https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zadnja strana

Zadnja strana

 

Volim i kasu i masu

 

Pie: Tomislav Karadi,

prvi ovek srpskog fudbala

 

 

Moje pleme Karadia je stalno na nekom iskuenju! Ili prosveujemo nesprosveene, ili predvodimo i patimo u ime itavog naroda, ili robijamo po evropskim standardima, i sve tako.

Ali ja bih ovde samo u moje ime da priam... Imao sam nekad neku benzinsku pumpu, dobro mi je radila, fine pare sam zaraivao.

Istina, nisam ja neki eik. Pa ta moe jedan Crnogorac kolonista da zaradi u Subotici, gde ima sirotinje svih nacija i vera?

Ali, nekako ti se ja obogatim...

Bila mutna voda, mutno vreme, a u takvim se vodama i vremenima ponajbolje snalazim. Evo, kako onda, tako i danas. Hvala bogu velikome i svetome Vasiliju, ovo e da potraje. Mislim, ove promene, prevrati i te stvari. E, nita mi milije nema nego kad ujem da e neko smaknue da doe, da e neka sila dravna odozgo da padne. Ja sam takve vazda najsrdanije doekivao! Malo budem jatak, neku godinicu-dve, pritajim se, pa ti onda izaem sa mojim politikim tienikom, to jest on sa mnom. Isprsimo se tako, pa onda moj politiki tienik kae da je gospodin Karadi jedna dika i ponos naeg fudbalskog pregalatva.

Prihvatam i ja te visoke ocene s visokih mesta. Uglavnom, imam obiaj da kaem kako je divno raditi u fudbalu. Kako i ne bi? Svi su tu. I popovi i lopovi, i predsednici, i dravni sekretari, i najgori kurvini sinovi, i najarmantnije barabe! Zaista, nema ivota van fudbala, ja vam to odgovorno tvrdim!

Evo, ako emo pravo, ima li ita lepe nego kad huligani naprave skandal meunarodnih razmera, i to toliki skandal da je ak i mene strah bilo pa sam morao u policiji da propevam o emu je re, i da je to sve bilo jer ovek oveku duguje za neki transfer koji nije naplaen.

E, sad, ko je kome menader i ko je kome tu gazda, ja ne bih da ulazim. Ne ovom prilikom. Ovaj, ako bih da potrajem jo neku godinicu na ovom mestu i u ovoj zemlji, onda stvarno mislim da ja nemam nita s tim.

Rekla mi je jedna poverljiva osoba: Tole, ti si kriminalac, to se odmah vidi, ali nita se ne sekiraj, ima ovde i gorih od tebe. Pa jo ree: Tole, ti vidi da neto uradi, idi na neku operaciju da ti promene lini opis, to je toliko oigledno da si ef fudbalske mafije da se ne moe sakriti ni finim reima (a uzgred, kad si davao izjavu iz enove za televiziju, zamalo ti dua nije ispala iz nosa, usrao si se od straha, nisi bio iv dok se kue nisi dokopao, a ni sad nisi naisto).

Eto tako... Mislim, nije meni lako. Ako obre neke pare, dribla neke ljude, vozi neke dipove, krije neke raune, glumi neku veliinu i vanost, onda tebi nema druge nego da se dri na vrhu. Vrh, brate, a ne blato, brate! Je li tako? Jeste, naravno, lino sam na iskuenju i nema potrebe da neko traga za novim istinama.

Evo, stiglo mi je nedavno i jedno anonimno pismo od nekog amaterskog guslara. Pie ovako, evo itam vam: "Mili Tole, mnogo me zabole, to e brzo u tamnicu dole"... I tako dalje, da ne citiram, ima toga, nego hou da kaem, kako ovo ljudi imaju duu, kako su surovi, zato ovako na oveka, to jest mene, koji sam svoj ivot posvetio fudbalu, i od fudbala uzeo samo koliko mi treba a ne koliko dumani misle da sam uzeo. Pa je posle Tole majka i otac fudbalskog podzemlja. Nije tano, to sa ovoga mesta poruuje! Jednostavno, sve to obavljam i sve to sam do danas obavljao, obavljao sam odozgo! Kakvo podzemlje, molim vas, kakve gluposti mi priate! Ja mrak oima ne mogu da vidim, podrume, elije i te stvari! Nemoj da mi neko to jo jednom pomene, goniu ga putem graanske parnice!

I jo neto...

Ja bih nekako da ovo malo potraje. Zato da ne?! Ba nam je divno. Igramo u Evropi. Gospodin predsednik navija za Partizan, koji je takoe u Evropi. ta nam to fali pa ne moemo da se sloimo da ja budem jo dugo tu gde jesam? Ako neko misli da mu nisam dovoljno platio, slobodno neka se javi, ja mu tvrdu veru dajem da u izvriti dokapitalizaciju gde god treba.

Pa mene su ovde izabrali "...da postriem gdje je predugako, da odlijem gdje je prepunjeno", a ja sam jadan sve suprotno radio. Napunio kasu, zapustio masu. Moda je trebalo da odvojimo jedan fond za finansiranje nenaplaenih potraivanja divljih i pitomih menadera? Ozbiljno mislim. to da ne?! Ja sam imao tih ideja, kad ve poslujemo s ljudima raznih vera i obiaja. I sigurno bih se u taj posao ugradio, da se ne laemo, ali bih ja reio problem. Nego nee da me puste, a da su pametni i da kau: "Ajde ti, Tole, preuzmi sve komande, i gazduj kako ti tvoj preostali moral kae", ja mislim da bih sve doveo u red. Ne bi bilo nemira na stadionima ni na ulicama. to se parama plati nije skupo.

Ali ne slua mene vie niko. Oe da me smaknu. Govore da sam peinski ovek, kromanjonac, da nosim buzdovan preko lea i saterujem ljude u peinu. Svata se pria.

A ja vam kaem da vi potenijega lopova od mene neete videti jo dugo. Pa sad me smenjujte koliko vas volja.

Kad bi se sad postrojili ovi moji Crnogorci, i ja s njima, recimo, Bata Kan Kan Buturovi i drugi znani i neznani, ja mislim da bi oni imali razumevanja za mene, ali ne preko zemljake linije niti po babu i strievima, i sigurno bi mi rekli: batali, Tole, nije ovo 'oe za tebe da se sekira, no se ispravi, provjeri raune, podmiri bitange i idi na odmor u bratsku Italiju, pa odatle sitnu knjigu pii, i pomeni svakoga koga si potpalio, te im prijeti odatle, iz Mletaka (oni se tijeg Latina najvie strae!).

Bog me ubio ako ja ne bih imao njihovu podrku, i to plebiscitarnu, jednoglasnu. I svi su, da poteno reem, nekako snalaljiviji od mene. Ja sam se malo previe otvorio. Sako mi je stalno raskopan, a lea slabo uvam. A to nije dobro za jednog visokog fudbalskog radnika stalno zaposlenog izmeu fudbala i budala.

Eto, ovo mi je bilo negde na dui, i morao sam da izgovorim dok je jo imam, jer kako je krenulo, ni nju vie neu imati. Dosta mi je milosra. Niti kome verujem, niti traim da mi se veruje. Uostalom, lopta je okrugla, to svi znamo.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane