https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kontrastav

Kontrastav

Kako se "balkanska zver" uopte nala iza italijanskih reetaka

Ima li Srba izvan kaveza

Tamo gde je elitna liga po kvalitetu iza najzaostalijih zemalja, gde su izjednaeni korupcija i regularnost takmienja, gde kadrovskoj strukturi i fudbalskim radnicima i funkcionerima najvie pristaje uniforma zebre, gde razni "menaderi" postaju vlasnici fudbalskog roblja jo dok piki u pelene

Miroslav Vislavski

 

Ko su vinovnici najnovijeg pucanja fudbala u Srbiji? Da li su huligani uzronici najnovijeg zla s kojim se susree fudbal ili su oni posledica samoivog, uspavanog i uljuljkanog u kolevci vlasti, dravnog i fudbalskog rukovodstva. Kakva je teta po dravu, a kakva po fudbal od cirkusa koji je prireen u enovi? U kakvoj su vezi dogaaji u enovi s onima koji su prethodili par dana na beogradskim ulicama, kada su se ponosili prkosni pederi pod zatitom svojih patrona i partnera iz srpske vlade? Da li je re o faistikoj gamadi, kako ekstremne pojedince kvalifikuje jedan od prvaka petooktobarske prevare Nenad anak, ili je re o poslednjim pokuajima odbrane ljudske i nacionalne asti i dostojanstva?

Razumni i pristojni ljudi teko shvataju i jo tee pravdaju postupke "balkanske zveri", kako je italijanska javnost nazvala predvodnika "bunta u enovi". Oni to ne ine i ne pokuavaju. Jednako se groze njihovih postupaka, kao to pojedine politike protuve na "sluaju enova" uzimaju poene larmajui i "najenerginije osuujui" divljanje nabildovanih i tetoviranih likova koji zastraujue deluju u snu, a kamoli u kavezu stadiona iz kojeg su bezuspeno pokuavali da izau. Slike sa ekrana koje prikazuju razjarenost maskiranog navijakog voe ovih dana zamenjuje izoblieno lice i larmanje nekadanjeg autonomaa kome je enova dobro dola za novi rokenrol. Tako je svoje akcije nazivao Nenad anak u vreme kada je bio na elu "vojvoanskog pokreta" protiv Slobodana Miloevia. Politiki profiter, koji sa skromnim birakim telom punu deceniju uiva u vlasti, najpogrdnijim imenima naziva sve one koji se nalaze kontra policije koja obezbeuje pedere i sve koji su krenuli put enove da podre svoju nacionalnu selekciju. On ne pravi izuzetke. Svi su "navijai" "klerofaistiki olo" i "faistika gamad"! Po njemu, "nee ulica reavati dravne probleme" niti e "drava dozvoliti da faistika olo ugroava sistem". Zaboravio je da je on pre desetak i vie godina isto tako kao to to ine i oni koji se protive naturanju pederastije veini graana Srbije, koji u tome ne vide ta je to ini ponosnom, udarao po loncima i erpama, duvajui u pitaljke i u ono to su mu njegovi prijatelji na elu sa kumom Miodragom Kostiem i pobratimom Nenadom Opaiem obezbeivali da bi bio u kondiciji. Javno je poruivao Slobodanu Miloeviu da e ga obesiti na Terazijama... I nikom nita! Ko je to jo mogao da kae, a da nije imao "razumevanje" i bio u vezi sa onima koji su Petog oktobra, predvoeni Lukiem, preli "na stranu Vilotia", kako bi to Radovan Trei u liku Zorana Radmilovia rekao za one koji su izdali.

Ko se emu opirao

Dakle, kada je poput besnog vepra naroguen urlao u studiju uticajnih televizija, nipodatavajui pravo neke druge manjinske grupe da voli fudbal, a ne osobe istog pola, anak je osuo arsenal uvreda na raun fudbala i onih koji danas ine najveu i najupadljiviju populaciju na stadionima. A kada je jedan od ukljuenih gledalaca obraajui se voditeljki konstatovao da je u studio dovela "kretene" momentalno je bio iskljuen! anak moe da vrea hiljade onih koji su deo fudbalskog folklora, makar bili i agresivniji - onakvi kakav je bio i sam njihov kritiar sa svojom "uglednom i slobodarskom" infrastrukturom revolucionara Petog oktobra 2000. godine. A kada se na njegov raun, i najvie zbog njegovih kvalifikacija, posegne za "neprimerenom reju", to se smatra skandaloznim primitivlukom gledaoca koji je pozvan da glasa za utisak nedelje. Oigledno je da ni anak, ni njegovi koalicioni partneri, ni njihove televizije nisu svesni da je na sceni bunt kome je uporite u navijakim grupama. Ako je pre deset godina bio uokviren u montiranom i od stranih slubi plaenom Otporu iz koga su se izlegli razni likovi savremene srpske politike pozornice, zato danas u prodatoj i rasturenoj zemlji ne bi mogli neki novi "otpori" da se organizuju pa makar i na stadionskim tribinama. Umesto crne zastave sa pesnicom Hitlerjugenta, momci sa stadionskih tribina razvijaju zastavu borbe protiv okotale vlasti i despotskog jarma. Ako su oni autentini izraz socijalnog siromatva i besperspektivnosti preostale mlade populacije, kako ih doivljavaju oni koji se ne slau sa kvalifikacijom da je re o teledirigovanim huliganima koji razbijaju i rue sve pred sobom, onda je to moda ansa i milionskom sastavu besposlenih ili najamnih radnika i ponienih penzionera.

Znaju svi petooktobarski revolucionari da revolucija nije jeftina i da je prava prilika kada se pune depovi i gradi pozicija za buduu vlast. Zato bez posebnog pokria optuuju nezadovoljnu mladost da je finansirana od kriminalaca, narko bosova ili fudbalske mafije. Ako u tome ima trunke istine, po emu je to prljaviji novac od onog koji nam je zemlju rasturio i doveo nesposobnjakovie na elo gradilita gde se projektuje demokratska drava. S jedne strane, nesposobnjakovie, a s druge, virtuoze i maioniare za punjenje svojih bankovnih rauna i sopstvenih depova pod platom pljakake demokratije.

Desetog oktobra, kada je "uspeno protekla Parada ponosa", upuena je jasna poruka vlastima i njenim pionima. Tom prilikom su nagoveteni mogui dogaaji u budunosti i dalja radikalizacija graanskog nezadovoljstva. Zato su neredi u enovi dobro doli vlastima da satanizuju onih 6.000 protestanata protiv parade pedera.

Deavanja i haos u enovi, ini se, treba posmatrati, pre svega, kao obest onih koji su se namerili da se u Fudbalskom savezu Srbije naprave promene i da Tomislav Karadi kao najodgovorniji za novo posrnue srpskog fudbala sie sa scene zajedno sa svojim satelitima u rukovodstvu ove organizacije. Takoe, razvoj dogaaja na ulicama enove pre utakmice, posebno scene sa Vladimirom Stojkoviem ukazuju na to da su razni ugledni "menaderi" i "gazde" upleli svoje prste u "zatitu svojih interesa". U tom pogledu je nainjena teta i nacionalnom timu, Savezu, a ponajvie demonizovanoj Srbiji. Strano je to zbog nekoliko desetina "strastvenika" surovog izgleda, ispata i dalje se kompromituje srpski narod. Da li e neko ikad razuveriti veliki broj malih Italijania tokom njihovog sazrevanja da Srbi nisu tako straan narod kakvi su oni koji su se predstavili kao Srbi u kavezu. I ne samo maliane na stadionu... Jer uasne scene "junaka" u kavezu danima se okreu na svim nacionalnim i komercijalnim televizijama u svetu. Propaganda kae da su to Srbi!

Ima onih koji radi odbrane poinilaca i pravdanja nereda poseu za iskustvima Engleza koji su bili najagresivnija i najsurovija navijaka populacija na svetu. Pojednostavljeno, moda imaju pravo. U sutini, ne treba da porede startnu poziciju Engleza i Srba u minule dve decenije... Kome nije jasno o emu je re, ne treba ni objanjavati.

Nemojte da prihvatite, molim vas

Nastavlja se sa taktikom kompromitovanja Radomira Antia i optuuje se kao nemoralan to trai zatitu svojih prava i interesa pred sudom. Kao da Karadi to ne bi inio da je na mestu Antia. Uostalom, zanimljivo bi bilo razotkriti tajnu nastanka poslovne imperije predsednika FSS. Tada bi moralisanje na raun biveg selektora srpske reprezentacije koji se drznuo da trai ono to mu po ugovoru pripada, a to mu nije dozvolio da odradi niko drugi do Tomislav Karadi poprimilo stvarnu teinu optubi. Demagoka podmetaina da Antia interesuje samo novac preobrazila bi se u istinu da svako ko dri do ponosa i dostojanstva svoje linosti ne bei sa megdana. Naprotiv! Prema tome: zato bi bio greh Radomira Antia da se bori za svoje narueno pravo i interes kada je izbacio i poslednji argument svevinjem predsedniku za svoju smenu, pristajui na korekciju ugovora.

Interesantna je i manipulacija javnou da je Tomislav Karadi ponudio ostavku na mesto predsednika FSS. Kome on to nudi ostavku? Onima koje je izabrao!? Pa logian je negativan odgovor rukovodstva koje mu se podalo i koje je, navodno, "zanemelo na iznenadnu ponudu koju je saoptio predsednik"!

Ako je svestan sopstvene odgovornosti i spreman da je snosi, kako je to javno saoptio kada je pokrenuo kampanju u Johanesburgu protiv Radomira Antia, nema "nuenja" ostavke. Ona se neopozivo i bezuslovno podnosi. Podnosi se fudbalskoj javnosti koja to od njega zahteva. Potvreno je to ve onda kada se prenemagao i kolebao koji potez da povue u "sluaju selektor", sa poetkom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Celokupna javnost se protivila smeni Antia, na elu sa igraima reprezentacije i publikom na stadionu, koju nisu inili "huligani", ve zreli navijai. To su potvrdila i ispitivanja javnog mnjenja. Ali on je tada govorio da nee navijai voditi politiku i odluivati o njegovom statusu, ve je to stvar organa FSS! Njegov drug Boris danas kae da huliganstvo nee nadvladati dravu, koja e biti u Evropskoj uniji 2014 - ako na izborima poverenje dobije Demokratska stranka!?

Moda se i Tomislav Karadi sprema za novi mandat uprkos tome to je povukao mnoge loe poteze. Najodgovorniji je to neemo biti na predstojeem Evropskom prvenstvu, to nemamo leka za nasilje na stadionima i van njihovih tribina u kojima su akteri sa tribina, to nam je elitna liga po kvalitetu iza najzaostalijih zemalja, to su korupcija i regularnost takmienja u odnosu znaka jednakosti, to je kadrovska struktura i profil fudbalskih radnika i funkcionera takav da bi im najbolje pristajala uniforma koja asocira na zebre, to razni menaderi i "menaderi" postaju vlasnici fudbalskog roblja jo dok piki u pelene, to se poboljanje i obnova fudbalske infrastrukture "ostvaruje" po Dinkievom modelu - lipi magare do zelene trave.

 

 

 

 

Kuda idu kola

 

U nastaloj situaciji fudbalsko rukovodstvo izbegava da se suoi sa sopstvenom odgovornou. Tomislav Karadi i njegovo podaniko drutvo oigledno nije sagledalo uzroke koji radikalizuju prilike. Stvari su se zakomplikovale sve zbog sujete Karadia i nekontrolisanog uzimanja prava da po modelu despota vlada srpskim fudbalom. Zaista je povlaio katastrofalne poteze u "sluaju selektor" i uz to manipulisao organizacijom i javnou. Pouzdao se u podrku dravnih organa i dravnih inovnika, u jedan broj korumpiranih novinara i medija koji primaju donaciju Saveza ili nekih "nevladinih organizacija", a kola mu idu u kontrasmeru. I umesto da se povue, on svojim prisustvom produbljuje agoniju i srlja u propast povlaei sa sobom ono malo preostalog kredibiliteta koji nosi fudbal u dravi koja je posrnula na svim poljima i njenim segmentima.

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane