Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Srbija

Srbija

 

Sombor: Vankolske aktivnosti kolskog sluaja Janoa Horvata

 

Samo od ivotinje nema ljudskog reenja

 

U loptanju izmeu raznih institucionalnih nadlenosti i partijskih potreba, gubi se potreba obinog oveka. Jo je gore to se gube i interesi dece, koja sama ne mogu da se zatite. U Somboru se pitaju ko je jai: Jano Horvat ili sud i zakon ove zemlje

 

Igor Milanovi

 

U junu 2004. nastavnik fizikog vaspitanja u Srednjoj tehnikoj koli u Somboru Marko aranski dobio je otkaz zajedno sa jo jednim kolegom, nastavnikom matematike Goranom Stajinom. Prethodno su njih dvojica u nekoliko navrata istupali protiv direktora pomenute kole Janoa Horvata optuujui ga za privredni kriminal, nezakonitosti i zloupotrebe u radu. Dok je Stajin odmah naao drugo radno mesto, aranski je odluio da potrai sudsku zatitu.

Pet godina kasnije, u leto 2009, sud je konano doneo pravnosnanu presudu kojom je obavezao Srednju tehniku kolu da aranskog ponovo primi na posao. Istovremeno, sudskim putem je aranski dokazao da je bio montiran ceo disciplinski postupak protiv njega, koji je posluio kao osnova za otkaz.

U meuvremenu, direktor Horvat je protivzakonito, jo dok je trajao sudski spor, na radno mesto aranskog primio drugog nastavnika, i to u stalni radni odnos! Tog novog radnika direktor ne samo to po zakonu vie nije mogao da otpusti ve to nije ni hteo da uini. Za Horvata je novi radnik bio idealni saradnik koga po potrebi moe da dri na kratkom lancu.

Po verodostojnim iskazima koje smo dobili iz optinske kolske uprave u Somboru, Jano Horvat ak nije hteo ni da prijavi da ima viak zaposlenih. Verovatno u strahu da mu ne oduzmu novosteenog dounika. Umesto da postupi po slovu zakona i u skladu sa sudskom presudom, direktor Horvat ve na poetku nove kolske godine ponovo daje otkaz Marku aranskom. Tako se vrzino kolo ponovo pokree.

Pored novog obraanja sudu, aranski je potraio i zatitu od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Zoltan Jege, sekretar za obrazovanje u Novom Sadu, na ovu funkciju je doao kao nestranaka linost, poto je njegov prethodnik Zoltan Bunjik (SVM) pritvoren zbog malverzacija.

U jednom razgovoru nam je Jege potvrdio da je upoznat sa celim sluajem i da Sekretarijat pokuava da nae neko ljudsko reenje ovog problema. Nezvanino nam je reeno da su Pokrajinskom sekretarijatu vezane ruke, jer direktor Horvat ima jaku politiku zaleinu.

Kako smo saznali, on ne samo da je politiki angaovan u Savezu vojvoanskih Maara ve je blizak i sa Demokratskom strankom kojoj zgodno doe da reklamira njenu nacionalnu tolerantnost. U Somboru ve svi govore da je direktor Horvat nesmenjiv.

Naelnica kolske uprave u Somboru Etelka Jerinki potvrdila nam je da je njena sluba ve nekoliko puta podnosila prijave protiv Janoa Horvata zbog nezakonitog rada, ali da se tu zavrava ingerencija kolske uprave. "Mi ne smenjujemo, niti postavljamo direktore", rekla nam je Jerinkieva. "Posle naih prijava trebalo bi da se oglasi kolski odbor, a ako on to ne uini sledea instanca je Pokrajinski sekretarijat".

A Sekretarijat uti! Indikativno je da se, i pored jasne nadlenosti pokrajinskih organa, u sve to ima veze sa Janoem Horvatom mea i - Ministarstvo za obrazovanje. Zamenik ministra Zoran Kosti ve je nekoliko puta traio na uvid dokumentaciju, a zatim davao sugestije kako da se postupi.

Iako po novom Zakonu o obrazovanju prijava za krenje zakona automatski sobom povlai i suspenziju direktora, Kosti je uvek insistirao da Horvat samo bude opomenut. I da nastavi da dalje kri zakon.

Najvie su, meutim, oteeni sami uenici, koji nisu sigurni koji nastavnik e da im predaje, a koji da im zakljuuje ocene. Sud smatra da je to posao Marka aranskog, direktor Jano Horvat misli da je to posao njegovog poslunika.

Ko je jai: sud i zakon? Ili Jano Horvat?

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane