Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Beli kriminal

Medicinari: Kako ko dobije funkciju, tako zavede originalni harač

 

Ima li u zdravstvu zdravih

 

Medicinske sestre i tehničari Srbije su po sili zakona ugurani u strukovnu komoru, za čije rukovodstvo izgleda zakoni ne važe

 

Piše: Igor Milanović

 

Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS) je strukovna organizacija kojoj moraju da pripadaju sve medicinske sestre i tehničari koji obavljaju svoju struku. Oktobra 2006. na njeno čelo je došao Dragan Šašić, do tada zaposlen u ZC Leskovac.

Početkom maja ove godine jedan broj članova KMSZTS-a protiv svog predsednika i još nekih funkcionera podneo je krivičnu prijavu u kojoj ih tereti za niz zloupotreba službenog položaja i sticanje protivpravne imovinske koristi. Pored pomenutog Šašića tako su obuhvaćeni i Momčilo Šćepanović, savetnik za ekonomsko-finansijske poslove KMSZTS-a, predsednik Upravnog odbora Ljubica Češljar, predsednik Nadzornog odbora Katica Jovanović, kao i predsednici svih šest ogranaka koji deluju, i to u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Užicu i na Kosovu i Metohiji sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Po pomenutoj krivičnoj prijavi, Šašić i njegovi pomagači su KMSZTS oštetili za najmanje 50.000.000 dinara, jer je samo od članarine godišnje prikupljano preko 118 miliona dinara. Tako je, na primer, u 2009. pod stavkom "razno" prikazan utrošak od 8.311.000 dinara, što podnosioci prijave smatraju očiglednom pljačkom budžetskih sredstava, jer nedostaje bliža specifikacija nastalih troškova.

Proceduralno, zloupotreba je izvršena kršenjem članova 32 i 33 Zakona o komorama zdravstvenih radnika, na taj način što je Šašić izmenom statuta KMSZTS-a odredio da novčana sredstva budu uplaćivana na račune ogranaka umesto na račun same Komore. Na osnovu ovakve prakse, smatraju podnosioci prijave, stvorena je mogućnost da Šašić sa svojim pomagačima neometano i formalnopravno regularno vrši pribavljanje protivpravne imovinske koristi. Ilustracije radi, iz izveštaja za 2009. proizilazi da je na taj način u Beogradu potrošeno 17 miliona, Vojvodini 14 miliona, Nišu 12 miliona, Kragujevcu 11 miliona, a u Užicu i na KiM potrošeno je čak 362.000 odnosno 182.000 dinara više nego što je prihodovano.

Sve u svemu, postavlja se pitanje na šta godišnje odlazi više od milion evra para prikupljenih iz redovne članarine, kada nijedan strateško stručni zadatak usvojen planom Komore nije sproveden u delo. Umesto toga, očigledno su ostvareni neki drugi ciljevi. U godišnjem izveštaju skupštine KMSZTS-a od 22. decembra 2009. verifikovan je, na primer, i rashod za službena putovanja u inostranstvo i prijem stranih delegacija u neverovatnom iznosu od pet miliona dinara.

U neopravdani trošak prihoda od članarine koju moraju da plaćaju sve medicinske sestre i tehničari u Srbiji, spada i finansiranje završetka petog i šestog semestra na Visokoj školi strukovnih studija Milutin Milanković za predsednika Šašića. Isti se, po rečima podnosilaca prijave, javno hvali kako je o trošku Komore upisao i postdiplomske studije na fakultetu u Mariboru, Republika Slovenija.

Najbolnija za podnosioce krivične prijave jeste protivzakonita i neustavna obaveza koju je uveo Šašić, da svi novoupisani članovi KMSZTS-a moraju retroaktivno da plate članarinu počevši od 1. oktobra 2007. To znači da i ona medicinska sestra koja je tek završila školu i 1. jula 2010. počela da radi u struci, i za trajanje svog školovanja Šašiću plaća 100 dinara mesečno. Pošto je nametnuto plaćanje odjednom, siromašniji članovi moraju da pozajmljuju novac kako bi sakupili harač od nekoliko hiljada dinara.

Krivična prijava podneta Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prosleđena je i ministarstvima finansija i zdravlja, ali se do danas nijedna od ovih institucija nije oglasila ovim povodom. Ako tako potraje, Šašiću bi u oktobru mogao za rukom da pođe i reizbor na funkciju direktora KMSZTS-a budući da njegovu kandidaturu podržavaju predsednici svih lokalnih ogranaka, kao i Rada Nešić čiji Savez zdravstvenih radnika RS formalno nije učlanjen u Komoru, ali ona i bez toga ima vidan uticaj na članove KMSZTS-a.

Da i sam Šašić računa na reizbor pokazuje i to što je ostavio i Leskovac i svoju porodicu, i preselio se u Beograd gde se kao stalno zaposlen vodi u KMSZTS-u.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane