Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(H)umorna priča

(H)umorna priča

Mali prvomajski podsetnik

Ono naše - što nekad bejaše

 

Vidim u komšiluku neki klinci, svake godine su tu, samo što su (baš čudno) svake godine sve stariji, sređuju dvorište za Prvi maj. Kod njih trava još veća. Neki novi klinci šišaju travu samo kuda će prolaziti i gde će ložiti roštilj. Ostalo će se ionako osušiti kada dođu jul i avgust. Pametno, nema šta

 

Piše (u inat) Nebojša - čitaju oni koji imaju pravo da rade i oni koji to pravo ne koriste

 

Prvi maj. Nazvaše ga praznikom rada iako se na taj dan nikada nije radilo. Vesti su nam stizale sa svih strana sveta o sukobima onih koji nemaju i onih koji imaju. O obespravljenim radnicima koji su se borili za svoja prava. Kod nas toga nije bilo. Strogo je zabranjeno na praznik rada bilo šta raditi, pa i štrajkovati, i na taj način naterati i one druge koji koriste svoje zakonsko pravo da ne rade - da rade.

Ni ove godine neće takve vesti ići iz Srbije. Jer, svi imaju pravo da rade, a što ne rade to je druga priča. Pravo postoji, još samo da se nađe šta će da se radi, a to zakoni ne regulišu. Imaš pravo da radiš, a što ne radiš to je tvoj problem.

Stari štos.

- Kada ove godine pada Prvi maj?

- Odkud znam. Valjda petog-šestog!

Naravno štos je stari, ali i sve ostalo je staro. Važno je da bude lepo vreme. Izlet. Roštilj. I sve ostalo što priliči prazniku rada. Kasnije ćemo se sekirati što Prvi maj slavi i nekoliko miliona nezaposlenih Srba, kao i oni što rade i ne primaju plate, a i oni što primaju plate a ništa ne rade, jer da oni rade, onda bi i oni što rade a ne primaju plate dobili plate, pa bi svima bilo lakše.

Za prvomajsku trpezu predlažemo ćevape i ražnjiće na žaru, krmenadlu i svinjsko od vrata takođe na roštilju. Može i kobasice, isto tako na roštilju. Ako vas ubija holesterol onda se poslužite ribom, ali na roštilju. Tradicionalno može i jagnje ili prase na ražnju. Pivo i vino u neograničenim količinama, tim pre ako vozite, jer nemaju oni toliko zatvora za trežnjenje koliko će pijanih biti za Prvi maj. Odakle pare za sve ovo? Pa snađite se. Nije svaki dan Prvi maj. Uostalom, samo je jednom godišnje.

Mala je nezgodacija što ovoga puta omiljeni praznik pada u subotu i nedelju, a nije i pokretni praznik pa da se smesti kada se izračuna da u džepu ima dovoljno para. Ali, svejedno, morate se snaći. Niste ni vi najgori u selu. Ako vidite da se komšije sa decom pakuju da idu na izlet, vi se bar sklonite sa prozora i ne dajte deci da mrdaju zavesom, pa nek se vaš komšija jedi što ste vi otišli pre njega. Ili bar natovarite stvari i javite se komšijama da ste otišli, a vi oko ćoška pa na zadnji ulaz polako se uvucite u svoj stan i nigde ne izlazite. Ćutite i ne palite televizor, a svetlo upalite tek kada se dobro smrkne. Neka misle da ste tek tada došli. Ima se, može se.

A, u stvari, šta je Prvi maj? I čemu on služi? Pa valjda ovome o čemu sam pisao. Stvarna istina je već zaboravljena. Pravi izraz i ponos - biti proleter, služi za sprdnju. A zapravo, mnogo je danas proletera. Napravi ih demokratija... ili oni koji tu demokratiju sprovode. Samo, nekima odgovara demokratija. Oni su se dobro snašli. Uspeli su i ono malo časnih ljudi koji su se borili za stvarnu demokratiju da prevedu u proletere. Samo oni imaju para da slave Prvi maj. A i zaslužili su. Naradili su se. Para imaju, sada im treba vlast. Kada i to uzmu, onda će cela Srbija stvarno stati pod jednu šljivu, kako reče ono proročanstvo. Nije daleko taj dan.

A oni što ostanu guliće prazan pasulj i suva leba. Jebi ga, takva tura.

Manimo se malo Prvog maja. Jedva sam čekao da stigne proleće i lepo vreme. Mnogo se toplije i jeftinije živi. Isključili smo grejanje. Gledam, sve se zeleni. Trava lepa, doduše malo pobegla, treba je kositi, jorgovan procvetao, već i precvetava. Breze procvetale. Super. Milina jedna.

Pokosim travu, doduše trebalo mi je za to tri dana. Očistim ono zeleno što otpada sa breza, sve sredim... Kad sutradan pogledam travu koju sam kosio prvi dan, ona do članaka. Ajde ispočetka. Ponovo čisti ispod breza... Sve sredim. Dva dana pada kiša... Pogledam, trava ne do članaka, do kolena. A ono zeleno sa breza i dalje otpada. Ajde opet ispočetka.

Treba mi savet kojim herbicidom može da se zaustavi ovo zajebavanje sa travom... Nisam ja baš toliko glup koliko mislim da jesam. A da probamo sa tim herbicidom da zaustavimo i ove što su nabujali poslednjih nekoliko godina? Za koje ne znamo ni ko su ni šta su, a kroje vam život. Nekada se znalo, protiv ove pojave se nije borilo herbicidima, nego motikom. A gde sada da nađeš motiku?

Trava ponovo narasla. Ajde ispočetka. Naravno, treba sve urediti za Prvi maj. Vidim u komšiluku neki klinci, svake godine su tu, samo što su (baš čudno) svake godine sve stariji, sređuju dvorište za Prvi maj. Kod njih trava još veća. Neki novi klinci šišaju travu samo kuda će prolaziti i gde će ložiti roštilj. Ostalo će se ionako osušiti kada dođu jul i avgust. Pametno, nema šta.

Gledam tu decu. Njima je Prvi maj nešto lepo. Nešto što ima veze sa školom. Mislim, kada je Prvi maj onda profesori ne rade pa deca ne idu u školu. Dobro, ove godine se tako potrefilo da je praznik u subotu, ali dogodine ćemo pričati drugu priču. Doduše ne znam hoće li oni i dogodine ići u školu ili će čekati svoj red na birou za zapošljavanje, preko čijeg se posredovanja još niko nije zaposlio.

I tako, stiže Prvi maj. Razmišljam. Zabranila mi doktorka da jedem svinjsko, masno, ljuto, papreno, slano, kiselo, slatko. Imam holesterol, šećer, visok pritisak, višak kilograma, manjak pameti, boli me kičma, promenili zakon o saobraćaju - ne smeš da piješ (doduše nisu promenili policiju, pa jebeš onda zakon), pijem neke tablete za smirenje, na svakima piše: ne piti alkohol.

 A sav onaj roštilj, sve ono pivo i vino? Ko će to pojesti i popiti? Izgleda, ja ne. Jedino mi je ostalo da krenem u štrajk glađu ne bih li bar skinuo neki kilogram.

A kada sve ovo ovako poređam i bolje razmislim... Stvarno, čemu služi Prvi maj?

 

 

 

Sve sredim. Dva dana pada kiša... Pogledam, trava ne do članaka, do kolena. Treba mi savet kojim herbicidom može da se zaustavi ovo zajebavanje sa travom... A da probamo tim herbicidom da zaustavimo i ove što su nabujali poslednjih nekoliko godina. Nekada se znalo, protiv ove pojave se borilo motikom. A gde sada da nađeš motiku?

 

 

Gledam tu decu. Njima je Prvi maj nešto lepo. Nešto što ima veze sa školom. Mislim, kada je Prvi maj onda profesori ne rade pa deca ne idu u školu.

 

 

Strogo je zabranjeno na praznik rada bilo šta raditi, pa i štrajkovati.

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane