Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Beoin: Mesto neverovatnih poduhvata

 

Dremanje po cenovniku

 

Grad ima sve predispozicije da postane turistika Meka, jer osim Piramide ima i Potemkinova sela, a sudei po funkcionerskim platama, ima tu i dosta eika

 

Igor Milanovi

 

U Beoinu, na obroncima Fruke gore blizu Dunava i Novog Sada, pojavila se piramida. Ne ona egipatska, ve mnogo jednostavnija, vojvoanska, koja samo ukazuje na to da u ovom industrijskom mestu ima faraona.

Piramida je naziv za omladinsku zadrugu smetenu usred optinske uprave, gde su neiji mili i dragi dobili poslove odravanja istoe, administracije, koenja trave, odravanje sajta i internet mree. Masne plate redovno primaju iako veina njih nikada nije ni kroila u zgradu optine, a sve pomenute poslove i dalje odrauju stalno zaposleni radnici.

Omladinci su se samo ugledali na starije, one to je narod izabrao na optinske funkcije. Tamo odbornici zarauju 2.000 dinara dnevno samo da se pojave u Skuptini optine i odremaju svoju smenu. U Beoinu funkcioneri imaju visoke plate i u ovoj krizi, pa tako direktor JKP ima 108.000, JP Graevinsko zemljite 80.000, JP Toplane 72.000, JP Sportsko-poslovnog centra 70.000, dok sam predsednik Optine prima 117.000, njegov zamenik 90.000, a predsednik SO 73.000. Lepa vest je da je predsedniku optine i njegovim zamenicima sudski zabranjena isplata funkcionerskih dodataka. Loa vest je da njima ne pada na pamet da protivzakonito dobijene pare vrate u budet, kako je sud odredio.

Po obiaju, tedi se tamo gde su pare najpotrebnije. Najvea rtva bi trebalo da bude Dom zdravlja "Dr Duan Savi Doda", za koji je u projekciji budeta predvieno umanjenje prihoda od 30 odsto, a na drugom mestu je predkolska ustanova "Ljuba Stankovi". Ono to pametni funkcioneri nisu objasnili jeste injenica da se Dom zdravlja uopte ni ne finansira iz optinskog budeta, tako da je svaka stavka u istome o njemu jednostavno - pranje para.

Tako oprane pare onda se are na faraonske projekte. Za zavrne radove Sportsko-poslovnog centra plaeno je 150 umesto predvienih 80 miliona. Tadanji direktor Centra, videvi ta se radi, odbio je da potpie aneks ugovora i otiao u penziju, a svoj potpis je stavio predsednik optine Bogdan Cveji. Vano je da se krka i pije, a domovi zdravlja i vrtii su ist viak, zar ne?

Da neto sluajno ne pokvari idilu Beoina, iji je poasni graanin i jedan Bojan Pajti, u optini je nova vlast zavela nepotizam - zapoljavanje milih i dragih na svim moguim i nemoguim mestima. Predsednica upravnog odbora Kulturnog centra je Duica Dragin, ena ministra poljoprivrede Sae Dragina, lokalnom stanovnitvu poznata i po kumovskim vezama sa predsednikom optine. Kao da Beoin nema sopstveni kadar za ovu funkciju?

U pomenutom kulturnom centru zaposlena je i majka Vidane Nedi, efice kabineta predsednika Cvejia. Ne bi to, moda, bilo toliko strano da prethodna radnica nije otputena kao tehnoloki viak da bi na njeno mesto odmah, daleko pre isteka zakonskog roka od est meseci, bila primljena Vidanina majka.

Veliko je pitanje kako je i Vidana postala ef kabineta, kada nije imala ni dana radnog staa niti adekvatnu strunu kvalifikaciju. Zato je gospoica, sigurno, imala neke druge atribute koji su predsedniku optine zapali za oko.

Neke atribute, izgleda, ima i Milan odi (DS), zbog koga je amandmanom izmenjen statut optine kako bi mogao da postane drugi zamenik predsednika, iako zakon izriito predvia samo jednog zamenika. Salve smeha u ovom sluaju izazvalo je objanjenje koje je na pritubu opozicije uputio Pokrajinski sekretarijat za meuoptinsku saradnju i lokalnu samoupravu u kome se pozivao na zakon iz 2002. koji je u meuvremenu ak dva puta izmenjen, a da o tome niko nije obavestio birokrate iz Novog Sada.

Ni Nikola Vuki, navodni ef optinske slube za privredu i razvoj, to nikako ne bi mogao da bude jer nema odgovarajuu strunu spremu. Upueni smatraju, ipak, da je srena okolnost ta to se Nikola nikako ne mea u sopstveni posao, a njegove funkcije ionako nema u sistematizaciji.

Osim pomenute piramide, Beoin ima i Potemkinova sela u koja spada preduzee Feniks. Izvrno vee je finansiralo obnovu hale tog preduzea sa 25 miliona dinara. Na sveanom otvaranju reeno je da je investiciona vrednost novog pogona u hali 79,5 miliona dinara, da e biti zaposlena 24 nova radnika u samom pogonu, a da e se kod kooperanata otvoriti jo 200 novih radnih mesta. Predsednik IV Pokrajine, Bojan Pajti, samim sebom se oduevljavao na pomenutom otvaranju, razgledao je halu kao da je muzej, a onda se prelo na krkanje, opijanje i terevenenje do zore. Danas se u pomenutom pogonu povremeno mogu videti etiri-pet radnika kako se muvaju po praznom fabrikom krugu.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane