Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Irinej

 

M. Brkić

 

 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, neka mi Bog oprosti, uvek kada ga vidim, izgleda kao da je krenuo da zaprosi lepu i mladu devojku. Uspravan, nalickan, uvek aktuelno namirisan...

Svaka vlast je data od Boga, uče nas crkveni oci.

I Njegova svetost je, izgleda, po meri sadašnje vlasti. Interesi patrijarha i Gospodara Srbije su isti. I navike.

Svakog meseca patrijarh Irinej dobije na svoj konto, na ime plata, po više osnova, oko deset hiljada evra! Njegova svetost nema rashoda. Plaćen mu je stan, hrana, besplatno ga voze, besplatno mu haljine šiju... Ali, patrijarh Irinej, poput Gospodara Srbije, voli novac. U neograničenim količinama. Gladni podanici odvajaju od usta da nahrane pastira svog. A od svojih mesečnih plata pastir bi mogao da u narodnoj kuhinji, kada bi je osnovala njegova Niška eparhija, nahrani najmanje 500 gladnih usta!

Eh, kada bi se patrijarh Irinej odrekao i kamate, koju broji svakog trećeg meseca, jer eprhijske i svopje novce čuva u banci u Namačkoj, mogao bi stado svoje da umnoži za još najmanje tri hiljade duša, koje bi nahranio u narodnoj kuhinji. Ali nije Njegovoj svetosti do gladnih usta. Od gladnih treba uzeti, da bi sveti otac Irinej mogao da bude moderan biznismen. Uspešan trgovac Božjim zapovestima. On nama Isusove reči, mi njemu naše novce.

U istoriji Srbije, koja nije za divljenje, mnogi su tirani, kneževi i kraljevi postavljali na čelo Srpske pravoslavne crkve one koji su pristajali da služe njihovim interesima.

U držanju i životu nalickanog propovednika Irineja nema ničeg monaškog, a ni ljudskog. Njegova štucovana i negovana brada, uvek potkresana kosa i miomirisi, predstavljaju ga kao kontroverznog biznismena. Patrijarh mesečno zaradi četiri hiljade evra, to mu je plata kao poglavaru Crkve, pa plata od Episkopije niške, pa plata... da ne nabrajamo. Tu su na usluzi i skupi automobili, vozač, sekretari, dvorjani...

Srpski predsednik Boris Tadić čestitao je ustoličenje patrijarhu Irineju ličnim prisustvom u Pećkoj patrijaršiji. Osećam da mu se obratio rečima: "Kolega, baš sam srećan što je tako uspešan biznismen na čelu naše Crkve. Nadam se da ćemo uspešno sarađivati. Niste vi kao onaj Pavle, nije imao pas za šta da ga ujede".

Patrijarh Irinej nema porodicu. Barem nam je tako saopšteno. Kome će ovaj pastir ostaviti toliko blago?

Bože, što bih voleo da pročitam naslov u novinama kako su "maloletni huligani opljačkali kasu patrijarha Irineja i odneli sto miliona evra! Policija za huliganima intenzivno traga, a patrijarh je u stalnim molitvama da Bog policiji podari znanja i da zabludele sinove uhapsi i stavi u zatvor (pakao). Tim povodom i predsednik Tadić uputio je saopštenje u kojem ističe da će promeniti zakon, kojim će pljačkanje svetih otaca i njihovog blaga posebno kažnjavati. Ivica se oglasio slanjem posebnih snaga reda i mira, obećavajući im procenat od deset odsto od nađenog novca".

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane