https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli mantili

Beli mantili

 

Reagovanje na tekstove o Psihijatrijskoj bolnici u Vršcu, Tabloid 187, 196 i 202

 

"Radnici bolnice" su za bolnicu

 

 

Povodom niza tekstova koji su u prethodnom periodu objavljeni u vašem listu, u vezi sa događanjima u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Vršcu, želim da vas i javnost obavestim o sledećem:

Smenom dotadašnjeg rukovodstva Specijalne psihijatrijske bolnice i dolaskom novog 2005. godine počeo je trend pisanja anonimnih pisama različitim institucijama u zemlji - Ministarstvu zdravlja, Pokrajinskom sekretarijatu, Fondu za zdravstvo, Tužilaštvu, javnim glasilima, pre svega u cilju diskreditacije, omalovažavanja, klevetanja novog rukovodstva bolnice, pojedinačno i lično, kao i same institucije. Navedeni dopisi su uglavnom potpisani sa "radnici bolnice" ili su potpisani imenima nepostojećih radnika bolnice. Ni u jednoj navedenoj instituciji do sada se nije pojavio dopis potpisan imenom radnika bolnice ili sindikata. S obzirom na način i nivo izražavanja, terminologiju i stepen konfuzije u tekstovima, jasno je ko su autori koji se kriju iza pseudonima "radnici bolnice".

Samo da napomenem da su fotokopije i originali nekih takvih pisama nađeni u kancelariji jednog, sada već bivšeg radnika bolnice.

Povodom takvih anonimnih dopisa izvršen je niz komisijskih i inspekcijskih provera poslovanja bolnice kao i profesionalnog i stručnog rada, koje nisu utvrdile nikakve nepravilnosti u radu.

Navedene konstatacije da su izveštaji o radu bolnice "državna tajna" takođe apsolutno ne stoje i to iz sledećih razloga: obaveza bolnice je da svim organima upravljanja (nadzorni i upravni odbor, stručni savet i stručni kolegijum ustanove) kao i predstavnicima reprezentativnog sindikata bolnice redovno dostavlja izveštaje o svom radu i poslovanju bolnice. Želim da ovim putem istaknem da bolnica svih ovih godina pozitivno posluje, bez dinara dugovanja prema bilo kom dobavljaču.

Što se tiče samog stanja u bolnici, vidljivo je da je poslednjih godina bolnica generalno promenila svoj izgled, da je najveći broj odeljenja renoviran i da su se uslovi života i lečenja najtežih duševnih bolesnika promenili nabolje, pre svega uz značajan napor rukovodstva bolnice da to omogući i realizuje. No, uz značajne kontinuirane opstrukcije rada ljudi iz prethodnog vremena.

Takođe, u okviru ustanove se kontinuirano radi na usavršavanju svih profila kadrova u bolnici, prema odlukama Stručnog saveta, što u svakom slučaju mogu potvrditi izveštaji o radu bolnice koji se redovno prezentuju na stručnim sastancima. Kodeks ponašanja zaposlenih u ustanovi koje je propisalo Ministarstvo zdravlja u obavezi je da se poštuje, kao i ugovorom o radu sa ustanovom određene radne obaveze. Unutrašnju organizaciju ustanove i sistematizaciju radnih mesta prema svojim ovlašćenjima vodi direktor bolnice i odgovoran je tom stručnom savetu ustanove i Upravnom odboru bolnice, a ne anonimnim pojedincima.

 Direktor bolnice od vremena svog imenovanja do danas nije potpisao nijednu otpusnu listu sa bolničkog lečenja pacijenta, jer i ne vodi pacijente na odeljenju, pa shodno tome nije mogao ni da ih falsifikuje niti da vodi pacijente na fiktivnom lečenju. Direktor bolnice, kao lekar neuropsihijatar, može biti i sudski veštak, a o samim veštačenjima konačnu odluku donosi sud, a ne - nepotpisani radnici bolnice.

Nekoliko sudskih sporova koji su vođeni protiv ustanove, kao radni ili odštetni sporovi, dobijeni su u prvostepenom postupku za sada, shodno odlukama suda, što govori i u prilog tome da se u ustanovi radi i rukovodi stručno i profesionalno, a ne na štetu ustanove.

Na kraju, ne upuštajući se detaljnije u neprimeran rečnik i izražavanje anonimnih pojedinaca, smatram da celina objavljenih tekstova govori mnogo više o samim autorima, nego o bilo čemu drugom, a pogotovu ne o stanju u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici.

 

Predsednik Upravnog odbora Bolnice

Doc. dr sci med. dr Srđan Milovanović

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane