Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Ekskluzivno

Ekskluzivno

 

Kriminalni Šabac: Policijska uprava u organizovano-kriminalnoj sistemskoj korupciji

 

Pliva nafta preko Save, u kamionu sa prekucanom šasijom

 

Na adrese Vlade Srbije i ministra policije, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane i magazina Tabloid, članovi policijskog sindikata Srbije iz Šapca uputili su obiman materijal o slučaju pravog korupcionaškog skandala, u kome je glavnu reč vodio i još uvek vodi ovdašnji vrh Policijske uprave. Od nekoliko desetina stranica dostavljenih dokumenata i operativnih informacija, redakcija Tabloida objavljuje najvažnije delove iz kojih se vidi da šabačkom policijom komanduje vlasnik preduzeća Inter-kop Rade Nikolić zvani Bosanac, čovek sumnjive poslovne biografije

 

Priredio: Milan Glamočanin

 

Grupa očigledno dobro upućenih policijskih službenika iz Šapca poslala je početkom juna 2010. godine na neke vrlo važne adrese jednu opširnu pisanu informaciju koja nosi pridev "Operativna" i u kojoj je do detalja opisano kako su njihove kolege upale u lavirint korupcije i kako uopšte funkcioniše sprega kriminala i državnih organa u ovog gradu i celom mačvanskom regionu.

U informaciji su navedeni i motivi zbog kojih je nastao ovaj dokument, pa autor ili autori govore o nepodnošljivom saginjanju glave pred očiglednim kriminalom i prepunoj čaši žuči zbog svakodnevnog ponižavanja policijskog poziva u ime i za račun megalomanskih apetita lokalnih novobogataša. U tom duhu napisana Informacija (kojom je trebalo da se bavi i sama šabačka policija ali iz nekih razloga nije), otišla je na adrese državnog tužioca Zagorke Dolovac, ministra policije Ivice Dačića, ministra odbrane Dragana Šutanovca i Vlade Srbije.

U njoj su čak i data uputstva i metode pomoću kojih je lako proveriti navedene činjenice, pa je, takoreći, dat kompletan scenario za jednu policijsku operaciju...

 

Pliva nafta povrh Save

 

Obaveštavamo vas da je "sistemska korupcija" zahvatila Policijsku upravu u Šapcu i njene organizacione jedinice: PS Loznica, PS Bogatić, PS Mali Zvornik, PS Vladimirci, PS Ljubovija, PS Koceljeva i PS Krupanj.

 Molimo vas da odmah preduzmete konkretne poteze u suzbijanju i iskorenjivanju "sistemske korupcije" u kompletnom vrhu Policijske uprave Šabac.

Zahtevamo da se zaduže policijski službenici SBPOK-a koji će po ovoj "Operativnoj informaciji" postupati, ali isključivo bez znanja i učešća načelnika PU Šabac: majora Slaviše Spasojevića, načelnika OKP-a potpukovnika Vlatka Milovića, načelnika Saobraćajne policije potpukovnika Zorana Penonića, šefa Odseka privrednog kriminaliteta PU Šabac majora Zorana Todorovića, inspektora privrednog kriminaliteta majora Saše Lazarevića i zamenika načelnika OP majora Milana Neđića, inače doskoro komandira SSP Šabac.

 Potrebno je proveriti poslovanje firmi: Inter-kop, Golub-petrol, Lamela, Max Petrol, Top Šped, Ajant, Duga, Miki turs, Bane turs itd. Tu ćete naići na veliki broj zloupotreba službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava, falsifikovanja faktura, krijumčarenja nafte i naravno utaja poreza, kao i drugih krivičnih dela!

Načelnik PU Slaviša Spasojević, načelnik OKP-a Vlatko Milović, načelnik SP Zoran Penonić, šef odseka privrednog kriminaliteta Zoran Todorović, inspektor privrednog kriminaliteta Saša Lazarević i komandir SSP Šabac Milan Neđić lično su odgovorni za postojanje korupcije u PU Šabac, jer su oni omogućili vlasnicima gore pomenutih firmi da krijumčare naftu i naftne derivate rekom Savom, sa brodova i barži, da veliki broj teretnih  motornih vozila (kamiona šlepera, autobusa, kombija i drugih radnih mašina) uvezu, ocarine i registruju na šabačke registarske tablice unoseći lažne podatke u službene knjige, dosijee vozila, a kasnije i u saobraćajne dozvole.

 

Šta Miško vozi

 

Svako upućeniji u Šapcu zna da su kamioni koje je uvozila firma Inter-kop bili ukradeni u BH Federaciji, zemljama EU, i da su ti kamioni, kombi vozila, radne mašine i druga vozila skidani sa osiguranja u zemljama EU, a potom sa falsifikovanim saobraćajnim dozvolama, netačanim (prekucanim) brojem šasije i godinom proizvodnje, falsifikovanim fakturama sa znatno umanjivanom vrednošću vozila od realno plaćene, prikazivana kao da su kupljena od izmišljenih i nepostojećih firmi u zemljama EU.

Potom su vozilima prekucavani brojevi šasije i motora, pa su sa takvim carinskim deklaracijama (računima) registrovani u PU Šabac.

Registrovani šleperi su prefarbani, i jedno kraće vreme eksploatisani u firmama Inter-kopa, a zatim preko firme Golub-petrol prodavani širom Srbije, i to iz firme u firmu, kako bi im se teže moglo ući u trag.

Najjednostavniji način da se uđe u trag tim vozilima je popisivanje svih vozila koja poseduju ili su posedovale firme Inter-kop, Lamela, Dumača i Golub-petrol, što je najlakše pronaći u arhivi PU Šabac (dosijei vozila). Popisati brojeve šasija i motora, a zatim po broju šasija putem provere preko Interpola u ovlašćenima fabrikama "Mercedes" i MAN... doći ćete veoma lako do tačne godine proizvodnje svakog  kamiona (kada je proizveden, tačan datum, mesec i godina, u kojoj fabrici, gde je prodat, za koju cenu, kao i  da li za vozilom postoji potraga u nekoj od država EU).

Na isti način doći ćete i do tačnosti faktura na koje su kamioni uvezeni iz EU, a zatim dobijene vrednosti faktura od Interpola uporediti sa fakturama koje su priložene na Carinarnici, gde su kamioni carinjeni, i u PU Šabac, odnosno u dosijeu svakog vozila (kamiona, prikolice itd.) koje je registrovano.

Na ovaj način ćete doći do dokaza o stravičnoj utaji poreza kojom je država Srbija oštećena (pokazivanjem lažnih faktura sa umanjenom vrednošću vozila, podignutim kilometražama vozila i neverodostojnim godištima vozila, kamiona i prikolica).

Kad se uzme u obzir da je Natalija Penonić, odgovorno lice u firmi Lamela, čiji je vlasnik Rade Nikolić zvani Bosanac, inače lice iz kriminogene sredine, koje je više puta prolazilo krivično i prekršajno za razna krivična dela, postavlja se pitanje krivične odgovornosti i načelnika saobraćajne policije Zorana Penonića, jer je njegova supruga ta koja je upućivala kamione i vozače na destinacije gde se vrši pretakanje i krijumčarenje naftnih derivata, kao i ostalih načelnika u PU Šabac (Slaviše Spasojevića, Vlatka Milovića, Zorana Todorovića i Milana Neđića), jer je sigurno da svi oni za ovo znaju i niko ništa u poslednje četiri godine tim povodom nije preduzimao, već su, očigledno svesno, sve to prikrivali.

Na taj način su pribavljali sebi veliku materijalnu korist, dobijali su stanove na poklon u Šapcu, Novom Sadu i Beogradu, uzimali su od Radeta Nikolića polovne kamione-šlepere, ali i nematerijalnu korist. Načelnikova supruga je godinama znala, pa čak i organizovala krijumčarenje i pretovar nafte i naftnih derivata, pošto je svoje kamione lično ona upućivala na date lokacije gde se vrši pretovar švercovane nafte iz tankera koji dolaze rekom Savom!

Gotovo sasvim sigurno, za sve ovo je znao i Zoran Penonić, što je i prirodno s obzirom na to da mu je supruga i da ju je on i zaposlio u pomenutoj autoprevoznoj firmi.

 

Od vizije do provizije

 

U sklopu firme Lamela posluju i kamioni-cisterne koji su zajedno sa kamionima firme Golub-petrol i Inter-kop učestvovali u prevozu krijumčarene nafte, koja se inače godinama radi rekom Savom, doprema rečnim tankerima (šlepovoma) iz Rumunije, Bugarske i Ukrajine, i to do tri pristaništa. Jedno od njih je trenutno najsigurnije u sklopu firme Dumača, koja je takođe vlasništvo Radeta Nikolića Bosanca, a druga se nalaze između sela Dragojevac i Novog Sela, na području koje pokriva PS Vladimirci.

Na datim lokacijama je uhvaćen jedna i jedina zaplena krijumčarene nafte koju su samoinicijativno uhvatili pošteni policajci PS Vladimirci i Republička tržišna inspekcija, kao i dvojica inspektora iz privrednog kriminaliteta PU Šabac. Prilikom ove zaplene uhvaćeno je na licu mesta više kamiona-cisterni. Krijumčarenje se i dalje nastavlja i vrši na gotovo istim mestima koje pokriva PS Vladimirci, što znači da niko ne radi svoj posao. Postavlja se pitanje zašto?

Počelo je tako što grupa policajaca nije htela da prima novac koji je vlasnik firme Inter-kop Rade Nikolić nudio njima i komandiru kako bi posao bio nastavljen. Ubrzo zatim, komandir PS Vladimirci Zoran Čugurović biva navodno unapređen na mesto komandira Saobraćajne policijske stanice u Šapcu!

Potrebno je utvrditi kolika je dnevna potrošnja naftnih derivata firmi koje su vlasništvo Radeta Nikolića (Lamela i Inter-kop) mada je jasno da je reč o potrošnji između 24 i 28 tona, pa kada se to pomnoži sa mesečnom i godišnjom potrošnjom, lako je doći do zapanjujućih količina švercovane nafte.

Potrebno je da se utvrdi tačan broj teretnih vozila (kamiona) koji su vlasništvo ovih firmi, potrebno je utvrditi broj pređenih kilometara koji je prikazan u putnim nalozima za mesec dana, a ako se zna da jedan kamion mercedes actros troši 40-45 litara nafte na pređenih 100 kilometara, zavisno od režima vožnje i stanja motora vozila, onda nije teško utvrditi kolika je potrošnja dnevna, mesečna i godišnja.

Na sve ove kriminalne radnje niko iz privrednog kriminala PU Šabac ne reaguje godinama! U svemu ovome aktivno učestvuje i ima proviziju u svim poslovima šef privrednog kriminala u SUP-u Šabac Zoran Todorović i njegov čovek, inače inspektor privrednog kriminaliteta, Saša Lazarević te tako sprečavaju ostale kolege da bilo šta preduzmu.

Organizator u svim ovim kriminalnim radnjama je Matija Živković, bivši šef odeljenja privrednog kriminaliteta SUP-a Šabac do kraja 2000. godine, a sada finansijski direktor firme Inter-cop.  Prilikom odlaska iz SUP-a Šabac, sa radnog mesta šefa odeljenja privrednog kriminaliteta, on na to radno mesto postavlja svog čoveka, Zorana Todorovića, i vraća u radni odnos SUP-a Šabac inspektora privrednog kriminaliteta Sašu Lazarevića, koji je neposredno pred ili za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine raskinuo sporazumno radni odnos sa MUP-om Srbije, napustio zemlju i pobegao u Švajcarsku.

Po okončanju ratnih dejstava i bombardovanja, Matija Živković ponovo vraća Sašu Lazarevića u radni odnos u MUP-u Srbije, na radno mesto inspektora u Odeljenju privrednog kriminala, i zadužuje ga kao jedinog inspektora iz privrede koji održava odnose sa vlasnicima firmi Inter-kop i Golub-petrol.

 

I Pariz je propao

 

Cela PU Šabac zna za prekucane brojeve u šasiji kamiona mercedes i MAN koji su odmah rasprodati kada su načelnici Spasojević, Milović, Penonić, Todorović i Neđić "stopirali" proveravanje svih kamiona pomenute tri firme, pronalaženje takvih kamiona, vozila i mašina u firmama Inter-kopa, Lamele i Golub-petrola, sprečavajući policiji da bilo koji kamion pomenutih firmi doveze na takozvanu krim-tehničku proveru i veštačenje u PU Šabac (za ovo je u opisu radnog mesta zadužen lično načelnik OKP Vlatko Milović, i to da organizuje i omogući nesmetano obavljanje poslova po policijskoj akciji Pariz).

Svaki kamion na kabini ima svoj redni broj, pa je tako jedan od ovih kamiona marke mercedes actros plave boje sa brojem 66 pored levih vozačevih vrata na kabini, kamion je registarskih oznaka ŠA 111-697, sa prikolicom reg. oznaka 29-54 SA, vlasništvo doskorašnjeg komandira SSP Milana Neđića, trenutno zamenika načelnika odeljenja policije, PU Šabac.

Javna je tajna da je kolegama u SSP Loznica predočeno da na magistralnom putu ne smeju zaustavljati teretna vozila preko pet tona nosivosti i da je to naredio lično Slaviša Spasojević komandiru Slaviši Mitroviću.

Molimo vas takođe da ostvarite uvid i u statističke izvode i izveštaje iz evidencija odeljenja Saobraćajne policije PU Šabac i SPS Šabac u periodu od januara 2004. godine do danas, i to koliko je, kada i za kakve prekršaje podneto prijava protiv firmi Inter-kop, Golub petrol, Lamela i  Transver, te odgovornih lica u njima.

 

Imamo pouzdana saznanja da je načelnik OP Radoslav Plačkov po ovoj Operativnoj informaciji odmah istog dana upoznao načelnika PU Šabac Slavišu Spasojevića i načelnika OKP-a Vlatka Milovića o saznanjima vođa sektora PS Šabac Božidara Grujičića i Mioljuba Živkovića, te da su ga oni slagali kako bi dobili na vremenu, da vide sa načelnikom saobraćajne policije Zoranom Penonićem šta dalje činiti.

 

Tek posle sedam osam dana po saznanju o informaciji, Slaviša Spasojević, Vlatko Milović i Zoran Penonić donose odluku da prave kao "pokretne punktove" te da tako prekontrolišu kamione za koje se sumnja da su sa prekucanim jednim brojem u šasiji predmet krivičnog dela, što uopšte nije bilo normalno ni izvodljivo kada se zna da firma poseduje više od 200 kamiona šlepera i da su oni svakodnevno na putevima širom Srbije!

Zbog broja vozila i obima posla logično bi bilo upoznati o ovakvoj operativnoj informaciji Upravu kriminalističke policije u Beogradu, kao i Upravu saobraćajne policije u Beogradu, zatražiti njihova mišljenja i instrukcije za dalja postupanja pa i određen broj stručnih ljudi sa iskustvom na ovakvim poslovima.

 Oba pokretna "punkta" nisu dala nikave rezultate: nije oduzeto nijedno vozilo ni kamion.

 

Iz svega predočenog jasno je da su načelnici PU Šabac, Slaviša Spasojević, Vlatko Milović, Zoran Penonić i Zoran Todorović izvršili više krivičnih dela, i to:

- zloupotreba službenog položaja,

- nesavestan rad u službi,

- neprijavljivanje krivičnog dela ili učinioca,

- pomoć izvršiocu posle izvršenog krivičnog dela,

- prikrivanje.

Takođe su svojim nečinjenjem, odnosno činjenjem, sprečili policijske službenike PU Šabac da napišu Operativnu informaciju, te tako i nije bilo postupanja po saznanjima za izvršena krivična dela, te je vlasnicima firmi Inter-kop, Golub petrol i Transver omogućeno da dobiju na vremenu i rasprodaju širom Srbije kamione, radne mašine i druge predmete - stalnih krivičnih dela koje čine.

 

 

 

Stanova ko pleve

 

Zbog nepostupanja po ovoj operativnoj informaciji, načelnik OKP-a Vlatko Milović od "sponzora" dobija stan u Beogradu, a on lukavo prodaje stari stan svoga oca kako bi prikazao (ako nešto krene po zlu!) odakle mu novac za kupovinu novog stana u Beogradu.

Milović inače ima i trosoban stan u Šapcu, zatim stan od 100 kvadratnih metara u kojem živi, i još dva svoja lokala. Milović dobija i putničko motorno vozilo marke reno megan.

 

 Milović ima više kupljenih stanova i lokala kako u Šapcu tako i u nekim gradovima Srbije, samo što se vode na njegovu suprugu i njenu familiju, zatim na svoju familiju, roditelje itd.

Načelniku PU Šabac Slaviši Spasojeviću završava gradnju započete kuća u Skrađanima, koja je bila samo ozidana ali ne i završena, u kojoj je živeo sa suprugom, decom, ocem, majkom i mlađim bratom. Od kada je došao na mesto načelnika PU Šabac, posle samo četiri godine Slaviša Spasojević ima još jednu novu spratnu kuću trista metara dalje od one u kojoj je živeo sa roditeljima, samo u drugoj ulici u Skrađanima.

Tu novu kuću, u kojoj živi trenutno sa suprugom i decom, dobio je po sistemu ključ u ruke, naravno od firmi Inter-kop i Golub petrol, a dobija i novi stan veličine 85 kvadratnih metara, u novoj zgradi u Šapcu, preko puta autobuske stanice.

 

U gotovo svim poslovima koje izvodi firma Inter-kop, podizvođač radova metalne konstrukcije je firma Minel. Tako i u izgradnji šabačkog Merkator-Roda centra. Reč je o privatizovanoj firmi čiji je vlasnik načelnik PU Šabac Slaviša Spasojević i njegov otac, ali registrovano na treće lice iz Beograda. Sve je dobijeno pod neregularnim tržišnim vrednostima i na nameštenom tenderu za veoma malu vrednost!

 U pomenutoj firmi Minel, vlasništvu načelnika i njegovog oca, rade i dve mobilne dizalice kamiona koji podižu teret od 50 tona i takvih mobilnih dizalica-radnih mašina na teritoriji Srbije ima samo nekoliko, dok samo u njihovoj firmi postoje dve!

 U firmi se vode knjige kao da su ove dve radne mašine dizalice gotovo nezaposlene, da dnevno rade po par sati, iako rade dnevno i po 15-16 pa i 24 časa, a njihov rad kao radnih mašina plaća se na sat!

 

 

 

Seljačka manufaktura

 

Rade Nikolić zvani Bosanac, zahvaljujući vrhu šabačke policije, lako i brzo je zatirao tragove svojih krivičnih dela. Prodaje više kamiona šlepera firmi Golub-Petrol, koja ih je preprodavala dalje. Recimo, 5-6 kamiona jednoj privatnoj firmi u Novom Sadu, zatim nekoliko kamiona u Loznici, zatim 7-8 kamiona privatnoj firmi Tina iz Šapca, jedan kamion je prodat saobraćajnom policajcu Joviću koji radi u SPS Loznica, zatim dva kamiona kumu načelnika Slaviše Spasojevića, izvesnom Pidži iz sela Skrađani, odakle je i načelnik, zatim dva kamiona "teči" zamenika načelnika OP PU Šabac Milana Neđića, izvesnom Žiži iz Majura kod Šapca, odakle je i sam Milan Neđić, dok načelnik Saobraćajne policije Zoran Penonić ima svoja dva šlepera koja rade u sklopu Nikolićeve firme Inter-kop.

Omiljena zabava Radeta Nikolića Bosanca bila je i ostala - prekucavanje brojeva šasija i motora na svim kamionima, dostavnim vozilima, kombi vozilima, prikolicama i radnim mašinama... Šabačka auto-mafija nije nepoznata javnosti, ali ovaj posao za Nikolića odradio je auto-limar Milorad Samardžić iz Miokusa zvani Mića-Kurta, a farbanje vozila je pripalo izvesnom Zoranu Andriću zvanom Tarzan iz Šapca. Sve je rađeno u garaži, alatnici i auto-lakirnici Nikolićeve firme Inter-kop na Mišaru, što i danas funkcioniše na isti način.

Jedna špedicija je uslužno radila carinjenje takvih kamiona, radnih mašina i dostavnih vozila, a kompletnu falsifikovanu dokumentaciju radio je čovek po imenu Mileta Matić zvani Lopov, jedan od poznatijih kradljivaca automobila širom Evrope, najvećim delom u Holandiji, koji se kasnije specijalizovao za pravljenje falsifikovane dokumentacije u svojoj štampariji.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane