Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Zrenjanin: sistem objedinjene pljačke trese

 

Gradska radodajka

 

Zrenjaninci su odskora "bogatiji" za dva "poklona": za dupliranje troškova na šalterima ovdašnje Službe za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda i za novoustanovljeni lokalni "preki sud" kojim se, takođe, duplira troškovnik neredovnim platišama novoustanovljenog Sistema objedinjene naplate

 

Zoltan Horvat

 

Za vađenje važnih dokumenata, poput uknjiženja nekretnine zarad dobijanja kredita, građanin Zrenjanina na šalteru republičkog katastra ili uplaćuje osnovicu iznosa od 8.000 dinara i dobija (prekasno) neophodno parče papira tek kroz mesec, dva ili tri, ili zbog hitnosti ima obavezu da, kao "privilegovana stranka", izdvoji duplo više, 16.000 dinara. Nemali broj građana je šokiran takvom vrstom "usluge", ali najčešće zbog hitnosti posla pristaje na ovu retko viđenu pljačku. Pritužbe ogorčenih građana zbog ove nekažnjene kriminogene radnje završavaju kao pusta jadanja "kalimera" kod raznih inspekcijskih službi gde se dobija uvek jedan isti odgovor: videćemo, razmotrićemo, ispitaćemo...

(Ne)odgovorni u zrenjaninskom katastru nezvanično kažu da takvo "papreno" naplaćivanje usluga možda nije u redu, ali se pravdaju tvrdnjom da se štiti redosled izdavanja uverenja zbog moguće zloupotrebe zaposlenih, dodajući da se "još niko nije ozbiljnije žalio"?!

Slična ujdurma, po principu "prekog suda", a u izvršnoj režiji lokalnih birokrata na vlasti, direktno atakuje na sada već armiju osiromašenih građana Zrenjanina. JP Direkcija za razvoj i uređenje grada angažovala je čak tri ovdašnje advokatske kancelarije (Mihajlović, Saravolac, Ilić) da odrađuju kompletan posao Sistema objedinjene naplate (SON) oko utuženja građana za neplaćene račune (naknadu za odnošenje smeća, EKO, građevinsko zemljište, vodu, kanalizaciju i korišćenje VPO uz fiksni deo za vodovodni priključak). Angažovanje advokatskih kancelarija deluje nestvarno i zapanjujuće ako se uzme u obzir činjenica da Direkcija ima pravnu službu i nekolicinu zaposlenih pravnika sa položenim pravosudnim ispitom koji bi bez problema i u potpunosti odradili posao. Proteklih dana iz pomenutih advokatskih kancelarija poslati su optužni predlozi (na po dve gusto kucane stranice) utuženja na hiljade adresa nesavesnih korisnika, kojima se iznos dugovanja doslovno duplira. Tako je i utuženom R. S. iz Miletićeve ulice u Zrenjaninu stigao optužni predlog Osnovnog suda u Zrenjaninu kojim se obaveštava da osim osnovnog duga od 10.955 dinara, nesrećni utuženik duguje i 2.338 dinara na ime sudskih taksi, 4.000 dinara za predlog sastava utuženja (advokati se bave i kreativnim poslovima sastavljanja matrice za utuženje), kao i 1.000 dinara za paušal. Da apsurd bude veći, optužni predlog sem potpisa nadležnog sudije i advokata ima i potpis pravnika Direkcije sa položenim pravosudnim ispitom?! Koliko će desetina miliona dinara izgubiti grad i najjače lokalno javno preduzeće, to nikog od nadležnih u Zrenjaninu "ne žulja", jer se dupli računi ispostavljaju isključivo blentavim sugrađanima.

Po kojem kriterijumu su pomenute advokatske kancelarije dobile takav "profitabilni biznis", to niko živ u Zrenjaninu - osim nekolicine lokalnih otaca i majki - ne zna. Po tom pitanju se nisu oglasili ni gradonačelnik Miša Mihajlov, šef lokalnog DS-a Predrag Grgić, kao ni generalni direktor Direkcije Branislav Knežević. Takođe se ne zna ni šta se ubraja u ogromnu stavku rashodi gradske uprave, koja u skupštinskim izveštajima zauzima jedan jedini, sporadični redak, a usvaja se, bez diskusije, prostim dizanjem ruku koalicione odborničke većine. Ne zna se ni koliko advokatskih kancelarija ima paušalne "ugovore sa gradskom kasom", merene stotinama hiljada dinara na mesečnom nivou (pominju se Matić, Bukvić). Mihajlov & company očigledno nema hrabrosti da pojasni građanima da li je i ovde reč o klasičnom ugrađivanju privilegovane partijske elite u jednosmerne novčane tokove: gradska kasa "radodajka" - privatni džepovi.

 

 

 

Kako kancelarija gradonačelnika Zrenjanina brani zrenjaninsku privredu

 

Ništa lakše, ni bliže, no u dalekom Minhenu. Osmočlana privilegovana mešovita delegacija na čelu sa dr Mihajlovim u dvoje je službenih kola i sa uredno podignutim brdom deviznih i drugih nemalih dnevnica otputovala u višednevnu posetu sajmu privrede u središtu Bavarske, gde je trebalo da bude predstavljen industrijski potencijal Zrenjanina.

Gospodin Mihajlov se sa svojom delegacijom, srećan i živ, vratio u Zrenjanin, i na pitanje kakve su perspektive ulaganja zapadnoevropskog kapitala u srednji Banat, kratko odgovara "da se neki interesuju". Kada i kako, nije odgovorio. Nekoliko dana kasnije bio je po visokoj lokalnoj funkciji saučesnik skupštinskog skidanja sa dnevnog reda rasprave o agoniji zrenjaninske privrede, konkretno IPOK-a. Prostim podizanjem ruku, koaliciona "demokratska" većina je odbila odlučni zahtev obespravljenih radnika da se na skupštinskoj sednici raspravlja o konkretnim načinima spasavanja od propasti jedne od nekadašnjih perjanica zrenjaninske privrede.

Da stvar bude kompletna, dr Mihajlov izlaz u slučaju "neposredne opasnosti" po aktuelne funkcionere u Zrenjaninu od učestalih protesta radnika IPOK-a, Žitoprodukta, GIK Banata i BEK-a ispred Gradske kuće, nalazi na sporednom izlazu Gradske kuće, odakle službenim automobilom, zaobilazeći obespravljenog radnika, nesmetano krči put ka svojim preostalim i neodložnim radnim zadacima. Time je valjda jasno dao potpuni kredibilitet pojedinim sindikatima da se sami bore za prava desetina hiljada sugrađana, koji su izgubivši posao postali višak odnosno nepotreban balast apsolutnim vlasnicima Zrenjanina.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane