Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Reforma pravosuđa koja garantuje napredovanje umesto kazne

 

Diplomci iz Donje Livadice

Važni državni funkcioneri koji su stekli sumnjive diplome na još sumnjivijim fakultetima, sprovode u Srbiji najvažnije zakonodavne i sudske reforme. Ko su oni i kakvo im je "akademsko poreklo", istražuje urednik Tabloida Josip Bogić, penzionisani načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a

Josip Bogić

 

Glavni akteri mnogih afera u kojima su nestale milijarde danas su bogatiji i uglavnom sede u istim foteljama, kao i pre izbijanja afera. Neki su čak i napredovali. Razlog tome su procesi koji nikada nisu okončani, o čemu svedoči i već više puta ispričana, ali nikada sudski dovršena korupcionaška afera na Pravnom fakulteta u Kragujevcu...

Osumnjičeni u aferi Indeks i danas vode ovu visokoškolsku ustanovu. Od podizanja optužnica prošle su čak tri godine, a za to vreme ne samo da niko nije osuđen već su optuženi vraćeni na posao, a pojedinci su čak i napredovali.

Sve to predstavlja najotvoreniji poziv studentima da diplome kupuju, a ne da stiču potrebna znanja.

Ipak, Zakon o radu kaže da niko ne može dobiti otkaz bez osuđujuće sudske presude. U slučaju Pravnog fakulteta u Kragujevcu svi optuženi su bili suspendovani. Problem predstavljaju procesi koji traju godinama. Ukoliko bi im bio uručen otkaz, prekršilo bi se jedno od osnovnih ljudskih prava - pretpostavka nevinosti.

 

Kadrovi i kadrovska baza

 

...A kad ono tamo na čelnim mestima u ovoj državi sve sami kadrovi iznikli na ovoj prestižnoj visokoškolskoj instituciji nadaleko poznatoj u svetu. Poznati kadrovi čija je baza Kragujevac su, na primer, direktor BIA Saša Vukadinović i jedan o njegovih pomoćnika Ivica Petrović. Ne treba zaboraviti ni direktora policije Milorada Veljovića i mnoge u MUP-u koji su "pribavili" diplome ovog Fakulteta. Na ovoj prestižnoj ustanovi diplomu je dobio i bivši načelnik beogradske policije, a sada direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradović, doduše, uz rad. On je bio jedan od nosilaca policijske akcije Sablja, pa smo videli kakav je sudski epilog imala ta akcija.

U mnogim slučajevima ovih "studenata" fakultet nije "prošao kroz njih", ali su oni sigurno prošli pored fakulteta. Pa načelnik PU Kragujevac! Svi znaju i da je bivši specijalni tužilac za organizovani kriminal, a kasnije v.d. republičkog tužioca Slobodan Radovanović, takođe, iz plejade baš tih likova, kao i njegov naslednik Miljko Radisavljević, ali i najveći među najvećima, bivši generalni inspektor MUP-a koji je tu dužnost obavljao bez dana policijskog staža, Vladimir Božović!

 

Svrha podnošenja krivičnih prijava

 

Krivične prijave koriste se u političke svrhe i služe da bi se u javnosti diskreditovali protivnici.

Podižu se optužnice s kojima tužioci i sudije ne znaju šta će. Jasno je jedino da stvar ne mogu isterati do kraja, kao što je jasno da sudstvo često ne može ni da otpočne sudski proces, a kamoli da ga završi. Ima tu svega, od sistemskih propusta, pa do zlonamernosti. Ako se zna da krivični postupak počinje u policiji pod ingerencijom tužilaštva, a pod budnim okom BIA, nije teško zaključiti da sudu ne preostaje ništa drugo nego da sudi na osnovu onoga što su im ove službe servirale. Jer, ukoliko bi neki sudija i odbio da sudi u montiranim procesima, brzo bi se našao neko ko bi ga povezao sa nekom od brojnih mafija, i tu bi bio njegov kraj.

S jedne strane, politički podobnim ljudima prikrivaju se dokazi pa oni i pored krivičnih dela napreduju, a s druge strane, nepodobnim ljudima fabrikuju se krivične prijave i od njih se traže ostavke, iako nema nikakvih dokaza ni presuda. Sudovi rade u interesu partija, a tužioci ne smeju da odbace lažne prijave zbog medijske hajke. Tako se vrtimo u začaranom krugu u kojem opstaju oni najgori, najnemoralniji i partijski najposlušniji kadrovi.

Ali, ako nema dokazane krivice šta je onda sa poštenjem, čašću, moralom?

S druge strane, gospođa ministarka i Nata Mesarović pevaju ode same sebi i čestitaju jedna drugoj na "uspešnoj reformi pravosuđa".

Evropa i svet to vide i zato neće da prime Srbiju u svoje članstvo dok ne iskoreni korupciju koju proizvode sama Vlada i njene sistemske mere.

 

Kako je sve počelo

 

Prema optužnici, korupcija na kragujevačkom Pravnom fakultetu otkrivena je kada je autolimar iz Donje Livadice ponudio policijskom inspektoru da mu "završi Pravni fakultet" ako odustane od daljeg istraživanja krivičnih dela registracije i prodaje automobila!

Jedna od optuženih, Radmila Jovanović-Canić, priznala je pred sudom da je za 5.000 evra kupila ispite koji su joj nedostajali do diplome pravnika na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Ona je kupujući ispite na ovom fakultetu napredovala od administrativca sa srednjom spremom, preko nadzornika obezbeđenja u ženskom delu zatvora Zabela, do zapovednika tog obezbeđenja.

Za mesto zapovednika zatvorskog obezbeđenja neophodna je visoka stručna sprema. Optužena se sa beneficiranim stažom penzionisala u maju 2009, s kupljenim ispitima i visokom školskom spremom, a u istrazi i na saslušanju pred tročlanim sudijskim većem priznala je da je dala 5.000 evra za ispite za koje "nije imala vremena" da uči, niti je na njih izlazila. Na pitanje predsednika veća šta je završila od škole, odgovorila je: Pravni fakultet u Kragujevcu.

Ona danas prima penziju otprilike od 72.000 dinara. Na pitanje predsednika sudijskog veća da li poznaje nekoga od optuženih profesora, posrednika i studenata u sali, odgovorila je odrično!

Sada svi dele istu klupu: oni koji su uzimali i oni koji su davali. Optužena je studirala na beogradskom Pravnom fakultetu, ali kada je videla da ne može da položi neke ispite prešla je na kragujevački fakultet na kojem je manji broj ispita položila, a kad se požalila kumi da neke ispite ne može da položi saznala je da ne mora ni da izlazi na ispite, ali da takva ocena košta.

Diploma se mogla dobiti za 12.000 do 16.000 evra ili nov BMW 320D, a pozitivna ocena na jednom ispitu za sumu od stotinak do 1.500 evra, unikatnu narukvicu, kvalitetan strani parfem, viski, upaljač, ili bez ičega ako je profesor kućni prijatelj.

Optuženi sin bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu izjavio je na glavnom pretresu da je poljoprivrednik! A završio je Fakultet za trgovinu i bankarstvo!

 

Nema tu organizovanog kriminala

 

   Zašto je odbačena mogućnost da se postupak vodi pred posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu za organizovani kriminal? Gde ima više činjenica i dokaza za to nego u ovom predmetu?

   Možda bi odgovor mogao da da bivši specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović, kasnije u više navrata v.d. republičkog tužioca, koji je, takođe, ponikao i stekao pravnička znanja na ovom "prestižnom fakultetu", ili možda sadašnji specijalni tužilac, takođe, đak ovog prestižnog fakulteta...

   Nije teško razumeti zašto ova kriminalna afera nije dobila pravi epilog tj. da akteri budu procesuirani pred specijalnim tužilaštvom i sudom. Za mnogo bezazlenije slučajeve mnogi su procesuirani pred ovim tužilaštvom i sudom, a ovaj školski primer organizovanog kriminala, za koji cela Srbija zna, sudi se u Smederevu!

A zašto još nema sudskog epiloga u ovom i drugim predmetima, treba pitati reformisano (rasformirano) pravosuđe i tužilaštvo. Biće da ima sudija i tužilaca koji su završili prava na čuvenom i prestižnom Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a da nisu imali školske drugove. Pa neće valjda tužilac i sudija koji su kupili diplomu u Kragujevcu da sude ondašnjim profesorima koji su ujedno i njihovi dobrotvori.

A šta bi se tek desilo i koliko bi još tih kadrova "proizveo" ovaj fakultet da se u to nije umešao autolimar iz Donje Livadice!?

Kakva šteta za pravnu doktrinu Srbije!

 

Iz afere u Ustavni sud

 

Profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu dr Ivan Čukalović prihvatio je predlog takozvane Republike Kosovo da postane jedan od devetoro sudija Ustavnog suda te samoproklamovane države. Na tu funkciju ga je predložila kosovska skupština. Odluku o izboru Čukalovića za sudiju Ustavnog suda Republike Kosovo treba još formalno da potvrdi predsednik nelegalne države. Profesor Čukalović je prihvatio predlog i imenovanje za sudiju Ustavnog suda Kosova "zbog namere da se bori za prava Srba i drugih nealbanaca u južnoj srpskoj pokrajini". On kaže da njegova odluka ne znači da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, budući da priznanje, kako je objasnio, može stići od drugih država, a ne od pojedinaca. "Prihvatio sam imenovanje, jer želim da na licu mesta branim prava 240.000 Srba, muslimana i Goranaca u našoj južnoj pokrajini. Pokušaću da ispravim sve nepravedne odluke tamošnjih organa vlasti, a založiću se i za ravnopravnost srpskog pisma i jezika, kao i za jednakost obrazovnog sistema naše države". Ovo naravno do sada nikome nije pošlo za rukom. Ako je suditi po dosadašnjoj praksi sa Pravnog fakulteta, verovatno će to biti uz "pravičnu naknadu".

   Poruka gospođi ministarki je da, kada već prepisuju tuđe zakone i koristi iskustva drugih država, neka u tom cilju iskoristi iskustva iz susedne Hrvatske, gde su, posle afere slične našoj, akteri koji su otkriveni već na izdržavanju kazne. A kod nas sve iz početka. Da li se reforma pravosuđa slučajno odvija baš sada?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane