https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

 

Taksi mafija

 

Pitomi ive od divljaka

 

Svakome je jasno da se meseno u Beogradu obrne oko milion evra samo od lanarina taksista u udruenjima. Bar dvadeset odsto tog novca potie od "divljih" vozaa. Zato ne treba mnogo mudrovati oko odgovora zato gradska vlast ne eli da zavede red u ovoj brani

 

Milan Malenovi

 

"Kako mislite da reite problem Kosova kada ne moete da reite ni problem taksi prevoza u Beogradu?", pitala su nedavno dva stranca taksistu po nadimku Liger dok ih je vozio od aerodroma u Surinu do centra Beograda. Pitanje je bilo opravdano: putnici su upravo na svojoj koi osetili kako izgleda uzimanje taksija na aerodromu 20 kilometara od Slavije.

Aerodrom Beograd je vlasnik zemljita na kome se nalazi i ima pravo da sam odreuje pravila igre. Za taksiste to znai dobijanje specijalne dozvole za preuzimanje putnika na dolaznom terminalu. Odabrani, kojima su izdate pomenute dozvole, neretko odokativno odreuju cenu vonje koja raste srazmerno putnikovom nepoznavanju srpskog jezika. Do centra grada za 50 evra nije nikakva retkost, pa ko voli neka izvoli.

Ono to stranci obino ne znaju, a to je Ligerovim putnicima, na njihovu sreu, bilo znano, jeste da na odlaznom terminalu postoji divlja taksi stanica gde su vozai neto korektniji. Na tom terminalu je zvanino zabranjeno parkiranje, ali kada su u pitanju neki taksi vozai deurni policajci su spremni da zamure na oba oka. Taksisti koji ne poznaju policajce krue kao leinari oko terminala dok ih neki putnik ne zaustavi.

Po lanu 30 Odluke o taksi prevozu u Beogradu, gradonaelnik odreuje najviu cenu taksi prevoza. Znai, skuplje od propisane cene ne moe. Uglavnom.

Na sagovornik Liger kae, meutim, da su taksisti u Beogradu upueni na sitne krae i prevare kako bi preiveli. "Drugaije se ne moe", tvrdi on. Da bi mogao legalno da posluje, beogradski taksista mora da ima vozilo koje ispunjava odreene norme, a to kota. Zatim mora da plaa lanarinu udruenju u kome je, ako eli da prima radio pozive za vonju. A i to kota, i to debelo.

Mesena lanarina iznosi, u zavisnosti od asocijacije, od 3.000 do 6.000 dinara. Za te pare taksista dobija radio poruke iz centrale o potencijalnim putnicima. Pored toga, taksista je duan da potuje uputstva gazde asocijacije u vezi s popustima. "Vozite se naim vozilima, dajemo popust na pozive" najbezonija je la koja moe u Beogradu da se uje, tvrdi Liger.

"Ne daju udruenja popust, jo manje njihovi vlasnici, ve mi, taksisti", objanjava nam na sagovornik. "Nama gazda jednostavno saopti da je popust toliki i toliki, a kome se ne svia moe da promeni udruenje, mada je svuda isto".

Postoji jo uvek nekoliko udruenja koja odluke donose glasanjem svojih lanova. Jedno od njih je i Beotaksi, koje zbog naina glasanja nema popuste na pozive. Meutim, da bi se danas neki taksista ulanio u tu asocijaciju mora da plati najmanje 600 evra. U taksiju je sve novac, ali putnici i sami vozai od toga nemaju nita.

Pink taksi, na primer, ima oko 1.700 vozila i za svako kasira po 6.000 dinara meseno. Na kraju svakog meseca gazda je bogatiji za preko deset miliona dinara. Od tih para plaa nekoliko radnika u centrali, trokove centrale i - nita vie. U Beogradu ima preko 7.500 legalnih taksista, pa svako moe da izrauna koliko se para tu obre i to samo od njihovih mesenih lanarina.

Ono to predstavlja dodatnu, jo masniju zaradu za gazde udruenja taksista jesu nelegalni vozai. Postoje dve vrste takvih: oni koji su potpuno "divlji" i oni koji su samo nelegalno u Beogradu. Ovi potonji se registruju u nekoj Beogradu komijskoj nedoiji, kojoj, po pravilu, taksisti ni ne trebaju jer se sve, ionako, prevozi volovskim zapregama. I takve optine, meutim, imaju pravo da izdaju taksi dozvole. Zatim voza iz te selendre doe u Beograd i nae vlasnika neke od preko 20 (i slovima: dvadeset) asocijacija koje dejstvuju po Beogradu. Ako je vlasnik spreman na nagodbu, posao se odmah zavrava i takav voza za nekih stotinak evra meseno dobija radio-stanicu i pristup radio-mrei udruenja.

"Na jednom razgovoru taksista i vrhuke beogradske policije pomenuta je kua u okolini Paneva", pria nam Liger. "U njoj je samo zbog dobijanja taksi dozvole bilo u istom trenutku prijavljeno i po 500 ljudi. Niko iz policije se nije iznenadio kada je ovo uo".

Policija je pria za sebe. Na taksi stanici pored hotela Jugoslavija vikendom uvee deura uvek ista ekipa taksista koja tu stanicu smatra svojim vlasnitvom. Meu njima ima i "divljaka". Ako neki regularni voza, koji ne pripada gangu, pokua tu da stane, najmanje to moe da mu se desi je da mu "kolege" bejzbol palicama polupaju svetla na vozilu. Policija sve to godinama zna, ali nita ne preduzima.

ak i kada na nekom prometnom mestu u gradu stoje dvojica regularnih i po desetak "divljih" za policiju to nije interesantno. Ako bi jedan od legalnih taksista i pozvao deurni broj beogradske policije dobio bi odgovor da policija ne moe da intervenie bez naloga gradske inspekcije. U gradskoj inspekciji bi na to rekli da oni ne mogu nita da preduzmu bez asistencije policije. I tako ukrug.

 

 

 

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane