Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tbloid je pozvan

Tbloid je pozvan

Nesolidarnost unutar sudskog ceha: Šta da očekuju od obične raje!

 

Skršeni i prekršajci

 

Nekadašnje sudije za prekršaje ostale su bez reizbora kako bi srpska vlada mogla da prevari MMF i dobije još neki kredit. Laž i prevara nisu više samo stil vladanja, već stil života ovih vlastodržaca

 

Piše: Igor Milanović

 

Svi smo svedoci da u našem društvu postoje ljudi prve i druge klase. Prve klase su oni na vlasti i njima bliske osobe, sav ostali narod je u drugoj, obespravljenoj klasi. Koliko je ova kastinska podela duboka pokazuje i činjenica da i među sudijama postoje sudije prvog i drugog reda. U drugi red, koji je potpuno skrajnut, spadaju nereizabrane sudije za prekršaj.

Njihov status je i pre ove takozvane reforme pravosuđa, bio dvosmislen. Formalno su pripadali organima lokalne samouprave, a faktički su potpadali pod Ministarstvo pravde, kao i svi ostali iz pravosuđa. Od onih koji nisu prošli reizbor danas svi okreću glavu: i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo pravde, Društvo sudija Srbije, Visoki savet sudstva... Čak ih je i njihovo uskostrukovno udruženje, Društvo sudija za prekršaje, zaboravilo i prepustilo hudoj sudbini.

Na sastanku održanom 28. decembra prošle godine predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević obećala je da će zastupati sve sudije u Srbiji, kako one reizabrane tako i neizabrane, bez izuzetka. U to "bez izuzetka" spadale su i sudije za prekršaje. Bar su oni u to poverovali.

I prekršajci su, isto kao i ostale sudije, dobili rešenja o otkazu - bez obrazloženja. Jedinih jedanaest sudija kojima su dostavljena konkretna obrazloženja zašto nisu reizabrani jesu oni čiji su predmeti već u završnoj fazi rešavanja na Ustavnom sudu Srbije. Među njima nema nijednog sudije za prekršaje. Ostali još čekaju na svoj red i čude se kako Ministarstvo pravde može da izdaje rešenja bez obrazloženja i bez pravne pouke. Da li su službenici tog ministarstva završili pravni fakultet?

Nove sudije za prekršaje padaju u nesvest od posla, a zauzvrat su im plate povećane na prosečno 83.000 dinara. Svaki prekršajac u proseku ima 2.500 predmeta da reši i to u roku od najviše dve godine, kada u svakom slučaju nastupa apsolutna zastarelost. Kome je bila potrebna ovakva "reforma"?

Republičkoj vladi, tvrde neizabrane sudije za prekršaj, one prekobrojne. Njih nekoliko hiljada naša lažljiva država je MMF-u predstavila kao službenike otpuštene u procesu smanjenja državne administracije. I vuk sit i sve ovce na broju, jedino su dojučerašnje sudije gladne.

Reizabrani predsednik Društva sudija za prekršaje Zoran Pašalić funkcioner je Društva sudija Srbije i član svih delegacija za pregovore sa Ministarstvom pravde. U isto vreme dok pregovara sa Snežanom Macom Malović, Pašalić članovima svog društva objašnjava kako oni ne potpadaju pod pravosuđe već pod upravu. Nelogičnost zašto onda pregovara sa nenadležnima nije umeo da objasni. U međuvremenu je prestao i da komunicira sa svojim bivšim kolegama, koje sve što se njih tiče jedino mogu još da saznaju preko medija.

A preko medija su saznali da su jedino nekadašnje sudije za prekršaj izuzete iz odluke Ministarstva pravde da svim nereizabranim sudijama i tužiocima čiji predmeti još čekaju odluku Ustavnog suda produži staž i isplatu plata i posle 30. juna. I zvanično su, tako, nekadašnje sudije za prekršaje postale sudije drugog reda.

Većina predsednika sudova za prekršaje još nije poslala rešenja o otkazu svojim bivšim kolegama, jer čekaju zvanično tumačenje Ministarstva pravde. Nekolicina, kao recimo sud u Pančevu, požurili su da se dodvore vlastodršcima i svoje kolege zauvek skinu sa liste sudija, ma šta Ustavni sud kasnije odlučio. I u ovom slučaju rešenja su napisana bez pravne pouke. Što bi predsednica suda za prekršaje u Pančevu bila bolje pravno potkovana od same Mace Malović, ministarke.

Srbija je postala zemlja u kojoj vlada samovolja vlastodržaca, čije su žrtve postali i oni čija je dužnost da čuvaju zakone i zakonitost. Kada se tako postupa sa sudijama, šta da očekuju ostali građani.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane