Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Žrtva

gŽrtva

Slučaj: Elektrodistribuciji elektrošokovi

 

Čik troši, čik ne troši

 

     Dok čeka odobrenje drugog ovogodišnjeg poskupljenja struje, EPS i njena ćerka EDB reketiraju građane naplaćujući im procenjenu, a ne izmerenu i zaista utrošenu električnu energiju

 

Piše: Igor Milanović

 

Papa i Elektrodistribucija su bezgrešni. Tako mu dođe iz slučaja naše čitateljke sa beogradskog Banovog brda, Jelice (puno ime poznato redakciji).

Pre više godina u tom stanu je živelo čak šest članova Jeličine porodice. Neki su umrli, a drugi su se odselili, pa je stan od jula 2009. ostao prazan jer se i Jelica preselila kod svoje ćerke. U stan su njih dve samo povremeno svraćale kako bi ga prekontrolisale i provetrile. A onda je stigao hladan tuš: račun 05/2010 na iznos od 23.214,31 dinara.

U periodu kada u stanu nije bilo nikoga, računi su bili simbolični. Račun 11/2009 u iznosu od 770 dinara je uplaćen u iznosu od 780 dinara, račun 12/2009 od dinara 766 je uplaćen 31.12.2009. u iznosu od 770 dinara. Januara 2010. je račun bio 788 dinara, uplaćen je 2. februara 2010. u iznosu od 750 dinara, račun za februar 2010. u iznosu od 771 dinara, uplaćen je 2. marta 2010. u iznosu od 788 dinara, a računi za mart 2010. u iznosu od 853,23 i april 2010, kada se Jelica vratila da živi u ovom stanu, u iznosu od 1.193,33 uplaćen je u iznosu od 1.193,33 i to datuma 5. juna 2010. godine.

Dana 1. juna 2010. Jelici je bez ikakve najave ili objašnjenja jednostavno zamenjeno brojilo. Ekipa EDB-a je jednostavno došla, skinula staro i montirala novo brojilo bez ikakve provere da li staro uopšte funkcioniše. Račun je, naravno, ispostavljen Jelici.

Kada se Jelica obratila EDB-u sa pitanjem zašto joj je zamenjeno staro brojilo, dobila je odgovor da se zbog izuzetno male potrošnje struje sumnjalo da je brojilo ili pokvareno ili namerno blokirano.  Istovremeno, Elektrodistribucija je zanemarila činjenicu da su baš u maju i aprilu, mesecima koji su prethodili zameni brojila, potrošnja električne energije u pomenutom stanu skočila zbog Jeličinog povratka.

Kada je dobila račun na preko 20.000 Jelica je otišla u EDB da proveri o čemu se radi. U sobi 111 na prvom spratu službenik Jova Malešević joj je objasnio da se tu radi o razlici između procenjene potrošnje pre zamene brojila i onoga što je uplaćeno. Zbunjena Jelica je pitala da li je neko uopšte proveravao zamenjeno brojilo i utvrdio da je ono neispravno. Odgovor je bio negativan, EDB jednostavno zna koliko je struje potrošeno. Brojila im ni ne trebaju, ali ih eto ugrađuju, reda radi.

Na Jeličino pitanje da li je Elektrodistribucija ustanova koja može njoj i ostalim građanima da određuje koliko će struje da potroše, ali i da plate iako je ne potroše, Malešević joj je odgovorio: "Bogami, možemo."

Videvši da je đavo odneo šalu i da će u ovom vremenu gladi celu jednu svoju mesečnu platu morati da da EDB-u, Jelica je krenula da sakuplja dokaze da u pomenutom periodu niko nije živeo u njenom stanu.

Prvo je uzela pisanu izjavu od predsednika kućnog saveta zgrade da je stan bio prazan. Onda je fotokopirala račune za fiksni telefon iz kojih se vidi da u periodu između jula 2009. i aprila 2010. skoro da nije ni bilo poziva sa tog aparata. Fotokopirala je i svoju ličnu kartu sa uredno prijavljenom promenom adrese boravka.

Ukupno 52 lista formata A4 pedantna Jelica je priložila nezajažljivoj Elektrodistribuciji, koja bi da naplaćuje koliko joj treba. Za sada se ništa nije desilo. Dani i nedelje su prošli a da EDB svog potrošača nije obavestio da li je račun korigovan ili nije.

Jelica danas živi u strahu da Elektrodistribucija ne odluči da joj isključi struju zbog navodno neplaćenog računa većeg od 20.000 dinara. Svašta su oni u stanju da urade kada od građana treba da iznude novac.

A Vlada Srbije razmišlja da EPS-u odobri još jedno poskupljenje električne energije u ovoj godini. Možda bi, umesto što traže poskupljenje, direktori EPS-a trebalo da pokušaju da snize troškove sopstvenog poslovanja i da prvo ukinu nepotrebne izdatke kao što je zamena ispravnog brojila? Kada jednog dana neko od službenika koji ovako olako postupaju sa parama građana bude morao iz svog džepa da plati sopstvene poslovne promašaje, možda se i složimo da je došlo vreme za novo povećanje cena.

 

 

 

Na pitanje da li EDB može njoj i ostalim građanima da određuje koliko će struje da potroše, ali i da plate iako je ne potroše, službenik je odgovorio: "Bogami, može!"

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane