Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kontranapad

Kontranapad

Sportska oligarhija u poimanju odgovornosti

 

Da je ministarka mudonja!

 

La, prevara, manipulacija, nedoslednost, segmenti su dananjih vrednosnih postulata (ne)odgovornosti

 

Miroslav Vislavski

 

 

ta to bi i kome slui pozivanje na odgovornost? Ova karakterna vrlina iz perioda drugog vrednosnog poretka bila je i ostala jedna od najupeatljivijih osobina oveka. I danas postoji kod obinog i pristojnog sveta. Najee postoji i nalazi se iza zadate, asne rei, obeanja, dogovora, dobronamerne kritike ili potovanja zakona, sprovoenja programa, izvrenja ugovora... Odgovornost krasi oveka i ljude, ilustruje porodicu, lokalnu zajednicu, dravu... Ona je ogledalo sistema. Ona je vrednosna kategorija i mera pomou koje razlikujemo ozbiljnost od arlatanstva. Tu divnu vrednosnu barijeru koja se odvajkada suprotstavljala eroziji i propasti svega na emu poiva pojedinac i njegova svakojaka organizacija u naim doskoranjim otadbinama, a pogotovo u najnovijoj u kojoj ne prepoznajemo sistem niti su joj definisane granice, unitava novokomponovana biznis-politika elita.

La, prevara, manipulacija, nedoslednost, segmenti su dananjih vrednosnih postulata (ne)odgovornosti. Lansirala ih je i pod platom demokratije poturila narodu i njihovim organizacijama i zajednicama politika oligarhija, bila ona vlast ili opozicija. Svejedno. Manje-vie sve razne "demokratske" opcije na politikoj pozornici viestranake Srbije bile su na vlasti i pokazale svoje lice u minule dve decenije. Po njihovom modelu vrednosnog sistema, uspostavljen je poredak u kome odgovornost ne postoji.

Odgovornost je floskula iz arsenala "mranih vremena" u kojima su nosioci funkcija snosili posledice prilikom krenja zakona, odstupanja od strategije, programa ili optih ciljeva... Danas za njom poseu i njome verbalno mau u cilju manipulisanja i lanog predstavljanja svi oni koji su na vlasti, sa koje nemaju nameru da se pomere i sa koje se "nepristojno bogate" ili pripremaju teren da se "nepristojno obogate" na raun "kukavnog srpstva" i ojaenog naroda. Zar primeri dananjih politiara, nekadanjih "etaa sa erpama" i "bageristima" koji su u revolucionarnom zanosu na putu ka sretnijim vremenima palili najvii dravni dom po uzoru na nemaki Rajhstag, dokazujui da su za demokratiju, ljudska prava i slobode, nisu najbolja ilustracija i potvrda njihovog poimanja odgovornosti? Danas se najvei broj njih gui u milionima "evria", sa kompanijama ili debelim iro-raunima na kojekakvim ostrvima, a u najmanju ruku u nekoliko stanova ili kua sa voznim parkom na kome bi pozavideo i sam Eklston, sa svojim junacima umaherom i ostalim velikanima Formule. Po njima: narod treba i mora da je odgovoran i da se uvek povinuje njihovoj (ne)odgovornoj vladavini.

 

Bez istih rauna

 

(Ne)odgovorna vlast je podloga njihovim slubenicima koji su rasporeeni da kontroliu i vladaju u njihovo ime i na polju njihovih stranaka. Prilike u sportu su jedna od ilustracija ovakve tvrdnje. Ako Sneana Samardi-Markovi zaista misli da radi za dobro sporta, onda ima sama sa sobom ozbiljan problem. Iz prostog razloga to svi elnici srpskog sporta koji je okruuju i koji joj se dodvoravaju, lau da su joj blagonakloni i lojalni.

Svi oni u njoj vide vreu novca iz koje ele da zahvate to veu koliinu za svoj savez ili organizaciju, za odreeni interes koji ih ini znaajnima u svojoj organizaciji i javnosti. To je tako kada ne postoji valjan sistem i kada se novac ubiran iz poreza naroda deli po volji ministra. A kada ministarka odlui, onda kae "Drava je prepoznala svoj interes...". To zvui autoritativno i ozbiljno. Ima za cilj da "impresionira" javnost reju "prepoznala?!" Istovremeno, stavlja se znak jednakosti izmeu ministarke i drave Srbije. A ona je samo inovnica u vlasti koja treba da pokae odgovornost u kreiranju sistema i ambijenta za funkcionisanje sporta.

Na alost srpskog sporta, za sve ove godine u vlasti ministarka se nije izborila, niti ponudila prihvatljiv Zakon o sportu od koga poinje uspostavljanje primerenog sistema u jednoj oblasti. U vie navrata je obeavala i najavljivala rokove kada bi trebao da bude usvojen zakon o sportu. Svi rokovi su proli, a danas se i ne usuuje da ih nagovesti. Potvrdu je dala na TV Avala 13. jula kada je gostovala u emisiji ist raun. Na pitanje voditelja: "Kada e biti donet novi zakon o sportu", gospoa ministarka je odgovorila: "to se mene tie - to pre, to bolje!" Na insistiranje voditelja, ponovila je isti nesuvisli odgovor! Ista ta gospoa ministarka je u mojoj emisiji Kontranapad na TV Jesenjin pre dve i po godine najavila da e za godinu dana biti donet zakon! Sline izjave je davala i u drugim nastupima.

Poslednja izjava pokazuje njenu nemo ili nesposobnost da rei krucijalno pitanje bez kojeg nema perspektive srpskom sportu. Ali pokazuje i njenu (ne)odgovornost prema jednoj od najuspenijih oblasti sa kojom se Srbija legitimie i promovie u svetu. Ili je re o "odgovornosti" koju je legalizovala politika oligarhija. Na ostavku kao moralni gest i in zbog odlaganja donoenja zakona u nedogled, gospoa ministarka i ne pomilja. A i zato bi, kada je njen partijski patron mnogo vie i mnogo gore izvarao birae i narod, dajui linim primerom na znanje svojim aparaticima kako se treba ponaati u novom vrednosnom poretku!

 

Sebe ne kanjava

 

Po modelu politike oligarhije u poimanju odgovornosti, bez Zakona, spontano i vaninstitucionalno ponaaju se i lideri srpskog sporta, ali i svi drugi sportski liderii i monici. esto se uje iz njihovih oglaavanja upozorenje, opomena ili poziv na odgovornost! Dodue, niko od njih nije definisao njen znaaj i sadraj.

Nedavno je predsednik Fudbalskog saveza Srbije prilikom pokretanja kampanje protiv selektora nacionalnog tima Radomira Antia, zbog "neuspeha na Svetskom prvenstvu u Junoj Africi" (Tomislav Karadi) poruio da "nema kolektivne odgovornosti, ve samo pojedinane" i dalje: "Ne beim ni od sopstvene odgovornosti!". On nije rekao na koji nain e se snositi odgovornost i u emu e se manifestovati.

Ako je u sluaju Antia mislio na reviziju Ugovora i iznosa primanja koja selektor po tom osnovu ima, a koji je sa njim zakljuio Tole Karadi, onda je nakon sednice Odbora za hitna pitanja FSS takva mogunost posledica Radomirove (ne)odgovornosti - otpala! Mnogo bi skupa bila takva mera po Kuu fudbala. Na drugu meru nije bio spreman, jer bi posledice po Savez bile jo vee, da je kojim sluajem izdejstvovao smenu Antia. Istovremeno, Tole ne govori o sadrini svoje odgovornosti, mada je odluan da od nje ne bei! Nije ponudio sankcije za sopstvenu (ne)odgovornost zbog zakljuivanja, ispostavilo se tetnog Ugovora po Savez! Nije rekao kako e "da se kazni" zbog "neuspeha na Svetskom prvenstvu", nije rekao da e se skloniti sa predsednike funkcije ukoliko se "neuspeh u Junoj Africi" nepovoljno odrazi na poslovnost Fudbalskog saveza Srbije i investicionih poduhvata u srpskom fudbalu... O drugim pitanjima odnosa i prilika u fudbalskom sportu koje se odnose na nepostojanje planova i programa, dugoronije vizije, kriminala u fudbalu, neregularnosti takmienja u pojedinim ligama da se i ne govori.

Tek se tu ogleda (ne)odgovornost celine organizacije, njenih organa i nosilaca funkcija, posebno najviih. Ostavka - to je nepoznanica Toletu Karadiu! A i zato bi on kao vrhovna vlast u srpskom fudbalu bio drugaiji od ministarke sporta, raznih drugih funkcionera i drugih mudonja u Srbiji? Da li bi se stvari promenile ukoliko bi Tole podneo ostavku na funkciji predsednika FSS? Ne bi, ni poto! Sve dok se itav sistem oko njega, njegovih podanika i klimoglavaca ne promeni! Dok svi ne podnesu ostavke i ne odu na "zaslueni" odmor ili u penziju. Ali, retki su primeri nekorumpiranih poput prof. dr Zorana Bingulca koji je podrao Karadia na izborima u konkurenciji sa Acom Buliem, ali koji je ve nakon nekoliko meseci podneo neopozivu ostavku, uvidevi bogatstvo licemerstva koje poseduje veiti predsednik Tole. I to-ta drugo zbog ega ga u fudbalskoj javnosti smatraju vrhom kumovske piramide.

Ili, primer Radeta urovia, predsednika FS Beograda, koji je jo uvek "unutra" u Savezu, ali koji je zbog sopstvenih oprenih miljenja i stavova, najee na periferiji predsednikovih projekcija: To se najbolje pokazalo u sluaju odreivanja lokaliteta Nacionalne kue fudbala.

 

Pitanje sveca

 

Karadievo utanje nakon salve kritika na Radomirov raun, utisak je, nastalo je u looj proceni u vezi sa detairanjem selektora. Odmah nakon saoptene kazne koju je FIFA izrekla naem selektoru kojom je novano kanjen, ali i zabranom voenja reprezentacije na etiri zvanine utakmice, imao sam nekoliko poziva fudbalskih ljudi sa pitanjem koje se i meni nametnulo: Nije li re o manevru preko druge strane da se Radomir Anti skine sa mesta selektora? Pitanje jeste jeretiko ali ne i bez osnova, ako se ima u vidu da je Tole "veliki igra". Takav, da je rektor Alfa univerziteta iz Beograda, prof. dr ore Mavanin, u emisiji Sport iz drugog ugla TV Kanal 9 iz Novog Sada izjavio: "Ako vidite Tomislava Karadia da skae sa osmog sprata, slobodno skoite za njim! Nita vam se nee desiti, a nauiete ta treba u ivotu raditi i kako se ponaati!"

Neki dodue isto veliki igrai nisu spoznali ili ne prihvataju veliku mo "najodgovornijeg" u naem fudbalu. Ratko Bata Buturovi, predsednik FK Vojvodina, oglasio se posredstvom dnevnog lista Alo (14. jula) i stao na stranu Radomira Antia, uprkos zamerki zbog loeg tretmana Vojvodininih igraa u misiji Juna Afrika. Iako nije poveo golmana Brkia na put i nije omoguio nastup na Mondijalu Draganu Mri, najboljem strelcu srpskog prvenstva, Bata Buturovi ne vidi krivicu za rezultat u selektoru. Za razliku od drugih slinih fudbalskih autoriteta iz prvog ealona, poruio je: "Tole, odlazi!" Okrivio je predsednika FSS za neuspeh naih na Svetskom prvenstvu, a "...igraima i selektoru uputio estitke za napor koji su uloili na prvenstvu, dodavi da oni nisu krivi, poto nisu imali adekvatnu podrku ljudi sa Terazija". Dodao je: "Gde su bili elnici FSS? Ja ih nisam video u prvom redu kada je trebalo da podre selektora Antia i igrae!"

Ostaje nepoznanica zato se Bata Kan Kan oglasio? Da li je svestan da ugroava svoj jedini argument u predstojeoj sezoni za ostanak na elu Vojvodine, a to je rezultat - naslov prvaka ili pobednika Kupa? Ako misli da e ga ostvariti rezultatom, prevario se. Naprosto zbog toga to Tole dri pod kljuem sve relevantne inioce i pojedince u fudbalskoj Srbiji. Oni su moniji od snage kvaliteta Vojvodininog sastava. Tole je pet puta due u fudbalu od Bate! Za razliku od Bate, umeo je da komanduje na irokom frontu i da ostane "svetac". Bata se trudi da ga prepoznaju kao "sveca". Ako je Bata proao bez posebnih trzavica i posledica sa petim mestom u Srpskoj ligi, ne misli li da e ga Voja Gaji ili Mirko Dubroja sutra prozvati na nain na koji je on prozvao Toleta Karadia? Sa istim kredibilitetom koji Bata ima da zahteva Toletov odlazak!

I opet dolazimo do pitanja odgovornosti! Ako je Bata Buturovi vaskrsao Vojvodinu i dao joj evropski imid sa zidovima i farbama, delom i takmiarski, ozbiljnost koju ispoljava insistirajui na sopstvenoj odgovornosti, dobija farsinu sliku. Iz prostog razloga to mu se ne ostvaruju znaajni ciljevi - da Vojvodina bude vodei srpski klub, ampion ili pobednik kupa (ove godine bez Evropskih kvalifikacija). Vojvodina je malo uticajan faktor na fudbalsku organizaciju jer je nema u forumima. U Gradu nema posebnu komunikaciju niti poseban ugled van onih par stotina organizovanih navijaa. Veterani koji su stvarali mit o Vojvodini su daleko od kluba. Znaajnije javne linosti u Gradu - takoe. Bata je okruen saradnicima niskokredibilnim, bez izgleda da neto promeni od Upravnog odbora do menadmenta. Umeo je da obeava i najavljuje, ali sve je ostajalo na tome. Jedna od poslednjih najava bila je rekonstrukcija direktorskog sastava. Nita se nije desilo, ni promenilo. Fudbalska javnost ga sve vie relativizuje, sumnjajui u njegovu ozbiljnost - i doslednost! Da li Vojvodina moe vie? Ili je samo jedan od izdanaka i slika srpskog sporta bez odgovornosti?

 

 

 

 

 

Danas se najvei broj jueranjih etaa i bagerista gui u milionima "evria", sa kompanijama ili debelim iro-raunima na kojekakvim ostrvima... Po njima: narod treba i mora da je odgovoran i da se uvek povinuje njihovoj (ne)odgovornoj vladavini.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane