Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Sudstvo

 

Sudstvo

Sluèaj preduzeæa DMD Petrol

 

Što se ne zapališe onim benzinom

 

Državu ne treba tužiti, jer i kada sluèajno prihvati svoju odgovornost, što se i inaèe retko dešava, tu je srpsko korumpirano pravosuðe koje æe i belo da proglasi crnim, samo da ispadne da država nikome ništa ne duguje, ali zato svi mi njoj dugujemo sve

 

Igor Milanoviæ

 

Dana 13. oktobra 2004. preduzeæe DMD petrol DOO iz Beograda zakljuèilo je sa Direkcijom za robne rezerve ugovor o zajmu 500 tona dizela i isto toliko motornog benzina. Pozajmljenu robu DMD je trebalo da vrati u roku od godinu dana, a kao garanciju za izvršenje položio je garanciju Piraeus banke.

Kako je preduzeæe kasnilo sa vraæanjem pozajmljenog goriva Direkcija za robne rezerve je od Piraeus banke tražilo isplatu vrednosti goriva, raèunajuæi pri tom maloprodajnu vrednost na benzinskim pumpama! Pošto je Piraeus banci ovo bilo nelogièno, pokrenut je sudski spor tokom koga je sud naložio DMD Petrolu da deponuje spornu kolièinu goriva u skladišta u blizini Beograda, što je i uèinjeno.

Umesto da ovo prihvati kao rešenje spora i izmirenje duga, Direkcija insistira da je jedino isporuka u Rafineriji Panèevo za nju validna i time potpuno obezvreðuje sudske odluke. Trgovinski sud u Beogradu æutke prelazi preko ove samovolje državne institucije.

U meðuvremenu je Direkcija uspela da izdejstvuje prinudnu naplatu bankarske garancije od Piraeus banke i to u višestruko veæem iznosu od onoga na koji je garancija bila izdata. U tu svotu je bila uraèunata i akciza u vrednosti od preko 23 miliona dinara na èiji se povraæaj Direkcija obavezala naknadno sklopljenim Ugovorom o izmenama ugovora. I tu sada nastaju problemi.

DMD Petrol Trgovinskom sudu u Beogradu podnosi tužbu da se Direkcija obaveže da vrati sveukupno 28 miliona dinara sa kamatama, a na šta je ova i pristala pomenutom izmenom ugovora. I sama Direkcija na sudu prihvata da je svesna postojanja ove obaveze, ali zauzvrat traži od suda da odredi dodatnu razliku u ceni u visini od nekih 6,5 miliona dinara.

Sudija Trgovinskog suda u Beogradu Ljiljana Vukoviæ sve ove predloge odbija sa antologijskim obrazloženjem: Ugovor o izmeni ugovora koji su potpisale obe strane i koji nijedna nije osporavala, nije ugovor veæ ponuda!

Ovakvu presudu potvrðuje i Privredni apelacioni sud u veæu sastavljenom od sudija Snežane Novèiæ, Milice Milanoviæ-Trailoviæ i Gorana Saviæa. Osim što i po ovim sudijama ugovor nije ugovor veæ obièna neobavezujuæa ponuda, sud rešava i po jednoj pravnoj stvari koja uopšte nije bila predmet pomenutog spora - o odnosu DMD Petrola prema treæem licu, u ovom sluèaju Piraeus banci.

Na strani 4. pomenute presude od 29. marta 2010. sud navodi kako bi DMD Petrol "uopšte mogao da traži povraæaj akcize samo u situaciji ako je prvo izmirio dugovanje po tom osnovu prema Piraeus banci". Kakve veze ima odnos tužioca prema treæem licu koje uopšte nije uèesnik ovog spora, vrsne nam sudije ne objašnjavaju.

Verovatno zato što ovako nešto po zakonu jednostavno nije moguæe. Odnosno, ne bi trebalo da bude moguæe u jednoj pravno ureðenoj državi, ali Srbija oèigledno u takve ne spada. Zato se pomirimo sa èinjenicom da državi plaæamo sve, èak i ono što ona od nas ne traži. Uvek se naðe neki sud koji æe i na takvu vrstu plaæanja da nas obaveže.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane