Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na nišanu

Na nišanu

Katastrofalna praksa: Preporučivanje, prognoziranje i komentarisanje sudskih epiloga iz vrhova državne vlasti

Sezona obećanih presuda

Ako ministar i državni sekretar OBEĆAJU najstrože kazne i pre nego što je sudski postupak uopšte počeo, pa i predsednik Republike OBEĆA da će proces ići u skladu sa nečijim očekivanjima, onda je to posao za celu demokratsku Evropu, kojoj je predsednik OBEĆAO da će učiniti i ono što s njim na čelu nije moguće da bi joj se primakao

Milovan Brkić

 

Sudija Euleksa oslobodio je 18. juna u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici iz pritvora Bajrama Aslanija, uhapšenog na severu Kosova po nalogu tužilaštva SAD zbog sumnje da je planirao terorističke akcije u SAD, na Kosovu i drugde. Aslani (29), koji je prethodnu noć proveo u pritvoru, oslobođen je zbog nedostatka dokaza, objasnio je sudija, navodeći kao razlog i činjenicu da između Kosova i SAD ne postoji sporazum o ekstradiciji, a ni zahtev Srbije da joj se izruči Aslani, jer je osuđen na osam godina zatvora, međunarodni sudija nije uvažio, jer Srbija, rekao je, "ne priznaje nezavisno Kosovo".

Dosledna primena zakonitosti osnovno je načelo pravnog sistema svake države, osim u Srbiji. Nezavisnost tužilaštva i sudija u njihovom radu temelj je svake moderne demokratske države.

Prilikom odlučivanja o zahtevu tužilaštva, i navoda iz optužnice, sudije se drže samo činjenica i dokaza koje podvode pod pravne norme.

Odredbom člana 22 Zakona o sudijama i srpsko zakonodavstvo propisuje da je "sudija je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava, u svemu o čemu odlučuje; da sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke, ili kad to zakon posebno nalaže"!

 

Obećanje, predsedniku radovanje

 

Srpski državni funkcioneri poslednjih meseci javno obećavaju hapšenja, obećavaju izricanje presuda, tačno navode koliko će ko dobiti zatvorskog boravka, a kome će se oduzeti imovina. Visoki državni funkcioneri i njihovi podrepaški mediji objavljuju imena ljudi koji će uskoro biti uhapšeni, a da oni, pri tom, ne mogu ni reč da izgovore u svoju odbranu.

Naš magazin je u pretprošlom broju objavio tekst pod naslovom "Tatona ubila pogrešna dijagnoza", u kojem je, uz citiranje optužnice i dokaza na koje se ona poziva, te nalaza sudskog veštaka, pokazano da je olako obećana presuda napadačima na francuskog državljanina Brisa Tatona, koju je dao srpski predsednik Boris Tadić Tatonovim roditeljima i francuskim političarima, grub napad na ustavni poredak i nezavisnost pravosuđa.

Da podsetimo: grupa navijača FK "Partizan" napala je 17. septembra prošle godine, u centru Beograda, u "Irish pubu" grupu francuskih navijača. Napad je usledio nakon dojave da se jedan Francuz (Taton) penje na sto raširenih ruku i imitira francuske miraže, koji su, uzgred, bombardovali Srbiju u akciji nazvanoj "Milosrdni anđeo". Neko od navijača je poželeo da "protivraketna odbrana grobara skine francuskog lovca". U tuči koja je usledila gosti su dobili batine, a nesrećni Taton se dao u beg, uveren da će se bekstvom spasti. Bris Taton je pogrešno procenio visinu, i preskočio je žardinjere. Srećom, iako je visina nekoliko metara, uspešno je "aterirao". Preživeo je pad. Navijači Partizana su se razbežali, potom je stigla hitna pomoć, Taton je prebačen u Urgentni centar, iako povređen davao je izjave... U nastavku lečenja, koje je sudski veštak, kardiolog, ocenio neprimerenim i pogrešnim, Bris Taton je preminuo 29. septembra na Institutu za kardiovaskularne bolesti.

Iste večeri srpski predsednik i njegovi čauši, ministarka pravde Snežana Malović, državni sekretar Slobodan Himen i visoki državni funkcioneri, dali su besu da će napadači na Brisa Tatona dobiti najteže kazne! I bi tako.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koja je podneta Višem sudu u Beogradu 18. januara, 14 navijača optuženo je da su izvršili krivično delo ubistva na posebno podmukao način, za koji je predviđena kazna zatvora od deset do 40 godina zatvora, a 15. optuženom stavlja se na teret krivično delo pomaganje učiniocu posle izvršenog dela, jer je jedan od optuženih kod njega prenoćio.

Iako optužnica nema nijedan dokaz da su optuženi navijači bacili Brisa Tatona sa ulice, preko žardinjera, o čemu govore i svi drugi dokazi, a naročito činjenica da Taton nije imao nikakve prelome nakon pada, tužilac traži najteže kazne za sve optužene. Jer, takve kazne je francuskom ambasadoru obećao srpski predsednik Boris Tadić, takve kazne su pre početka suđenja tražili i roditelji nastradalog Tatona. Tako su im, kazali su, obećali srpski državnici!

 

Slepo vođstvo

 

Da je đavo odneo šalu, svedoči i ponašanje sudije Mirjane Ilić, koja predsedava sudskim većem koje će izreći presudu optuženim navijačima.

Potpisnik ovog teksta poznaje sudiju Ilić kao veoma korektnog delioca pravde. Ipak, nakon što je ona jedina iz njenog društva sudija sa kojima se družila reizabrana, sudija Ilić ne krije da će osmoricu navijača osuditi na po 40 godina zatvora, a šestoricu na po 20 godina robije!

Kazna od 20 godina zatvora je, smatraju stručnjaci, teža od smrtne kazne. Oko za oko, zub za zub, zakon je Leke Dukađinija. Kada se srpski predsednik naljuti i naguzi pred stranim diplomatama, onda će on za jednog stranca da pogubi 14 svojih momaka! Ima da se zna koliko je on podanik evropskim gospodarima!

Redakcija magazina Tabloid pismom se obratila sudiji Mirjani Ilić, tražeći od nje obrazloženje svojih odluka, koje donosi pre sprovedenog dokaznog postupka. Upitana je i da li je moralno, i zakonski, da predsedava većem koje sudi mlađim punoletnim licima, kada ona nema svoju decu! I zakon i moral nalažu da, kada se sudi maloletnim i mlađim punoletnim licima, većem predsedava sudija koji ima decu!

Na nišanu vlasti našla se i sudija Jelena Milinović, koja je predsedavala većem koje je obustavilo postupak pokrenut protiv grupe navijača koji su bili u pritvoru pod optužbom da su pevanjem uvredljivih stihova ugrozili bezbednost novinarke Brankice Stanković. Protiv ove odluke sudskog veća Prvog osnovnog suda u Beogradu dozvoljena je žalba, ali su ministarka pravde i državni sekretar Himen odmah obavestili javnost da je pokrenut postupak za razrešenje sudije Jelene Milinović! Tek da druge sudije znaju da ne smeju da misle svojom glavom i zakonom.

Reforma srpskog pravosuđa pokazala je i nakaznost srpskog režima. Predsednica Društva sudija Srbije gospođa Dragana Boljević, koja nije prošla reizbor, u prisustvu ministarke pravde Malović je saopštila da je postignut dogovor da sve sudije koje nisu prošle reizbor do odluke Ustavnog suda Srbije primaju platu u visini prošlogodišnje decembarske plate. Iz Saveta Evrope su nam poručili da zbog skandala sa reformom pravosuđa možemo biti opet isključeni iz članstva. O Evropskoj uniji više ne možemo ni da sanjamo, jer nam je to i javno saopštila nemačka kancelarka.

U Srbiji je opet uspešna sezona obećanih i naručenih presuda. Na čelu bande koja unapred presuđuje svojim podanicima je srpski predsednik Boris Tadić, koji nas, poput slepog vođe, vodi u provaliju iz koje nam nema spasa.

 

 

 

 

Optužnice kao presude

Komentari sa sajta B 92, 25. juna, povodom najave ministarke pravde da je zatraženo razrešenje sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Jelene Milinović, koja je predsedavala većem sudija koje je odbilo optužnicu protiv navijača koji su pevali uvredljive stihove na račun novinarke Brankice Stanković

 

Sudije svoju struku neće zaštititi na ovakav način. Smene i javne diskvalifikacije ne donose stabilno i nezavisno sudstvo. Samo zaštićene i nezavisne sudije mogu donositi presude po zakonu, etici, pa onda i savesti. I samo nezavisni i strukovni organi, sastavljeni iz elitnih predstavnika struke, trebalo bi da budu sud koji može ispitivati rad sudija, ali i pokretati postupak za njihovo udaljavanje iz sudstva. Za to je potrebno uspostaviti i odgovarajuću zakonsku podlogu i kriterijume i vratiti autoritet sudstva ne mesto koje mu i pripada. Sa sudijske tačke je manje važno da li na odluke suda utiču kriminalci, političar, predsednik suda ili ministar, u svakom slučaju se radi o pritisku koji može imati svoje posledice, ili po sudiju ili po presudu suda, i upravo je to ono što treba da bude eliminisano. (Branko)

***

Ovde moramo ući dublje u problem. U Americi kažnjavaju ako neko pokaže srednji prst u toku vožnje kao nasilničko ponašanje u toku vožnje zato što imaju totalno regulisan zakon koji to sankcioniše plus tužilaštvo kod njih donese video snimak i još 5 svedoka i definiše to kao nasilnička vožnja, a ne pokušaj ubistva tokom vožnje. Ovde je reč o monstruoznom ponašanju taksiste i pretnjama novinarki koje je tužilaštvo poslalo na sud kao silovanje i pokušaj ubistva, a bez valjanih dokaza za to. Kako onda neki, bilo koji sudija da optuži počinioca ako nema na osnovu čega, a u skladu sa optužnicom koje je poslalo tužilaštvo. Oni će razrešiti sudiju, sudija će se žaliti u Strazburu i tamo će doneti presudu da je sudija radio svoj posao u skladu sa trenutnim zakonom i u skladu sa dokazima koje je tužilaštvo poslalo. Ne znam samo zbog čega naši ne prepišu zakone evropskih zemalja kada su oni dobri i zašto malo ne nauče kako se radi kod njih, policija, tužilaštvo, zakonodavstvo i sudstvo. Čini mi se da mi ipak ne znamo koliko ne znamo i da će tako biti sve dok je politika profitabilan posao i imaćemo ministra pravde bez radnog iskustva, a praksu završenu ispred televizora gledajući Bostonske advokate i CSI. (Građanin)

***

Mislim da je ovde sve okrenuto naopačke. Mogu da se kladim da je sudija perfektno odradila svoj posao. Problem su nesposobni i nestručni tužioci, koji nisu dobro obavili svoj deo posla. Ne mogu da shvatim da gospodin Homen javno proziva gospođu Milinović, bez da je dokazana bilo kakva njena greška. Apsolutno je jasno da su napadači na Brankicu i taksista trebali i morali biti osuđeni, ali gospoda iz tužilaštva očigledno nisu uspela to da dokažu na sudu. (Goran)

***

Jedno drugo pitanje se može postaviti pre nego što razapnemo sudiju. A to je šta je pisalo i kako je sročena optužnica. Šta god mi mislili sudija ne sme da sudi po ničijoj volji nego po optužnici.

E ako se zna da je isti tužilac pisao optužnicu za Brankicu i taksistu, e onda je tu možda poenta.

A gospođa ili gospođica ministarka bi sigurno više volela da sudi onako kako vlasti odgovara.

Sad sam ubeđen da je ovaj sudija slučajno prošao reizbor jer su mislili da je pod njihovom kontrolom.

A što se ministarkinog mišljenja tiče da treba da se preispita rad sudije, ja bi joj poručio da je njen rad već bio preispitan. Ovaj sudija je prošao vaš strašni sud. Tako da je na vama gospođo potez da podnesete ostavku i da onda lepo preispitate sebe. (A sad ostavka)

***

Sa presudom sudije se ne slažem, postoji viša instanca za žalbu ali ovo što se kod nas radi sa butanjem političara u presuđivanje ne postoji nigde na svetu. Uostalom, kada pogledaš i ostale institucije, vidiš javašluk, burazerovanje, korupcije i ludilo koje će nas na kraju uništiti. (Muknavi)

***

E moji novinari... A gde vam je druga strana... Da li sudija Milinović ima nešto da kaže u svoju odbranu? Ili možda neko iz VSS da objasni šta bi uspešnoj i dostojnoj sudiji, koja je prošla čistku, da se transformiše u zaštitnika manijaka i ubica. (Boris)

***

Znam sudiju. Malo je "na svoju ruku", inače bi drugačije uradila ali... što malo ne pročačkate kako se prikupljaju dokazi i kako se pišu optužnice. Ne sudi se preko TV i štampe. Ili možda sudi? (Sofronije)

***

Sve ovo je dokaz da je reforma pravosuđa najobičnija farsa i pokriće da se mnogi sudski sporovi prolongiraju, zataškaju... Osnovni problem je u odluci o zaštiti sudija da bi mogli da sude po zakonu. Ovako im neko pripreti ili neko od političara da smernice kako treba da izgleda "pravda". Kao i u Italiji u prvo vreme treba obezbediti sudije i sankcionisati sve pokušaje mita, korupcije, pretnji. Pa sad se Tadić pita da li Evropa hoće nas ili ne u svoje okrilje! Svi se prave nevešti ili su glupi. (boban)

***

Kakvo nezavisno sudstvo! Čim se nešto ne sviđa izvršnoj vlasti smenjuj sudiju. Kakva farsa od države. (Veverica)

***

Pa dobro je devojka prošla, mogla je nju da osudi, verovatno je izazivala napasnika... strašno (maksa)

***

 Toliko o kriterijumima (dostojnost, stručnost...) koje je VSS cenio tokom postupka reizbora sudija! I sad taj isti organ, koji je izabrao sudiju, već nakon 6 meseci je razrešava! Ko tu nije dobro uradio svoj zadatak?!? (Hmm)

***

Ako VAMA ne odgovara onda je treba razrešiti?!!!

Čudna i luda zemlja...

Političari odlučuju kakve će presude sudija biti... (mc)

***

Ponašanje izvršne vlasti prema sudijama je sramotno. Umesto da je sudska vlast u istom rangu sa izvršnom i zakonodavnom, kako kaže i Ustav, u Srbiji su sudije svedene na državne službenike koji moraju da slušaju ako hoće da zadrže svoja radna mesta. Ovaj postupak za razrešenje je najgore kršenje zakona i pritisak na drugostepeni sud koji tek treba da odluči o ispravnosti odluke sudije vezano za navijače. Kako sada da postupe sudije u drugostepenom Veću? Da poslušaju Homena ili će možda i oni već sutra biti razrešeni?

Ukoliko ovo prođe sudovi nam i ne trebaju, neka sude ministarka i državni sekretar, krijući se iza predsednika Tadića, zajedno sa medijima. Na kraju, žalosna je zemlja u kojoj reformu jedne grane vlasti i to sudske vrše ljudi koji su sudnicu i suđenje videli samo na filmu. (Marsel Gogić)

***

Teško nama kad nam Slobodan Homen kroji kaznenu politiku.

Ljudi, već više vekova je aktuelna u svetu teorija o podeli vlasti i princip nezavisnosti sudstva, a to znači da izvršna vlast (Ministarstvo - Homen) ne mogu da utiču na rad sudske vlasti (sudije). To je nešto što moramo da shvatimo i prihvatimo... (Nebojša)

***

A mi učimo o nezavisnosti sudstva. (Budući pravnik)

***

"...ako ima validnih dokaza…" - kaže Homen. A šta ako ih nema, šta ćemo onda! Hoćete li se onda JAVNO izviniti sudiji? Sumnjam. Podsetimo javnost da Homen, Malovićka NIKADA nisu napisali niti jednu optužnicu ili presudu, a da tužilaštvo već izvesno vreme, ispunjavajući očekivanja izvršne vlasti, podnosi optužnice koje iz objektivnih i PRAVNIH razloga propadaju čim dođu u ruke iole kvalitetnijeg sudije koji se još uvek, zamislite, drži Zakona "kao pijan plota". (Pastir Kostja)

***

Tako treba. Samo neka se usudi neki sudija da sudi po zakonu i svojoj savesti! A lepo su joj Homen i Malović preko svih medija poručili kako treba da sudi. Lično nisu, nisu želeli da utiču na sud, drže se člana 6. Zakona o uređenju sudova. Još jedna bruka kao posledica skandalozne reforme pravosuđa. Poručuju "deformatori" drugostepenom sudu da mora biti onako kako politika kaže. Ostaje nam samo nada da neće uspeti u svojoj nečasnoj nameri. A, posle, izbora, Jovo - nanovo. "Deformatore" u pretrpane zatvore - predlažem za jedan od slogana. (Nikola Kosanović)

***

Sudije treba da pitaju Homena za svaki pojedinačni slučaj kako da presude. Ustvari najbolje da ukinemo sudije pa neka sude Homen i Malovićka. (Pera detlic)

***

Bilo bi jako interesantno da se istraži koji su bili motivi ove gospođe Milinović da sudi mimo svake logike i zakona. Da li je tu bilo podmićivanja? Čisto sumnjam da se radi o sudijskom ubeđenju ili neznanju, mnogo su drastične te sulude odluke one koja je bila dužna da štiti društvo od kriminala. (SVD)

***

Možda bi gđa sudija Milinović drugačije presudila da je bila ona žrtva taksiste, njena (eventualno) kćer ili sestra. Ne želim joj to iskustvo, ali kako Biblija kaže, neka se stavi u položaj žrtve. Njene presude kako u predmetu novinarke Brankice tako i u slučaju taksiste napadača su sramotne. Pozdrav nadležnim organima za inicijativu njenog opoziva. (Vesna)

***

Odlično je da se uvodi neki standard odgovornosti za nosioce pravosudnih funkcija. Samim ograničenjem moći sudija, i mogućnost disciplinskog postupka (ne samo u teoriji, nego i u praksi) smanjuje potencijal za zloupotrebu i korupciju. (vmd)

***

Toliko o vašoj reformi, a bogami i o nezavisnosti sudstva. (Nikola)

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane