Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Prihvatizacija

Prihvatizacija

 

Mile Dragić u ulozi lažnog vlasnika najpoznatijeg beogradskog hotela

 

Operacija Moskva

 

Tranzicioni cirkus slavnog beogradskog hotela Moskva počeo je svojevremeno podelom većinskog paketa akcija zaposlenima, prema starom Zakonu o svojinskoj transformaciji. Tako je u radničkim rukama bilo 58 odsto, a u državnoj svojini  42 odsto vrednosti ovog hotela-spomenika. Ali, ni Moskvu nije zaobišao zao duh tajkunske okupacije Srbije...

 

Nikša Bulatović

 

 

Dugo je kalkulisano ko će preuzeti državni paket akcija beogradskog hotela Moskva, nakon što je bilo jasno da je većinski u rukama radnika, a kriminalne prilike u državi bile su i ostale takve da je to bilo neprirodno. Neko je morao i ovaj čuveni beogradski brend da opljačka...

Počelo je tako što je Agencija za privatizaciju zajedno sa malim akcionarima prikupila većinski paket za koji je italijanska firma Selecta ponudila 2,8 miliona evra, pa je trebalo sačekati odluku Komisije.

 Taj pokušaj je propao, a njemu se žestoko usprotivio tadašnji generalni direktor Moskve Sava Janićijević. Iz njegovog pisma ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu, jasno se vidi da mu je dobro poznato da hotel ima daleko više kvadrata nego što je zvanično navedeno.

"...Po našim informacijama, Selecta je dala ponudu za većinski paket akcija Moskve po knjigovodstvenoj vrednosti. To znači da bi kontrolu nad najuglednijim i uz to profitonosnim beogradskim hotelom sa osam hiljada kvadrata na Terazijama, bez ikakvih dugova, stekla za 2,8 miliona evra, što je - priznaćete - krajnje niska cena", piše Janićijević Bubalu 28. juna 2005. godine.

Istovremeno, Janićijević traži hitan "trojni" sastanak uprave Moskve sa ministrom i udruženjima akcionara, kako bi se sprečila ili bar odložila ova prodaja italijanskoj firmi, koja "vodi nekoliko hotela u Riminiju i sem toga ima proizvodnju mesa". On predlaže da se organizuje "međunarodni privatni tender" na koji bi pozvali ugledne hotelijerske lance kao što su Accor, Grekotel, Meridijan. Ali, umesto hotelijera i eventualno mesara, hotel ubrzo kupuje proizvođač šlemova i pancirnih prsluka...

 

Kako su tada mediji objavili, u avgustu 2005. godine čuveni vojni liferant Mile Dragić preko svoje ofšor firme Netwest Finance kupuje 51 odsto akcija hotela Moskva po ceni od 14.137 dinara ili 170 evra po akciji. A slabije ponude od njega su dali Delta M, zatim Serbia SRL i litvanski fond UAB.

Ukupno je plaćeno 8,45 miliona evra. Dragić tada nudi otkup ostalih akcija u narednih šest meseci, ali po ceni od 6.251 dinar ili 75 evra. Međutim, stvari su se kretale dosta drugačije od onog što su objavili mediji. Dragić tada nije kupio 51, već samo 25 odsto akcija, a potrošena svota nije bila tolika, jer je kasnije akcije otkupljivao po mnogo nižoj ceni.

Već u julu 2004. godine, Dragić dolazi na ideju da razbije državni paket tako što bi neposrednim preuzimanjem kupio 25 odsto akcija Moskve. Koštuničina vlada je prihvatila ponudu za preuzimanje. Do realizacije se čekalo godinu dana, a u međuvremenu se zbio pokušaj i italijanske Protekte da pokvari taj plan.

Dragić je za to vreme sa 12 dolara registrovao ofšor firmu Netwest Finance u centralnoamaeričkoj državici Belize, sa adresom koja glasi na kućicu od trske. Zvanični osnivač firme sa Belizea je Alma Invest Group Limited, koja je u Dragićevom vlasništvu.

 Mada je licitacija za 25 odsto akcija bila zakazana za 13. avgust, mediji čak sedam dana ranije objavljuju "pouzdanu informaciju" da je Mile Dragić kupio hotel Moskva.

 Istovremeno, 6. avgusta, pre nego što je kupio ijednu akciju, on ulazi u hotel i traži da kao "novi vlasnik" odabere kancelariju.

Na licitaciji 13. avgusta pojavljuju se još tri firme. U državnom portfelju ostaje manje od 17 procenata. Te akcije Mile Dragić kasnije kupuje na berzi, ali po daleko manjoj ceni.

Prva prodaja na berzi organizovana je 1. novembra 2005. godine i država tada prodaje još 8,4 odsto akcija. Dragić ih kupuje po ceni od  6.375 dinara. Još toliko Akcijski fond prodaje na berzi 18. novembra. Ni tada Dragić nema većinski paket.

Tu ponovo nastupa Sava Janićijević, koji zajedno sa ostatkom uprave preti zaposlenima otkazima ukoliko Miletu Dragiću ne prodaju akcije.

Da komedija bude veća, Dragić je aprila 2007. godine unajmio Preduzeće za projektovanje i inženjering Metrico za procenu postojećeg stanja hotela Moskva. Ova firma izmerila je da površina svih etaža u okviru objekta hotela Moskva iznosi 13.026 kvadratnih metara! Kada je video taj podatak, Dragić je izbacio firmu Metrico i otkazao im angažman.

Janićijević danas nije direktor, ali je savetnik predsednika upravnog odbora „Moskve" Veljka Kadijevića, koji je i istaknuti član organizacije po imenu Atlantski savet.

 

 

 

 

Sve tajne tašte Dragice

 

Pored utaje kvadrature, mali akcionari terete upravu i za nestanak 160 miliona dinara ili dva miliona evra sa računa hotela, neposredno nakon što je Mile Dragić otkupio hotel.

Novac je u periodu od aprila do novembra 2005. godine stajao na računu Moskve, da bi nakon otkupa državnih i akcija malih akcionara netragom nestao.

Tek 2008. godine, na jednom neformalnom sastanku sa akcionarima, pod pritiskom unakrsnih ispitivanja, tadašnji direktor Moskve Janićijević otkriva: "Ona dva miliona su 2005. godine završila tamo gde je moralo! A šta mislite, čime je Mile kupovao vaše akcije?!"

Nakon pretnji malih akcionara krivičnim prijavama, usledilo je uklanjanje dokumentacije hotela - koja je izmeštena u privatnu kuću Janićijevićeve tašte Dragice u Zemun Polju.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane