Natrag

Tragom vesti

Tragom vesti

 

Obeleeni i igosani Kragujevac

 

Dinkiev Bondstil bez okovia

 

Kragujevac oplakuje ono to nikada nije ni imao, ono to nikada nije bilo njegovo, ono to uopte ne postoji, oplakuje Tenisku akademiju okovi. Sluaj okovi stigao je i na Dnevnik RTS-a. Veroljub Stevanovi je ostao bez teksta. Tomislav Nikoli je sa uroenom mu hladnokrvnou, jednim potezom, sa nekoliko rei, prosto prebrisao Stevanovia to je izazvalo reakciju koja se moe nazvati kolektivnim ludilom

 

Miodrag Milojevi

 

 

Usvajanje Novaka okovia u hraniteljsku porodicu grada Kragujevca nije uspelo. Novak okovi nee u hraniteljsku porodicu, neodluna je prodina firma Femili sport. Teniska akademija u parku, a nedaleko od benzinske pumpe, gde joj nije mesto. U blizini neprijatni mirisi, uz isparavanje naftnih derivata. Oaza ulja, nafte, tiine, sporta, zdravog ivota. Trista metara vie, idealna lokacija za sport i teniske terene. Ali manja para, manja vrednost zemljita i - kraj.

Kako je prolazilo vreme, vreme ini svoje, smanjivao se broj teniskih terena; supermarketi, hoteli, poslovni prostori, zatvoreni, jeli su teniske terene za otvoreno prvenstvo sveta u Kragujevcu.

Na poetku se javila suluda ideja da e Novak okovi sedeti u Kragujevcu i privlaiti investitore, da e Novak sedeti u parku, pod drvetom za zelenim stolom i davati ekskluzivne intervjue svetskim medijima.

Peticiju protiv izdavanja jedinog gradskog parka okoviima pokrenula je Srpska napredna stranka. Demonstracije nisu ni odrane, blago je pripreeno, okovii su se povukli. Zemljite oteto, ograda jo uvek stoji, gradski oci to svoje ne putaju iz ruku, ponudie ga drugim investitorima.

Pa ta tu ima dobro? Bez obzira na to to prostor nije na prodaju - ko jo prodaje parkove i klupe?! - drugi e makar isti prostor morati da plati.

 

Politiki lavirint

 

Kakva akademija, kakvi okovii! Verku Stevanoviu, gradonaelniku, bilo je potrebno za karijeru, za politiku promociju, neko unikatno ime, a Novak okovi je uspean, mlad, popularan.

Nije uopte lepo - no u lea! Nije lepo to je Sran okovi, otac Novaka okovia, paralelno razgovarao sa Stevanoviem i Nikoliem. Zato je Sran okovi posetio prostorije Srpske napredne stranke u Kragujevcu? Napredna stranka nije na vlasti u Kragujevcu. ta e u Srpskoj naprednoj stranci, to je ljuti rival i konkurentsko preduzee?

Ko zna o emu su razgovarali Sran okovi i Tomislav Nikoli? Nije teko naslutiti ta je bila tema razgovora. Nema nikakvih garancija za posao. Ko moe garantovati? Verko Stevanovi ne moe sigurno, u najskorijoj budunosti on gubi, odlazi u paketu sa Mlaanom Dinkiem, sa plaketom, bez poklona i paketa.

Mnogo je, suludo je, neizvesno je uloiti i sto evra pre nego to se odigra rasplet.

Grad Kragujevac oplakuje ono ega nema, grad Kragujevac oplakuje ono to nikada nije ni imao, ono to nikada nije bilo njegovo, ono to uopte ne postoji, oplakuje Tenisku akademiju okovi.

Kako je jedna lokalna pria, pria o lokalnoj otimaini i kriminalu dola, posredstvom dravne televizije, u kue irokog auditorijuma - posebna je pria. Odgovor treba traiti na dravnoj televiziji. Sluaj okovi stigao je i na Dnevnik, Stevanovi je ostao bez teksta. Dok se ne pribere ne moe dati nijednu izjavu.

Nikoli je sa uroenom mu hladnokrvnou, jednim potezom, sa nekoliko rei, prosto prebrisao Stevanovia to je izazvalo reakciju koja se moe nazvati kolektivnim ludilom.

Trenutak se namestio tako da bude ba nezgodan. Sa jedne strane grada demonstracijama prete seljaci kojima su Stevanovi i Dinki ponudili poniavajuu sumu od 350 evra za ar otetog zemljita u Korman polju pored Lepenice za Fijatove kooperante.

Zemljite Centra za strna ita oteto je u visokom hohtaplerskom maniru, ali to ostaje zavedeno i memorisano, to se na drugoj strani mora skupo platiti. Izreka kae - oteto prokleto!

Smenjuju se radniki trajkovi. Probijanje druge trake ulice, na ulazu u grad iz pravca Topole, zaustavili vlasnici kua.

Stvar su u etiri oka razreili Nikoli i otac okovi. Bilo je to negde uoi ponoi. Novak okovi nije tu opte vaan, nije vana ni njegova Femili sport, veoma je vano kako je Veroljub Stevanovi lako i spektakularno poraen.

Ono to se dogodilo posle bilo je kolektivno ludilo. Obueni u teniske dresove, aktivisti Verkove stranke improvizuju teniski me okovi - Nadal. Nadali galamu!

Nisu oni ludi. Dovedena je u pitanje egzistencija hiljadu do dve hiljade ljudi, svih koji se ljuljaju na Verkovom brodu koji sigurno tone.

Kao to je poznato iz skorije prolosti, firma se pred privatizaciju unitava kako bi se umanjila njena vrednost. Park je namerno unitavan da bi se postavilo pitanje: - Stvar je ukusa da li neko vie voli zaraslu gradsku rupu ili moderan sportski kompleks, ili line procene da li je za grad bolje da bagatelno proda da bi dobio neto stvarno gradsko ili da po svaku cenu uva pedesetak stabala starog drvea.

Jedan odbornik je razmiljao ta da uini sa svojom decom? Kako da decu odvoji od ulice i od droge, deca e poeti da se drogiraju a mogla bi da budu uspeni sportisti ako krenu stopama Novaka okovia.

Novak bi mogao, uspean je to sportista, da mu decu izvede na put.

Stevanovi je za saveznike u lokalnom parlamentu dobio SRS kojoj je oteo mandate, pa ih je po direktivi iz inostranstva dodelio Tomislavu Nikoliu.

Izmeu dva zla bira se uvek ono manje. Poslanici SRS-a odlaze iz politike. Njihovo mesto klizi na rejting listi. Krivac za prerani odlazak u politiku penziju nije Veroljub Stevanovi, nego Tomislav Nikoli, koji je, opet po zapadnoj direktivi, razbio stranku.

Postali su saveznici Stevanovia, bez obzira na dugogodinje neprijateljstvo; sada im je prodajna cena toliko niska, postali su moneta za potkusurivanje, nikome vie nisu rival.

Stranka LDP koja je do jue pisala saoptenje da okovii kre zakon, sad moli okovie da se vrate. Zato? U lokalnim medijima pod kontrolom Stevanovia LDP ima zagarantovan prostor. Da li e tako biti kad Verko ode?

Klju cele prie je u tome zato su okovii uopte razgovarali sa Nikoliem. Koji je on faktor kad ne dri lokalnu ni republiku vlast? Zato se Sran okovi uopte obraao Nikoliu?

Odgovor moe biti samo jedan - procenio je da Nikoli ima veu teinu, njegova stranka ima perspektivu. Stevanovi je otpisan kao slab igra. Od Verkovog pada strahuje i Liberalno-demokratska partija: - LDP je samo traio da svi potuju vaee zakone i gradske odluke. Femili sport treba da dostavi projekat teniske akademije kako bi se videlo postoje li odstupanja od Plana detaljne regulacije odobrenog projekta, kao i da zvanino obaveste javnost o prolongiranju ili odustajanju od investicije.

 

 

Prazna hvalisanja

 

Kakvu propagandu vodi Veroljub Stevanovi. - Kragujevac je bio na osamdeset treem mestu u Srbiji po svemu, danas je Kragujevac na treem mestu po svemu.

ta moe da znai - "po svemu"? "Po svemu" moe znaiti - po njemu.

Na emu Stevanovi zasniva argumentaciju za beskonana prazna hvalisanja praena duevnim crvenilom u licu. Mlaan Dinki, koji je odabrao Kragujevac za Bondstil, bazu njegove stranke, dodeljuje vea sredstva Kragujevcu nego gradu Niu. Ni je po volumenu, po broju stanovnika, vei od Kragujevca, tako se Kragujevac probio na tree mesto u Srbiji. Stevanovi gladnim sugraanima pria priu da e pod njegovim vostvom Kragujevac uskoro pretei Novi Sad i zauzeti drugo mesto u Srbiji.

Radnicima privatizovanog gradskog prevoznika Autosabraaj doturena je od Stevanovia neka crkvica, pa su odustali od najavljenog trajka. Samo je malo nedostajalo da doe do tog trajka, da se oigledno pokae i dokae da je grad Kragujevac u kolapsu. Zbog neisplaenih zarada, ukupno dvadeset plata, radnici bieg Filipa Kljajia blokirali ulaz austrijske firme Verner Nojzen i prekinuli posao. Oekuje se povodom toga dolazak austrijskog ambasadora u Kragujevac. U meuvremenu radnici su namireni, ali radnici i dalje prete blokadom nove kapije.

Investitor na slubenom putu. Komercijalno-rekreativni centar Plaza, veliine fudbalskog igralita u izgradnji. Radovi prekinuti prolog leta, investitor pobegao, ostavivi za sobom milionske dugove. Okien slikama, ograen prostor, sablasno pust. Objanjenje za prekid radova je neuverljivo: krivac je kamiondijska firma koja je u krizi. Kao da u Srbiji nema drugih kamiona!

Gradonaelnik Kragujevca primio trolanu delegaciju grada Nia. Nika delegacija deli komplimente. Doli su u Kragujevac jer to je grad gde se ima ta nauiti, grad budunosti. Doli su da ue. I na ulazu u Ni bie postavljen krst, Nilije e slediti primer Kragujevca.

 

iva ili mrtva?

 

Policija kae - bio je to savren zloin. Punih pet godina niko nije primetio da nema kerke direktora. Niko nije prijavio njen nestanak.

Marija Miladinovi danas bi imala 32 godine da je, pre pet godina, nije zadavio njen momak Igor S. zvani Maak. Razlog - pare od prodatog stana.

Njegov ortak u zloinu, Ivan S. zvani Baki Obuar, odvezao je 26. marta 2005. godine Marijino telo uvijeno u crne kese i zakopao u selu, ne sea se gde, negde oko petsto metara od manastira. Policija sumnja da je Maak za uinjenu uslugu svom prijatelju taksisti platio osam hiljada evra.

Kad god se desi ovakav sluaj, policija svoju nesposobnost pravda savrenim zloinom. Dok se telo ne pronae, odbrana e se temeljiti na tvrdnji da je Marija iva.

Pravo je udo kako niko iz blie i dalje okoline nije primetio i prijavio nestanak Marije Miladinovi. Krenula je putem droge, odvukla je tamna strana ulice. Marija je nosila u tani novac od stana, 20.000 evra. Ostatak od 12.000 evra kupac je deponovao na njen raun, te pare jo uvek stoje na raunu.

Marijin otac, Mika Miladinovi, osniva je i dugogodinji direktor nekad uspenog preduzea Elvod, niklog na periferiji. Jo pre dvadeset godina direktor odlazi u penziju, otac i majka umiru, Marija je narkoman.

Blago je potresen direktorov voza u penziji, ne vidim mu suzu u oku: - Kako da se ne seam direktora? Miladinovii su iz Petrovca, prvog sela koja se naslanja na fabriku, na putu za Topolu. Bio na sahrani direktoru. Koji radnik nije otiao? Kako ne bi bio, kad smo za njegovog mandata po platama bili prvi u Kragujevcu. Malo preduzee Proleter i mi. Seam se Marije kao devojice. Vozei direktora pozvan sam dva-tri puta na kafu. Kao mlad radnik nisam se osvrtao, nisam razgledao po stanu. U firmi se prialo o parketu iz Italije, aputalo se da je bilo i nekih malverzacija. Nisam smeo da gledam, radnici bi me neto pitali. Kad odgovorim ta sam video - letim s posla. Zapoljavao je i primao samo poznate, nae ljude. Sa prvom enom, iz Makedonije, dece nije imao. Mariju je dobio u kasnim, pedesetim godinama. Posle sam od kolega radnika uo da Marija okuplja narkomane, da je stan demoliran. Direktor je umro, za njim je i ena umrla od tuge.

Voza je direktora uvek viao u etnji. Prolaznici su dobacivali: - Miko, eta unuku! etaj unuku!

Prolazio je pognute glave, bez okretanja i odgovora. Okrenuo bi se naglo samo kad bi izgubio ivce: - Nije unuka! Majke vam ga nabijem, ovo mi erka!

Rascepkano na parie, preduzee je privatizovano i ubrzo ugaeno. Radi samo jedan pogon. Prolaznik samo za vreme pauze moe videti grupu radnica, masnih ruku, sa nekom aom jogurta, komadom hleba za vreme ruka.

Da li taksista lae ili je ubica, to je Mariju zadavio golim rukama, telo iskopao i premestio na nepoznatu lokaciju?

U vreme sezonskih proleenih radova, na nebu vrane, jedino policija kopa po njivama.

- ta kopaju, kopaju rovove? Sprema li se rat? - upita gluvi starac i nestade u mraku prodavnice.

 

Za utehu

 

Kragujevac se odlino kotira, na visokom je treem mestu. Gradski saobraaj u gradu staje ba u trenutku dok Kragujevac, u borbi za drugo mesto, pretie Novi Sad.

Bilans je poraavajui. Nema teniske akademije koja bi, po proraunu, zapoljava eststo ljudi. ta bi radili uposleni? Sedeli na tribinama, gledali Novaka okovia i aplaudirali. Nema Plaza, Fijata ima samo za izlobe i sajmove automobila, nema nita.

Gradonaelnik sedi, zabrinut izraz lica, ita Pravoslavni podsetnik. Podii krst na ulazu u grad i zavriti posao. Optina krst moe podii iz svojih sredstava, nezavisno od okovia i drugih verolomnika.

ta ima u Kragujevcu sa trideset hiljada zaposlenih?

Nema nita. Nita ne radi. Ima krst. Punoletni krst od 18 metara!

Monumentalni krst od osamnaest metara visinom e nadvisiti bedu i nezaposlenost. Zapoljavanje? Zaposliti ljude oko krsta, kad niko nigde nita ne radi, da im vreme proe u molitvi i pokajanju.

Gradonaelnik ita Pravoslavni podsednik, krst je pravoslavni. Zato se, kad je pravoslavni, mada jo nije pravosnani, jo nije izgraen, inspiracija trai u katolikim krajevima?

Saa Mileni, on je ideolog i za ovu priliku teolog: - Slike krstova, izgraenih irom Evrope i daleke Amerike, nalaze su du saobraajnica i koji, pored toga to su mnogo vei, nikome ne smetaju.

Podsetnik je pravoslavni. Gradonaelnik ita pravoslavni podsetnik, on ga podsea na krstove u katolikim zemljama.

Krst je simbol. Krst od jednog metra ima istu simbolinu snagu kao i krst od dvadeset metara.

Hleba ima, ko ima ima, veina nema, posla nema, okovia nema. Ima estetika, ima etika. Saa Mileni obrazlae ta e krst doneti Kragujevcu. Crkveni kalendar, molitva, pa cigla u glavu. Dobro, neemo o tome: - Prvi kruni tok na ulazu u Kragujevac je prostor koji vapi za obeleavanjem. To je jedan pust prostor koji su ljudi koji se brave dekorativnim ureenjem osetili da treba da bude oznaen, da ima nedostatak znaenja, da zahteva nadgradnju.

Uvereni smo da je krst poznatiji, univerzalniji, prostorniji, ovekoljubiviji simbol od svih poznatih simbola ove civilizacije... Na osnovu ove fotografije bie teko prosuditi u koji evropski grad ulazite.

I sam priznaje da e biti teko - uzori su katoliki, a podsetnik je pravoslavni.

Kakve veze instaliranje krsta ima sa natalitetom? Saa Mileni veruje da e se krst dii visoko a sa njim i natalitet: - Mi danas biramo hoemo li krst ili irafu? Hoemo li sintetiku kulturu trange-frange, zamajavanja, dimnih zavesa, lai i obmana? Hoemo li grad koji ivi u zajednici koja pred pojedince postavlja moralne dunosti ili ivimo u zajednici postoene samoivosti gde svako svakome moe biti vuk i neprijatelj? Treba imati na umu da je naa zajednica do te mere bila zamajavana i obmanjivana decenijama. U meuvremenu, drava Srbija je na listi desetak nacija koje izumiru, a to je upravo posledica ovakvog opredeljenja. Opredeljenje za krst je opredeljenje za ivot, za trajanje u temeljima vrednosti. Opredeljenje za nekrst je opredeljenje za obmanu, la, manipulaciju, za smrt i nestanak.

Gradonaelniku iz depa viri pravoslavni kalendar; gradonaelnik, bivi lan SK, sada ita Pravoslavni podsetnik i podsea se ta je nekad bilo. Gradonaelnik uzima re: - Krten sam i venan u crkvi i itam dosta. Bilo bi dobro da svi itamo te svetitelje, pogotovu Svetog Nilolaja, jer je to srpsko jevanelje.

Gde su fabrike koje ste izgradili, gde su radna mesta koja ste otvorili? Neostvarena predizborna obeanja sa zemlje, prebacuju se na nebo.

Ideja sa krstom javila se posle nestanka Novaka okovia, da popuni tu prazninu.

Dobro je to se Amerika vraa svojim korenima, vraa se pravoslavlju. Pravoslavni krst vien je u dalekoj Americi, obasjae svojom svetlou Kragujevac, grad tame i mraka, jedinstven u Srbiji.

Ko su i ta su ovi ljudi? Umiljeni proroci, bolesnici, verski zanesenjaci ili prepredenjaci? Da li je re o religiji ili to neka nova sekta propagira kolektivno samoubistvo?

Krst kao uteha na nebu, nije to loa ideja. Sa neba Gospod vidi sve. Ispod krsta poneka cigla, cigla u glavu, nego ta! Gospod sa neba vidi sve.

 

 

 

 

Kakva akademija, kakvi okovii! Verku Stevanoviu, gradonaelniku, bilo je potrebno za karijeru, za politiku promociju, neko unikatno ime, a Novak okovi je uspean, mlad, popularan.

 

 

 

Gradonaelnik Kragujevca primio trolanu delegaciju grada Nia. Nika delegacija deli komplimente. Doli su u Kragujevac jer to je grad gde se ima ta nauiti, grad budunosti. Doli su da ue. I na ulazu u Ni bie postavljen krst, Nilije e slediti primer Kragujevca.

 

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane