Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Čerupanje

Čerupanje

 

Vojvođansko brutalno orobljavanje: Zdravstveni osiguranici prepušteni ološu

 

Jazavci pred sudom, lisica na slobodi

 

 

Posle Tabloidovog pisanja o milijardu i trista miliona dinara teškoj pljački Fonda obaveznog zdravstvenog osiguranja Vojvodine, tačnije o otimanju tolikog novca od najbolesnijeg dela stanovništva, kriminalna priča se širi na dosad zaštićene parazite i same vrhove vlasti. Običnom čoveku teško je i da zamisli da se to sve uopšte događa, a kamoli da i konkretno svoju crkavicu trpa u džepove okorelih lopuža i moralnih hulja

 

Priredio: Arpad Nađ

 

Posle surove pljačke, bezobzirne pronevere i brutalne otimačine sredstava iz Fonda obaveznog zdravstvenog osiguranja (oko 1,3 milijarde dinara), koje su poslednjih godina vrlo efikasno sprovodili Gordana Cvetičanin, direktor Filijale za Južnobački okrug, Rade Nikolić, bivši direktor PZZO-a, Boris Kopilović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo, Jelena Marković, načelnik Odeljenja za ugovaranje zdravstvene zaštite i kontrolu ugovorenih obaveza, članovi Komisije za davanje saglasnosti za korišćenje slobodnih sredstava filijala sa teritorije AP Vojvodine, "provereni" dobavljači medicinske opreme i direktori pojedinih zdravstvenih ustanova, UO RZZO-a je, početkom decembra 2009, zaključio da Rade Nikolić pod hitno mora da bude smenjen, Komisija za davanje saglasnosti mora da bude rasformirana, za direktora PZZO-a treba da bude postavljena nekompromitovana ličnost koja će smesta smeniti Gordanu Cvetičanin i još nekolicinu direktora filijala sa područja Vojvodine, koji su do grla umešani u otkriveni kriminal... Najstrože je zabranjen i svaki dalji prenos slobodnih sredstava filijala...

Odmah potom su Rade Nikolić i Gordana Cvetičanin pozvani u direkciju RZZO-a, gde je Nikolić, pritisnut težinom i količinom prikupljenih dokaza o njegovom kriminalnom delovanju potpisao prestanak radnog odnosa, dok je Gordana Cvetičanin, kao "glavnokomandujući" pomenute kriminalne grupe, ostala na mestu direktora Filijale za Južnobački okrug, jer nju, prema važećim propisima, može da smeni samo novi direktor PZZO-a. A na to mesto je uskoro postavljen prim. dr Dragomir Cimeša, narodni poslanik, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, koji je odmah obećao da će ući u žestoku borbu protiv kriminala.

Međutim, umesto da smeni korumpirane direktore filijala, a pre svih inspiratora svih zlodela koja su se vršila pod okriljem PZZO-a i Filijale za Južnobački okrug Gordanu Cvetičanin, on je njoj odobrio "zasluženi" godišnji odmor. Taj "odmor" je gđa Cvetičanin iskoristila da službenim kolima Filijale obilazi uticajne političare iz vrha vojvođanskog i šabačkog DS-a ne bi li iskukala ostanak na funkciji direktora Filijale do isteka mandata, odnosno do polovine 2010. Paralelno su i novom direktoru PZZO-a Dragomiru Cimeši počeli da pristižu pozivi od najviših perjanica vojvođanskog DS-a, pa je i on počeo radikalno da menja kurs i stavove o zatečenom kriminalu i njegovim ključnim akterima. A čiji bi to vitalni interesi bili ugroženi odlaskom Gordane Cvetičanin?

 

Veliko prijateljstvo

 

Najpre treba pomenuti novog lokalnog lidera vrbaskih demokrata dr Željka Vidovića (1964), koji je za četiri godine tri puta promenio stranku, sve dok u Gordani Cvetičanin i njoj sličnim članovima vojvođanskog DS-a nije prepoznao svoje istomišljenike u pogledu besramnog prisvajanja para vojvođanskih osiguranika. Upleo se u najteži kriminal sarađujući sa G. Cvetičanin i sprovodeći fiktivne javne nabavke često nepotrebne medicinske opreme, isključivo od "podobnih" dobavljača, po višestruko naduvanim cenama, a zarad čarobnog procenta od kog se tako lepo živi i finansira pobednička kampanja DS-a u Vrbasu. Ovako prigrabljeni novci su mu pomogli da veoma brzo stekne više nekretnina u Vrbasu i Novom Sadu (pored "prebivališta", kuće u ul. Danila Bojovića u Vrbasu, Vidović je u rekordnom roku stekao i stan u ulici Bude Tomovića, gde mu je ispod automobila juna 2009. podmetnuta bomba, nekretninu u ulici Palih boraca u Vrbasu i novi stan u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji, kupljen pre više od godinu i po dana). U svakom slučaju, nije Opšta bolnica Vrbas slučajno od Filijale za Južnobački okrug dobila oko 400 miliona dinara za nabavku sporne medicinske opreme...

Čudno je i kako se 2008. dr Vidović munjevito vinuo među zvezde. Ako se ima u vidu da je od februara 1992. do marta 1995. kao svršeni gimnazijalac obavljao samostalnu delatnost, tačnije držao klub Sega, i to na adresi "prebivališta", ul. Danila Bojovića, da bi se jula 1995. zaposlio u Zdravstvenom centru "Veljko Vlahović", postavlja se pitanje kad i gde je u ratno vreme završio Medicinski fakultet, pošto u spisku diplomiranih studenata Medicinskog fakulteta Novi Sad, koji su ovaj fakultet završili zaključno sa 2000. godinom, ne postoji ime dr Željka Vidovića?!

I zaista, zar sada kada ga kao predsednika opštine Vrbas očekuje brdo para od akcije čišćenja Velikog bačkog kanala, da mu sve to padne u vodu zbog nekog krivičnog postupka koji će se voditi protiv Gordanine zdravstvene mafije čiji je on član.

Drugi veliki Gordanin zaštitnik je Dušan Elezović (1975), predsednik Pokrajinskog odbora DS-a i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, jer je na spisku najpodobnijih dobavljača medicinske opreme firma Meding d.o.o. Novi Sad, čiji je suvlasnik gospodin Žižakov iz Zmajeva, koga štiti i preko koga dejstvuje prvi čovek PO DS-a.

Treći i najpoznatiji zaštitnik Gordane Cvetičanin i ljudi upletenih u ovu prljavu rabotu je njen rođak Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a i neprikosnoveni gospodar Šapca. On stoji iza firme Medicom d.o.o. Šabac, inače najznačajnijeg pravnog subjekta za nabavku medicinske opreme pribavljene na već opisane načine. Podsećanja radi, šef predstavništva firme Medicom u Novom Sadu je Slavica Grandić, supruga Borisa Kopilovića, uglednog člana novosadskog DS-a, pomoćnika pokrajinskog sekretara za zdravstvo i još jedne nezaobilazne karike u lancu pljačke, otimačine, krađe, korupcije, mita, nenamenskog trošenja sredstava i brojnih zloupotreba.

 

Ne zna ni šta ima

 

Reč-dve o liku i delu Gordane Cvetičanin i kriminalnim radnjama koje je ova Subotičanka preduzimala u toku svog mandata na funkciji direktora Filijale za Južnobački okrug Novi Sad, koji je započeo avgusta 2005.

Kada je Gordana zbog potreba posla iz Subotice prešla u Novi Sad, njen novi životni saputnik i tadašnji direktor PZZO-a Rade Nikolić joj je povećao zaradu za 350-400 evra u dinarskoj protivvrednosti, koliko su iznosili troškovi na relaciji Subotica - Novi Sad, uz naznaku da će se ta sredstva, koja se isplaćuju kao plata, koristiti za zakup stana u Novom Sadu. Tako Gordana duže od četiri godine dobija platu povećanu za taj iznos, na koju je do aprila 2009. obračunavan maksimalan broj prekovremenih sati (32) i stimulacija od 30 odsto u toku svakog meseca. Posle aprila Gordana ostaje bez prekovremenih sati, ali joj se stimulacija i dalje plaća. Duže od četiri godine Gordani Cvetičanin se na ovako protivpravno uvećanu osnovicu uplaćuju penzijski doprinosi. Iako su joj zvanično 7. avgusta 2009. uručeni ključevi od stana u vlasništvu Filijale za Južnobački okrug, pa više nije imala potrebu da plaća iznajmljeni stan, i dalje su joj plaćani troškovi stanarine u visini troškova prevoza na relaciji Novi Sad - Subotica, i to u okviru plate...

G. Cvetičanin je tokom svog službovanja uspela da sebi kupi stan u Novom Sadu, u Slovačkoj ulici. Za kupovinu tog stana, u kom živi zajedno sa Radetom Nikolićem, nije uzela ni kredit niti je prodala neku drugu nekretninu! Stan je kupila na majčino ime nadajući se da to niko neće otkriti.

No, i pored svih nekretnina koje poseduje, Gordana je morala da se dokopa i stana u društvenoj (državnoj) svojini koji se dodeljivao po oglasu raspisanom za zaposlene u Filijali za Južnobački okrug koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Prilikom konkurisanja je stambenoj komisiji, zajedno sa svedocima, dostavila lažne podatke o svom imovinskom stanju i tako na protivpravan način pribavila još jedan stan (40 kvm, ul. Stojana Novakovića, na trećem  spratu), koji planira da za simboličnu sumu otkupi. U stanu ne borave stalno ni ona ni njen suprug Budimir Cvetičanin (inače dugogodišnji korisnik invalidske penzije, na čiju "invalidnost" je Gordana dobila lepe bodove na konkursu za dodelu stana), već neka treća lica.

Međutim, iz podataka o imovinskom stanju Gordane Cvetičanin može se prosuditi da li joj je bio neophodan i taj dodeljeni stan, iz kojeg je oktobra prethodne godine prinudno, uz pomoć policije, advokata Vitomira Žunića i profesionalnog bravara isterala bivšeg radnika novosadske Filijale Ranka Pešića, koji je pre dva meseca, posle iscrpljujućeg sudskog spora u vezi sa tim stanom - umro.

Dakle, Gordana Cvetičanin: 1. poseduje kuću u Subotici, ulica Harambašićeva broj 19 (kuća se u katastru vodi na nju i supruga Budimira), 2. Gordanina majka ima kuću u Subotici, ul. Nikole Kopernika 6, a Gordana je naslednik, 3. Gordana poseduje kuću sa tri apartmana na Zlatiboru, Naselje Zova broj 93, gde najveći deo vremena provodi njen suprug Budimir Cvetičanin, 4. stan u novogradnji, u neposrednoj blizini zgrade Filijale za Južnobački okrug, na ime njene majke, u kojem živi sa Radetom Nikolićem, doskorašnjim direktorom PZZO-a...

 

Sve njena do njegovog

 

Tokom službovanja u Novom Sadu, Gordana je kao direktor Filijale uspela da zaposli više od 30 ljudi, uglavnom svojih bliskih rođaka, krvnih i tazbinskih srodnika bivšeg direktora PZZO-a Radeta Nikolića, njihovih zajedničkih prijatelja i istomišljenika, bračnih drugova, braće, sestara, prijatelja, kumova i rođaka uticajnih političkih moćnika. Evo samo nekoliko primera: Tihomir Kopilović, rođeni brat Borisa Kopilovića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za zdravstvo; Gordana Pikula, sestra Slavice Grandić, supruge Borisa Kopilovića, dakle svastika Borisa Kopilovića; Gordana Mogić, član IO DS-a u Novom Sadu i predsednik UO JKP Lisje, koja, uzgred, ne ispunjava uslove radnog mesta na kom je raspoređena; Milica Banjac, član GO DS-a Novog Sada, odbornik DS-a u Skupštini Novog Sada i predsednik nadzornog odbora ZIG-a, za nju je izmišljeno još jedno mesto - šef Odseka za zdravstveno osiguranje - pa je novosadska Filijala jedina u državi koja ima dva šefa za jedan odsek; Branislava Živić, rođaka najpoznatijeg funkcionera u Izvršnom veću AP Vojvodine, zbog čega je i postavljena za v.d. direktora Filijale za Severnobanatski okrug Kikinda, iako za to mesto ne ispunjava propisane uslove; Zorica Stakić, supruga predsednika opštine Bačka Palanka Koste Stakića; Zdravko Milićević, rođeni brat Milijanke Lazarević, direktora Specijalne bolnice za reumatske bolesti u Novom Sadu i zet Živote Lazarevića, direktora Doma zdravlja "Novi Sad", ali i istaknuti član DS-a i odbornik u skupštini NS-a; Gordana Stojiljković, kuma predsednika PO DS-a i članica Foruma žena DS-a, za koju Filijala plaća putne troškove na relaciji Zrenjanin - Novi Sad; Maksa Dražić, blizak krvni srodnik Gordane Cvetičanin; Katarina Disić, rođaka Gordane Cvetičanin; Nikola Praštalo, kućni prijatelj Gordane Cvetičanin, koga je dovela iz Subotice u Novi Sad na mesto šefa računovodstva u PZZO-u, za koje nije ispunjavao uslove jer nije imao fakultet, koji je ubrzo ekspresno završio 2007. godine, u 53. godini života, da bi ga zatim hitno postavila za v.d. direktora Filijale u Pančevu. Nakon obavljenog kriminalnog posla u Pančevu Nikola se vraća u Filijalu Novi Sad kao savetnik, a zatim i pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove gde nastavlja da učestvuje u nelegalnom prenosu slobodnih sredstava; Suzana Praštalo, prijateljica Gordane Cvetičanin i supruga Nikole Praštala; Ivana Milutinović, na urgenciju Tomislava Bogunovića, predsednika opštine Bač; Jelena Marković, pastorka Radeta Nikolića, u Filijali obavlja poslove načelnika Odeljenja za ugovaranje zdravstvene zaštite i kontrolu ugovorenih obaveza, jedna od najbitnijih karika u lancu pronevere para obveznika doprinosa za zdravstvo; Milena Danilović, sestra Jelene Marković i tazbinska rođaka Radeta Nikolića; Tijana Danilović, ćerka Milene Danilović i sestričina Jelene Marković; Dušan Nikolić, brat Radeta Nikolića; Edita Nikolić, supruga Dušana Nikolića; Ljubiša Stefanović, prijatelj Radeta Nikolića...

 

Smešni sati

 

Da bi sve ove ljude zaposlila, morala je da nezakonito otpusti, pod pritiskom otera ili u drugo mesto rada nelegalno rasporediti radnike koji su ranije obavljali te poslove. Zbog mnogih radnih sporova koje su radnici Filijale vodili i još uvek vode protiv novosadske Filijale i njenog direktora, G. Cvetičanin je angažovala advokata Vitomira Žunića da zastupa Filijalu u svim tim sporovima. Žunić, inače, privatno zastupa Radeta Nikolića u dva spora protiv njegove bivše supruge, Gordanu Cvetičanin pred državnim organima, te Nikolu Praštala u postupku koji se vodi u Pančevu, po krivičnoj prijavi podnetoj protiv njega za krivično delo izvršeno dok je obavljao funkciju v.d. direktora Filijale za Južnobanatski okrug Pančevo itd. Kako bi platila ovog advokata za privatno zastupanje, a i da bi obezbedila njegove usluge u budućnosti, jer zna da će joj biti neophodne zbog brojnih malverzacija, pronevera i zloupotreba, Gordana je bez ikakvog pravnog osnova Žunića angažovala da zastupa Filijalu Novi Sad u radnim sporovima protiv radnika. Deo te "saradnje" je i zapošljavanje Gordane Žunić, supruge Žunićevog rođenog brata iz Kaća, kao sekretarice u Filijali za Južnobački okrug. Pri svemu tome, advokat Žunić sa Filijalom za Južnobački okrug nije zaključio nikakav ugovor o zastupanju...

Do ograničenja i zabrane isplate dnevnica zbog ekonomske krize, G. Cvetičanin je u proseku imala oko 10 dnevnica mesečno, iako faktički nije odlazila ni na kakve službene puteve... Na godišnjem nivou, tako joj je samo po osnovu dnevnica isplaćeno oko 250.000 dinara. I pored svih ovih dnevnica, Gordana je svaki mesec, do aprila 2009, sama sebi potpisivala rešenja o prekovremenom radu za maksimalnih 32 sata mesečno, iako su svi zaposleni dobro znali da često danima nije dolazila na posao, pa su njeni prekovremeni sati bili naprosto smešni! Pretpostavlja se da je, dok je bivala odsutna, zloupotrebljavala sredstva za reprezentaciju, što je bio još jedan njen specijalitet.

 

Kako je to moguće

 

Nije potrebno ponovo detaljno analizirati način na koji su Gordana Cvetičanin i njeni saučesnici iz PZZO-a i većine filijala sa područja Vojvodine, za nepunih godinu dana na nelegalnu nabavku medicinske opreme potrošili oko milijardu i trista miliona dinara. Treba samo podsetiti da su zdravstvene ustanove tokom 2008. i 2009, koristeći preneta slobodna sredstva Filijale, mahom nabavljale medicinsku opremu koja im nije bila potrebna za pružanje zdravstvenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (npr. aparat za osteoporozu, merenje gustine koštane srži, u Domu zdravlja Bač), ili im nije bila potrebna u obimu u kom su je nabavljali (npr. Dom zdravlja Bački Petrovac nabavio sedam defibrilatora, iako pokriva opštinu koja ima samo oko 14.500 stanovnika), ili im ne treba za obavljanje zdravstvene delatnosti njihovog nivoa zdravstvene zaštite, ili nemaju dozvolu Ministarstva zdravlja, ili ne poseduju obučeni kadar, ili im nedostaju adaptirane prostorije za tu opremu (npr. mamograf u domovima zdravlja Bač, Bački Petrovac, Titel i sl.) U nabrojanim zdravstvenim ustanovama se vršila nabavka medicinske opreme iako je na taj način prekršen veći broj zakona i podzakonskih akata (a onda bi pružene zdravstvene usluge obavezno naplaćivali osiguranicima po ekonomskim cenama, npr. mamografija 3.000-4.500 dinara, jer cene nisu ugovorene sa RZZO-om).

Posle svega navedenog, prosto je neverovatno da Gordana Cvetičanin, i pored postojanja obimne dokumentacije o nenamenskom trošenju sredstava RZZO-a, malverzacijama i brojnim zloupotrebama službenog položaja, još uvek opstaje na položaju direktora Filijale za Južnobački okrug.

 

Radnici Filijale za Južnobački okrug RZZO-a

 

 

 

 

 

 

Ljubav i zaštita

 

Kako je, iz razumljivih razloga, prosto obožavala da zapošljava ljude za koje su urgirali politički moćnici, Gordana je, i pored "krizne" zabrane zapošljavanja novih radnika bez prethodne saglasnosti direktora RZZO-a Svetlane Vukajlović, izuzev u specijalnim i specifičnim situacijama, primila sedmoro ljudi samo da bi zadužila što više onih iz vlasti i imala što više zaštitnika kada se konačno počne kontrolisati njen rad u Filijali.

 

 

 

 

 

Voli besplatno, pa to ti je

 

Od "zarade" tokom mandata G. Cvetičanin je kupila novu opel astru, koju je njena ćerka ubrzo nakon kupovine uništila u saobraćajnoj nesreći. Od novca poreskih obveznika proširena je i rekonstruisana kuća sa apartmanima na Zlatiboru. U odnosu na sve to, trajno korišćenje službenih automobila u privatne svrhe (ciklama jugo florida, zeleni pežo 406 STDT, metalik plavi fijat stilo) ili kupovina na državni račun opreme i guma za privatna vozila (astru i golf) izgledaju kao beznačajan greh. Čak i kad se ima u vidu da ih je benzinom punila takođe o trošku zdravstvenih osiguranika.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane