Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Propast

Propast

 

Kikinda: Sluèaj jedne privatizacije, izmeðu Zabele i Matijeviæa

 

Galad a ne glad, gospodo

 

DP Galad iz Kikinde, nekadašnje preduzeæe u kompleksu PK Banat, prvo je kupila èetvorka privatnih lica po ceni manjoj od vrednosti svinja koje su bile u oborima, onda rasprodala sve što je mogla da bi sebe namirila, a i neke pride, pa na kraju preduzeæe utrapilo IM Matijeviæ na završnu obradu

 

Milan Malenoviæ

 

Uoèi privatizacije, DP Galad iz Kikinde imao je u posedu 2.443 ha zemlje, od toga 319 ha pod navodnjavanjem, sušaru kapaciteta 230 tona dnevno, farmu svinja od 1.000 krmaèa, 21.687 prasadi i tov od 18.000, 24.000 koka, tov piliæa i junadi, kao i klanicu sa preradnim kapacitetima. Procenjena vrednost kapitala bila je 311.051.000 dinara, odnosno 4.826.124 evra po tadašnjem kursu.

Te 2003. vlast je odluèila da privatizuje 70 odsto svog uèešæa u Galadu na javnoj aukciji u Novom Sadu po poèetnoj ceni od 31.105.000 dinara, za koje pare je celo preduzeæe na kraju i prodato. Žurka je tako mogla da poène.

Kupac Galada bio je konzorcijum privatnih lica koji su saèinjavali Petar Gašiæ, tadašnji direktor DP Galada, Živorad Pejin zvani Žika Friz, vlasnik preduzeæa Frigo-Žika iz Rume, Borislav Kapor, vlasnik B Marketa iz Subotice, i Mila Lazareviæ, privatnik iz Šapca.

 

Šta je video Pera

 

Ovaj èetvoroèlani konzorcijum odmah kreæe u akciju. Najavljuju proširenje mreže maloprodajnih objekata i njihovu modernizaciju. Žika Friz u svaki lokal donosi rashladne ureðaje iz svog preduzeæa, dolaze delegacije radnika, novinari i fotoreporteri da sve to lepo uslikaju i da se dive agilnim novim vlasnicima. Nekoliko meseci kasnije oprema se vraæa Žiki i seli u neki novi lokal koji treba revitalizovati. Šteta je da se baci.

Pera Gašiæ najavljuje pojaèavanje povrtarske proizvodnje i objašnjava: "Predviðeno je podizanje plastenika za intenzivnu proizvodnju paradajza, krastavaca i paprike." Plastenici su o trošku Galada i podignuti, ali - na Perinom privatnom imanju u Nakovu.

Borislav Kapor je odmah nakon privatizacije svuda prièao da æe novi vlasnici napraviti dobru firmu jer Galad nema gubitaka i nije blokiran. Ubrzo posle toga on glavom bez obzira beži iz preduzeæa èiju su upravu na sebe uzeli Žika Friz i direktor Pera. O èetvrtom èlanu konzorcijuma, Mili Lazareviæ, ništa se ne zna, osim da je i ona uskoro prodala svoje uèešæe Žiki Frizu.

Èim je od obiènog direktora postao suvlasnik, Pera 6. juna 2003. izjavljuje kako æe broj zaposlenih u Galadu, tada 273 radnika, u najkraæem roku porasti za još 100 radnika. Manje od godinu i po posle toga on se predomišlja i tvrdi da u Galadu ima stotinak radnika više nego što treba. Iz preduzeæa odlazi veliki broj struènjaka, a Gašiæ kuka kako je stoèarstvo u Galadu nerentabilno.

Koliko je direktor Pera bio sposoban vidi se po tome šta ga veæinski vlasnik, Žika Friz, uskoro smenjuje sa tog mesta i dovodi Milorada Petroviæa.

Èudno da je Žika tako postupio kada je Pera toliko dobro radio za gazde, ali ne i za radnike, pošto njima pola godine nije dao plate niti uplatio doprinose. Za sve to vreme Galad je napravio gubitke od preko dva miliona evra, broj radnika je spao na 188, a tovljenici su gladovali, jer je rukovodstvo žito prodalo ispod žita i pare isparilo. I država se pokazala kao pravi domaæin koji budno brine nad parama poreskih obveznika. Svoj udeo u Galadu je prodala za 31 milion, a onda novim gazdama omoguæila da 55 miliona za poreze i prireze na plate ne uplate u budžet.

Pod parolom "Pokrali pa otišli" radnici su stupili u štrajk tražeæi poništenje privatizacije. Predstavnika Agencije za privatizaciju Gorana Obradoviæa oni su upoznali sa svime šta se dešavalo od privatizacije, a bilo je toga mnogo. Nove gazde su prodale 400 vagona kukuruza i 12.000 tovljenika i to za keš. Još 6.500 tovljenika su preradili, a preraðevine takoðe utopili za gotovinu koja firminu kasu nije ni videla, kao ni pare od prodaje dva miliona jaja. Iz 13 maloprodajnih objekata odnosile su gazde meseèno 13 do 15 miliona dinara pazara i uplaæivali samima sebi i svojim pajtosima. Možda je neka siæa stigla i do ljudi iz Agencije za privatizaciju, koja je potvrdila da je u prve dve kontrole utvrdila "izvesne nepravilnosti", ali je najavila i treæu kontrolu za 24. maj 2005.

Od toga, meðutim, neæe biti ništa. Direktor Pera, svestan valjda da mora da bira izmeðu Zabele i podele plena, odluèuje se za ovo drugo i daje sopstveni predlog za izlazak iz krize: Agencija treba veæinskim vlasnicima, Peri i Žiki, da dozvoli da svoje uèešæe pre roka prodaju Industriji mesa Matijeviæ, jer bi poništenje privatizacije izazvalo dugogodišnji sudski postupak. Možda ovaj predlog izgleda šašavo, ali on deluje i Agencija za privatizaciju bez daljih provera stanja stvari pušta da Peru Gašiæa zameni Petar Matijeviæ. Žurka je mogla da se nastavi.

 

Nema èekanja

 

Èim je uzeo Galad Matijeviæ je predsedniku sindikata zaposlenih Milanu Labusu rekao da je 188 radnika mnogo i da ih treba bar stotinu poslati na ulicu. Da podsetimo da je na poèetku privatizacije u Galadu radilo 273 ljudi. Pošto æe morati i da vrati dug od 300 miliona dinara koje su bivši vlasnici proæerdali, Matijeviæ je morao negde i da prištedi, pa je odbio da ispuni pisano obeæanje prethodnih vlasnika da æe da otkupe preostale akcije od radnika po ceni od 1.000 dinara za komad. Sad, ako mu ih poklone, neæe da se buni, ali za njih Matijeviæ ne bi da plati ni paru.

Bivši vlasnik Žika Friz i direktor klanice Radivoj Živojinov malo su odsedeli u pritvoru zbog sumnje da su proneverili siæu od sedam miliona dinara, dok ostale gazde, a posebno èuveni i zloglasni direktor Pera, nisu ni videli istražnog sudiju.

U julu 2009. Matijeviæi u Kikindi kupuju i DP Jedinstvo iz Kikinde za 160 miliona dinara i tako svoju latifundiju u tom delu Banata zaokružuju na 5.000 hektara. Novi združeni direktor Jedinstva i Galada Nedeljko Berak hvali se kako su plate radnicima poveæane i kako sada primaju 13 plata godišnje. Zaboravlja Berak samo da napomene kako je od nekadašnjih 273 u Galadu ostalo tek - 38 radnika.

Ni ovi preostali, kao ni oni koji su pali kao žrtve zahuktale privatizacije, još uvek ne mogu da unovèe pisanu garanciju bivših vlasnika Galada da æe njihove akcije biti otkupljene po 1.000 dinara za komad. Novi vlasnik, IM Matijeviæ, pravi bruto godišnji promet od samo 7,5 milijardi dinara i iz te bede nikako ne može da izdvoji još i novac za radnike.

I konaèni bilans cele prièe: da bi država inkasirala nekih èetiri miliona evra i u džepove tajkuna ugurala èetrdesetak miliona, na ulicu je moralo da bude izbaèeno preko 230 nesreænih radnika.

Jedan obièan dan u epohi srpske privatizacije. Kamo sreæe da je jedini.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane