Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Prihvatizacija

Prihvatizacija

 

Dobanovci: BD Agro, kad Budućnost ode u prošlost 

 

Krave putuju vozom, volovi helikopterom

 

U Srbiji svako ko postane vlasnik makar 50 odsto plus jedne akcije bilo koje firme, počne da smatra sebe gospodarem, koji može da krčmi imovinu preduzeća kako želi. Prava malih akcionara ne zarezuju se ni koliko smrdljiv sir, iako je, po zakonu, suvlasnik i onaj ko ima jednu akciju

 

 

N. Bulatović

 

Đura Obradović je na aukciji 29. septembra 2005. godine kupio 70 odsto poljoprivrednog kombinata Budućnost (sada BD Agro) iz Dobanovaca za 5,5 miliona evra. Odmah se našao na mestu predsednika Upravnog odbora, a, zanimljivo, već u oktobru generalni direktor postaje Ljubiša Jovanović, pomoćnik tadašnjeg ministra za privredu Predraga Bubala, zaduženog za privatizaciju.

Obradović je u nadmetanju nadmašio čak i vojvođanskog moćnika Miodraga Kostića. Na aukciji se prijavio kao fizičko lice, što znači da firmu plaća u šest godišnjih rata. I kao što to biva u takvim slučajevima u zemlji Srbiji, naredne rate plaćao je iz sredstava firme, umesto svojima.

U trenutku kupovine, firma je imala 1.800 hektara zemlje u svom vlasništvu i još 4.000 hektara državne zemlje. Imala je stado od 1.000 krava, farmu od 500 svinja i 20.000 kokošaka... Nekoliko meseci kasnije stoka i živina se prodaju, a metalne konstrukcije farmi seku se i odvoze na otpad firme Obnova, koju je takođe kupio Obradović.

Kupac je po kupoprodajnom ugovoru bio obavezan na investicije od dva miliona evra. To je zaista Obradović platio iz svog džepa. Ali, samo dok ne prođe kontrola Agencije za privatizaciju. Potom je uloženo prikazivao kao pozajmicu koju je - vraćao na svoj račun.

Akcionari tvrde da je Obradović poklonio svojoj sekretarici 1,25 hektara atraktivnog placa u vlasništvu firme, navodno radi rešavanja njenog stambenog pitanja. Zemlja je dobro unovčena, a ona i dalje živi u kući od 500 kvadrata u Staroj Pazovi.

Ovako pribavljenim novcem, kupuje opremu za ugovorenu investiciju. Pored mehanizacije, ugovorena je i nabavka 23.000 kokošaka. Kokoške nisu nikad stigle, ali je njihova vrednost ušla u sumu investicija od dva miliona evra. Obradović naručuje i dobija od revizora potvrdu o izvršenoj investicionoj obavezi i time zadovoljava Agenciju. Čim je to obavio, traži da se investicija zavede kao pozajmica, a novac da mu se vrati, što je odmah izvršeno.

Na ime poslednjeg dela investicija od 400.000 evra, nabavke traktora džon dir, Obradović je tražio povraćaj u vidu 4,2 hektara zemlje uz autoput Beograd-Zagreb. Zemlju je prodao za 1,8 miliona evra. Početkom 2007. godine izgubio je pravo na korišćenje 4.000 hektara državne zemlje. Te i naredne godine BD Agro uzima ukupno 25 miliona evra kredita za obnovu štala i nabavku 2.500 visokosteonih junica. Iz tih sredstava uvezeno je samo 1.200 junica, obnovljeno 13 štala i kupljena oprema za mužu.  

Od 2005. do 2007. Godine BD Agro beleži u proseku 250 miliona dinara gubitka godišnje. U poslovnim knjigama vodi se da je vrednost firme 10 miliona evra. Ipak, akcionari saznaju da je ovlašćeni procenitelj ING Ekspert vrednost firme procenio na - 98,2 miliona evra!

I mada je u istoj proceni rečeno da zemlja u industrijskoj zoni u Dobanovcima vredi 220.000 evra po hektaru, Obradović je prodaje neposrednom pogodbom za 150.000 po hektaru. Izgubljena razlika iznosi sedam miliona evra. Dobijenih 15,3 miliona evra koristi se da Obradović plati ratu Agenciji za privatizaciju, da mu se vrati 60 miliona dinara navodne pozajmice, a kupuje i - helikopter.

Naravno, letelica mu ne služi da bi prevozio krave, već da obilazi svoje druge firme na Pešteru i Sjenici koje je takođe kupio.

Kredit od 8,2 miliona evra uzet od NLB Interfinanz AG iz Ciriha, preko NLB Banke Ljubljana, uzet je pod neverovatno nepovoljnim uslovima. Godišnja kamata je 9-11 odsto, a za svaki nalog, odnosno transakciju BD Agro mora da plati proviziju od dva odsto iznosa! Od tog kredita uopšte nije stiglo 3,5 miliona, koji su ostali u Cirihu, navodno za direktno plaćanje uvoza opreme i stoke. Ali iz tog je kredita plaćena zato jedna rata kupoprodajne cene Agenciji za privatizaciju.

Ovakvo ponašanje Obradovića izazvalo je prošle godine gnev malih akcionara koji uzalud očekuju neku dobit od svojih udela. Bez efekta su bili svi prigovori i sugestije Agenciji za privatizaciju, krivična prijava javnom tužiocu, prijava Upravi za sprečavanja pranja novca, protest ispred Agencije sa zahtevom da se raskine ugovor... Vlasti su ostale gluvoneme.

 

 

 

 

 

Predrag Bubalo, nekadašnji ministar privrede, redovno posećuje firmu koju je prodao Đuri Obradoviću. Ponekad zajedno lete helikopterom u inostranstvo. Bubalov pomoćnik u dva ministarstva Ljubiša Jovanović i dalje je generalni direktor u BD Agro. Agencija pod pokroviteljstvom ministra ekonomije Mlađana Dinkića odbija da raskine privatizacioni ugovor.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane