Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Sudbine

Sudbine

Službeno šikaniranje: ispovest jednog "nepodobnog" policajca

 

A da sam zadužio vodeni top

 

Radeći kao pripadnik MUP-a u više službi, resora, organizacionih jedinica, doživeo sam razna čuda i čudesa. U nameri da opišem barem jednu stranu stradanja i nemilih događaja u službi, kojoj sam posvetio čitav radni vek pa i život, napominjem da sam "oteran" u penziju kao poslednji klošar bez "do viđenja", "svrati ponekad" ili, na primer, "kada ti nešto zatreba, zovi ili dođi, znaš gde smo". Ništa od svega toga.

 

Milan Glamočanin

 

Rešenje o penzionisanju zatekao sam posle pauze za ručak, na stolu, bez ikakvog obrazloženja ili objašnjenja, uz ceduljicu s porukom: "Potpiši i uzmi sebi prvi primerak"! Ostavili su mi ga kao kukavica jaje. To više nije ona Služba u kojoj je vladao rad, red i disciplina, gde se tačno znalo ko, šta, kad i gde treba i mora. Kada su starešine znale da nagrade, ali i da kazne saradnike za propuste u radu. Današnji rukovodioci gledaju samo svoj interes, šeme i kombinacije, kako što pre i brže da se obezbede materijalno, ne pitajući za cenu. Prodali bi, i jesu, i dušu đavolu i političkim partijama.

Državna zajednica Srbija i Crna Gora zvanično je prestala da postoji 4. februara 2003. godine, a s njom i bivše Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova (SMUP). Nekako u isto vreme (12. marta 2003) ubijen je i predsednik vlade Srbije Zoran Đinđić te smo mi zaposleni u bivšem SMUP-u "transfer" u Republički MUP dočekali u vreme vanrednog stanja. "Preuzeti" smo 1. aprila 2003. godine, ali smo prethodno razdužili naoružanje, opremu, sredstva i tehniku i drugo.

Radnici koji su bili u statusu ovlašćenih službenih lica (OSL) prešli su na neadekvatna radna mesta, protivno dogovoru i pismenoj naredbi ministara bivšeg SMUP-a i RMUP-a Srbije, Živkovića i Mihajlovića, "o raspoređivanju na adekvatna i odgovarajuća radna mesta". To je bila jedinstvena prilika iansa za osvetu" nesposobnih, osionih i nestručnih rukovodilaca RMUP-a, jer su decenijama unazad bili samo "tehnička služba", stručni saradnici i profesionalci koji su učestvovali u radu komisija, davali mišljenja, predloge, bili odlični saradnici, ali su nosioci celokupnog posla u vezi s izradom zakona, pravilnika, uputstava, instrukcija, raznih državnih i međudržavnih komisija, inspekcijske, nadzorne i kontrolne delatnosti bili u SMUP-u. E, to im je uvek bila kost u grlu, uvek drugi, nikad prvi, pa im je takvo "stanje" došlo kao melem na ranu i idealna prilika za revanš, koji su maksimalno iskoristili. U tom kontekstu, ja sam se zadesio kao jedna od pogodnih, optimalnih meta i objekata za pokazivanje moći i vlasti rukovodilaca RMUP-a.

 

Izopšten sam

 

Pošto nisam bio član nijedne partije, nisam imao političku podršku niti protekciju za nastavak policijske karijere, te sam doživeo i prošao "ko bos po trnju", tako kako ne bih poželeo nikome i nikada. Sa mesta načelnika uprave odmah sam raspoređen na mesto inspektora, izvršioca. Iz drugog platnog razreda prebačen sam u dvanaesti! Sve moje kolege napustile su prostorije u bivšem SIV-u I (tadašnja Palata Federacije) i prešli u SIV II. Svi osim mene. Ja sam ostao 16 meseci u kancelariji koju je koristila moja uprava, ali su me prethodno "raščinili" tako što su mi isključili dva direktna broja, dva lokala i specijal, uzeli mobilni, pejdžer, automobil, klimu i ostavili me da čuvam arhivu službe kojom sam do tada rukovodio. (Radi pojašnjenja: u RMUP-u su postojala zvanja i činovi, a u SMUP-u samo zvanja. Formacijski i po liniji rada, ja sam bio šef i neposredno pretpostavljeni načelnicima uprava pograničnih policija Srbije i Crne Gore, generalima S. Lukiću i M. Paunoviću.)

Tako su me izopštili od ljudi, kolega i sveta. Ovo je poznati scenario koji je već viđen u policiji kada žele da se osvete i da disciplinuju i treniraju strogoću nad neposlušnim i nepodobnim!

Naime, zbog načina na koji sam javno prozvao najviše rukovodioce SMUP-a i RMUP-a, a u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije, na mene se svalila sva moguća i nemoguća njihova "demokratska, transparentna", pravda i moć, te sam preko noći postao moralno-politički "nepodoban i nesposoban" i doživljavao razna šikaniranja i poniženja, iako sam bio načelnik Uprave pogranične policije za strance i putne isprave SMUP-a. Čak je bilo i pretnji da ne talasam, da ne prođem kaouran" (to je bio radni naziv akcije protiv Ćuruvije u Državnoj bezbednosti). Moj prijatelj, kolega i "zemljak" general Lukić, iako sam mu lično pomogao da dođe na mesto načelnika Resora javne bezbednosti, bio je prvi u nastojanju da me dovede u red, uz preporuku da "ne talasam, da ne ostanem na ulici". Nisu mi mnogo pomogle ni intervencije nekih čelnih ljudi DOS-a, jer sam dirnuo u osinje gnezdo, a tada su najopasniji. Osim toga, govorio sam, takođe, da su s umišljajem i po zadatku uništili jednu časnu, odgovornu, tešku i profesionalnu službu - policiju, a time i samu državu Srbiju. "Ko nije s njima, protiv njih je." Iako sam kao čovek i profesionalac dao svoj doprinos za tzv. demokratske promene, shvatio sam da je sve to jedna velika "demokratska" obmana i prevara.

Za mene su "demokratske promene" postale vreme progona, šikaniranja, ponižavanja, iživljavanja i omalovažavanja.

Službenu legitimaciju bivšeg SMUP-a sam razdužio, kao i službeno oružje, a novu legitimaciju sam zadužio tek posle dve godine "boravka" u RMUP-u. Posle više usmenih i pismenih obraćanja i insistiranja kod načelnika uprava Dušana Zlokasa i Ljiljane Dimitrijević konačno sam 2005. godine dobio i službeni pištolj, te sam sada postao i pravi policajac.

I službeno oružje, koje se podrazumeva, ima predistoriju. Naime, 1986. godine prebačen sam iz Resora državne u Resor javne bezbednosti. Prethodno sam razdužio hekler sa prigušivačem, pištolj, municiju, radio-stanicu i službene lisice. Po prelasku u SUP Beograd, radio sam u više organizacionih jedinica UKP-a (II odeljenje za suzbijanje imovinskih delikata, III odeljenje za suzbijanje krvnih delikata i VI odeljenje za suzbijanje maloletničke delinkvencije), u stanicama policije Savski Venac, Rečna policija, Aerodrom Beograd, te u stanici za bezbednost na železnici. U svim tim jedinicama zaduživao sam i razduživao službeno oružje, što je bilo zabeleženo u ličnim evidencionim kartonima za sve policajce. Takođe sam zadužio i razdužio oružje bivšeg SMUP-a. Međutim, posle zaduženja u RMUP-u, pred moje "čišćenje" i odlazak u penziju doživeo sam pravi šok. Naime, iako je prošlo već skoro 20 godina od prelaska iz Državne u Javnu bezbednost, odjednom se "pojavljuje" nerazduženi službeni pištolj iz DB-a!

Kolege koje vode evidenciju zaduženog službenog naoružanja obavestile su me da sam kod njih zadužen sa pištoljem marke broving 7.65 mm i da moram da ga razdužim ili neće biti ništa od penzije. Ponovo nerešiv problem, koji će mi oduzeti mnogo vremena, nerviranja i živaca. Naime, podrazumeva se da nisam mogao da pređem iz jednog resora u drugi, a da se ne razdužim sa svom opremom i drugim zaduženjima. Tražili su od mene da donesem revers razduženja iz DB-a da bi me izbrisali iz njihove evidencije, tj. centralnog kompjutera MUP-a. Pitao sam ih kako me nema, tj. kako sam evidentiran i po kom osnovu, kad je to oružje pripadalo drugoj službi, ali su to bila pitanja u vetar...

Krenuo sam po svoju "pravicu" od vrata do vrata. Svuda zid i ćutanje. Prvo sam otišao do moje bivše firme, DB-a, sadašnje BIA, ali tamo sve novi ljudi. Mislio sam, pošto direktora BIA Radeta Bulatovića poznajem 25 godina, problem ću rešiti lako i brzo. Ali, moj prijatelj me se odjednom "ne seća" i "nema vremena čak ni za telefonski razgovor". Kao mlad inspektor DB-a radio sam sa sadašnjim šefom kabineta BIA N. Bajićem. Okrenem ga, popričamo, ali ni on ne može da pomogne. Reče mi i da su im skoro sve evidencije izgorele za vreme NATO bombardovanja 1999, ali da će učiniti sve što bude mogao. Shvatim da je đavo odneo šalu i da hoće da me raščereče, na njihov način. Ponovo odlazim u MUP kod kolega koji se bave "slučajem mog oružja" i pitam kako to da me niko nije pitao za broving 20 godina, kada svake godine popisna komisija vrši evidentiranje oružja i opreme za ceo MUP? A za sve to vreme ja nisam menjao posao i sve vreme sam bio u policiji. Odgovor nisam dobio.

 

Prokleti revers

 

U svojoj muci setim se kolege iz DB-a  M. Vujovića koji me je razdužio oružjem i koji je zvao i objasnio kolegama u BIA da sam oružje njemu lično vratio. Otišao sam i kod mog kolege sa studija i načelnika beogradskog centra D. Perišića, koji je bio nemalo iznenađen mojom pričom. Okrenuo je telefon kolega u MUP-u i, posle desetak minuta razgovora s njima, obratio mi se: "Milane, ovo nešto mnogo smrdi i neko ti debelo smešta". Rekao im je da je to oružje, kao staro, komisijski uništeno i radnici su zaduženi novim oružjem. Spomenuo im je i pitanje uništenog dela evidencije BIA tokom bombardovanja 1999, te da sam se ja kod njih razdužio i da jedino oni mogu da me duže za oružje. Ovaj razgovor im se nije svideo, kao ni činjenica da se jedan visoki rukovodilac zauzeo za mene.

Ipak, pokušao sam i da u mojim ličnim papirima u kući pronađem taj prokleti revers, ali bez uspeha.

Kolege iz odeljenja za evidenciju oružja predlagale su mi da protiv mene podnesu disciplinsku prijavu za težu povredu radne discipline, a da će je zbog apsolutne zastarelosti odbaciti. To sam odlučno odbio, mada su mi rekli da je to "pravilo" i da je više desetina kolega na taj način "rešilo" pitanje nestalog ili uništenog oružja. Nisam želeo da u mom personalnom dosijeu bude podatak da se vodio disciplinski postupak za težu povredu radne discipline, pa da taj fiktivni teret bude smetnja i mojoj deci ako nekada budu konkurisali za posao u nekom državnom organu. Bilo bi: otišao je u penziju da ga ne bi hapsili zbog nekog muljanja oko službenog pištolja.

Nakon izjava Perišića i Vujovića, dobio sam od šefa kabineta BIA potvrdu da sam se razdužio i dao je kolegama u MUP-u.

Tražeći svoje oružje, došao sam do interesantnih podataka oko zaduživanja oružja pojedinih kolega u MUP-u. Pojedinci su, naime, zaduživani i sa 5.000 metaka, drugi su zadužili i po desetak kalašnjikova, škorpiona, bombi. Jedan je čak šaleći sa na moj račun rekao da je zadužio oklopno vozilo, a drugi mitraljez, za koje nisu ni znali da imaju. Prestali su da se šale kada sam im objasnio da će i oni morati da "stanu" pred kompjuter i da se razduže. Kad-tad.

 

 

 

 

Šikaniranje i maltretiranje

 

Iako sam bio inspektor, od prvog radnog dana u "novoj" policiji, i u statusu OSL, nekoliko godina su me "nenamernom" greškom u administraciji vodili kao lice bez ovlašćenog statusa, čime su mi umanjili prosek plate i plaćanja u vezi sa penzijom, što sam morao da ispravim pisanijama na sudu, u radnom sporu zbog šikaniranja i zlostavljanja u službi, zbog ukupnog maltretiranja tokom službovanja u državnoj i javnoj bezbednosti.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane