Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Krim-prosveta

Krim-prosveta

Visoka turistička škola u Beogradu: skokovi direktora Skakuna

 

Ili je on gluv ili su drugi ćoravi

 

   Do sada ni jednu jedinu meru koju je naložila prosvetna inspekcija direktor Visoke turističke škole u Beogradu nije ispoštovao, ali ministar prosvete za sada uporno ćuti. Zato zaposleni i studenti u toj školi osnovano sumnjaju da iza svih lopovluka stoji ministar Obradović lično

 

Milan Malenović

 

Za studente koji ispune uslov za upis u narednu godinu navodno nema para u budžetu da bi država preuzela plaćanje njihove školarine. Za pojedine miljenike ministra prosvete Žarka Obradovića novca ima i više nego dovoljno da se finansiraju njihovi kaprici.

Ministarstvu prosvete su od 2008. dostavljene mnogobrojne predstavke zaposlenih i studenata Visoke turističke škole u Beogradu. U njima je dokumentovano ukazivano na činjenicu da je rad i zakonito poslovanje škole dovedeno u pitanje zbog samovolje njenog direktora dr Milana Skakuna, koji sebe smatra jačim od zakona.

Prosvetna inspekcija je nekoliko puta vršila nadzor u školi, a i Odsek za reviziju obavio je kontrolu 2010. i u svim izveštajima resornom ministarstvu ukazano je na brojne nepravilnosti i dati su nalozi za njihovo otklanjanje. O sve ovo direktor Skakun se oglušio, a i ministar Obradović se pravi luđi nego što jeste.

 

Samočašćavanje

 

Tako je ministar Obradović držao na svom stolu izveštaj interne revizije od maja 2010, sve dok ga nedavno nije zatražio Rodoljub Šabić. Da li je ovo prikrivanje ministar preduzeo zato što je revizija utvrdila brojne nepravilnosti u radu pomenute škole i dala ravno 22 preporuke za njihovo otklanjanje?

Uz sve ovo, brojne neregularnosti i nezakonit rad, direktor Skakun je sebe častio platom većom i od one koju ima ministar Obradović. Za Skakuna, dakle, ima para, i to iz budžeta. Pomenuta revizija utvrdila je da se stimulativni dodaci isplaćuju iz budžetskih sredstava umesto iz prihoda škole, kao što zakon predviđa.

Članovi Upravnog odbora škole još su u martu pisali ministru tražeći smenu direktora, ali se ništa nije desilo. Jedino je na jednom sastanku direktor Skakun bahato odbrusio da mu ni ministar, ni zaposleni, a ni sam zakon ne mogu ništa.

Kada je trebalo da se usvoji izveštaj o poslovanju škole u 2009. godini, predsednik Upravnog odbora prof. Mirko Vasiljević podneo je ostavku, a njegov zamenik prof. Zečević uzalud je obaveštavao Ministarstvo da direktor opstruiše rad UO, onemogućavajući mu da obavlja poslove iz okvira sopstvene nadležnosti.

U međuvremenu je direktor podneo svoj izveštaj o poslovanju u 2009. a da uopšte nije bio dostavljen Upravnom odboru na odobravanje. Ministar je o ovome bio na vreme obavešten, ali nije ništa preduzeo. Posle toga direktor je potpuno prestao da svoje odluke prikazuje Upravnom odboru koji za njega više ne postoji.

Kako ministarstvo na ovaj puč nije reagovalo, direktor se još više osilio pa je maja ove godine sam formirao Savet škole bez predstavnika osnivača, odnosno države, da bi zatim umesto Vlade Republike Srbije ukinuo Upravni odbor škole.

Sve ovo je Skakun uradio iako je još novembra 2009. prosvetna inspekcija izdala izričit nalog da Savet može da bude konstituisan tek pošto bude imenovan predstavnik osnivača.

Kada je direktor ovako bezobzirno preuzeo zakon u svoje ruke, zaposleni su se juna 2010. predstavkom obratili Ministarstvu i zatražili mišljenje o primeni Zakona o visokom obrazovanju u delu koji se odnosi na izbor organa upravljanja i poslovođenja. Nezvanično su dobili obaveštenje da je Sektor za visoko obrazovanje još 2. jula dao mišljenje da savet visokoškolske ustanove ne može da bude konstituisan bez predstavnika osnivača (države), a da je pravna posledica nezakonitog rada ništavost svih donetih odluka i povraćaj u pređašnje stanje. Ministarstvo se, međutim, zvanično nikada nije oglasilo po pomenutoj predstavci, niti je preduzelo bilo šta da direktora Skakuna dozove pameti.

Ni studenti Visoke turističke škole nisu sedeli skrštenih ruku pred ovolikim nepravilnostima, pa su se više puta pismeno obraćali Ministarstvu. Poslednji put su to učinili 20. oktobra ove godine pritužbom da im je uskraćeno pravo da ispite polažu u šest ispitnih rokova, odnosno da je rang-lista za prelazak na budžet kao i upis studenata u narednu godinu studija objavljena posle pet ispitnih rokova, čime je u školi došlo do opšteg haosa.

Ministarstvo se nije oglasilo ni na ovu predstavku, a studenti su potpuno prestali da se u traženju pravde obraćaju i pomoćniku direktora za nastavu Violeti Tošić, jer su svakoga puta posle toga bili pozivani na "ribanje", pri čemu im je obavezno zaprećeno lošim ocenama.

Skoro svi zaposleni koji su se žalili Ministarstvu dobili su otkaze, a samo u poslednjih šest meseci troje zaposlenih je najureno. Ukupno je za zemana direktora Skakuna sedmoro stručnjaka izbačeno na ulicu. Na desetine uglednih profesora dobilo je otkaz ugovora o radu, a umesto njih za predavače direktor dovodi svoje ljude koji nemaju nikakve kvalifikacije. U ovom trenutku pred sudom se vodi više sporova u vezi sa rešenjima o otkazu.

 

Snaga volje

 

Umesto kvalifikovanih i uglednih Skakun dovodi svog sina Uroša Skakuna na mesto stručnog saradnika, uprkos tome što ovaj ne ispunjava uslove predviđene zakonom, i planira da ga ovih dana izabere u zvanje predavača. I svoju sekretaricu Jelenu Živković, koja takođe ne ispunjava zakonske uslove, Skakun postavlja za stručnog saradnika odmah pošto je diplomirala. Titulu stručnog saradnika dobila je i bibliotekarka Sanja Lazarević iako ni ona ne ispunjava uslove.

Skoro svi stručni saradnici koje je Skakun darežljivo ustoličio ne ispunjavaju uslove i primljeni su u stalni radni odnos protivno Zakonu o visokom obrazovanju. Zaposleni posebno navode slučajeve Gorana Jevića koji nije imao ni dana radnog staža, Borka Zimonjića i Jasmine Leković. Ministarstvo je i ovo utvrdilo još u svom izveštaju iz novembra 2009. i naložilo direktoru da njihovo angažovanje uskladi sa zakonom. Umesto toga, direktor je odlučio da zakon uskladi sa svojom voljom i nastavio da prima nove saradnike po sopstvenom ćefu.

Da bi zaradio što više para koje bi mogao da arči po svojoj volji, direktor Skakun je umesto predviđenih 400 studenata upisao njih čak 519. Iako je ovo utvrđeno i u internoj reviziji Ministarstva, kao i Prosvetne inspekcije, komisija za akreditaciju još nije reagovala i pored toga što je ovo grubo kršenje dozvole za rad. Neobuzdanim upisom studenata ugrožen je kvalitet nastavnog procesa, ali Ministarstvo ćuti.

Možda direktor Skakun nekažnjeno može da hara Visokom turističkom školom, jer je sina načelnika prosvetne inspekcije oslobodio plaćanja školarine? Pitanje je samo dokle će se ministar Obradović šepuriti kao paun, lažno se predstavljajući kao čovek dostojan da bude na čelu Ministarstva, dok ga istovremeno direktor jedne škole vuče za nos ignorišući sve primedbe nadležnih inspekcija Ministarstva.

 

 

 

 

 

Živni malo, ministre

 

U Visokoj turističkoj školi u Beogradu ništa od finansija ne sprovodi se po zakonu. Za nabavke male vrednosti interno je zadužen Nikola Zdravković, sekretar škole, iako za tako nešto ne postoji uporište u školskim aktima. Za potrebe svog direktora Zdravković javne nabavke sprovodi kako mu se prohte, pa je interna revizija Ministarstva utvrdila niz propusta, čak i to da nisu sprovođeni ni zakonom predviđeni postupci.

Na ovako kriminalan način zarađene pare troše se za enormne plate zaposlenih, ali samo onih koji su po volji direktora Skakuna. On sam ima platu veću od bilo kog ministra, a raspon od najniže do najviše plate u ovoj školi iznosi čak 1 prema 20! Svi ovi prihodi isplaćuju se bez ikakvog rešenja nadležnih službi.

U 2009. godini su i isplate jubilarnih nagrada vršene suprotno zakonu.

Prihodi i rashodi škole ne evidentiraju se na predviđenim analitičkim kontima, kako je to utvrdila revizija Ministarstva. Čak ni merila za utvrđivanje školarine nisu propisana opštim aktom škole, ali ni ovo nije posebno impresioniralo ministra Obradovića koji kao da nema snage da se obračuna sa lopovlucima direktora Skakuna.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane