, koje su prikazivale relativno mali skok tarifa, smenio je umereni pesimizam. Prvi zamenik direktora Centralne banke Aleksej Uljukajev je priznao da je januarska inflacija veća od one koju je očekivala Banka Rusije, ali da on još vidi mogućnost snižavanja stavki i prognozira smanjenje inflacije za 1 odsto u februaru 2010. Inflacija treće radne nedelje u januaru se u značajnoj meri pokazala 'voćno-povrtarskom' - rast cena voća i povrća iznosio je 1,9 odsto. (Samo za tri nedelje januara!) Pored toga, u 'potrošačkoj korpi' nastavlja da poskupljuje šećer - za nedelju dana cene šećera u Rusiji su porasle za 2,9 odsto u odnosu na prethodnu registraciju cena, od 25. januara te cene su porasle za 6,7 odsto (sezonski rast cena namirnica od početka godine je već dvocifren). Votka je od početka godine poskupela 2,4 odsto, a poslednje nedelje kada je objavljen izveštaj - za 0,4 odsto.

Ipak, pravi zamajac inflacije te nedelje su upravo usluge, tarife i takse koje se regulišu na nivou vlasti. Kako se može zaključiti iz izveštaja Ruskog statističkog zavoda, maksimalno su, od 18. do 25. januara, porasle cene hladne vode (4,5 odsto), grejanja (4,3 odsto), tople vode (83,7 odsto). Osim toga, za 1,4 odsto u odnosu na prošlonedeljne cene, povećani su iznosi za snabdevanje strujom. Prošle godine, vrhunac rasta tih nebaznih zamajaca inflacije premestio se na prvu-drugu radnu nedelju januara.

U januaru 2010. situacija se unekoliko promenila - rast tarifa treće nedelje bio je veći nego druge nedelje. U ukupnom zbiru, tarife su porasle više nego što se očekivalo - od početka ove godine grejanje i topla voda poskupeli su za 12,2-12,3 odsto, hladna voda - 14,3 odsto, struja - 11 odsto. Očekivani nivo inflacije 7-9 odsto ili niži nije uspela u januaru da pređe samo cena stanarine (u zgradama čiji je vlasnik grad) - 6,1 odsto. Očigledno je da je 2010. godine vlada rešila da ponovi strategiju iz prošle godine kada je reč o životno-komunalnim pitanjima, na ime rasta tarifa koje prestižu potrošačku inflaciju, pa se iz značajnog dela komunalnih izdataka obezbeđuje potrebna rentabilnost." Dodaću da se kvalitet rada komunalnih službi nije nimalo poboljšao.

 

Prva reakcija

 

Nije teško pretpostaviti do čega će dovesti poskupljenja. Evo, ipak, jednog konkretnog primera. U električnim vozovima kojima desetine hiljada stanovnika Podmoskovlja svakog dana dolaze na posao u Moskvu, krajem januara tri puta je povećana cena karte. Kvalitet usluge se nije povećao. Šta rade građani? Nećete verovati, ali video sam svojim očima: ulaze u vagone bez karte! Oni pronalaze rupe u ogradama kojima su ograđene železničke stanice, preskaču preko rotacione ograde koja reguliše ulazak na stanicu i kroz koju mogu da prođu samo oni koji imaju kartu. A kada se u vagonu pojavi kondukter, onda građani prelaze u drugi vagon ili opsuju konduktera, i opet ne plate. Jasno je da je to nezakonito, ali ipak ne osuđujem one koji postupaju na taj način, a prisećam se stare ruske poslovice: "Zakoni u Rusiji se donose zato da bi se kršili." Na ovom primeru se vidi da je to - tačno rečeno.

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane