Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Slučaj Penzija: Kako se milionerima dodaje još, a siromasima oduzima i ono malo

I Hitler je radio po zakonu

   Zašto Eva Ras ne može, a glasačica iz Bodruma može da dobije - nacionalnu penziju 

Josip Bogić

   Glumica Eva Ras ostala je bez porodične penzije od 18.500 dinara zbog toga što, prema navodima Zavoda za socijalno osiguranje, ostvaruje i druge prihode. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju zabranjuje primanje porodične penzije samo ako primalac penzije zasnuje radni odnos, a ne ako radi nešto povremeno i honorarno. Iz Zavoda su napisali da joj oduzimaju penziju zato što je zasnovala radni odnos u RTS-u i Politici. I dobila je potvrdu iz RTS-a da kod njih nije u radnom odnosu, a rukovodioci Politike neće da joj daju takvu potvrdu iako je jasno da je onaj koji piše kolumne spoljni saradnik i nije u radnom odnosu. Uradili su to ženi koja je svojom glumom, književnošću i slikarstvom obeležila srpsku kulturu. Ženi u sedamdesetoj godini, koja živi sama, nakon prerane smrti njenog muža i ćerke daju epitet državnog neprijatelja. I to ko? Demokrate!

I sve po zakonu...

 

Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju postoje tri vrste penzija: lična, porodična i invalidska. Lica koja imaju status ličnog penzionera, mogu da rade i pored penzije, s tim da u znak solidarnosti plaćaju sve doprinose iz dodatnog radnog odnosa. Po prestanku toga posla imaju pravo na određivanje nove penzije koja ne mora biti veća od dotadašnje, ali u svakom slučaju neće biti manja. Porodični i invalidski penzioneri ne mogu da primaju porodične i invalidske penzije i da se bave nekim dodatnim radom. Mogu da rade ali moraju zamrznuti svoje penzije.

Kada neko ostvari punu penziju on može po našem zakonu bez ikakvih problema primati penziju i biti zaposlen. Kako mu se uplaćuju dodatni doprinosi takav osiguranik ima pravo da svake dve godine traži nov obračun penzije, ako je to za njega povoljnije. Kada su u pitanju invalidski ili porodični penzioneri, oni penziju dobijaju pre vremena jer su nesposobni za rad, međutim ako su nesposobni za rad da bi primali penziju, onda su stvarno nesposobni i za rad. Ako se negde zaposle i taj poslodavac im uplati neki doprinos to će biti automatski detektovano i biće pokrenut postupak za ukidanje penzije. Ovo se navodno radi da ne bi bilo zloupotreba. Ne može "invalid" sa invalidskom penzijom da bude zaposlen i da prima i platu i penziju. Ista logika važi i za školsku omladinu, dok studiraju i dok su nezaposleni mogu da primaju porodičnu penziju. Onog trenutka kada se zaposle gube pravo na penziju.

Gđa Eva Ras je najverovatnije dobijala određene iznose za svoj rad i na to je plaćen porez i tako je Fond dobio podatak o tome. Potom je Fond zahtevao objašnjenje primanja i utvrdio da u tom trenutku gđa Eva Ras ne ispunjava uslove za porodičnu penziju. Očigledno će i ovaj zakon Ustavni sud proglasiti neustavnim. Ovo je penzija zarađena obaveznim plaćanjem u fond i bez obzira na dodatne prihode ili honorare ne bi se smela oduzeti. To nije milostinja nego je neko za to radio i uplaćivao u penzijski fond. Sramota nije samo zato što se radi o Evi Ras nego zato što se to može dogoditi svakome osim onih koji imaju mnogostruke funkcije i prihode.

Kako to da Fond PIO ne registruje one koji su u državnoj upravi uzeli otpremnine, a potom se opet zaposlili u istom sektoru ili državnoj upravi!? Njih sistem ne registruje!? Kakvi su sve zaslužni likovi  dobili državnu penziju, a Evi Ras, koja je vrhunski umetnik i intelektualac i veći "Srbin" od mnogih Srba, oduzima se i ono malo bede! Ali zato mora da ima para za one koji uzimaju ogromne pare za višestruke funkcije. I penzija i plata.

 

Zakon koji to propisuje i zabranjuje da se radi i da se živi od svoga rada i zarade idiotski je jer od ovako bedne penzije - ne može da se preživi. Kako preživeti sa 18.500 dinara? Imate penziju od 170 evra i ne smete da radite. Ali zato možete nekažnjeno da kradete, naravno u skladu sa zakonom! Ako i, na primer, zaradite dodatnih 50 evra odmah će vam oduzeti ovih 170. Pri tome nije nezakonito uzimati i primati razne milionske naknade u upravnim odborima, RIK-u i raznim komisijama, sve pored redovnih plata. To je, naravno, zakonito jer su ti isti lopovi pisali takve zakone. I Hitlerov režim je počivao na zakonitosti i na zakonima koje su, naravno, donosili nacisti pa je svet video kud ga je takva "zakonitost" odvela. O zakonitosti i poštenju presuđuju barabe i lopovi.

Ova država radi protiv svojih građana. Kada se jednoj Evi Ras rade ovakve stvari, kako li je tek nekome ko nije Eva Ras? Šta se tek radi milionima anonimnih, kojima je jedini greh što su svoji, a ne stranački? Umesto da joj ova država dodeli nacionalnu penziju, koju je zaslužila svojim kvalitetima i rezultatima, oni je ostavljaju i bez lekova, jer nije po volji moćnika. Mnoge njihove "umetničke udvorice" dobile su i nacionalne penzije, i počasti, i upravne odbore. Samo za nju važe ovi zakoni. Vlada Srbije je u dva navrata odbila da stavi čuvenu glumicu na spisak javnih radnika, korisnika nacionalne penzije. U Ministarstvu kulture nemaju objašnjenje zašto se ova umetnica nije našla na spisku odabranih koji primaju 50.000 dinara, jer Komisija određuje konačan spisak, na kome se prošle godine našlo 50 imena.

Vlada Srbije, inače, i mimo odluka komisije, svake godine doda po nekoliko imena na ovaj spisak, bez obrazlaganja kriterijuma. Kako se ova istaknuta umetnica nije našla na listi sa više stotina imena "zaslužnih umetnika", u društvu sa rokerkom Slađanom Milošević, Zoricom Brunclik, Bokijem Miloševićem koji svira li svira Saši Popoviću na "Grandu", a u stopostotnoj invalidskoj penziji je već duže od 20 godina. Po kom slovu i kog zakona se našlo skoro milion dolara za "hrabrog"  Miladina, koji je bežeći iz SAD našao zaleđinu u ovoj državi? I glasačica iz Bodruma je dobila nacionalnu penziju.

I milionerima nacionalne penzije

Za nacionalne penzije naučnika u državnom budžetu ni ove godine nema para, dok se za sportiste iz iste te kase izdvaja pola milijarde dinara godišnje. Vlade Divac je imao značajne ugovore tokom karijere, sada je na čelu Olimpijskog komiteta i još dobija više od 100.000 dinara mesečno za penziju. I naravno, kada napuni 65 godina dobiće i starosnu penziju. "Svako ko osvoji zlato, bronzu ili srebro na pomenutim takmičenjima ima pravo na nacionalno priznanje. Tu su i rekorderi na istim takmičenjima. A za sve važi, da sport kojim se bave mora da bude olimpijski". Kriterijumi za njihovu dodelu su jasni. Ali, takvi da iste pare dobijaju sportisti koji su tokom karijere potpisivali milionske ugovore, pa i danas, za velike honorare, kao treneri sede na klupama uspešnih timova, kao i šampioni i rekorderi u neprofitabilnim sportovima. Najzaslužniji trenutno primaju oko 110.000 dinara". Od 2007. godine kada su počele da se dodeljuju, starosna granica bila je 35 godina, a prošle godine je pomerena za pet godina, pa sada zaslužni sportisti penzije primaju od četrdesete. Ali, oni koji su je dobili po starom, iako sada imaju 37, dobijaju čekove svakog meseca. I ovo je po zakonu!

 

Eva Ras prima 18.500 dinara mesečno i s vremena na vreme odigra poneku predstavu - i njoj se penzija oduzima! Sportisti, sa druge strane, mogu i dalje da zarađuju odlično kao treneri, i njima ostaje državno primanje veće od 100.000 dinara. Možda je i po zakonu, ali nije pravedno. Protiv ovakve raspodele primanja sportistima svojevremeno se pobunio ombudsman Saša Janković. Njegovi argumenti bili su da treba napraviti razliku između onih koji zarađuju mnogo i drugih koji bi od te penzije zaista živeli. Ali, njegov predlog nije usvojen. Postoje različiti načini da se sportistima oda priznanje za uspehe, ali da ne treba svi oni doživotno da primaju penzije. Zašto se ne napravi razlika između onih koji imaju druga primanja i drugih koji žive od te nadoknade, kao i između sportista sa ugovorima sa mnogo nula, i njihovih kolega koje su branile boje Srbije na takmičenjima u, na primer, atletici, gimnastici ili plivanju.

U uređenim državama je dozvoljeno primati penziju (stečeno pravo) i raditi koliko god hoćete ako želite i imate gde i šta. Na ukupan prihod (penzija i zarada) se plaća porez i u čemu je problem? To bi bilo isto kao kada bi vi za radnog veka deo zarade stavljali na štednu knjižicu, a kasnije kada hoćete da taj novac podignete bankar vam kaže da ne možete, jer imate još jednu knjižicu u drugoj banci!

 

 

 

Sto godina bedastoće

 

"Naši dani", pesma Vladislava Petkovića Disa, jednog od najvećih srpskih pesnika, rečito govori i o vremenu današnjem, mada je napisana pre jednog veka. Prva dva stiha su slika sveukupnog pada države:

"Razvilo se crno vreme opadanja,

nabujao šljam, razvrat i poroci..."

U trećoj strofi, ovako peva o "tranziciji":

"Pokradeni svi hramovi i ćivoti,

Ismejane sve vrline i poštenje,

poniženi svi grobovi i životi..."

Pa nastavlja o ljubavi tajkuna i korumpiranih državnih organa...

"Od pandura stvorili smo velikaše,

dostojanstva podeliše idioti,

lopovi nam izrađuju bogataše,

mračne duše nazvaše se patrioti..."

A šta je bilo sa Disom? On je podelio sudbinu svoga naroda. Dobro je osetio i rat i povlačenje preko Albanije, sve misleći da se time osvajaju neki bolji dani. A ovako je država o njemu brinula: nigde nije mogao naći stalno zaposlenje. Mučio se po Melnici, Prlitama, Beogradu, jer za najbolje nikada nigde nije bilo mesta. A on je državi ovako vraćao. Zbog izbegličkog života u Marseju, Parizu, izgubio je vezu sa porodicom, a naposletku i život. Utopio se u plavoj grobnici, Jonskom moru, jer je parobrod kojim je putovao na Krf torpedovan od strane nemačke podmornice. I to nije sve. Odmah nakon Drugog svetskog ra ta Disovog sina Mutimira ubili su srpski komunisti, jer je bio oficir za vezu u pokretu Draže Mihailovića. Pošto mu je kćerka Gordana izgorela u požaru kada je imala šest godina.

Pesma "Naši dani", napisana pre tačno sto godina, jasno govori o tome da suštinski u biću i karakteru srpskog naroda ništa nije promenjeno, kao ni u biću i karakteru srpske države.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane